vrijdag 12 oktober 2012

groene hypotheek

Vier weken geleden waren we bij een hypotheek-adviseur die ons vertelde dat we geen geld in stenen moesten stoppen. Ook vertelde ze ons dat er niet echt een groene hypotheek bestaat; ASN en Triodos zouden hier niets mee doen... Tweede onwaarheid waar we haar op betrappen; Triodos biedt wel degelijk hypotheken, blijkt na een toevallig bezoekje op de website!

We vertrouwen die adviseur nu voor geen meter meer. Ten eerste vroeg het bedrijf al 3000 euro, alleen maar omdat ze ons advies geven. En dan geven ze ook nog eens niet kloppend advies.

Nu willen we het heft allemaal in eigen handen gaan nemen. Geen tussenpersoon, gewoon rechtstreeks via de bank. Alleen betekent dat dan ook dat we de taxatie en alles zelf moeten regelen.. Ik voel me alsof ik wel een klok heb horen luiden, maar niet precies weet waar de klepel hangt ;)

Kan iemand mij vertellen wat de procedure is zodra ik een bod doe, en dat bod wordt geaccepteerd? Moet je nou eerst een hypotheek regelen of moet eerst het bod zijn geaccepteerd? In welke volgorde moeten we de zaken afhandelen? Alle tips zijn welkom :)

17 opmerkingen:

  1. Je kunt het beste wel eerst weten wat voor hypotheek je kunt krijgen, want anders heeft bieden geen zin. En wat waardeloos, zo'n adviseur!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ze heeft het wel uitgerekend, maar dan is het natuurlijk nog niet rond. We weten wat we mogen lenen maar daarna lopen we vast :(

      Verwijderen
  2. Je kan een huis kopen onder voorbehoud. Je hebt dan een afgesproken tijd om de hypotheek te regelen, maar het is inderdaad wel handig om te weten hoeveel je kan krijgen..

    Groetjes Noa

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Oe, da's lang geleden. Volgens mij kun je een bod doen, onder voorbehoud van financiering. Dan heb je een periode waarin je duidelijk moet krijgen of je de financiering rond krijgt. Wij wisten van te voren wel ongeveer wat we konden lenen, maar hebben de definitieve hypotheek uiteindelijk na het accepteren van ons bod bij de bank geregeld. Succes!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ok, wij weten het ook ongeveer. Dus weten we wat ons hierna te doen staat :)

      Verwijderen
    2. Ok, wij weten het ook ongeveer. Dus weten we wat ons hierna te doen staat :)

      Verwijderen
  4. Waarom ga je niet naar de hypotheker. Op tv wordt altijd aangegeven dat je daar onafhankelijk advies krijgt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Die wilden we idd morgen gaan bellen :)

      Verwijderen
    2. Die wilden we idd morgen gaan bellen :)

      Verwijderen
    3. wij hebben slechte ervaringen met de hypotheker, dat was helemaal geen onafhankelijk advies!

      Verwijderen
  5. Inderdaad, gewoon aangeven dat je bod onder voorbehoud van financiering is en evt. onder voorbehoud van bepaalde uitkomsten van een bouwkundige keuring. Een taxatie kan via elke makelaar die hiertoe bevoegd is uitvoeren.

    Maar inderdaad, ga eerst vragen bij de bank wat je kan lenen, berekeningen op internet zijn niet echt een leidraad (meer). Liefst met een concreet huis op het oog en met plan voor de aflossing / financiering anders heb je weer het gezeur dat ze je niet serieus nemen.

    Geloof dat je standaard een week of zes hebt, maar als je langer nodig hebt kan dit in overleg met de verkopers worden verlengd.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat verlengen wist ik niet. Fijne gedachte! We weten wat we ongeveer kunnen lenen :)

      Verwijderen
    2. Dat verlengen wist ik niet. Fijne gedachte! We weten wat we ongeveer kunnen lenen :)

      Verwijderen
  6. Vroeger was het advies van De Hypotheker ook nooit onafhankelijk want: provisies! Nu zijn ze volgens mij verplicht om inzicht te geven of ze provisies ontvangen van hypotheekverstrekkers, en hoeveel. Eigenlijk kun je pas echt onafhankelijk advies krijgen van een hypotheekadviseur die jij betaalt, want dan werkt ie ook echt voor jou en niet voor een ander. Maar de hypotheekadviseur waar je eerder geweest bent is geen goede, anders was ze wel met jouw vragen aan de slag gegaan. Wel aan je willen verdienen, maar er niks voor doen....... helaas zitten die rotte appels er nog steeds tussen.

    Zelf met banken gaan praten over de mogelijkheden lijkt me de beste optie. En inderdaad bieden onder voorbehoud. Vereniging Eigen Huis geeft ook veel advies hierover, maar volgens mij moet je dan wel eerst lid worden.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Waarom worden jullie geen lid van Vereniging Eigen Huis? Dan krijg je via hun site toegang tot veel informatie en kun je ook bijvoorbeeld met korting een taxatie en of aankoopkeuring regelen.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Er zijn wellicht nog andere advieseurs die wl goed advies geven. Weet waar je aan begint als je zoiets zelf wilt doen... neem de tijd om je er helemaal in te verdiepen... als ik je zo hoor ben ik bang dat je er te weinig vanaf weet en daarom een fout maakt... het is niets voor niets een vak!
    Er er bestaan ook makelaars die deels dingen wel voor je doen (zoals onderhandelen) en andere dingen niet doen (de rondleiding door het huis als je je huis in de verkoop hebt staan). Dus kijk even verder rond in de markt en laat je niet door één onbenullige adviseur uit het veld slaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Je kunt ook gewoon een makelaar in de buurt kiezen die helpt met de aankoop en je laat diegene dan ook een tax raport en bouwonderzoek doen. Moet je wel voor betalen, maar dat is dan ook onderhandelbaar en niet veel (in ons geval dan). De financiering regel je dan zelf, maar dan weet je wel zeker dat je geen huis met gebreken koopt. Ik heb ook de ervaring dat de makelaars beter in onderhandelen zijn. In ons geval kregen we een veel mooiere prijs dan als we met ons gevoel hadden gehandeld.

    BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)