donderdag 21 februari 2013

prosumeren

Gisteravond zijn Sander en ik naar een lezings-avond in Capelle aan den IJssel geweest. Het onderwerp was namelijk consuminderen, dus dit leek ons erg interessant. Er waren twee sprekers: Jan Rotmans en het vrekkenechtpaar dat jarenlang geleden de grondleggers waren van het tijdschrift de vrekkenkrant, wat nu alweer een poosje als Genoeg door het leven gaat.

Het was een erg interessante avond. Vooral de lezing van Jan Rotmans geeft mij een hoop denkstof. Hij vertelt dat er na de economische crisis nog een veel grotere crisis komt, omdat we constant lenen van de aarde en niks teruggeven, waardoor de aarde uitgeput raakt. We hebben misschien een begrotingstekort van 3% maar het tekort dat we opbouwen aan grondstoffen loopt al in de 35%! Natuurlijk wist ik dit al, tenslotte heb ik hier al veel over gelezen, maar om het zo weer even te horen is toch aangrijpend...

Nu zitten we in een soort van overgangsfase, waarin er steeds meer informatie komt over deze 'schuld bij de aarde'. Er is een ontwikkeling gaande waarbij er een voortrekkersgroep is die het andere mensen gaat voorleven, waardoor er steeds meer mensen kiezen voor duurzaamheid en zélf dingen produceren en consumeren. Jan Rotmans noemt dit prosumeren.

Ik merkte dat deze lezing precies even was wat ik nodig had om dingen weer in de juiste proporties te zien. Het heeft me bemoedigt. Ik ben alweer een poosje niet meer zo bezig om meer te verduurzamen, omdat ik het zat was om elke keer maar weer te moeten verdedigen voor de keuzes die wij maken.

Maar nu ben ik weer bemoedigt. Ik wil onderdeel zijn van deze voortrekkersgroep. Ik wil een betere toekomst voor deze aarde... En daar ga ik voor!

7 opmerkingen:

 1. Hoewel ik zeker nog niet een ontzettend duurzame aardbewoner ben, realiseer ik me wel steeds meer dat het niet 'later' is dat de gevolgen komen; dat gaat zo snel, dat onze kinderen er al echt last van zouden hebben. Dat motiveert wel om het anders te doen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Geweldig! Doen hoor! Jonge mensen,zoals jullie kunnen een voorbeeldfunctie vervullen.Naar bejaarde consuminderaars zoals wij wordt soms meewarig gekeken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ahh, wat lief om dat te zeggen! :) Ik zou nooit meewarig kijken naar bejaarde consuminderaars, ik vind juist dat je veel wijsheid kunt weghalen bij de 'bejaarde' consuminderaars!! :)

   Verwijderen
 3. ah, ik had er ook willen zijn...maar was helaas ziek.
  Zeg tegen de gemiddelde Nederlander dat er hierna nog een crisis komt en je wordt gewoon uitgelachen. Maar inderdaad de verhoudingen als gevolg van het opgaan van de grondstoffen zullen echt veranderen.
  Interessant!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Lijkt me heel inspirerend, die lezing!
  Ik was ook een beetje weggezakt, qua duurzaamheid. Eigenlijk niet met het gevoel me steeds te moeten verdedigen, maar misschien een beetje murw geslagen door de economische crisis, ik weet het niet. Maar ik merk dat ik liever een beetje minder geld heb MET duurzame keuzes, dan me alleen maar bezig te moeten houden met dat rotgeld.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. ik voel me niet geroepen om mijn keuzes te verdedigen, ik doe gewoon wat het beste is voor mij, ik voel mij gewoon beter bij het gebruik van 2ehands spullen en opmerkingen van mensen dat ik meer moet consumeren omdat we anders niet uit de crisis raken, daar lach ik maar om, iedereen heeft het inderdaad maar over het feit dat we meer moeten kopen,maar niemand heeft het nog over het feit dat we de aarde en haar grondstoffen opgebruiken en vervuilen, waar houd onze koopdrang op, telkens word je verleid met weer een nieuw gadget, zo zag ik laatst een reclame voor het perfecte apparaat om thee te zetten, schijnbaar kunnen ze de koffiedrinkers niets nieuws meer bieden en heeft iedereen al een koffiezetapparaat, een senseo en een cappucinomaker, dus nu maar de theezetters proberen te verleiden ,want met een theepot en een waterkoker kun je echt geen lekkere thee zetten blijkt het. pfff, nou ik vind mijn thee nu al heerlijk hoor hoe het ook gezet is,het is maar een voorbeeld ,maar je kunt de lijst zo lang maken als je wilt, steeds weer een nieuwere tv, telefoon,computer, auto, fiets,tandenborstel en zo kan ik nog wel even doorgaan, maar ik ga zoveel mogelijk terug naar de basis en als ik wel eens een ander apparaat nodig heb, dan het liefst een 2ehandse . Ans

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Goh, dat lijken me wel heel interessante lezingen! Als zoiets ooit bij ons in de buurt zou zijn, zou ik er zeker wel heen willen. Ik ga eens zoeken of er nuttige informatie over prosumeren op het internet rondzwerft.

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...