donderdag 2 oktober 2014

Vroege winterdip

Pffh, mijn winterdip begint vroeg dit jaar :( Misschien omdat we tegenwoordig elke ochtend om 6 uur al opstaan zodat Sander op tijd naar zijn werk kan vertrekken, maar ik weet niet zeker of het daardoor komt. Maar het is in elk geval wel ontzettend donker als we opstaan, dus het zou me niks verbazen.

Alles valt me zwaar momenteel. Zelfs de dingetjes die ik normaal gesproken ontzettend leuk vind om te doen kan ik dan weer tegenop gaan kijken. En ik erger me sneller aan dingen, zoals het huishouden dat nooit écht af is en elke dag weer dezelfde troep terugstoppen in dezelfde speelgoedkist.... Ik weet het, dat is het leven van een thuisblijfmoeder, maar momenteel ben ik er gewoon even klaar mee. Ik wil rust! Ik wil orde, structuur, netheid! Niet een baby die de ene keer 3 uur slaapt als je ergens heen moet en de andere keer een half uurtje terwijl je net even een boekje wilt lezen. (Doen ze het erom ofzo?? ;) )

Het liefst zou ik een hele dag op bed blijven liggen, de dekens over mijn hoofd trekken en gewoon even me helemaal afsluiten voor alles en iedereen. Maar dat gaat niet meer. Hoogstens een uurtje kan ik meestal krijgen, maar zelfs dat is een luxe die tegenwoordig maar weinig meer voorkomt.

Ik maak me zorgen over de echte winter. Als ik me nu al zo voel, dan wil ik niet weten hoe het straks gaat. Ik zet mijn daglicht lamp alweer regelmatig aan, maar het helpt nog niet echt. Ook niet gek, want ik kan eigenlijk nooit de volle 30 minuten ongestoord afmaken. * Mopper mopper *

Gedver, ik heb er gewoon ff helemaal geen zin meer in. Misschien moet ik maar gewoon weer gaan werken, dan kan ik tenminste 8 uur achter elkaar mezelf ergens op focussen zonder elke keer onderbroken te worden. En kan ik lekker even niks doen in het openbaar vervoer zonder dat ik me schuldig hoef te voelen, en dan thuiskomen in een huis dat nog net zo opgeruimd is als dat ik het die ochtend heb verlaten. Lijkt me heerlijk!

Maargoed, werkende moeders hebben het ook druk en zwaar en die lopen weer tegen hun eigen irritatie-punten aan, dus tsja... Ik zet mijn lamp maar weer even aan, voor zo lang het gaat ;)

31 opmerkingen:

 1. Ach wat naar...Maar even een kritische vraag. Kan Sander niet alleen opstaan, zodat jij en Tobias even kunnen blijven liggen? Ik ben er nooit uitgegaan voor mijn man op de dagen dat ik thuis was, en hij trouwens ook niet voor mij.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat zou wel kunnen, maar dat lijkt me niet fijn. Sander maakt lange dagen en dan zien we elkaar bijna niet meer en Sander en Tobias zien elkaar dan al helemáál heel weinig :(

   Verwijderen
  2. Die afweging begrijp ik helemaal. Misschien is het een optie om het op proef een paar dagen of een week te proberen? En dan evalueren: voel je je uitgeruster? Is het erg ongezellig voor Sander? En dan je plan weer aanpassen misschien.

   Verwijderen
 2. Misschien helpt het als je Tobias een dagje bij iemand anders brengt en even helemaal alleen met jezelf bent. Lekker poetsen in huis, of je hobby doen of lekker shoppen, of lunchen met een vriendin. Gewoon even opladen. Bij mij helpt dat altijd erg goed. (En de voorpret daarvan ook al)
  Het is maar een idee, misschien werkt zoiets voor jou anders. Maar ik dacht ik noem het even :)
  Succes ermee!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat werkt hier ook wel, inderdaad :)

   Volgende week zaterdag ga ik met een vriendin afspreken. Sander blijft dan thuis met Tobias. Hopelijk kom ik daar dan een beetje van tot rust :) Maar ik ben wel een echte huismu(t)s, liefst ben ik lekker een keertje alleen thuis... Maar om Sander nou het huis uit te schoppen met Tobias is ook weer zo onaardig :(

   Verwijderen
  2. Als je het gewoon een vaderzoondag noemt, ben je juist geweldig lief!

   Petra

   Verwijderen
  3. maar doordeweeks opa of oma vragen om op te passen oid ? zodat je doordeweeks, als sander toch werkt, een dagje alleen thuis bent ?hoef je sander het huis niet uit te sturen... ?

   en over t opstaan.. fijn dat jullie dat gezellig vinden.. man is binnen 10 minuten vertrokken.. kids ga ik er dus zeker niet voor wakker maken.. hij smeert brood, drinkt koffie en is weg ;) ik blijf dus ook liggen. zoontje slaapt tot 7/8u, en dochter mag ondertussen alleen naar beneden of slaapt tot 7/7.15.. (en dat is uitslapen voor haar!!)

   Verwijderen
 3. Ja, ik zou ook overwegen of je wel opstaat met elkaar. Meestal is s morgens vroeg niet het moment... Ook voor Tobias is het erg vroeg, als hij niet doorslaapt kan hij allicht even doordommelen naast jou, zodat je nog niet echt wakker hoeft te worden.
  Ik ben ook thuis, mijn man gaat er een half uur eerder uit als mij, ontbijt, maakt de kids en mij wakker en gaat naar zijn werk. Ik heb daar geen moeite mee, anders zouden we ook weinig tegen elkaar zeggen omdat we beiden enigszins een ochtend humeur hebben.
  En verder helpt het mss om elke dag zoveel mogelijk structuur in het huishouden te hebben en in je dag, bv s ochtends eerst een uurtje rustig aan, dan een uur bezig in huis, dan een half uurtje met Tobias bezig, ik noem maar wat, ik vind dat zelf altijd prettig. Succes

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ga lekker even naar buiten met tobias. Draagzak aan/in de kinderwagen en even lekker bewegen in de buitenlucht. Daglicht is echt zoveel beter voor je dan zo'n lamp. En ja, dat huishouden... ach... hoe belangrijk is dat nou? zorg dat je elke week heel bewust iets niet doet in de huishouding en in plaats daarvan iets leuks voor jezelf (lekker in bad ofzo). is je huis even schoon (of vies) en ben je zelf een stuk ontspannener...
  En jouw dagindeling is net zo belangrijk als die van Sander, zorg dat jullie er allebei tevreden mee zijn. Ik krijg nu het idee dat jij vroeger opstaat en je kindje (te) vroeg wakker maakt omdat dat Sanders dag aangenamer maakt... klinkt een beetje scheef. Misschien dat om de dag vroeg eruit een mooie middenweg is?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tobias maken we sowieso nooit wakker 's morgens. We doen altijd zachtjes om hem niet wakker te maken, maar vaak wordt hij toch óf direct wakker zodra onze deur opengaat óf ongeveer een kwartiertje later, als Sander net uit de douche komt.

   Het heeft ook wel een praktische reden om er vroeg uit te gaan: dan kan ik tenminste even relaxed douchen ipv snel snel tussen alle bezigheden door :)

   Verwijderen
 5. Ik denk dat Sander het jullie heus wel gunt als jullie lekker blijven liggen;-]], is toch geen bal aan zo vroeg en zeker niet als je dan niet lekker in je hummetje bent.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Misschien een goed vitamine d gaan slikken? ik ben er dit jaar maar vroeg mee begonnen.

  En hier een werkende mama met twee kindjes, een volledig huishouden en de nodige verplichtingen (zwemles bijvoorbeeld) die neemt af een toe een dagje voor haar zelf. Vandaag is zo'n dagje. Door een overvolle agenda deze week staat er nog heel veel was en schoonmaakwerk op mij te wachten. Nu heb ik niemand om mijn heen en kan ik even lekker doorgaan. De volgende staat over 4 weken gepland en dan ga ik een dagje met mezelf op stap. Ik merk zeker nu het weer winter wordt ik even wat meer tijd aan mezelf moet besteden. Ik red het anders echt niet om een leuke lieve moeder / echtgenoot te blijven.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klinkt heerlijk! Bij wie breng je de kids dan op zo'n dag?

   Ik heb alleen mijn ouders en die willen altijd wel oppassen, maar ik voel me dan zo schuldig als ik Tobias daarheen breng en dan zelf ga 'niksen'.

   Verwijderen
  2. Niksen heb je af en toe nodig hoor. Even helemaal niks. Dit kan ik zelf erg slecht, maar krijg er wel een goed gevoel bij als ik mijn huishouden weer onder controle heb.

   Mijn oudste zit op school en blijft over. Die haal ik om half 4 weer op en mijn jongste was gisteren een dag op het dagverblijf. deze extra dag had ik nog over van de zomervakantie.

   Over 4 weken weer precies hetzelfde. En mijn schoonouders vraag ik ook wel eens voor een middagje.

   vitamine d3 heb ik van solgar. Is niet goedkoop, maar mijn idee is wel dat ik er baat bij heb.

   Verwijderen
 7. Ik zou ook blijven liggen en zeker mijn kind laten slapen als die uit zichzelf niet zo vroeg wakker wordt. Jij hebt ook een zware dag. Is het niet zo dat je je zelf straft omdat je nu geen betaald werk hebt en Sander wel?
  Is het een idee om 2 x 15 minuten achter de lamp te gaan zitten, dat is misschien makkelijke te doen dan 1 x 30?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk niet dat ik mezelf straf. Ik vind het juist fijn om Sander 's morgens even te zien, anders zien we elkaar écht weinig, aangezien hij 's avonds vaak pas om half 7 of soms zelfs 7 uur pas weer terug is. Het probleem momenteel is eigenlijk de reistijd naar zijn werk, als hij kortere reistijd had zou dat al enorm veel schelen.

   2 x 15 minuten zou een idee zijn, maar je mag die lamp ook weer niet te laat op de dag gebruiken, omdat je dan 's nachts weer slechter ervan kan gaan slapen...

   Verwijderen
  2. Ik zet hem aan terwijl ik ontbijt bijvoorbeeld, dan heb je al het 1e kwartier te pakken, en dan later op de ochtend als ik even de krant doorlees en/of koffie drink

   Verwijderen
  3. Inderdaad, de lamp aan bij ontbijt en de krant lezen. Kan prima terwijl zoonlief in de box ligt ;-)
   Vitamine D is ook een aanrader en magnesium ook.
   Natuurlijk weinig koolhydraten eten en regelmatig naar buiten.

   Verwijderen
 8. Sterkte ermee, hopelijk is de dip snel weer voorbij.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Al overwogen om vitamine d te gebruiken?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nog niet eigenlijk. Ik wist niet dat vitamine D ook helpt tegen winterdip... BEdankt voor de tip!

   Verwijderen
  2. Ik zou er om te beginnen - naast die D-pil - maar eens een lekkere multivitaminenpil tegenaan gooien; klinkt alles bij elkaar wel als vitaminegebrek (en misschien ook slaapgebrek?)

   Verwijderen
 10. Trouwens, het klinkt wel ideaal, een man die 's morgens om 6 uur al gezelligheid te bieden heeft! Maar als ik hem dan uitgezwaaid had, dook ik als de wiedeweerga terug in bed. Met eventuele, nog niet leerplichtige, kinderen erbij!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Is misschien lastig als je je zo voelt, maar gezond eten (geen suiker en chips en shit), en elke dag effe naar buiten, al is het een kwartiertje, helpt écht! Eventueel aan te vullen met vitamine D of D3 en iets van levertraan / goede omega 3 supplementen. Of althans, misschien even googlen en kijken of het bij je past. Maar het klinkt wel als een vicieuze cirkel bij jou, omdat het elk jaar terugkomt, en erger lijkt te worden? (wat ik afleid uit je blogs dan he?)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, winterdip is inderdaad iets dat elk jaar terugkomt als je er gevoelig voor bent. Het wordt veroorzaakt door een slaaphormoon dat normaal gesproken uit de lichaam vertrekt op het moment dat de zon begint te schijnen, maar omdat de zon in de herfst en de winter minder lang en minder intens schijnt verdwijnt dat slaaphormoon dan niet in zijn geheel meer uit je lichaam en voel je jezelf dus de hele dag slaperig en depri.

   Ik heb zelf ook het gevoel dat het erger is dit jaar dan voorgaande jaren. Vooral ook omdat ik niet kan toegeven aan mijn natuurlijke reactie, namelijk mezelf terugtrekken tot het weer lente word. Maar met een kind gaat dat niet natuurlijk.. Tobias heeft me gewoon nodig, en ik ben er graag voor hem, maar dat betekent wel dat ik soms aan mijn eigen wensen voorbij loop...

   Verwijderen
  2. Dit jaar haalde ik mijn lichtbehoefte niet eens in augustus. Min winter is al twee maanden onderweg.
   Ik wil alleen nog maar slapen en als ik wakker ben ben ik de hele dag niet te genieten.. Lichtgerelateerd ochtendhumeur.

   Ik ben een avondmens, maar in mei, juni en juli sta ik met vreugde vroeg op. Ik wordt namelijk wakker als het licht wordt, en dan ben ik uitgerust. Vandaag werd ik dus totaal slaapdronken wakker toen mijn man naar zijn werk ging en even kwam overleggen. Vier mokken koffie later is het inmiddels en ik ga zo terug naar bed. Ik heb zeven kilometer hardgelopen, ontbeten, de woonkamer en keuken zijn klaar om te dweilen, als dat gedaan is ga ik gewoon weer naar bed. Ik heb in de winter soms dagen dat ik 18 uur slaap... Gewoon omdat het niet licht wordt.

   Beren zijn zo gek nog niet!

   Petra

   Verwijderen
 12. Bij mij werd het elk jaar een beetje erger. Vorig jaar was ik er klaar mee. Ik wilde het niet nog eens zo erg (dat ik tussen kerst en nieuwjaar dus echt mn bed niet uitkwam )
  Ik heb sinds een jaartje 2 dagen per week tijd voor wat ik wil /wat moet. kabouter gaat naar een lieve gastouder en ik ben eindelijk verder met studie en huishouden. Ik werk ook in die tijd. Sindsdien doe ik het als mens echt beter.
  Voor het eerst in heel lang heb ik nu 2 dagen gewoon lekker weinig gedaan en kabouter heel veel aandacht gegeven. En het helpt mezelf ook, merk ik. Ze sliep in 10min. Daar heb ik vandaag al 50min gewonnen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. heb je dan ook recht op KOT? zonder is een gastouder nog best duur volgens mij..
   wel lekker en luxe 2 dagen per week! wauw! ik werk zelfs 2 tot 5 dagen per week als gastouder en dan mn eigen kids van 2 en bijna 5.. merk dat ik vooral savonds echt bij tank en smiddags als de opvangkindjes slapen (ALS ze slapen... sommigen hebben een eigen ritme en slapen dus niet tegelijk met zoontje of andere opvangkindjes...) ik bereid tijdens slaapjes eten voor, doe de echt noodzakelijke dingen bijv vloer vegen van de lunch, en verder neem ik echt pauze.. op de bank, opname van een serie kijken en lekker laptop op schoot. en dus geen pauze als kindjes niet tegelijkertijd slapen of op woensdagmiddag als dochter thuis is. dan heerlijk met haar spelletjes doen oid. huishouden schiet er enorm bij in door t werken en eigne kids, maar goed. doe mn best ;)

   super dat je een gastouder hebt eigenlijk vooral voor je eigen luxe ;) zij heeft het naar haar zin (ga ik vanuit ;) ) en jij hebt vrije tijd. win - win !

   Verwijderen
 13. Ik wil je beslist niet kwetsen maar het lijkt mij dat je gezondheid belangrijker is dan een half uur extra tijd met je man. Lijkt mij voor jou ook fijne om 's avonds fit te zijn als je man weer thuis is. Voor Tobias vind ik 6 uur opstaan ook wel erg vroeg. Hoop in ieder geval dat je je snel weer beter voelt

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik heb het idee dat je jezelf voorbij loopt om iedereen het maar naar de zin te maken. Vroeg opstaan voor Sander, alleen maar met Tobias bezig en hopen dat hij gaat slapen om zelf een boek te lezen. Je bent er zelf ook nog hoor! Als opa & oma het leuk vinden om met Tobias om te gaan en jij weet dat je winters niet lekker in je vel zit, kun je toch met ze afspreken dat je Tobias daar een keer in de zoveel weken heen brengt. En als Tobias over de vloer is of in de box zit lekker te spelen dan kun jij best een boekje lezen of een serie kijken. Dit heb ik zelf ook altijd gedaan. Ik kan en wil de kinderen niet altijd zelf bezig houden ze moeten leren ook zichzelf te vermaken. En toen ik alleen de oudste had ging ik ook onder de douche en aankleden en zette zoonlief in de box. Was hij wel uitzonderlijk want heeft tot zijn tweede elke dag wel even in de box gezeten, zijn zusje was het na een dik jaar al zat. Niet dat ze er hele dagen in zaten maar gewoon even die momentjes pakken die je zelf nodig hebt. Niks egoistisch aan, maar gewoon ook aan jezelf denken. In elk geval sterkte met dit rotgevoel, want ik herken het zeer zeker wel en daardoor deed ik het dus op deze manier. Kan nu niet meer in de box zetten want jongste is 2 en oudste zit al groep 4. Ik zet nu een kookwekker of jongste gaat slapen en dan kan ik even wat lezen of het eten voor de avond voorbereiden of gewoon wat handwerken of gewoon voor me uit staren :-)

  groetjes
  Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hoi Daantje! Ik heb ook al jaren last an een winterdip en ik heb veel baat bij mijn lamp en Rhodiola tabletten/capsules. Ze halen duidelijk de scherpe kantjes van mijn dip. Het is misschien het proberen waard? Het duurt (voor mij) 2-3 dagen voor het werkt. De eerste keer duurde het 1-2 weken voor ik verschil merkte...
  Her is te koop bij apotheek en natuurwinkel.

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...