zondag 17 november 2013

een snelle update

Zo, het kleine monstertje slaapt, dus kan ik eens even een update geven ;)

Alles gaat eigenlijk best wel goed. Sinds dinsdag moeten we het allemaal zelf doen en dat bevalt eigenlijk wel. Sander heeft hierna nog een weekje vrij, daarna moet ik het helemaal alleen doen. Ben benieuwd hoe dat zal gaan…

Wat de borstvoeding betreft: het loopt nog niet 100% zoals ik graag zou willen, maar het gaat echt een stuk beter! En dat terwijl ik op maandag eigenlijk had besloten om te stoppen, omdat ik elke 3 uur één uur aan de 'melkmachine' zat voor 40cc!! Had toen van de kraamzorg de tip gekregen om mijn BH heel strak te zetten en alleen maar te kolven als mijn borsten op knappen stonden…. Nou, dat stonden ze dus dinsdag-ochtend! Maar het gekke was: ondanks dat ik het gevoel had dat er een tennisbal onder mijn arm hing, kreeg ik alsnog maar 20cc per borst gekolfd!

Al vanaf dag 3 heb ik bij dokter, verloskundige, kraamzorg en lactatiekundige om oxytocine-spray gevraagd, maar overal kreeg ik nee te horen. Nu met die tennisbal onder mijn arm had ik toch wel bewijs dat ik meer produceer dan ik uit mijn borsten krijg en heb ik dus nog een keer bij de huisarts aangeklopt voor de neusspray. Eerst wilde hij het niet geven, want hij moest overleggen met een gynaecoloog of het wel veilig was, maar 's middags heb ik toch het recept gekregen en met die neusspray kolfde ik dus in 20 minuten (10 minuten per borst) 230!! cc. Nogal logisch dat ik het gevoel had dat er een tennisbal onder mijn arm zat!!

Nu er eindelijk naar me werd geluisterd heb ik besloten om tóch door te zetten. Sindsdien gebruik ik dus die neusspray voor ik ga kolven en ben dan nog maar 20 minuten bezig ipv een uur. Bovendien merk ik langzaamaan ook dat ik meer ga 'produceren'. Toby drinkt nu ongeveer 50/50 moedermelk en kunstvoeding.

En dan als klap op de vuurpijl: afgelopen vrijdag had ik nét mijn neusspray gespoten en begon Toby opeens te huilen. Dus ik dacht: goed, ik probeer hem weer eens aan te leggen…. En het lukte gewoon!!  Hij heeft 15 minuten aan de borst gedronken en daarna nog een klein beetje uit de fles die Sander inmiddels had klaargemaakt.

Kortom: ik ben erg blij dat ik tóch die oxytocine-spray heb gekregen, dat ik tóch heb doorgezet ondanks alle shit, ondanks alle keren dat ik nee te horen kreeg van diverse instanties en ondanks alle kraamtranen en andere emoties die kwamen kijken bij dit geheel…. Het ziet ernaar uit dat ik straks tóch gewoon borstvoeding kan gaan geven. En daar ben ik erg blij mee :)

7 opmerkingen:

 1. Wow, wat goed van je om toch te blijven vragen om de spray. Voor mij was de spray echt de sleutel tot succes bij het kolven! Super voor je. Weet je de reden voor het in 1e instantie niet geven van het recept? In ieder geval, ik ben blij voor je dat kolven beter gaat! Groet Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goed gedaan. Ik heb 9 maanden borst met kunst gecombineerd. Had een clusterdrinker, dus heel lange tijd niets en dan van 4 uur 's middags tot 10 uur 's avonds continu aan de borst. Om dan door te slapen tot 8 uur 's morgens. Gelukkig een kraamverpleegkundige die dat heel snel door had en mij goede tips gaf.Bel ook gerust je verloskundige nog in de periode na de na controle als er iets is of het consultatieburo.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat goed dat het met de spray wel lukt! Ik mocht vanaf het begin de spray gebruiken (volgens mij vanwege de keizersnede), maar het lukte toch niet. Na 5 dagen maar gestopt met de borstvoeding omdat het drama was en dus ook met de neusspray en 2 dagen later had ik volop borstvoeding. Bleek ik allergisch voor de neusspray...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wow wat goed meid, en wat een gezeik van iedereen dat je die spray niet kon krijgen, ik kreeg het zonder vragen mee? En 's nachts doen ze heel veel op reflex, als je wil kan je hem bij je leggen 's nachts... sowieso zijn nachtvoedingen geweldig voor je productie.... .

  Aanleggen, aanleggen, aanleggen.... hoeveel je kolft zegt echt helemaal niets over je melkproductie, dat is zulke achterhaalde bullshit! Je lijf is gelukkig nog volop bezig en elke keer dat Toby echt bij je drinkt maakt je lijf van die geweldige hormonen aan die het allemaal regelen.

  Voor goeie informatie kan je ook kijken op borstvoedingsforum.nl, Daar wordt je in elk geval niet doorverwezen naar Nutrilon en co en gekke regeltjes, als bij het cb.

  Succes, komt helemaal goed!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Fijn dat het zo goed gaat. Ik herinner me de 'toeschietreflex' nog! Dat tintelende gevoel in je borsten, en je baby die ineens enorm gaat klokken.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. ik heb 14 en 12 jaar geleden bij beide kinderen deze spray gebruikt, tijdens het kolven op mijn werk, nooit problemen mee gehad, super spul.

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...