woensdag 15 mei 2013

alwéér rente verlaagd

Gisteravond vertelde Sander me dat hij een rentebericht had gekregen van de ASN, dat ze voor de zoveelste keer op een rij de rente hebben verlaagd. Gelukkig had ik dit berichtje zelf niet voorbij zien komen, want met mijn hormonen kan ik van zulke dingen opeens het stoom uit mijn oren krijg... Nu kon ik er ff lekker over mopperen tegen Sander... ;)

We begonnen met iets van 2,7% rente en zijn inmiddels teruggezakt naar 1,8%! Een flinke daling dus, die ervoor zorgt dat het steeds interessanter wordt om een gedeelte van het spaargeld in de hypotheek te gaan steken.

Tegelijkertijd is een buffer natuurlijk ook wel heel erg belangrijk. Zeker met een kleine op komst en ik nog geen nieuw werk gevonden (voorlopig nog wel recht op 8 maanden WW-uitkering + 16 weken zwangerschapsverlof-uitkering). Hoe grote buffer zouden jullie in zo'n geval aanhouden, waarboven je extra gaat aflossen?

8 opmerkingen:

 1. Dus, als ik het goed begrijp, krijg je straks een jaar een uitkering? (8 maanden WW en ongeveer 4 maanden zwangerschapsuitkering. Hebben jullie een auto? Zo ja, dan zou ik 8000 euro willen, en anders 4000 - 5000 euro op de spaarrekening.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij houden onze financien gescheiden (voor zover mogelijk) en houden ieder een buffer aan van ieder het heffingvrij vermogen.
  groet, Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik zou denk ik streven naar ongeveer een half jaar aan kosten. Als Sander gewoon goed zit met zijn baan, kun je dan b.v. uitgaan van een half jaar wat jij normaal gesproken zou bijdragen. Eventueel voor de zekerheid wat afronden naar boven, omdat de kleine ook ongetwijfeld veel geld gaat kosten. Dat valt denk ik qua kosten toch vaak een beetje tegen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben trouwens zelf nu eerst bezig met een buffer van €5000 dit jaar en wil dit volgend jaar verhogen naar €10.000. Eerst dacht ik dat het al moeilijk genoeg zou worden om dit jaar €5000 bij elkaar te schrapen, maar tot nu toe gaat het zo voorspoedig, dat ik hopelijk over een maand of 2-3 al bij die €5000 ben en dan de overige maanden nog door kan sparen naar de €10.000, zodat ik daar bijvoorbeeld omstreeks maart/april 2014 op zit.

   Verwijderen
 4. Wil je straks weer gaan werken? Nu een baan vinden is lastig, zeker als je zwanger bent. Kunnen jullie rondkomen van 1 salaris als het moet? Als dat kan, zou je kunnen aflossen, als dat niet kan, zou ik alles wat je aan buffer kunt houden, houden en pas aflossen als je een nieuwe baan hebt gevonden. Reken uit wat je tekort komt als je het alleen van Sanders salaris moet doen en verdubbel dat, kijk dan hoe lang je het volhoudt met je huidige buffer. Julia

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Op de kinderspaarrekening zijn we met een vette rente begonnen en staat het geld vast. Maar ze blijven de rente nu wel steeds verlagen terwijl wij dus niet flexibel met dat geld om mogen gaan, dat vind ik dus niet eerlijk. Beetje eigen schuld, had ik de voorwaarden maar beter moeten lezen, maar toch... Zij kunnen rentetechnisch de komende 14 jaar doen wat ze willen en wij hebben niks meer in te brengen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Balen van die rente zeg. Ik geloof dat je op het Nibud kunt uitrekenen hoe groot je buffer zou moeten zijn. Ik dacht toch wel zo'n 10.000 euro.

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...