maandag 6 oktober 2014

Eigen risico in termijnen??

Afgelopen maand werden we opgeschrikt door een fikse rekening van het eigen risico van Sander. Hij heeft in april  een week in het ziekenhuis gelegen en daar kwam nu dus de nota van. Dat was wel even balen, want we hadden helemaal geen bericht gekregen van de zorgverzekering dat het eraf zou worden gehaald. Dus het kwam opeens als een donderslag bij heldere hemel voor ons. Maargoed, ik kan daar wel over gaan klagen, maar het moet toch betaald worden...

Maar het zet me wel aan het denken over volgend jaar. Het eigen risico stijgt alwéér en de kans dat we volgend jaar dus weer worden verrast door dit soort rekeningen is altijd aanwezig. Ik zou het dan eigenlijk wel fijn vinden om het eigen risico in 12 gelijke termijnen te betalen. Liever elke maand een beetje extra dan de ene maand niks en een maand later opeens een rekening van ruim honderd euro! En als je toch geen 370 euro aan eigen risico kwijt bent krijg je het verschil aan het eind van het jaar terug, dat kan dan een leuke meevaller zijn.

Helaas biedt niet elke zorgverzekering de mogelijkheid om het eigen risico in termijnen te betalen. Onze huidige zorgverzekering, waar we eigenlijk hartstikke tevreden over zijn, biedt het bijvoorbeeld (nog?) niet. Dus misschien gaan we dan ook overstappen naar een andere. Liefst natuurlijk eentje die ook nog eens goedkoper is, maar als ze net iets duurder zijn zou het eigen risico in termijnen betalen mij toch wel over de streep kunnen trekken...

Natuurlijk kan ik het geld ook zelf opzij zetten. Dat was dit jaar ook het plan, maar dat heeft niet echt gewerkt. Bovendien: voor je energie-rekening geldt hetzelfde: daar kan je ook zelf geld voor opzij zetten. Maar toch ben ik er erg blij mee dat ik elke maand een voorschot mag betalen, zodat ik niet voor vervelende verrassingen kom te staan als de jaarnota moet worden betaald. Zo zie ik dat eigen risico in termijnen betalen eigenlijk ook.

Houden jullie rekening met eigen risico in termijnen betalen als je straks een zorgverzekering gaat uitzoeken of zetten jullie zelf geld opzij voor hoge rekeningen?!

21 opmerkingen:

 1. wij hebben twee keer maximaal eigen risico. dat bedrag staat op een spaarrekening aan het begin van het jaar. daarbovenop spaar ik elke maand 50 euro voor de zorgkosten. Aan het einde van het jaar room ik het weer af naar het eigen risico. Gelukkig zijn we gezond en hebben we bijna nooit kosten, maar als het zover zou komen kunnen we wel direct voor beiden het eigen risico betalen, en evt. eigen bijdrages.
  Soms haal ik kosten uit deze pot, de dingen die ik zelf bij 'zorg' vind horen, zoals de tandartskosten, paracetamol, kolfspullen etc. Dit jaar ook voor de auto en het huis een complete ehboset gekocht uit dit potje. We sparen hiervoor automatisch, en blijven er gewoon vanaf. Krijg je in ieder geval wel rente, denk niet dat de zorgverzekeraar dat gaat betalen... is toch iets :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daar heb je gelijk in!!

   Wij hebben er ook aan gedacht om het maximale eigen risico te nemen, maar ik ben zooo blij dat we het niet hebben gedaan. Door Sanders ziekenhuis-avontuur zouden we nu dan flink moeten dokken. €360 is nog wel te overzien uiteindelijk, maar €850 zou ik flink van balen...

   Verwijderen
 2. Ik spaar elke maand 50 euro voor extra zorgkosten. Dit geld is bedoeld voor dingen die onder het eigen risico vallen en ook voor brillen (we zijn allebei brildragend). Ik wordt op die manier nooit onaangenaam verrast. We doen zo'n drie/vier jaar met een bril die bij ons niet in de verzekering zit. Ik heb wel eens gekeken naar brilverzekeringen (binnen de zorgverzekering) maar dan ging de premie erg omhoog.
  Zelf sparen dus.
  Heeft ook als voordeel dat als je dat jaar het eigen risico niet gebruikt, je dan toch een lekker potje opbouwt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ....oja en net als Plus en Min gebruik ik dit geld ook voor dingen als vit. D tabletjes, paracetamol e.d. Alles wat met gezondheid en ziekte te maken heeft dus.

   Verwijderen
  2. Ja, ideaal, zo doe ik het ook! En als ik weinig verbruikt heb, betaal ik van het spaarbedrag aan het eind van het jaar de jaarpremie van de zorgverzekering in 1 keer, scheelt ook weer geld (ik spaar wel een iets groter bedrag per maand). Maar paracetamol?? Dat kost maar 1 euro per doosje.....die haal ik niet van het bedrag af.

   Verwijderen
  3. Daar hebben jullie wel gelijk in. Misschien moet ik het bedrag ook gewoon automatisch opzij gaan zetten volgend jaar. Vaak zijn de bedrijven die echt grote bedragen vragen toch niet zo snel met het doorsturen van de nota's. Kreeg begin 2014 nog een nota voor een ingreep begin 2013 :/

   Verwijderen
 3. wij zijn in de luxe positie dat we minder uitgeven dan er binnenkomt. we zetten niet voor specifieke dingen geld apart, maar wel alles wat niet direct nodig is naar de spaarrekening. (zelfs zo dat het inkomen oipd e dag van binnenkomst of zsm naar de spaarrekening gaat. 1e van de maand gaat er een maandbedrag naar de b, etaalrekening voor vaste lasten, tanken, boodschappen en rond de 200 voor overig. dit bevalt super omdat we beide wisselende inkomsten hebben. ik 4 verschillende bedragen op 4 verschillende data, elke malaand ook weer wisselend totaalbedrag en man 4 wekelijks en ook wisselend door overuren...) zo hebben we een vast maand"salaris" en de rest staat op de spaar om mindere maanden op te vangen, maar ook als buffer. we hebben nu genoeg spaargeld dat we zelfs beide het maximum eigen risiso hebben genomen, omdat we dit op kunnen vangen als het nodig is. beide gezond gelukkig en als er wel iets gebeurd kunnen we het dus opvangen met de spaarrekening. maar ik besef dat dit luxe is :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mijn verzekering (ONVZ) geeft de mogelijkheid om in termijnen te betalen zodra je Eigen risico gaat lopen. Dus misschien dat dit ook een optie is.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik wist niet eens dat het kon...
  Toch maar eens uitzoeken, want dat is inderdaad veel fijner!!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ander zorg biedt ook de mogelijkheid om in termijnen te betalen.
  We hadden soms 2 regelingen naast elkaar lopen.
  Zolang de lopende premie maar betaald wordt, is het geen enkel.probleem.
  Succes iig.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. ik wil dit komend jaar voor mij ook gaan doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Komend jaar ga ik het zeker opmaken. Compleet gebitsrenovatie. Helaas na geboorte van.kabouter is het weer helemaal een puinhoop geworden.
  Maar dan is het in termijnen betalen best prettig. Ik ga me er eens in verdiepen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. voorop gesteld: ik weet niet wat je precies gaat laten doen bij de tandarts, maar hier toch een beetje ongevraagd advies ;)
   Het eigen risico geld alleen voor kosten die uit de basisverzekering worden gemaakt. Enige tandheelkundige kosten die daaruit vergoed worden zijn kunstgebitten etc. Dus als je het uit een aanvullende tandartsverzekering vergoed moet krijgen, kost het je sowieso geen eigen risico. Wel mogelijke eigen bijdrages (kronen vaak 25-50% zelf betalen).
   Vraag vooraf de tandarts om de codes van de behandeling, en bel je verzekeraar met die codes om te vragen wat er vergoed wordt. Liefst ruim voor 1 januari, dan kun je evt. je tandartsverzekering nog afsluiten/wijzigen/opzeggen.

   Verwijderen
 9. Dat kan bij onze zorgverzekeraar ook in termijnen betalen. Ik zet het geld op de spaarrekening en in excel heb ik allemaal kolommen waaronder dus het eigen risico. Nog niet nodig gehad, gelukkig.

  groetjes
  Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Kun je niet een extra spaarrekening openen en daar elke maand het maandelijks eigen risico automatisch laten overmaken? Krijg jij er tenminste rente over en anders vangt de zorgverzekeraar de rente. Ik zou het ook vergeten elke maand maar als je het nu automatisch laat doen heb je er geen omkijken naar. En dan staat er een bedragje klaar voor de te betalen rekeningen. De zorgverzekeraar verdient al genoeg aan je.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daar heb je gelijk in. Dat is ook een goed idee om het zo aan te pakken. Bedankt voor de tip! Soms is het zo simpel dat je er zelf niet meer bij stilstaat!

   Verwijderen
 11. Ik werk hier met een buffer, die voor dit soort kosten ook aangesproken mag/kan worden. Geen hele hoge. Onze buffer is minstens 3000,- en daar kan eigen risico, tandarts en meer onverwachte zaken van betaald worden. Ik zet al het geld wat niet begroot is op deze spaarrekening en zo groeit het ook elke maand weer aan. Als het bedrag dan weer gegroeid is, kan er weer een aflossing gedaan worden, of we kiezen voor een andere optie. Zoals toen die keer dat we de zorgpremie in één keer betaalden. Dat spaarde weer geld uit en dus spaarden we weer harder. Aan het eind van het jaar is er weer voldoende om ook die rekening weer ineens te kunnen betalen. Dit soort zaken houdt ik in de gaten via mijn achterhoofd, zeg maar. Dat werkt hier erg goed en we zijn nog nooit in de problemen gekomen. Zelfs als er de volledige eigen risico (voor mij verhoogd) betaald moet worden, kan het.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat bedoel je nou met als je aan het eind van het jaar je eigen risico niet hebt opgemaakt, krijg je het restant terug?
  Nooit van gehoord.
  Ik maak mijn eigen risico nooit op, maar heb nooit iets terug gekregen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Op het moment is het zo dat je in geval van ziektekosten daar achteraf een nota van krijgt die je betaalt.

   Maar je kan er dus ook voor kiezen om van tevoren elke maand 35 euro te betalen. Je krijgt dan geen nota's meer van je eigen risico, maar je eigen risico wordt dan betaalt van die maandelijkse bedragen die je als het ware als voorschot betaald. Maar mocht je teveel aan voorschot betaald hebben, dan krijg je dat gedeelte terug.

   Ik hoop dat ik het zo duidelijk uitleg.

   Verwijderen
 13. Wij zetten het elke maand op 1 spaardoel. Op onze rekening kunnen we tien spaardoelen toevoegen, dat is superhandig. Eigen risico is er dus 1 van die we aangemaakt hebben. Voor de tandarts zijn we niet verzekerd maar daar zetten we ook elke maand wat voor op 'n spaardoelv oor het geval dat...

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik zet het elke maand zelf opzij omdat het bij onze zorgverzekeraar niet kan, maar er zijn wel zorgverzekeraars die het maandelijks innen en aan het eind terugstorten wat over is.

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...