vrijdag 9 december 2011

slimme meter: direct of jaartje wachten?

Volgend jaar is het zover: het wordt dan mogelijk om een slimme meter aan te vragen! Hier zijn dan nog wel kosten aan verbonden; rond de 70 euro zal hij worden. In 2013 gaan ze ook beginnen met huis aan huis deze meters te plaatsen. Dan hoef je er niet meer voor te betalen. Het is maar wat je zelf wilt, dus... Ik vind het zelf zonde om te investeren in een product dat ik over een jaar gratis kan krijgen. Dus ik wacht vrolijk af.

Vandaag hadden we op het werk een presentatie over de slimme meter. Er kwam vanalles aan de orde, waardonder ook de privacy-gevoeligheid van de slimme meter. Veel mensen leven met het idee dat dieven het kunnen uitlezen en vervolgens weten of je op vakantie bent... Een collega wist wel een slimmere manier daarvoor: gewoon kijken of de lichten uit zijn en er geen auto voor de deur staat! Oftewel: het risico dat dit gebeurt is vrij klein. En door zorgvuldig met de gegevens om te gaan, en niet zomaar alles telefonisch aan klanten door te geven, kunnen we dit risico zelfs helemaal uitsluiten...

De meter zal wel allerlei voordelen hebben. Zo bestaat de mogelijkheid om de meter elk kwartier uit te laten lezen, waardoor je een heel mooi plaatje krijgt van je verbruik. Op die manier is het makkelijk om uit te zoeken waar een hoge jaarnota vandaan komt. Best handig! Bovendien kan je leverancier ook meekijken, bijvoorbeeld eens per twee maanden, en jou dan helpen om met een besparingsadvies te komen... Overigens wel paradoxaal: een bedrijf dat je adviseert hoe je hun rekening lager kan houden... Gek idee he?

Nu dan toch maar wachten tot ik bericht krijg dat de meters in de hele straat vervangen worden. Ik heb nog geprobeerd om personeelskorting te bedingen, maar het mocht niet baten... Sterker nog: ik werd keihard uitgelachen!! :( 'Daar heb je Daantje weer met haar besparingen'... Ik heb wat dat betreft inmiddels een hele reputatie opgebouwd op mijn werk, blijkt!

Bij mij is een slimme meter in elk geval welkom... En bij jullie?

6 opmerkingen:

 1. Het gaat niet om kijken naar een auto voor de deur en een lampje. Het gaat erom dat men kan zien op welk moment er een lampje heeft gebrand, wanneer en hoe lang jij de kraan hebt open gedraaid en wanneer jij je eten hebt staan kijken. En dat die gegevens ALTIJD kunnen worden terug teruggezocht. Ik kan nu niet controleren of er bij jou licht brandde op 30-11-2011, maar via de gegevens van de energiemaatschappij kan dat straks wel.

  Ik begreep onlangs dat ze ook al in nieuwbouwhuizen zitten, ik ga hier toch eens met delta over bellen want ze zijn verplicht om hem administratief uit te zetten.

  Gewoon proberen met zo min mogelijk te doen lijkt mij een VEEL betere oplossing dan je energiemaatschappij elke keer dat je de koelkast opentrekt nog te laten registreren.

  Zoek maar eens op energiemeter & privacy. Alles wat grote bedrijven en de regering verkopen als goed en mooi en beter moet je je vraagtekens bij zetten (EPD, Ov chipkaart, ritregistratie enz) Allemaal manieren om ons in de gaten te houden.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Als ik Valhalla's verhaal lees dan wacht ik nog maar even ....

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik zit er ook niet zo om te springen. Eerst wilde ik hem heel graag, want: ideaal, alles uitmeten. Nu heb ik eigenlijk veel liever zo'n meter waarmee ik kan meten hoeveel iets precies verbruikt. Ik vind het idd niet nodig dat een energiebedrijf kan uitlezen wat ik verbruik en wanneer. Ik durf mijn handen er voor in het vuur te steken dat daar straks weer gerichte marketing op komt die mij uiteindelijk geld kost, want laten we eerlijk zijn: ze doen het alleen als het ze ook geld op gaat leveren, niet meer en niet minder.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Als 't aan mij ligt weiger 'k zo'n ding, 'k vin het niet nodig dat er meegekeken kan worden hoelang 'k op het toilet zit te lezen(ofzo)
  groet

  BeantwoordenVerwijderen
 5. ben je verplicht om hem te nemen en wordt je vastrecht dan hoger? Ik wil hem nl ook niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. De slimme meter ik hoef hem ook niet perse maar dan mss om een andere reden. Dan nemen we afscheid van een tijdperk ( analoge meters) Ik ken niet anders dan een analoge in de oude huizen waar we in wonen en het hoort erbij beetje jammer.
  Haha mee te meten hoelang je op de wc zit er zit geen camera in waar je energie verbruikt.
  Verder denk ik dat ze de meter wel voor gerichtere marketing kunnen gebruiken maar we liggen nu al zo vast dat dit stukje erbij ook al niet meer uit maakt. Denk eens aan al die voordeelkaarten, je id en je rijbewijs...
  Ik vind ook wel dat je zelf een keus moet houden om hem administratief uit te laten zetten en hem keer in het jaar uit te lezen tbv je jaarafrekening.
  De toekomst zal het leren hoe de wet ons beschermd tegen bovenstaand.
  Ik deel jullie zorg maar big brother is verder dan dat we misschien denken.

  groetjes Marjolein

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...