zaterdag 22 oktober 2011

kijken en (niet) kopen

Soms heb ik van die dagen dat ik mezelf maar moeilijk kan bedwingen om geen dingetjes te kopen. Of dat nou met de maanstand te maken heeft of met vrouwelijke hormonen of iets dergelijks dat weet ik niet, maar het valt me op dat ik soms hele weken moeiteloos kan consuminderen en dan in één dag alle besparingen van een hele maand kan uitgeven. Mijn bankrekening wordt dan net zo genadeloos leeggeplunderd als sprinkhanen die een maisveld leegvreten.

Vandaag had ik zo'n dag. Ik moest me écht enorm bedwingen om niks te kopen in een boekwinkel. Ik heb zeker wel 20 boeken gezien die ik heel, heel, heeeeel graag wilde hebben. In de bibliotheek halen is dan opeens niet goed genoeg meer. Ik wil ze gewoon zélf kopen, als een soort cadeautje aan mezelf geven... Ik weet ook zeker dat ik het zou hebben gedaan als Sander me niet zou hebben tegengehouden. (Wat ik trouwens op dat moment helemaal niet leuk vond!) Maar tegelijkertijd is het wel goed dat hij het heeft gedaan, want ik heb ook al een vrij hoog bedrag aan kleding uit moeten geven, omdat ik geen enkele warme broek meer had. Moeilijke keuzes!

We hebben nu het idee opgevat om morgen wat boeken bij de bibliotheek te halen. Als ze écht de moeite waard zijn, dan kan ik ze daarna alsnog kopen. Mijn verlanglijstje voor morgen ziet er als volgt uit:

1. Het rode boek - een boekje over spiritualiteit. Ik heb het kort doorgebladerd en het klonk erg interessant en eigenlijk precies als het soort boek waar ik naar op zoek ben om mijn eigen spiritualiteit te verdiepen, maar wie weet is het veel te zweverig....

2. Aan de slag met de huishoudcoach - dit boek geeft tips over het huishouden. Ik merk dat ik sommige dingen nog niet helemaal onder de knie heb in mijn huishouden. Het is lastig om gedisciplineerd te raken in sommige dingen. Ik hoop hier goede tips uit te halen. Maar wat nou als dit een boek is met tips die thuishoren in de jaren 50...?

3.Kerstballen breien met Arne en Carlos - misschien een beetje te vroeg om al met de kerst bezig te zijn, maar dit boek lijkt me zó leuk! Maar in de winkel is het lastig inschatten of de patronen niet te lastig zijn. Dus eerst maar eens inschatten via de bibliotheek....

Sorry dat het zo'n lang verhaal is geworden, ik moest even mijn ei kwijt. ;)

Hebben jullie bovenstaande boeken gelezen, en wat vonden jullie ervan? En welke boekenwensen hebben jullie? En hebben jullie ook wel eens moeite om jezelf in te houden met het kopen van spullen?

7 opmerkingen:

 1. Hier kunnen wij aankoopsuggesties doen in de bieb..Je geeft titel en auteur op en ze verwittigen je als het boek aangekocht is..Als het echt de moeite is kan je het alsnog kopen achteraf in de winkel. Ik vind dat een goed initiatief..
  Ik geloof dat ik het tweede boek uit je wensenlijst ooit eens geleend heb uit de bieb, maar wegens tijdsgebrek heb ik het teruggebracht. Het zag er wel een interessant uit, ik ga het zeker nog eens teruglenen.
  Verder kan ik redelijk goed aan verleidingen weerstaan om spullen te kopen tegenwoordig. Ik vraag me altijd af, heb ik het nodig? kan ik er niets anders voor gebruiken dat ik al in huis heb? geeft het een meerwaarde aan ons gezin? enz enz...en dat helpt dikwijls...
  heel veel liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zo'n kooplustaanval komt ergens vandaan. Ik zorg altijd voor een lijstje dingen die toch eens moeten worden aangeschaft (sokken, handdoeken, nieuwe kam bv) dan kun je tenminste je lust botvieren op zaken die niet overbodig zijn. Je kunt ook bij elk item dat je in je handen houdt, denken; heb ik dit nodig, ga ik het gebruiken, heb ik al niet zoiets, verhoogt het echt mijn levensvreugde, ook op termijn?) dan is het meestal nee, nee, nee, en nee. Niet hoeven kopen is ook bevredigend!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hier scheelt het dat alles ver weg is. Als ik dus zo'n aanval hè, moet hij wel heel stevig zijn wil ik daarvoor ook de kou door, de auto i, gezeur met parkeren, enzovoorts. De boeken heb ik niet gelezen, wel een andere van de huishoudcoach.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heel herkenbaar. Bij mij helpt het om gewoon niet naar de winkels te gaan en ook niet op internet te gaan winkelen. Die discipline heb ik niet altijd en bij vlagen vind ik zoveel dingen mooi, leuk, nuttig, dat het soms moeilijk is om de kooplust te bedwingen.
  Boeken haal ik echt alleen nog maar bij de bieb of kringloop en spirituele boeken koop ik niet meer. Uiteindelijk komt het vaak op hetzelfde neer is mijn ervaring.
  Op dit moment ben ik helemaal gek van breien en kan ik geen bol wol voorbij lopen in de winkel. Dus is de beste oplossing voor mij :niet gaan winkelen. Voor mij is winkelen echter een breekpunt in de week omdat ik hele dagen alleen thuis ben en dan een beetje tegen de muren op vlieg. I.v.m mijn gezondheid kan ik niet naar een sportschool o.i.d om die leegte op te vullen dus moet ik extra oppassen om niet te gaan winkelen. Hormonen hebben zeer zeker invloed op koopgedrag. Een pasklare oplossing heb ik dus niet. Bewust blijven is in ieder geval altijd aan te raden.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Als ik een boek heel graag wil hebben kijk ik op Boekwinkeltjes.nl.
  Veel nieuwe boeken komen daar uiteindelijk terecht en dan koop ik ze voor een paar euro.
  Ik mag van mezelf alleen nieuwe boeken kopen als ik een boekenbon heb gekregen. En de boekenkast is helemaal vol, dus een boek erin, een boek eruit! Verkopen of weggeven.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. het breien van de kerstballen is niet moeilijker dan het breien op VIJF naalden, het staat er wat verdekt, maar de teltekening wordt drie keer herhaald en dus brei je een soort sok met meerderingen en minderingen boven en onder het inbreien, steeds alleen rechten. Het inbreien doe je met nooit meer dan twee kleuren, hoofdkleur en bijkleur, Er is 1 bal met drie kleuren, maar per toer maar 2, dus als je een beetje kan inbreien is het te doen. Alternatief: hele bal in 1 kleur breien en motief op mazen. Zo, nu kun je beoordelen of je het zou kunnen of niet, voorin staat een soort "breien en mazen voor dummies" dus volgens mij kan iedereen het die op vier of vijf naalden rond kan breien. Tip: neem kasgeld mee met 5 of 10 euro voor uitloop, zodat je alleen de echt nodige dingen aan kan schaffen, koop verder met je ogen en laat je plastic geld thuis. Maak in het echt of mentaal een lijstje van wat je nog meer had willen kopen, thuis blijkt vaak dat je het niet eens meer zo maar weet, denk aan de lopende band van mies, na ongeveer zes dingen beginnen ze al met eh eh.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik herken het wel hoor Daantje zoals de dames en of heren boven mij.
  Ik heb het vaak in de lunchpauze dan heb ik geen zin in dat zelfde rondje dan loop ik even 1 winkel binnen en soms moet ik wat kopen, snoepjes, doekjes een plu maar ik koop weinig dat ik niet nodig heb dat kan ik me niet veroorloven en vind al snel iets zonde. Boeken koop ik vaak 2e hands, nieuwe boeken vraag ik meestal voor een gelegenheid.
  Toen ik jonger was en mijn geld nog over de balk kon smijten kocht ik veel zaken die achteraf niet nuttig of nodig waren dat geld had ik toen beter kunnen sparen maar ja dat is weer niet goed voor de economie :)

  Zo je/ jullie hebben weer wat te lezen

  tot donderdag
  gr Marjolein

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...