dinsdag 27 mei 2014

genieten van mamma's...

Zelfgemaakte groentenhapjes ;)

Sinds kort maak ik de groentenhapjes voor Tobias grotendeels zelf. Fruithapjes was ik al wat eerder mee begonnen, want we wilden testen waar hij gevoelig op reageert. Tot nu toe is dat eigenlijk alleen op banaan, gelukkig! Maar er zijn maar weinig fruithapjes met maar één soort fruit, dus ben ik al vrij snel zelf fruit gaan pureren. Tot nu toe:


 • Appel
 • Mango
 • Nectarine
 • Meloen 
 • Banaan (geen succes)
Alles gaat er lekker in. Ook de banaan, maar helaas kreeg hij daar dus een reactie op. Enne... 1 theelepeltje proberen?? Daar gaat meneer niet mee akkoord! Hele potjes gaan er al in... Omnomnom ;) 

En nu dus sinds kort ook bezig om zelf groentenhapjes te maken. Courgette was niet zo'n succes,maar de zelfgemaakte wortel-hapjes vielen een stuk beter in de smaak dan die van de potjes-fabriek :)


Enne, het past ook nog eens bij onze groene doelstellingen:
 • Je kunt kiezen voor seizoensgroenten en -fruit
 • Je hebt minder afval
 • Het fruit en de groentes hoeft niet eerst naar de fabriek en daarna in potjes terug naar de supermarkt
 • We kunnen in de toekomst vegetarische hapjes voor Tobias maken (als iemand tips heeft: graag!)

Daarnaast is het voor mijn gevoel ook goedkoper, maar of dat echt klopt dat weet ik eigenlijk niet eens. Maar dat doet er niet toe. Er gaat niets op tegen het blije gevoel dat ik krijg als ik zie hoe Tobias lekker zit te smullen van onze zelfgemaakte hapjes :) 

15 opmerkingen:

 1. Ella's (babyvoeding fabrikant uit uk) heeft ook een kookboek. Staan erg veel lekkere dingen in, ook voor als ze groter zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. tomatenpureren en dan met een beetje rijstebloem aanmaken. Wordt het een stukje steviger van. Onze dochter heeft er veel gegeten en avocado

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ER zijn nog een aantal fruitsoorten die je bij zo'n kleintje kan geven : kiwi (eventueel gedeelte met pitjes eruit laten), peer, pruim. Als hij reageert op banaan misschien voorzichtig zijn met het geven van aardbeien want dat lokt bij sommige kindjes ook reacties uit.
  Wat betreft groentenpapjes kan ik me voorstellen dat courgette niet echt een succes was aangezien courgette niet echt veel smaak heeft. Misschien lust hij wel een combinatie van veel wortel en klein beetje courgette ? Toen onze oudste baby was, weigerde ze aanvankelijk ook bepaalde groenten maar als ik er wat peterselie bij deed, at ze alles zelfs witloof. Geleidelijk heb ik dan de peterselie verminderd en op de duur weggelaten en ze at alle groenten. Wel makkelijk..... Als je niet goed weet welke combinaties je kan maken, schrijf in de supermarkt eens de combinaties op die ze verkopen in die kant en klare babyvoeding. liesbet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Rode bietjes vonden onze kinderen, als baby, ook heel lekker (en kleurrijk vooral op hun snoetje en slabbetje)liesbet

   Verwijderen
  2. Na het eten van rode biet wel niet schrikken van de kleur van de ontlasting ;) ziet echt rood en ook de urine kleurt
   wat rood....

   Verwijderen
 4. Mijn tip: kook in een keer een grote hoeveelheid, bv een kilo, groente. Pureer dit en doe het in ijsblokjesvormpjes.Als het goed is bevroren kun je het verpakken in een plastic zak en per dag pakken wat je nodig hebt. Deze tip kreeg ik van een groenteman, door een grote hoeveelheid te koken behoud je veel meer vitamines dan dat je kleine porties kookt.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zoete aardappel gekookt, geprakt met rijst en broccoli, op iets later leeftijd met wat kerriepoeder

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Avocado of pastinaak zijn zijn hier erg geliefd

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Goed bezig hoor! Tips heb ik niet, maar het klinkt wel veel gezonder dan die prut uit een potje!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat jezelf eet, eerst gepureerd, later geprakt en later in stukjes. Zo at mijn zoontje met 10-12 mnd met de pot mee. Ik heb nooit potjes gekocht, blegh. En inderdaad af en toeneen prakje invriezen zodat je altijd wat hebt om mee te nemen onderweg/op bezoek.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zo heeft mijn zoon ook leren eten. Op vakantie had il n keer potjes mee, maar dat vond hij niets. dat was niks lekker. En qua geld zijn potjes echt stukken duurder dan wat je zelf kookt. Reken maar uit hoeveel 2 ons groente je kost.

   Verwijderen
 9. Ik heb ook altijd zelf de fruit en groente hapjes gemaakt. Handig met de staafmixer.
  Van de groenten maakte ik meer in een keer en vroor het dan in in ijsblokjes vormen om dan vervolgens in een bakje te doen in de vriezer.
  Van groenten in het begin wortel/bloemkool/broccoli/erwten/boontjes en aardappel.
  Van fruit banaan/appel/sinasappel/mango/framboos/druif.

  Ik vond de potjes gewoon te duur en met de jongste onhandig ivm koemelkallergie.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Mijn beide kinderen hebben als baby een voedingsschema gekregen via de diëtiste ivm koemelkallergie. Is jou dat niet aangeboden? Er zijn namelijk meer soorten voedsel waar je beter op een later moment mee kan beginnen. Mijn dochter is dankzij dat schema voor geen enkel voedsel allergisch meer. Ik maak ook alles zelf. Kleine moeite, groot gemak als je wat meer porties maakt en invriest

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ken je het boek opperdepop? Is van de AH, vast wel 2ehands via mp te krijgen, staat ook veel leuks in.

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...