donderdag 29 januari 2015

Extreem veel boodschappenbudget over!

Met nog 3 dagen te gaan hebben wij nog €80 boodschappenbudget over. Zowel Sander als ik konden het haast niet geloven, dus ik heb de hele lijst nog eens doorgenomen, maar het klopte écht! Dus ik ben eens gaan nadenken hoe dat nou zou komen.....

We hebben deze maand tot nu toe €180 uitgegeven. Dat is gemiddeld dus €6,42 per dag. Normaal gesproken geven we €8,38 uit per dag, dus het verschil is bijna €2..... Goed, daar gaan we.... Hoe kan ik die 2 euro verklaren?

 • Als eerste hebben we een aantal keer buiten de deur gegeten. Op 1 januari hebben we bij mijn ouders gegeten. Het weekend daarna zijn we uit eten geweest. We hebben het personeelsfeestje van Sander gehad en we hebben 2 dagen bij mijn schoonmoeder gegeten. Dat is 5 dagen geen avondeten en 2 dagen geen ontbijt en lunch thuis genuttigd. 
 • Daarnaast hadden we veel spulletjes over van de gourmet van oudejaarsavond, dus hebben we ook een avond gegourmet met restjes. Die dag heb ik ook geen avondeten hoeven maken.
In totaal is dit dus 10 maaltijden waar we geen kosten aan hebben gehad, oftewel: 3 hele dagen kunnen we ervan aftrekken. Dan wordt het gemiddelde dat we hebben uitgegeven al €7,20 en had ik nog €1,18 die ik niet kon verklaren..... Dus dacht ik nog wat dieper na:

 • We hebben ruim twee weken lang gerechten met aardappels uit de aanbieding gegeten. 20 kilo aardappels voor €4 (ongeveer, ik weet de prijs niet meer!) 
 • Tobias eet fulltime met de pot mee, dit scheelt per dag dat ie normaal gesproken een potje zou krijgen €1. Omdat hij 2 keer per week een potje at scheelt dit dus €0,29 per dag. 
 • We eten ook wat vaker patat, wat natuurlijk niet gezond is, maar wél goedkoop. 
 • We hebben onze eigen tip opgevolgd en hebben veel geshopt in onze voorraadkast.
 • We gaan niet meer op zondag naar de winkels - en aangezien zondag een ultieme snoepdag was, bespaart dit ook flink.
Ik denk dat dit wel de belangrijkste redenen zijn waarom we zo weinig geld aan de boodschappen hebben uitgegeven. Het geld dat we hebben bespaard zal ik denk ik komende zaterdag uitgeven aan nieuwe basisvoorraad, zodat we februari weer starten met een goedgevulde voorraadkast vol met basisproducten die voorlopig niet over de houdbaarheidsdatum zijn :) 

17 opmerkingen:

 1. Dat is inderdaad wel een groot verschil. Goed dat jullie het zo precies bijhouden. Ik zou niet weten wat wij daadwerkelijk uitgeven met alle tussendoor boodschappen. Ben nu begonnen met bonnetjes verzamelen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Linda, wij maken gebruik van een appje: Afas Personal. Daarmee kan je al je pintransacties invoeren en dan categoriseeert ie het voor je. Dus het is niet veel werk hoor ;)

   Verwijderen
  2. Als ik het goed begrijp heb je dan een overzicht wat je bij de diverse supermarkten, bakker, slager etc hebt uitgegeven.
   Ik ben nu bezig met 3 maanden bijhouden wat ik precies waar aan uitgeef en heb daarvoor in excell colommen gesplitst in fruit, groente, brood, vlees, drogist en diversen en die geef ik dan weer kleurtjes zoals "niet echt nodig" luxe, aanbieding en leuk.
   Wat ik precies per week, dag of maaltijd uitgeef hoef ik op dit moment niet te weten, eerst maar eens weten waar ik nu precies hoeveel aan uitgeef per categorie.

   Verwijderen
 2. Ik probeer mijn voorraad vooral aan te vullen als iets in de aanbieding is. Zoals deze week bij Lidl de pindakaas, kokosmelk, eieren en tartaartjes. Ik kan niet alles in de aanbieding kopen, maar liefst zoveel mogelijk wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Knap hoor, ik ben al over mijn budget heen met nog één keer boodschappen voor de boeg deze week. Maar februari gaat dat hopelijk ruimschoots goedmaken (nou ja, eigenlijk mijn volle vriezer en voorraadkast, want die zitten nog steeds veel te vol).

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Goed gedaan hoor!

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Eten uit de voorraad en de voorraad met het 'uitgespaarde geld' is wel verstandig ivm houbaarheidsdatum etc. maar dan houd je niet echt geld over!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Serieus, ik noem 6 redenen waarom we geld hebben bespaard.... Dus we hebben het echt wel heel zuinigaan gedaan. We zijn al 4 maanden bezig om de basisvoorraad leeg te eten hoor ;)

   Verwijderen
  2. Daarnaast liggen er ook veel dingen in onze voorraadkast die we hebben gekregen of die geen basisvoorraad zijn, dus we kopen niet hetzelfde terug als wat we eruit hebben gehaald.

   Verwijderen
 6. Ik hou deze keer €7 over :-)
  Niet echt veel. Februari vraagt om nog zuiniger. Ik wil de kasten en vriezer stukken leger en alle pakjes op.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat goed! En slim zo'n basisvoorraad. Al zouden wij denk ik van die 80 euries lekker uit eten gaan ghehe

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wij zitten er ruim overheen deze maand. Wij doen standaard boodschappen in het weekend en er zijn 5 weekenden deze maand. Dus zitten we 75 euro boven budget. Volgende maand wordt dat wel weer rechtgetrokken met slechts 4 boodschapmomenten in de maand.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Voor het eerst heb ik mijn boodschappen betaald met contant geld deze maand. Ik nam elke week een bedrag op en daar moest ik het qua huishoudgeld mee doen. Het nu nog over: 100 euro. Maar... ook hier addertjes onder het gras. De eerste week van januari had ik nog allerlei restjes van december over. Ik heb ook flink uit de voorraadkast gegeten en moet nu wel weer e.e.a. aanvullen. Daarnaast ben ik zuiniger geweest dan ik normaal gesproken was. En dat beviel eigenlijk niet echt. Prima dat er bloggers zijn die van 15 euro per week kunnen eten (en ik kan dat ook als het echt moet), maar dan is voor mij de sjeu er wel een beetje af. Ik houd van lekker en gevarieerd koken, heb geen moestuin en bij sommige producten ga ik niet voor mindere kwaliteit. Verder maak ik echt gebruik van aanbiedingen en seizoensgroeten- en fruit. Koop houdbare producten extra in als ze in de aanbieding zijn. Als ik weer zo 'arm' als vroeger wordt, kan ik altijd weer in de absolute bespaarmodus. Het enige wat me nu nog te doen staat is een leuke bestemming vinden voor die 100 euro. Ik denk dat ik een deel ga uitgeven aan een professionele massage voor mijn man. Die loopt zo te stressen op zijn werk en hij slaapt ook nog slecht. De rest kan in één van mijn vele spaarpotjes ;-) Anna

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik was al heel erg blij met de 30 euro die ik in januari over hou van het boodschappenbudget (mijn financiële maand eindigt na morgen en ik heb niets meer nodig)! In dit geval gaan die 30 euro naar het boodschappenbudget voor de komende vakantie want dat kon nog wel een oppepper gebruiken. Nu nog hopen dat februari mij ook weer een meevaller brengt..

  Groetjes Lily

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Dat wordt dus vaker bij moeders eten ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wow goed bezig, ik merk ook hier dat we meer besparen ik kijk gewoon meer naar de aanbiedingen

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...