woensdag 26 oktober 2011

de Zjools energiemeter

Gister kreeg ik op mijn werk een dame aan de telefoon die graag wilde weten of haar energiemeter geschikt was om een Zjools energiemeter op aan te sluiten. Ik had hier nog nooit van gehoord, dus ik heb gelijk even voor deze dame op Google gekeken wat het precies inhoudt. Het blijkt een soort display te zijn dat je aan de elektriciteitsmeter bevestigt. Dit apparaatje geeft aan wat het verbruik is en hoeveel dit kost per dag. Zo wordt het een spelletje om het energie-verbruik zo laag mogelijk te krijgen.

Aan de ene kant vind ik het een geweldig apparaat en zou ik er zelf ook hartstikke graag gelijk een willen kopen. Aan de andere kant hou ik nu al wekelijks mijn standen bij in een excel-bestandje, en dat werkt eigenlijk ook prima!

Bovendien zie ik ook een aantal tegenstrijdigheden bij dit apparaat. Ten eerste moet je een investering van 99 euro doen voor dit apparaat, zodat je dat daarna weer kunt terugverdienen met de energiemeter. Met een kWh prijs van rond de 20 cent zou je dan 500 kWh moeten besparen voor je dit er weer uit hebt. Dit is rond de 20% van het totale jaarverbruik bij een gemiddeld huishouden.

Ten tweede laat het apparaat ook zien hoeveel CO2 er niet hoeft te worden uitgestoten, omdat je die energie bespaart. Heel leuk bedacht, maar er is een betere oplossing om geen CO2 uit te stoten, namelijk overstappen op groene stroom! Daarnaast wordt er ook niet bij gemeld dat voor het produceren en vervoeren van dit apparaat ook veel CO2 wordt uitgestoten én natuurgebieden worden verwoest voor de grondstoffen die nodig zijn om het apparaat te maken.

Dit zijn voor mij twee belangrijke redenen om dit apparaat niet te kopen. Maar tegelijkertijd ben ik wél heel blij dat er blijkbaar een beweging in de samenleving gaande is die het rendabel maakt voor bedrijven om energiebesparende dingen op de markt te brengen. Dit betekent dat er meer mensen bezig zijn om steeds groener en bewuster met energie om te gaan.

Dus in feite voel ik mezelf ook vrij tegenstrijdig over dit apparaat. Hoe denken jullie erover?

12 opmerkingen:

 1. Als ik het zo lees, vind ik het een heel leuk apparaat, maar de aanschaf van €99 vind ik wel heftig. Ik denk dat je ook veel wijzer kunt worden met zo'n meter die je voor een stekker kunt zetten. Dat is dan wel per apparaat, maar wijst je wel op dingen die je dan vervolgens zuiniger kunt gebruiken/uit kunt zetten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi,

   Ik heb zo'n ding (weliswaar van Wattson), en geloof me, de aanschafprijs heb je er zo uit! Je wordt veel bewuster van alle kleine energievreters, zoals adapters etc, die ongebruikt in het stopcontact zitten, of een strijkijzer wat maar aan blijft staan tijdens het koffiedrinken. Mij heeft het in ieder geval 25% lagere elektriciteitsrekening opgeleverd! Kan natuurlijk ook zonder zo'n ding, maar dan moet de discipline en bewustzijn wel erg groot zijn.

   Verwijderen
 2. het zal er wel komen,wanneer we straks op werkelijk verbruik moeten afrekenen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Geld uitgeven om geld te besparen, kan een goede investering zijn, maar als je zelf de standen bijhoudt ben je al een heel eind. Niet alle meters schijnen betrouwbaar te zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Weet je wat ik nog slimmer zou vinden, als het apparaatje aan zou geven welke apparaten nu die stroom hebben verbruikt en wat je dus bv. uit kan zetten of minder gebruiken om het stroomverbruik naar beneden te brengen. Da's nou handig!
  De standen noteren kan ik inderdaad zelf ook wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @ Jolanda: zo'n apparaatje bestaat ook! Maar in principe als je de droger aanzet en hij slaat ineens uit, dan zie je het wel met dit apparaat... Alleen volgens mij is het toch algemeen bekend dat bijvoorbeeld een droger veel verbruikt...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Bedankt dat je iets over Zjools blogt, graag wil ik een korte reactie geven: internationaal onderzoek toont aan dat inzicht echt doet besparen zoals een weegschaal doet afvallen. De prijs is t.o.v. van andere oplossing is laag, zodra je wil schakelen en per apparaat wil zien wat het verbruik is kom je snel boven de 350 euro. Standen zelf noteren heel goed maar en dan heb je Zjools niet nodig, helaas er zijn maar weinig mensen die dat doen. Oja als je klant ben bij Oxxio betaal je maar 59,95. Graag hoor ik wat jullie graag willen, bedankt voor de tips!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik gebruik al 2 jaar zjools ik moet zeggen service is erg goed te noemen alleen de site is er niet meer volgens mijn failiet? maar na 2 jaar batterij vernieuwd vandaag 21 - 09 - 2013 en denk dat hij nu kapot is weet dit nog niet zeker . nieuwe battery ook geplaats in kastje wat naar de meterkast loopt. de verkoper naam kan ik niet meer maar man had me keurig geholpen met installeren het werkte toen top dus wat de mensen schrijven over slecht apparaat ben ik niet mee eens. als na het plaatsen van de batteryen het weer doet dan ben ik echt zeer tevreden met zjools tot zover kees < Alkmaar.>

   Verwijderen
 7. ik zou wel graag eens zo'n ding een maandje willen proberen, zodat ik er een échte serieuze review over kan schrijven :)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Zojuist alles weer in het doosje opgeruimd want de batterijen zijn leeg. Leuk hebbeding, als je in excel alles bij kan houden niet noodzakelijk. Jammer dat er geen koppeling naar je PC is, dan zou je alles automatisch kunnen nazien. Ook allerlei extra bedrading in je meterkast, niet erg wenselijk. Er moeten handigere apparaatjes op de markt zijn. Peter.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heeft u deze energiemeter nog? En is het de versie voor de draaischijf? Mocht u deze kwijt willen ik ben hier wel in geïnteresseerd

   Verwijderen
 9. @Alwin, sorry voor mijn zeer late reactie; ik heb hem nog in de originele doos!

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...