zaterdag 22 november 2014

Valsspeel-friet?!

Sander en ik hebben afgesproken dat we voortaan op vrijdagavond patat gaan eten uit onze eigen Airfryer. Zo wordt het een soort traditie en is het later voor Tobias duidelijk dat er niet elke dag patat wordt gegeten.

We zijn nog druk op zoek naar de beste friet voor in de Airfryer. Hoe lang de baktijd is verschilt nogal per merk en soort friet, namelijk. Gisteravond probeerden we de AH ribbelfriet en dit is tot nu toe wel ons favoriete frietje. Snel klaar, knapperig en .... een tikkeltje zoutig/kruidig?! Hoe kan dat nou? We wierpen een blik op de achterkant van de zak en zagen dat er een coating om de patatjes heen zit met daarin onder andere zout.

Uiteraard maakte dit ons nieuwsgierig, want ik heb me dus nooit verdiept in patat, omdat we geen friteuse hadden. Het blijkt dat AH ribbelfriet niet de enige patat met een coating is. Vrij veel patatjes hebben een coating. Het is een dun laagje zetmeel om de aardappel heen dat ervoor zorgt dat de patat extra knapperig wordt en langer warm blijft. Valsspeel-friet, volgens Sander.

Maar hoe valsspelerig het ook is, ik denk dat wij het voorlopig wel bij deze patat houden, want hij is gewoon superlekker en in 10 minuten goed knapperig gebakken. Ideaal dus!



Hadden jullie wel eens gehoord van patat met een coating eromheen??

27 opmerkingen:

  1. Nee,nooit gehoord en ook niet zelf naar gekeken watt er eigenlijk in zo'n zak zit moet ik eerlijk zeggen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Helaas wel. Die coating zit ook op chips en bevat bijna altijd gluten en dus kan ik het niet eten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Balen? Wees 'blij'!. Die troep zou verboden moeten worden. Koop een goede frietaardappel, boen 'm schoon, snijd er frietjes van en geniet.
      Lekker, goedkoop en gezond! Wat wil een mens nog meer. Een kind krijgt dan ook mee dat friet van aardappel gemaakt wordt en niet uit een zak komt.
      Groet,
      Sandra

      Verwijderen
  3. Jazeker, Als coeliakie-patiënt moet je altijd kijken wat er aan producten wordt toegevoegd. Zo heeft veel hagelslag ook een extra toevoeging zodat het glanzen kan, en geraspte kaas heeft ook een toevoeging, beiden voor mensen met coeliakie dus daardoor oneetbaar. Patatjes maak ik zelf, van aardappels.Goedkoper mar ook veel lekkerder, vooral dat laatste geeft de doorslag.

    Groet,Greet

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is wel echt heel vervelend. Mijn schoonzusje heeft ook coeliakie, het is echt een vervelende aandoening, je moet met zoveel dingen rekening houden :(

      Verwijderen
    2. Wat het nog ingewikkelder maakt is dat er aan veel voedingsmiddelen zoetmiddelen worden toegevoegd zoals glucose, dextrose etc. Vroeger werd dit van mais gemaakt, tegenwoordig meestal van tarwe.
      Ook worden vlees, vis en gevogelte soms opgespoten met eiwithoudend (dus meestal met gluten omdat dat zo goedkoop is) water. Is soja besmet omdat het op dezelfde akkers verbouwd wordt, door dezelfde machines geoogst en in dezelfde silo's bewaard.
      Soms wordt je er echt helemaal paranoia van. Heb nu net weer een glutenfout door boekweitmeel van een glutenvrij merk. Er mag nl nog steeds een bepaalde hoeveelheid gluten in een product zitten en dan mag het nog steeds glutenvrij genoemd worden...

      Verwijderen
    3. Ook hier: koop géén zakje geraspte kaas, maar doe het zelf, dan hem je echte geraspte kaas. Weg met dat kante en klare gedoe. Dat noemen we toch geen voeding?
      Groet,
      Sandra

      Verwijderen
    4. Pardon?? Mag het even wat minder?! Iedereen bepaalt zelf wel hoe hij patat/ al dan niet geraspte kaas wil eten. Wat geeft jou het recht om andermans keuzes zo te bekritiseren?!

      Verwijderen
  4. Wij eten heel graag frietjes maar aangezien frieten veel vet bevatten, beperken wij ons tot 1 keer frieten per 3 maand ongeveer. Ik snap niet dat zoveel mensen, ondanks ze weten dat frieten veel vet bevatten, elke week of een paar keer per week frieten of andere gefrituurde dingen eten. Tobias zal, door een vaste frietdag in te lassen wel leren dat jullie 'maar' één keer frietjes per week eten maar de kans is groot dat, eens hij naar school gaat, daar ook een vaste frietdag is en dan krijgt hij zowiezo toch twee keer een portie friet per week.
    De luttele keren dat ik frieten maak, snijd ik die zelf. Wij vinden zelfgesneden frieten veel beter of de winkelfrieten. Bovendien zijn ze een stuk gezonder omdat er dan zeker geen smaakstoffen of andere producten aan toegevoegd zijn en bovendien zijn gekochte diepvriesfrieten veel duurder of zelf frieten snijden. liesbet

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. In Nederland eten kinderen geen warm eten op school.

      Verwijderen
    2. In de Airfryer bevatten de frietjes ongeveer evenveel vet als een portie gebakken aardappels, dus stukken minder dan in gefrituurde friet gelukkig :)

      Daarnaast idd geen patatdag op school, want we wonen in Nederland en daar eten kindjes (meestal) niet warm op school :)

      Verwijderen
  5. Ik vind 1 keer per week friet ook best veel. Eten jullie er dan nog wel wat gezonde dingen bij of blijft het bij friet met een snack? Ik ben zelf niet zo dol op friet en zeker niet bij de warme maaltijd. Alleen van een goede rotterdamse patattenbakken wil ik het 1 a 2 keer per jaar nog wel eens doen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. In de actifry valt het vet enorm mee, het is niet te vergelijken met een gewone friteuze, want er gaat maar een klein scheutje (één lepel) olie in.

      Verwijderen
    2. @Ineke: Bram Ladage bedoel je?? ;) We eten dan meestal alleen friet met een snack. Zo deden we dat bij mij thuis vroeger ook (alleen dan op zaterdag!) en ik ben er niks slechter van geworden :)

      @Ingrid: bij de airfryer hoeft zelfs helemaal geen olie in :D Echt ideaal :)

      Verwijderen
    3. Ja bedoel inderdaad Bram, dat is eigenlijk de enige patat die ik echt lekker vind. Het is inderdaad ook maar wat je gewend bent, wij deden dat 1 keer per week friet eten niet bij mij thuis, sterker nog we deden het bijna nooit. ;) Nee als ik moet kiezen geef mij dan maar een lekkere pannekoek, ook niet zo gezond maar toch meer mijn smaak. Zit steeds te kijken naar meer gezonde recepten voor als ik het eens eet. Ga binnenkort havermoutpannekoekjes maken. :)

      Verwijderen
  6. Ik snij zelf friet, lekker dik en dan in de actifry. Enkele jaren terug deed ik dat elke zaterdag, nu een paar keer per jaar. Van friet met een laagje had ik ook nog nooit gehoord.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Dat is wel opvallend! Hier lukt het friet bakken ook altijd met wisselend succes, maar de lekkerste die ik tot nu toe op heb, waren ook ribbelfrites! Wel van de C1000, maar het zou me niets verbazen als ze daar dan een beetje hetzelfde principe hebben...

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Gelukkig lees je de verpakking, stel je voor dat je er ook nog zout overheen strooit...! Wat ik me af vraag is of je met de airfryer elke willekeurige soort patat kunt bereiden en je dus niet afhankelijk bent van speciaal geschikte duurdere soorten?
    Heleen

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nee hoor! In principe kan alle patat erin. Alleen de ene heeft wel een veel langere baktijd dan de andere, is onze ervaring, dus het is nog wel even uitzoeken hoe lang ze erin moeten. Maar alles wat eruit komt is in principe heerlijk :D

      Verwijderen
    2. Ik doe trouwens zelf eigenlijk nooit zout over mijn patat, maar dit licht-zoute smaakje beviel me wel :)

      Verwijderen
  9. Nooit geweten van de valsspeelfriet! En ik doe er nog wel altijd zelf zout overheen ook :S Hoeft dus vaak helemaal niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Wat toevallig, wij aten vandaag ook patat. (ja jij gisteren) Ik maak het liefst ook mijn eigen patat. Het streven is om maximaal 1 keer per 2 maanden patat te eten.
    Ik heb ook wel eens aan een Airfryer zitten denken. Misschien als ze wat goedkoper zijn, of tweedehands. Altijd beter dan dat frituurvet. Lange tijd bakten we friet in de oven, maar dat was nooit echt een succes.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Friet eet ik maar zelden, vooral omdat ik er dan graag veel mayo op wil en dan zou elke weer/maand echt te veel calorieen worden.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Mijn kind houdt niet van friet. Ik ook niet. Dus ik heb nooit frieten geprobeerd te bakken.
    De makkelijk e maaltijd is hier een gebakken ei. Soms met kliekjes, soms met schijfjes komkommer en brood.
    Voor mij is n maaltijd zonder groente niet zo goed voor te stellen. Als je n friet-dag hebt, eet je dan geen groente, bijv stukjes wortel of tomaat, er naast? Of vers fruit toe?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De ene keer eten we er wel groentes bij en de andere keer niet. Maar als Tobias mee gaat eten zullen we daar wel wat beter op gaan letten, denk ik :)

      Verwijderen
  13. Ik maak soms aardappelschijfjes in de oven. Eerst de aardappelen vijf minuten koken en daarna in plakjes snijden, beetje olie eroverheen en op de bakplaat. Ook heel lekker als je geen frituurpan hebt.

    BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)