zondag 8 juni 2014

Help, ik ben een onnatuurlijke moeder!

Sander en ik dachten erover om naar de "ouders natuurlijk" beurs te gaan, maar daar komen we maar van terug nadat we de standjes hebben gezien. Ik heb geen zin om tussen allemaal geweldige moeders te lopen die hun kindje fulltime dragen, borstvoeding geven enz. Dat doet alleen maar pijn dat het hier niet lukt. En dan kan ik wel een boos berichtje gaan schrijven, maar dat is ook niet helemaal fair. Ik had graag borstvoeding willen geven en willen dragen, maar het is me niet gelukt.

Ondanks dat steekt het me wel dat het blijkbaar nodig is om zo'n scheiding te maken.... Als borstvoeding en dragen zo natuurlijk is, betekent dat dan dat een groot gedeelte van de moeders in Nederland onnatuurlijk is? Eerlijk gezegd denk ik van niet. Natuurlijk ouderschap draait in mijn ogen om veel meer dan alleen wat het oog kan zien.

En soms heb ik ook het gevoel dat het natuurlijke ouderschap een trend is. Vroeger was het heel normaal om borstvoeding te geven, nu is het opeens nodig dat er allerlei organisaties voor zijn, dat er een speciale beurs voor is.... Als het zo natuurlijk is, waarom moet er dan zoveel ophef over worden gemaakt?!

Zelf trek ik compleet mijn eigen plan. Ik lees wel veel over opvoeding en over baby's, maar ik kijk naar wat Tobias nodig heeft en kan. En soms zijn dat heel andere dingen dan dat volgens het boekje zou moeten. De eerste week heeft Tobias bijvoorbeeld heel veel bij ons in bed geslapen, terwijl het consultatiebureau dat geen goed idee vond. Dit zou dan een onderdeel zijn van het 'attachment-parenting'... wist ik veel! Ik deed gewoon wat ik voelde dat op dat moment het juiste voor ons mannetje was. Na een maand begon ik juist signalen op te vangen dat hij niet goed meer sliep door onze geluiden en is hij probleemloos naar zijn eigen kamertje gegaan waar hij nu al 5,5 maand praktisch elke nacht doorslaapt!!

Het boek waar ik het meeste aan heb gehad is het boek baby-managment. Dit gaat erover dat een baby niet het middelpunt hoeft te zijn, maar dat het wel degelijk een individu is om rekening mee te houden. Maar dat hij ook mag leren om onderdeel te zijn van het ritme dat in het gezin speelt. Zo hebben wij Tobias vanaf het begin ook behandeld. Altijd vertellen wat we gaan doen, waar we heen gaan en ook rekening houden met zijn ritme.... Maar tegelijk was hij ook direct een onderdeel van ons als gezin en ging dus ook mee in óns ritme. (Ik heb dit boek niet eens helemaal uitgelezen, na een paar hoofdstukken begreep ik waar ze heen wilde en heb de dingen toegepast waar ik het mee eens was)

Daarnaast vinden we het belangrijk dat hij ervaringen opdoet. Niet alles bij hem uit de weg halen. Natuurlijk geen gevaarlijke situaties creëren, maar ook niet angstvallig alles wat ongenoegen kan oproepen bij hem uit de buurt houden. Voorbeeldje: als hij met een lepel wil spelen dan mag dat onder toezicht. Als hij hem dan zo ver in zijn mond steekt dat ie ervan moet kokhalzen, dan leert hij vanzelf dat het niet handig is om het in zijn mond te steken. Of als hij zichzelf vastrolt tegen de muur aan, dan laten we hem eerst even zelf klungelen om weer los te komen. Hier leert hij meer van dan wanneer we hem elke keer oppakken.

Nou moet ik wel zeggen dat ik hier voor de bevalling helemaal niet achter had gestaan, maar dat was omdat ik toen het karakter van Tobias nog niet kende. Als ik een baby zou hebben die heel snel boos of bang is, dat zou ik het weer anders aanpakken...




14 opmerkingen:

  1. Ik lees dat je het prima doet met Tobias.
    Ik denk dat een kind de normen en waarden wel moet leren.
    Mijn kinderen hebben ook niet de borst gehad maar zijn gezonde jongens geworden.
    Doe waar jullie je goed bij voelen dan zal Tobias dat van jullie overnemen.
    De eerste 4 jaar zijn belangrijk voor hem wat jullie hem leren en meegeven voor zijn verdere leven.
    Geniet maar lekker van Tobias Groetjes ik moet het kunnen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dit lijkt mij een heel natuurlijke manier van opvoeden. Kijken naar het karaktertje van je kind en daar de stijl van opvoeden bij aanpassen. Lijkt mij prima. Fijn weekend. Marja

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ook hier geen borstvoeding en mijn lichaam liet het maar heel af en toe toe dat ze in een draagzak zaten. Het zijn twee mooie, volwassen dames die goed in het leven staan. Het moederschap ging me heel natuurlijk af en heb twee verschillende aanpakken gehanteert. De dames waren wel erg verschillend! Je doet het goed met Tobias! Je kijkt en luistert naar hem en handelt daarnaar. En dat hij moet leren dat er ook naar jullie word gekeken en geluisterd, is voor mij ook heel natuurlijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Joh, je leest eens wat en je probeert eens wat en zo vind je je weg... 't Is maar een naampje, dat natuurlijk ouderschap. Als je zelf een goed gevoel hebt bij de dingen die je doet, zit je wel 'veilig' ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik ervaar dragen vooral als praktisch. Dochter met reflux heeft er veel aan gehad (en.aan de overstap naar flesvoeding, want een meer uitgeruste en.leukere mamma)
    Opvoeden doe je zoals je zelf denkt goed.te doen. En.volgens mij zijn jullie prima bezig. Doen wat goed voelt. (Ik denk dat jullie een sterke kerel aan het grootbrengen.zijn. leren van.je fouten kunnen veel mensen blijkbaar niet meer. )

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Kijk, en DAT is dan toch natuurlijk ouderschap? Niet doen wat de goe-gemeenschap van je wil, maar dat wat bij jou, je man en Tobias past. Je bent een top-moeder!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Lekker op je eigen gevoel blijven afgaan hoor, is het beste. Weet niet hoe je lepeltjes eruit zien, maar pas aub op als ze een puntige bovenkant hebben. Vader van vriend van me heeft een glazen oog nadat hij als peuter een punt van een lepeltje door zijn oog stak

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik ben ook groot geworden zonder draagdoek en borstvoeding. En net zoals hierboven wordt geschreven ieder kind is anders en vraagt dus ook een andere aanpak. Kijk gewoon naar de behoefte van het kind. Zelf heb ik geen kinderen, maar ik heb de beide kinderen van mijn broer ieder op een andere manier mee op stap genomen, met ze gepraat enz. De oudste is niet in kunst geïnteresseerd, maar het Natuurhistorisch Museum met dinosauriërs vond hij helemaal geweldig. Met de jongste gaan we naar het theater.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. kids zijn idd allemaal verschillend, hebben hun eigen aanpak nodig. en ook ouders zijn verschillend en gaan dus allemaal weer anders met hun kids om:) is prima zo ;) je doet het dus super!! (en alle andere mama's doen ook maar wat... ;) (bron: Relax Mama) ) ik ga op ongeveer dezelfde manier met mn kids en opvangkids om. wel laten ervaren en leren, lekker zelf laten proberen als ze eraan toe zijn, niet wanneer een boekje zegt dat het zou moeten, maar kijken nmaar het kind en ze zijn allemaal anders. zoontje laat ik af en toe lopen naar school (600 meter ofzo) als we dochter gaan halen of brengen, opvangkindje (meisje, even oud) hoef ik dat niet te laten doen. loopt alle kanten op, snapt t niet en vind t ook niet leuk.. dus zij sowieso in de wandelwagen, zoontje soms lopen soms wandelwagen, maar net hoe het uitkomt. heel verschillend.

    wat betreft dragen.. het is geen moeten, doe het zelf ook nauwelijks, maar kan je nog steeds gaan doen ;) is niet iets dat je vanaf het begin af aan had moeten doen... ;) jammer dat de beurs vooral daarover lijkt te gaan, maar aan de andere kant ook misschien wel logisch omdat op die punten geld te verdienen is met producten en dus daarvan stands zijn ? je kan wel leuk een praatje houden bij een standje over natuurlijk opvoeden en attachment parenting etc, maar weet niet of dat handig is bij een standje... ? p;) (of heb ik een verkeerd beeld en waren het niet alleen standjes ???? ) maar balen dat het tegenviel, wel fijn dat je het vooraf al zag en dus helemaal niet geweest bent als het je tegenstaat.. ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik herken je gevoel. Ik had ook zoveel meer natuurlijk willen doen, maar helaas liep het bij ons door gezondheidsproblemen allemaal anders en is zelfs een natuurlijk bevalling me door de neus geboord. Maar hé het gaat erom dat je je goed voelt bij wat je doet en je hierin je eigen weg volgt, je intuïtie. Bij ons is dat veel wat ik ook lees bij natuurlijk ouderschap, maar ook veel wat hieronder valt doen we niet. Maar in mijn omgeving is bijna niemand die wasbare luiers gebruikt, geen verzorgingsproducten met enge stofjes gebruikt, vaak draagt etc. etc. En dan vind ik zo;n beurs wel leuk om ideeën op te doen. Vorig jaar waren we met de buggy, want dat was toen voor ons (omdat we ook een sondepomp mee moesten sjouwen) makkelijker. Ik werd door sommige mensen wel raar aangekeken, vast van die diehard natuurlijke ouders die buggy's verafschuwen. Maar wij hebben altijd de combinatie draagzak en buggy juist ideaal gevonden. Ik hoef niet in het plaatje te passen van de perfectie natuurlijke mama, ik doe waar ik me goed bij voel. En volgens mij zijn de meeste moeders die naar zo'n beurs komen openminded en helemaal niet zo perfect als jij misschien denkt! Ik vond het gewoon een leuke beurs en om de borstvoedingsstands ben ik met een grote boog heengelopen, te confronterend voor mij!!! En de omgeving van de beurs is super mooi, dus we hebben ook een mooie wandeling gemaakt.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Zo te lezen doe je het precies goed voor JOUW kind, en dat is het belangrijkste. Klinkt wel als een aanrader dat boek.
    Van foutjes leren kinderen en veel ouders zijn veel te voorzichtig en beschermend geworden en kweken onzelfstandige kinderen.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ik ga wel naar de beurs met ZL2, en het is absoluut niet zo wat je hier beschrijft. Ik herken zeker wel je opmerking over supermoeders die minstens 2 jaar borstvoeding geven en hun kind altijd in een draagdoek dragen en geen kinderwagen hebben. Zo komt het Dragen en Voeden forum ook wel eens op mij over. Maar geloof me, ik ben vorig jaar voor het eerst op de beurs geweest, en het is echt niet zo als je hier beschrijft! Kijk naar de standjes, er zijn ook heel veel speelgoedstandjes en daarnaast zijn veel lezingen best interessant en gaat het niet alleen over borstvoeding en draagdoeken. Ik vind dat je de boel wat afkraakt nu. Het is gewoon een erg leuke beurs, en ja, er zullen misschien wel moeders zijn die afkeurend naar je kinderwagen kijken, maar kom zeg, daar sta jij toch boven?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je hebt gelijk, ik ben halverwege de lijst met kraampjes afgehaakt. Verderop in de lijst staan inderdaad wel wat leukere kraampjes.

      Maar toch zal ik me daar niet echt thuisvoelen, denk ik. Vind het allemaal leuk en aardig, maar praten met moeders die borstvoeding geven en het verheerlijken blijft me het gevoel geven dat sommige moeders je gewoon een tweederangs moeder vinden. Dus die ga ik liefst zoveel mogelijk uit de weg.

      Verwijderen
    2. Nee joh, je bent echt niet de hele dag aan het praten met moeders over borstvoeding of flesvoeding, draagdoeken of een kinderwagen, wasbare luiers of wegwerpluiers. Je komt gewoon, bezoekt een paar lezingen die je interessant vind. Vorig jaar heb ik de lezing over buiten spelen gevolgd en die vond ik heel erg interessant. Daarnaast wandel je langs de kraampjes met grotendeels kleding en speelgoed en boeken. Je gaat nog even gezellig wandelen buiten in het park en in het bos en je gaat weer naar huis. Het is een beetje je eigen instelling natuurlijk, maar je kunt er gewoon echt voor je plezier naar toe en je bent heus geen tweederangs burger. Dat bedenk je nu zelf.

      Verwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)