woensdag 9 november 2011

dag 4: eten

Vandaag is het thema 'eten'. Het eten van vandaag moet zo lokaal mogelijk en met zo min mogelijk verpakkingsmateriaal worden bereid. Best een lastige opgave; omdat wij midden in de stad wonen is er geen boerderij in de buurt waar we langs kunnen voor kaas, melk of eieren. We doen maar gewoon wat we kunnen...

We hebben vandaag dus zoveel mogelijk Nederlandse producten gekocht. We hadden voor een recept bijvoorbeeld lente-ui nodig, maar dit kwam helemaal uit Marokko! Dus nu eten we het recept met prei in plaats van lente-ui. Bijkomend voordeel was dat dit niet in plastic verpakt zat! Het zit ons eindelijk eens mee met afval verminderen!

Verder hebben we ook een weekmenu voor de rest van de week gemaakt.

Woensdag:
Bloemkool curry, gemaakt met biologische bloemkool en prei uit Nederland.

Donderdag:
Broodje gezond met eieren van de markt, biologische komkommer, Hollandse tomaat en kaas van de Lidl.

Vrijdag:
Andijvie met pindasaus en bami, met biologische andijvie, zelfgemaakte pindasaus (dus geen plastic potje dat je eenmalig gebruikt, maar gemaakt met pindakaas, ketjap en kruiden) en bami van de Albert Heijn.

Zaterdag:
Vegetarische shoarma met wedges, gemaakt met Hollandse aardappels, wat kruiden die we in huis hebben, vegetarische roerbakreepjes, pitabroodjes en zelfgemaakte knoflooksaus met o.a biologische knoflook erdoorheen.

Zondag:
Pindasoep met taugé, gemaakt met ingredienten die we nog in huis hadden, pindakaas en biologische taugé als voorgerecht.
Foe yong hai met paksoi en rijst, gemaakt met biologische paksoi, eieren van de markt, Hollandse prei en nog wat ingredienten die we nog in huis hadden.


We proberen dus zo min mogelijk kant en klaar producten te kopen. Dit vinden we lekkerder en het zorgt er ook voor dat we van één ingredient meerdere keren iets kunnen maken; bijvoorbeeld pindasaus én pindasoep met pindakaas, kruiden en ketjap. Zo besparen we dan weer verpakkingsmateriaal, en op de lange termijn is het ook nog eens goedkoper dan elke keer uit pakjes te koken.

Verder wat betreft de voortgang met de andere stappen:

Niks kopen: hier heb ik het niet zo lastig mee. Sander wel. Hij wil de biografie van Steve Jobs heel graag hebben, en ook een i-pad. Arme jongen!

Afval: doordat we vanmorgen weer hebben opgeruimd hebben we flink wat afval, maar wat betreft nieuw afval en verpakkingsmateriaal valt het wel mee.

Vervoer: vandaag hebben we al het vervoer lopend en per fiets gedaan. We hebben ruim 10 kilometer gefietst en 2 kilometer gelopen.

En hoe gaat het bij jullie?

3 opmerkingen:

 1. jullie zijn goed bezig zo te lezen! Succes nog de rest van de week!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wow, jullie zijn goed bezig!

  Misschien een tip: http://www.vaneigenerf.nl/verkooppunten/index.php?searchtype=bioboer&vind=rotterdam

  Veel plezier nog. Uiteindelijk levert het je meer op dan het kost!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Jullie zijn echt heel erg goed bezig, super zeg!! Het menu ziet er ook heerlijk uit!

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...