dinsdag 14 oktober 2014

Onwaarheden over de dubbele meter

Ik zie de laatste dagen echt zó vaak verhalen over de dubbele meter voorbij komen die écht niet (meer) kloppen!! Als ex-medewerker van een netbeheerder begint het stoom dan haast alweer uit mijn oren te komen :P (Grapje!!) Maargoed, aangezien andere mensen dat dan weer lezen en dingen een heel eigen verhaal gaan worden dacht ik: hier moet ik gewoon even over schrijven!!

Je betaalt géén dubbel vastrecht voor een dubbele meter. Vroeger betaalde je wel meer voor de dubbele meter dan voor een enkele meter, maar dat is inmiddels afgeschaft. De enige extra kosten die je nu nog aan een dubbele meter kunt hebben is als je een enkele meter hebt en een dubbele meter laat plaatsen. Daar betaal je dan ongeveer €80 voor (wisselt per netbeheerder / regio ). En dat zou ik niet aanraden, want als het doorgaat krijgt iedereen gratis een slimme meter en die is sowieso dubbeltarief. Je moet dan wel zelf even bij de energieleverancier doorgeven dat je voortaan op dubbeltarief wilt worden afgerekend, want dat gaat in veel gevallen niet automatisch.

Verder scheelt het inderdaad heel weinig in de verbruikskosten. Toen je nog extra betaalde voor een dubbele meter lagen de tarieven per verbruik veel verder uit elkaar, maar nu betaal je ongeveer 2 cent per kwh meer voor stroom die je overdag gebruikt. Als je een dubbele meter met enkeltarief laat berekenen (kan ook met een dubbele meter!) zitten de kosten per kwh ongeveer in het midden tussen dag- en nachttarief. Je betaald dan dus wat meer voor de nachtstroom en wat minder voor de dagstroom. Hierdoor is het verschil dus heel klein geworden en kan het zelfs goedkoper zijn of makkelijker zijn om bewust voor enkeltarief te kiezen. Bijvoorbeeld als je thuisblijfmoeder bent en het dus veel fijner zou zijn om gewoon overdag een wasje te draaien en lekker op tijd naar bed te gaan :)

Een dubbele meter gaat je pas geld opleveren als je meer dan 40% op het nachttarief gebruikt. Nachttarief is óók per regio verschillend. Sommige steden gaat het al om 9 uur in, in andere steden pas om 11 uur. Maar sommige energieleveranciers hebben dan weer andere tarieven voor die steden met afwijkende nachttarief tijden waardoor je er niet veel meer voordeel van hebt, helaas.

Ik heb ooit eens een stukje geschreven met daarin een tooltje om op basis van je eigen verbruik te berekenen of dubbeltarief goedkoper is of niet (mits je natuurlijk een dubbele meter hebt!). Je moet dan alleen wel even de tarieven bij je eigen leverancier opzoeken....

11 opmerkingen:

 1. Je kunt volgens mij bij je energieleverancier, op basis van je meterstanden ook uitrekenen of een dubbele meter nog voordelig is (als je al een dubbele meter hebt dan). Bij ons gaat het nachttarief idd al om 9 uur 's avonds in. De wasmachine en vaatwasser gaan bij mij altijd op nachttarief, en dat scheelt nog steeds iets. Het is idd niet meer zo veel als vroeger maar alle beetjes helpen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Sommige energieleveranciers bieden dat inderdaad ook als service aan hun klanten :) Helaas die van ons niet. :(

   Verwijderen
 2. Ik ben er dit voorjaar na 20 jaar mee opgehouden, in deze regio iig, en in ons huishouden was het gewoon niet meer rendabel genoeg. ( jaren lang wel hoor, maar de prijzen veranderden steeds)
  En met rendabel genoeg bedoel ik, dat wij hebben berekend wat het kost om enkeltarief te hernemen. Scheelde echt slechts enkele tientjes, dat is mij te weinig want met 4 kinderen enzo iederen die sport moet je dan echt vooral snachts wassen of in de weekeinden...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Precies zo hebben ze het mij vandaag ook bij E.ssent verteld. Ik ben vandaag dus weer overgestapt op enkel tarief.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. let er wel op (tip van mn man) dat je mogelijk een actietarief hebt afgesloten bij het aangaan van je contract.. en de huidige tarieven dus hoger kunnen zijn en je dus geen voordeel hebt als je bij je huidige leverancier verandert van enkel naar dubbel of andersom!!! wij zijn overgestapt naar eon en hebben automatisch dubbeltarief gekregen(zelf aangegeven waarschijnlijk :p maar verder niet bij stilgestaan toen) terwijl enkel tarief voordeliger is omdat ik vanuit huis werk, het liefst overdag wasjejs draai en droog omdat de wasmachine op de zolder staat waar we ook slapen.. de vaatwasser laat ik nou wel elke dag om 23 u draaien, soms nog net niet helemaal vol, omdat ie anders weer op duurdere stroom draait.. niet echt handig. maar we laten het nu even zo. het verschilt voorons niet veel gelukkig

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hier zou dubbeltarief echt niet lonen, want de wasmachine en oven gebruiken het meest en die gebruik ik snachts niet.
  Maar dit is wel een prettig en duidelijk postje hierover.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Helder uitgelegd!

  Bij ons loont het zeker,omdat ik elke ochtend om 6 uur opsta,dan zet ik de wasmachine en afwasmachine aan,die zijn allebei om 7 uur klaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wij hebben jaren een dubbeltariefmeter gehad. Tot iemand ons tipte om te kijken of het wel lonend was. Ik heb toen zelf zitten rekenen en ook naar E.neco gebeld. Daar keken ze het ook voor me na. Het antwoord was heel duidelijk: Mevrouw het haalt voor u niets uit.Het was letterlijk centenwerk. Ik geloof dat het nog geen 5 euro verschil was. Dus heb ik hem weer terug laten zetten naar enkeltarief. Nu hoef ik gewoon niet meer te kijken of ik de vaatwasser aan zal zetten of niet. Vol is gewoon aan.
  En omdat ik toch hele dagen thuis ben was ik ook vaak gewoon overdag. Net zo makkelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Handige blog! Sinds onze verhuizing ook een dubbele meter, maar wij verbruiken weinig 's nachts. Dus leerzaam! Ga idd de energieleverancier om enkel tarief vragen. Bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Bedankt voor je heldere uitleg
  Wij hebben ook een dubbele meter.
  Omdat we de vaatwasser altijd 's nachts aanzetten en alleen in het weekend droger, wasmachine en stofzuiger gebruikten was het zeker lonend.
  Nu we de droger niet meer gebruiken, minder vaak kleren wassen en bewuster omgaan met energie zal ik een herberekening moeten maken of het nog wel voordeliger is.
  Nu ik minder werk en dus overdag meer thuis ben zou ik wel eens anders uit kunnen komen qua verhouding dag/nachtweekend,

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Heb zojuist berekend wat goedkoper is. De dubbele meter die we nu hebben is op jaarbasis 9 euro goedkoper. Poeh poeh. Nou nou, toch weer 9 euro bespaart. haha

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...