vrijdag 1 februari 2013

goed gedrag / bespaar-etiquette

Een paar dagen geleden schreef ik op Positief Besparen een stukje over bespaar-etiquette. Het kwam erop neer dat ik bespaarders aanmaan om vooral gastvrij te zijn, de verwarming wat hoger te zetten, niet te zeuren over verlichting die aan moet terwijl je dat zelf niet nodig vindt etc. Vandaag had ik die spaar-etiquette hard nodig.

Ten eerste werd onze keuken geplaatst en liet de monteur de hele dag de deur openstaan en afentoe liet hij zijn zaag gewoon aanstaan. Ik moest me echt inhouden om niet elke keer naar de deur te lopen om die weer dicht te doen en ik heb echt op mijn tong gebeten wat betreft de zaag. Het is maar één dagje... Maar het kostte me wel moeite. Al die stroom en warmstoken voor niks! Aarghhh!

En toen vanavond kwam mijn moeder langs om de nieuwe keuken te bekijken en die wilde persé dat we het licht in de keuken de hele avond lieten branden omdat dat gezelliger zou zijn... Daarin denk ik echt zó anders dan haar... Ik snap echt waar niet wat er gezellig aan is om een licht in de keuken aan te hebben waar ik met mijn rug naartoe zit.

Hebben jullie licht in de keuken branden als je er niet bent??

O, enne... ik heb een fototoestel op mijn telefoon, bedacht ik me. Dus bij deze: een eerste foto van ons huis... Van onze nieuwe keuken, om precies te zijn :)


13 opmerkingen:

 1. Ziet er mooi uit de nieuwe keuken! Ik kan me voorstellen dat je je moest inhouden vandaag om de deur niet dicht te doen enzo. Nee, wij hebben geen licht ergens branden als we niet in die ruimte zijn, vind ik ook wel zo logisch. Duidelijk dat niet iedereen daar zo over denkt. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooie keuken, lijkt me heerlijk groot.
  Mijn woonkamer en keuken zijn één grote ruimte, dus ik heb altijd voldoende licht in de keuken om gewoon dingen te pakken enzo. Verder is alleen het licht aan als het moet. De lichten van de afzuigkap geven wel een mooie sfeer als die 's avonds aan zijn, maar die heb ik nooit aan als het niet nodig is.

  Verwarming gaat alleen in de woonkamer aan en als ik het koud heb en als mijn ouders er zijn gaat hij hoger, die zijn al wat ouder en hebben het wat meer koud. Dat vind ik ook vrij logisch, ze hoeven geen kou te zitten lijden.

  Ik bijt op mijn tanden als de thuiszorg er is, die kan soms de kraan wat lang laten lopen zonder reden. Dat vind ik zonde van het water, maar ik zeg er eigenlijk nooit wat van.

  groet, Ingrid.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi!! Gelukkig denkt mn moeder redelijk hetzelfde over besparen. We delen ook tips en dergelijke.
  Stiekem hoop ik over een half jaar ook zo iemand over de vloer te hebben...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wow wat een mooie keuken! En ik moet me wat lopende kranen, brandende lichten en open deuren betreft ook vaak inhouden.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. De keuken ziet er prachtig uit, dat je er heel wat fijne uurtjes in mag doorbrengen. Kookt veel fijner in een mooie keuken, is mijn mening. En mijn man laat ook altijd het licht in de keuken aan, grrr.. En als er werkmannen zijn kan ik mij daar ook behoorlijk aan ergeren.

  groetjes
  Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wow wat ´n mooie keuken! En ja de lichten in de open keuken heb ´k ook altijd aan. Wij hebben een donkerrode keuken en dan moet ´k zittend op de bank in zo´n donkere hoek staren,
  groet

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een prachtige werkruimte in je keuken! Enne,de reactie van je moeder bevreemd me. Het is toch jullie huis,waar jullie normen maat zijn?

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Bij ons de keuken afgesloten, dus daar geen lamp aan. Maar ook niet boven de eethoek als wij op de bank zitten. Die is dan net achter eenmuurtje en doe ik ook lekker het licht uit. Erger me soms wel aan mijn hulp. een heeeele grote scheut schoonmaakmiddel in de emmer. Doekje uitspoelen met liters water, arghhh. Meestal probeer ik haar voor te zijn en maak de emmer sop heel liefjes ;) of zeg, geef het doekje maar joh, doe ik het wel even voor je.. Maar jah, het is maar 1 ochtendje in de twee weken, daar komen we wel weer overheen. En de verwarming gaat wel hoger voor visite.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. :-) mooie keuken ,en alhoewel ik niet echt zo van het superbesparen en bezuiningen ben(denk ik), let ik wel gewoon gezond verstand op dit soort dingen ook hoor :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. mijn dochter van 25 woont nog thuis en doet ook aardig wat in het huishouden, ik kan haar niet aan het verstand brengen dat je echt niet zoveel wasmiddel en of schoonmaakmiddel hoeft te gebruiken. wasmiddel moet ze van mij daarom grotendeels zelf kopen. ook omdat ze perse een duurder merk wil gebruiken en het grootste deel van de was is van haar omdat ze haar kleren na een keer dragen wil wassen. we hebben het verder wel gezellig ,maar onze levensstijlen voor wat betreft het milieu en geld besparen botsen behoorlijk, zo vind ze het onzinnig om altijd en overal het licht uit te doen en de verwarming een graad of wat lager te zetten, al ziet ze steeds meer de voordelen van mijn zuinige leefstijl, zo koopt zij nu ook al regelmatig dingen 2e hands

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Mooie keuken!
  Als wij in de bank zitten gaat het licht in de keuken en boven de eettafel uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Bij ons branden ook geen lichten in ruimtes waar niemand is. Wij zetten de verwarming meestal niet hoog omdat ik het heel vlug te warm heb maar als er bezoek komt van wie we weten dat die het vlug koud hebben, dan zorg ik er wel voor dat er meer verwarmd wordt. Stiekem denk ik dan gedurende het bezoek wel eens : al dat nuteloze energieverlies.....Idem voor het waterverbruik tijdens bezoek : wij hebben bepaalde familieleden die op een namiddag makkelijk 10 keer naar het toilet lopen en dan nog na elk plasje doorspoelen.... Wij spoelen niet na elk plasje door en hebben altijd een emmer regenwater uit de regenput of regenton in de tuin naast het toilet staan om door te gieten. Als ik gedurende de vakantieperiode een week op mijn 12-jarig nichtje pas,'zie' ik aan mijn waterverbruik dat er een serieuze stijging is : nichtje spoelt na elk plasje, wast minstens 10 keer per dag haar handen om ze even te verfrissen. Ik heb haar al meerdere keren gevraagd om de kraan tijdens het handenwassen toe te draaien maar ze laat de kraan altijd lopen tijdens het handenwassen.Tja, dat meisje haar ouders hebben een totaal andere mentaliteit en besparen zeker niet op water, energie ... dus ze vindt onze maatregelen vaak nogal 'vreemd'....

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...