vrijdag 19 december 2014

(Voor)lezen

Tobias is dol op boekjes lezen. We stimuleren het ook wel door regelmatig nieuwe boeken voor hem te kopen, maar het komt ook grotendeels uit zichzelf. Hij heeft een hele stapel blokken, Duplo en ander speelgoed, maar als ik hem in zijn eigen speelhoek neerzet zijn de boekjes toch altijd het eerste waar hij op af gaat. Misschien ook niet gek, aangezien wij zelf ook allebei gek zijn op lezen (maar er helaas vaak te weinig tijd voor maken!! :( )

Hij houdt ervan om voorgelezen te worden, maar "leest" de laatste tijd ook graag zelf boekjes. Hij zit dan heerlijk in zijn eigen speelhoekje te lezen en je hebt dan echt geen kind aan hem. Het ziet er best grappig uit, hij wijst dan plaatjes aan en vertelt er een heel verhaal bij in zijn eigen brabbeltaaltje, terwijl in het boekje bijvoorbeeld alleen "zeilboot" staat! Ik vraag me dan wel eens af wat hij daar allemaal over te vertellen heeft ;)

Daarnaast lezen we hem ook best veel voor. Op dit moment is het boekje Toet, we gaan! favoriet bij Tobias. Althans, dat denk ik, want dit is het boekje wat hij het vaakste pakt als hij zelf een boekje gaat lezen. Maar dat kan natuurlijk ook komen doordat het een formaat heeft dat voor hem erg handzaam is, dat weet ik niet...

Als ik hem voorlees kies ik ook wel eens voor wat lastigere boekjes die eigenlijk pas vanaf de peuter-leeftijd zijn. Misschien begrijpt hij het niet altijd, maar hij vindt het wel echt ontzettend leuk en blijft ook echt rustig en geïnteresseerd erbij zitten. En voor mezelf is dat toch net iets leuker dan alleen maar die "eerste woordjes boekjes". Bijvoorbeeld over een kleine mol die wilde weten wie er op zijn kop had gepoept:


En soms vraag ik mezelf dan wel af hoeveel er blijft hangen als ik zo'n boekje voorlees. Maar de laatste tijd merk ik dus dat het voorlezen best veel effect heeft. Tobias zegt nu bijvoorbeeld "boe" als hij de koe ziet en "broem" bij de auto. En dat lijkt zich elke dag weer een stukje uit te breiden. :)

Houden jullie kinderen van (voor)lezen? En heb je dat veel gestimuleerd of kwam dat vanzelf?? Hebben jullie het idee dat leesgedrag erfelijk is, of is het iets dat je aanleert?

24 opmerkingen:

  1. Mijn kind houdt van lezen, en dat is ongetwijfeld omdat ik hem gestimuleerd heb. Ik heb hem voorgelezen tot zijn 12e. Gewoon omdat het gezellig was, want eind groep 3 had hij al AVI8.
    Misschien is een deel wel aangeboren, maar stimuleren zorgt zeker voor een groot deel van het leesgedrag, vertelde een vriend die leraar nederlands is. Dat is blijbkaar onderzocht. Geloof ik ook wel.
    Maar blijf lekker met hem boekjes doen. Voorlezen, maar laat hem rustig ook zijn verhalen vertellen bij de plaatjes. Taal stimuleren zorgt ervoor dat hij later zichzelf beter kan uitdrukken, mensen kan overtuigen en zaken uitlegggen. Mensen die goed kunnen luisteren kan de wereld altijd gebruiken. En mensen die vooruit kunnen denken en fantaseren (diverse scenarios kunnen vooruitdenken) zijn heel gewild. Dus als jij Tobias die kant op kunt krijgen, zijn we ontwijfeld over 20 of 30 allemaal blij met hem (en jou)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb onze kinderen vanaf 0 jaar voorgelezen. Bij zoon ben ik recent gestopt af en toe lezen we een tekst voor Duits. Hij is ruim 15 en dyslectisch. Door het voorlezen heeft hij toch het plezier van een boek. Ook de boeken die hij voor school moet lezen doen we samen. Hij een stukje en ik een stuk. Ik lees zelf enorm graag. Onze dochter van 9 heeft zichzelf leren lezen toen ze 4 jaar was en haar lees ik nog altijd voor, hoewel ze soms ook een stuk wil lezen. Vind ik wel jammer want dan mis ik een stuk. Ze leest nu dagboek van een loser.
    Nic

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mijn zoon vindt lezen afschuwelijk en leest alleen de boeken die moeten van school en sportboeken.
    Mijn dochter kan er geen genoeg van krijgen. Met sint en haar verjaardag afgelopen week 4 nieuwe boeken gescoord. Haar hoor ik niet in de kerstvakantie. ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Heerlijk :D

      Tobias krijgt met elke gelegenheid ook minstens één boek. En aangeezien mijn ouders ook meedoen krijgt ie echt al een enorme collectie. We hebben twee stapels: boekjes die hij zelf mag lezen en echte voorleesboeken. Want hij kan af en toe nog wat hardhandig zijn met zijn boeken ;)

      Verwijderen
  4. Sommige boekjes heb ik zo vaak voorgelezen dat ik ze nu na ruim 30 jaar nog grotendeels in mijn hoofd heb, dwz als ik een zin lees weet ik nog steeds wat erna komt.

    Ik vond het altijd leuk om een woord of de volgorde van voorlezen iets te veranderen en dan gecorrigeerd te worden, dochter zei dan: nee mamma dat staat er niet, en ze vulde precies de exacte woorden in.

    Wat er zo jong blijft hangen weet ik niet precies maar ik denk wel dat er veel is wat tot een goede algemene ontwikkeling bijdraagt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, grappig is dat he? Ik heb dat met rupsje nooitgenoeg heel erg! Die kan ik met mijn ogen dicht voorlezen ;) (Een van mijn favoriete boekjes van vroeger en het is heerlijk om het nu aan Tobias voor te lezen)

      Verwijderen
  5. Ik denk zelf dat het echt heel belangrijk is. Ik werd veel voorgelezen en kon ook al heel vroeg zelf lezen, wat ook erg gestimuleerd werd. Ik heb echt het idee dat dat helpt bij de ontwikkeling. En in mijn geval denk ik ook zeker dat het heeft bijgedragen aan dat ik makkelijk en snel kan lezen en dingen over het algemeen ook snel begrijp. Ik zou het bij mijn kinderen ook zeker doen.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wij zijn met voorlezen begonnen toen dochter een paar weken oud was. Ze viel heerlijk in slaap bij het voorlezen van alle eigenschappen van de elementen van het periodiek systeem.
    Wat ook een heel mooi boek is om voor te lezen is "het mooiste visje van de zee" En als hij wat ouder is en echt met letters aan de slag gaat: 'Het letterwinkeltje"

    Nu lezen we de klassiekers voor van Annie MG, Roald Dahl, etc. Zelf leest ze moderner werk. Voorlezen is heerlijk.

    Ze is bijna 10 maar voorlezen gaan we nog heel lang volhouden want ook ik vind het leuk om voorgelezen te worden. En dan is het best wel eens jammer als ze zelf verder leest 's avonds, want dan mis ik een stuk van het verhaal.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Onze zoon van kleins af aan voorgelezen en vond hij geweldig. Heeft zichzelf ook lezen geleerd, is nu 6 zit in groep 4 en moet dus veel meer zelf lezen en vind daar dus niks aan. Dus stimuleren helpt dus niet altijd. En wij lazen elke middag rond een uur of 3 bij de thee een boek. Vooral dat boek wat jij hier noemt, hebben we versleten.
    Dochterlief is nu 2,5 en begint voorlezen nu pas leuk vinden maar ook niet altijd. Die heb ik dus ook veel minder voorgelezen want ze vond het niet leuk gooide steeds het boek uit mijn handen. En nu proberen we het weer rustig, niet elke dag maar wel minimaal 1x per week. En op de creche leest ze ook wel geregeld volgens de leidsters. En voor de boeken hoeven we het niet te laten, heb een kast vol kinderboeken en ze zijn allebei lid van de bieb.
    Ik zelf las vanaf dat ik kon lezen alles wat los en vast zat. En vind het nog steeds hartstikke leuk om te lezen doe het alleen veel te weinig.
    Manllef is ook geen lezer. Korte nieuwsitems op de computer kan nog net, maar een krant is al te veel voor hem. Hij vind er ook niks aan.
    Dus ik hoop dat het bij de kinderen (weer) goedkomt, want lezen is zo belangrijk.
    Je kunt Tobias ook nog lid maken van de bibliotheek, is hier in Friesland tot 18 jaar gratis, was een paar jaar geleden nog 16.
    Ik zelf ben al vanaf mijn 6e lid en nu 20 jaar later nog steeds lid.

    groetjes
    Janneke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Janneke,

      Bedankt voor de tip van de bieb! We hadden dit zelf inderdaad ook ontdekt en hebben Tobias al vanaf 6 maanden oud lid gemaakt van de bieb. Maar meestal lenen we wat boekjes voor hem op mijn eigen pas, omdat ik ze dan 6 weken mag lenen.... :)

      Meestal maken we er een echt uitstapje van. We halen dan omstebeurten boeken, terwijl de ander met Tobias op de kinderafdeling blijft :)

      Verwijderen
  8. Wij werden als kind totaal niet gestimuleerd om te lezen en voorlezen zat er al helemaal niet in aangezien mijn ouders een bloeiende zaak hadden en amper tijd voor de kinderen.
    Wij gingen, omwille van de drukke zaak, zelden weg en ik heb altijd heel graag en veel gelezen.

    Toen de kinderen klein waren, las ik al vrij vroeg voor uit boeken. Eens de oudste begon te lezen, lazen we samen voor

    De kinderen hebben ook veel gelezen maar bij de oudste is de liefde voor boeken blijven bestaan. De jongste kreeg met ouder worden andere interesses en las enkel de verplichte lectuur van school.

    Onze oudste heeft nu zelf kleine kinderen en leest ook nog veel voor. Haar oudste kindje (8) leest goed maar enorm tegen zijn zin. De tweede is 5 en leest even goed en even vlot of een kindje uit het eerste leerjaar. De twee jongere kinderen zijn nog niet aan lezen toe....

    Ik lees nu ongeveer 4 tot 5 boeken per week en ontleen die in de bieb. Wij kunnen gratis boeken lenen en betalen zelfs geen lidgeld.
    Mijn man leest absoluut niet graag en het enige wat hij leest, is de krant en de reclamefoldertjes. Zowel krant als reclamefolder 'leest' hij dan wel van de eerste tot de laatste letter......liesbet


    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik heb mijn jongens ook vanaf kleins af aan voorgelezen. Gewoon lekker een kwartiertje voor het slapen gaan. Werden ze lekker rustig van en vielen zo in slaap. Al heel snel gingen ze zelf proberen te lezen dat ging zo goed dat ze allebei binnen no-time AVI-uit waren. Ook zijn ze allebei heel goed in woordjes schrijven omdat ze die herkennen van het lezen. We lezen nog steeds elke avond gezellig in bed alleen lezen zij mij nu regelmatig voor.
    Ingrid

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Klinkt gezellig, dat voorgelezen worden, Ingrid :)

      Aan de ene kant echt super om al zo vroeg een hoge AVI te hebben, maar ik vond het zelf ook wel eens vervelend (had het hoogste niveau al in groep 5), omdat er bij ons op school verplicht op je eigen niveau moest worden gelezen en ik niet alle boeken van AVI9 even leuk vond.... Heb geloof ik wel 5 keer Ronja de roversdochter gelezen, vond ik een prachtig boek ;)

      Verwijderen
  10. Ik lees mijn kids ook alle twee vanaf kleins af aan voor. Heerlijk momentje voor het slapen gaan. Als ze jarig zijn krijgen ze standaard een boek voor hun verjaardag, tijdens de boekenweek mogen ze ook een boek uitzoeken en met sinterklaas/kerst krijgen ze ook ieder een boek.

    Met sinterklaas of kerst kies ik het boek uit voor de oudste en jongste en met hun verjaardag/ boekenweek gaan we samen op pad. Altijd erg leuk.

    Elke 4 weken ga ik met de oudste ook naar de bieb. Zij kijkt op de kinderafdeling en ik ben op de volwassen afdeling. Ze zitten nu in een noodgebouw dus alles is gelijkvloers. Zo hou ik wel het overzicht. Ze mag van mij 5 boeken uitzoeken. Dat zeg ik er tegenwoordig maar bij want ik wil niet nog een keer 2 stapels van minstens 2x een meter opruimen. :P

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Wij lezen ook veel voor. Altijd s'avonds voor het slapengaan en als hij S'middags wilt slapen, dan ook. Ik vind het zo grappig om te zien dat hij echt favoriete boeken heeft...
    Ik las vroeger ook heel veel en nu iets minder, ik kan me niet zo goed concentreren... Man leest nooit een boek, hij vindt het ook niet leuk. ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Hier ook twee ouders die altijd veel lezen en voorlazen. Dit is helaas geen garantie. onze oudste is flink dyslectisch en door al het moeten lezen heeft hij er nu een gruwelijke hekel aan en hij kan het ook niet. Hij is nu 16 en heeft het leesniveau van een 7 jarige. Probeer dan maar eens leuke boeken te vinden. Natuurlijk krijgt hij als hij moet lezen de boeken voorgelezen (lang leve de ICT middelen). Maar dit is toch anders. Onze middelste heeft wel het leesvirus en leest ook goed. Onze jongste ook dyslectisch maar minder erg. Hij leest wel en vind het ook leuk.
    Dus het is heel erg van kind afhankelijk. Dyslexie is erg vervelend om te hebben en ik stoor me dan ook erg aan mensen die zeggen je moet maar veel oefenen dan leer je wel lezen, of ben je vroeger niet voorgelezen door je ouders dan kon je het nu wel. Hier werd dus wel altijd voorgelezen en veel geoefend met geen resultaat.
    Ben blij als ze goed kunnen lezen want het is erg vervelend als je het niet kan.Ik zie het bij de oudste.
    Moeder van drie

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat lijkt me pijnlijk om zo veroordeeld te worden, moeder van 3 :( Je doet je best om je kinderen alles mee te geven wat ze nodig hebben, maar sommige dingen heb je gewoon niet onder controle. En het is inderdaad geen kwestie van meer voorlezen, daar heeft dyslexie niets mee te maken, toch?!

      Verwijderen
    2. Ja het blijft een gevoelig punt.
      Je ziet je oudste zo zijn best doen en het lukt maar niet. En puber die maar niet mee gaat met zijn vriendjes naar de film want Engels gaat ook moeilijk (is bekend bij dyslecten dat Engels nog moeilijker is) en de ondertiteling die gaat te snel. Zijn best doen op school terwijl hij weet dat slagen waarschijnlijk niet lukt omdat hij geen 5 haalt voor Engels. De jongste daar en tegen die wel redelijk leest maar geen zin zonder veel spellingfouten kan schrijven. Net begonnen op de middelbare en nu al uitvalt met Frans en Engels. Dyslexie is een handicap die niet zichtbaar is maar ontzettend veel invloed heeft op het dagelijkse leven.
      We hopen onze oudste zover te krijgen dat hij zich kan redden als hij volwassen is bijv. een brief van de gemeente zelf kan lezen.
      Sorry dit heeft niet direct met je voorlees stukje te maken, maar zoals ik al zei het blijft een pijnlijk punt.
      Geniet van het voorlezen van je zoon ze zijn groot voordat je het weet.
      Moeder van drie

      Verwijderen
    3. Geeft niks hoor, moeder van 3. Kan me goed voorstellen dat het je hoog zit... :(

      Verwijderen
  13. Ik kom jullie even hele fijne feestdagen wensen en alle goeds voor 2015!

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Ik vind lezen heel belangrijk en voorlezen ook. Alleen al voor de woordenschat is het van belang. Wij hebben het altijd veel gedaan, nu ben ik zelf ook een echte lettervreter. Alleen Sem vond het heerlijk voorgelezen te worden maar zelf lezen ho maar. Hij heeft pas het leesvirus te pakken gekregen sinds ik als regel stelde: eerst een uur lezen en dan pas op de computer. Eerst was het mopperen maar ergens hield dat op en werd hij toch enthousiast, hij is zich nu door heel Harry Potter aan het heen lezen.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Wat zei prinses Laurentien laatst?
    Een kind wat elke dag 15 minuten wordt voorgelezen kent na de basisschool 1 miljoen meer woorden dan een kind wat niet is voorgelezen. Lijkt me erg veel, zal ook wel gemiddeld zijn. Bovendien moet je dan wel eens van leesboek wisselen :) Maar dan is een kwartiertje per dag een goede investering.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. dochter heeft er nooit de rust voor gehad om boekjs te lezen, laat staan om voorgelezen te worden. wel af en toe gedaan soms 2 seconden soms een heel boek.. nu langzamerhand gaat ze het steeds leuker vinden (nu 5) voor haar ontwikkeling zal het niet veel uitgemaakt hebben. ze begint met letters lezen, kan ze allemaal naschrijven en steeds meer zelf schrijven, maar is heeft meer met cijfers (kan optellen, aftrekken, snapt x sommen en ook de logica van bijv 30 - 30 = 0... ) ze loopt iets voor. komt dus vast wel goed ;) maar merk wel dat ik het me nu iets meer moet aanleren om veel te lezen met zoontje en gastkindjes omdat ik t van haar niet gewend ben ;) maar merk wel dat zij het super vinden! dat motiveert om veel mer te gaan lezen! als t weer mooier weer wordt, hopelijk ook wat vaker naar de bieb (al is die nooit open op tijden die mij uitkomen icm slaapjes, schooltijden enz...)
    ook een idee voor jou ? een biebabbo ??

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Als gastouder lees ik ook regelmatig voor en wat ze allemaal een heel leuk voorleesboek vinden is: Wij gaan op Berenjacht.
    Geweldig hoe snel ze die tekst oppikken. Groeten van Inge

    BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)