zaterdag 10 januari 2015

Op het potje...

Sorry, weer een blog over Tobias.... Het wordt haast een mamma-blog ipv een bespaarblog... Maar ergens heeft het ook wel weer raakvlakken met het besparen ;)

Sinds 1 januari gaat Tobias nadat ik zijn vieze luier heb uitgetrokken even op het potje voordat hij een schone luier aankrijgt. Niet dat hij al zindelijk moet worden, maar we vinden het gewoon een fijn idee dat hij alvast went aan het potje, en het verschonen is een goede reminder om daar achteraan direct het potje te doen.

Tot nu toe heeft hij al 4 keer een plasje op het potje gedaan. Uiteraard geheel onbewust, maar toch.... Die plasjes verdwijnen niet in de luier, de luier blijft langer droog en gaat dus langer mee, dus daar besparen we weer een klein beetje mee. :)

Goede gewoontes kun je niet vroeg genoeg mee beginnen, vind ik. Toch sta ik daar blijkbaar nogal alleen in, als ik de reacties op deze blog van de Fantastic Moms lees. ;) Ik heb er geen verklaring voor, maar ben wel benieuwd of het misschien komt doordat ik wat meer tijd heb doordat ik niet werk.... Of misschien omdat ik álle luiers zelf moet verschonen en er dus ook vaker mee geconfronteerd word dat het wel heel fijn zou zijn als hij straks als hij zindelijk gaat worden het potje al herkent.

Wanneer zijn jullie begonnen met het potje introduceren? En hoe verliep dat??

18 opmerkingen:

 1. Wij zetten DL sinds haar 2e na het slapen 's ochtends en voor het slapen 's avonds op de wc met verkleiner en soms in de middag als ik het niet vergeet. Op het potje vind ik vies dus dat heb ik nooit gedaan. Van de week moest het maar toen heeft ml het gedaan.
  ZL was bijna 4 toen hij droog was en eigenlijk ook meteen in de nacht. We waren er wel eerder mee begonnen maar hij vond het niet nodig. Hij is twee keer een week droog geweest, had zijn cadeautje te pakken en was paar dagen later weer nat. Ik blijf niet bezig dus weer luier om gedaan. En vanaf het moment dat hij wist naar welke school hij ging was het klaar. Hij vond het eerder niet nodig. Dus ik zit als dl binnen een jaar ook droog is, bijna 8 jaar in de luiers met 2 kinderen:-) Want er zit bijna 4 jaar tussen hun, ik heb een maand tussen hun in zonder luiers gewerkt. Ach zo verleer je het ook niet;-)

  Wat een prachtige foto's zijn het trouwens geworden in je vorige bericht, vooral die waar hij op staat. Zo trots is hij daar. En ja, het is duur en dit doe je 1 keer en nooit weer. Is mijn ervaring tenminste. Hoewel ik "maar" 60 euro kwijt was bij zl. Bij dl niet gedaan want ik wist het niet en toen ik in de winkel was waar het op dat moment wel werd gedaan zat haar haar niet goed en geen mooie kleding aan en ze was wat verkouden dus laat maar...

  groetjes
  Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wow, 8 jaar in de luiers! ;) Maar indderdaad, je verleerd het dan niet ;)

   Verwijderen
 2. Onze zoon stond vanaf 14 maanden op de wc te wijzen en die die te roepen. De wc kende hij goed want hij wilde altijd met mij mee ;)
  Vanaf die tijd ging hij de grote boodschap op de wc doen. Heel fijn voor ons. Plasjes gingen gek genoeg nog een half jaar in zijn luier. Hij had wel zo'n luier broekje en ik zette hem regelmatig op het potje. Op het kdv zat hij nog niet in het potjes groepje dus daar plaste hij ook in zijn luier. Poepen heeft hij daar nooit in een luier gedaan. Na een goed gesprek op het kdv gingen ze daar ook met hem aan de slag en toen hij ruim 18 maanden was kon hij zonder en was zindelijk overdag. Als er een invalkracht was op het kdv kwam hij wel eens met een luier thuis. In de nacht droeg hij nog wel een poos een luierbroekje. Het ging heel snel helemaal. In tegenstelling tot dochter die er helemaal geen zin in had en pas met drie jaar zindelijk was.
  Nic

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bij de oudste was ik er mee begonnen toen ze net 2 was. Mijn moeder dacht dat ze er al wel aan toe was. 'Ze zou het best snappen zo'n slimme meid' Nou mooi niet dus. Na 2 weken vol frustraties heb ik een emmer chloor-sop gemaakt en mijn kamervloer goed gedweild en haar weer lekker een luier aan gedaan. Een jaar!! later vertelde ze mij dat ze geen luier meer aan hoefde. Prima meid, luier uit, onderbroekje aan en voila, madam was zindelijk.
  Bij nummer 2 duurde het wat langer. Zij vond zelf de luier ook wel erg makkelijk. Zij was ruim 3,5 toen ik gezegd heb dat na het weekend de luier uit ging en een onderbroek aan. Want op school mag je geen luier aan. Haar antwoord was steevast: maar dan doe ik het wel op de wc hoor! Ja ja, laten we dan eerst maar eens gaan oefenen. Dus na dat bewuste weekend de luier uit en eigenlijk ging het meteen al goed. Hoewel zij wel heel lang last heeft gehad van ongelukjes. (nou ja, zij niet hoor,maar mama wel ;-)) Gewoon de tijd niet nemen om naar de wc te gaan :-(
  De volgende drie (jongens) waren volgens mij ook net 3 toen ze het aangaven/ langer droog bleven.
  Nu bij de jongste (in nov. 3 geworden) staat er al een potje in de badkamer. Voor hij in bad gaat zet ik heb erop, maar helaas vind hij het meer een leuk speeltje dan dat hij er een plas op doet. Hij is er dus nog niet aan toe. Wie weet binnenkort wel en anders misschien in de zomer. Dan zal het moeten, want in nov. met luier naar school gaat niet gebeuren.
  Ik ben niet zo van het trainen. Een baby rolt om als hij eraan toe is, gaat zitten wanneer hij dat kan, leert kruipen en lopen op zijn eigen tijd. Dat wordt toegejuicht, maar vind iedereen normaal. Dat doen ze op hun eigen tijd, maar zindelijk worden MOET opeens. Het is gewoon een volgend stapje in hun ontwikkeling. Daar moeten ze ook aan toe zijn.
  De enige beloning die ze krijgen bij het zindelijk worden is een mooie onderbroek van oma. Meer vind ik echt niet nodig.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hier begonnen zo gauw ze kunnen lopen (14mnd), allebei droog bij 20/21mnd. Gewoon opgebouwd naar na elke maaltijd en na elk slaapje even op het potje. Met een boekje of een speeltje zitten ze prima :) bij ong 18mnd actief gaan vragen op ze moeten. Binnen een paar dagen gingen ze het zelf aangeven, maar vaak te laat. Steeds sneller, tt ze bij ong 19 mnd echt goed vantevoren aangeven dat ze moeten. Toen nog een maand/twee maanden voordat we echt zonder luier de hele dag droog op pad kunnen. Klinkt misschien als veel werk, maar kost mij echt minder tijd dan al die luiers verschonen. En zeker het jaar erna, als anderen nog steeds aan het verschonen zijn en mijn kindjes gewoon naar het potje of de wc lopen. Belangrijkste is Niet Dwingen. Maar er us echt geen reden om te wachten 'tot ze er aan toe zijn'. Dat is door pampers bedacht :D

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij bouwen het ook langzaam op. De eerste paar keren was het echt 2 tellen op het potje en dan wilde hij er alweer vanaf. Maar nu blijft hij rustig 5 minuten zitten.... En dat al binnen een paar dagen! Maar volgens mij vindt hij het ook wel erg interessant dat hij dan in de badkamer op het potje mag ;)

   Zou me inderdaad niks verbazen als Pampers heeft bedacht dat het beter is om te wachten tot ze eraan toe zijn ;)

   Verwijderen
 5. Ik kan me niet herinneren wat ik precies heb gedaan, maar dochter was 2 toen ze naar KDV ging en toen overdag, op ongelukjes na, zindelijk. Het is ook alweer ruim 35 jaar geleden!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hier ook vroeg begonnen met wennen. Maar sinds er 1 plasje in de pot ging, durft ze er niet meer op. Ze kan makkelijk 1,5 uur zonder luier, om dan aan te geven dat ze wil plassen. Maar niet op die pot. Ook niet op de wc.
  Nu is ze bijna 2,5 dus nog echt geen nood aan de man. Maar ik hoop op hetzelfde als haar broer. Die besloot gewoon op een ochtend dat hij op de wc ging plassen. Daarna overdag nooit meer een luier aan

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Apart he, die angsten? Tobias is dol op knopjes indrukken, dus toen hij voor het eerst een plasje op het potje had gedaan dacht ik: hij mag zelf op de knop van de wc drukken. Dat deed ie ook gretig, maar hij schrok zich rot van het toilet dat doortrok. Sindsdien wil hij niet meer op het knopje van het toilet drukken, maar reageert ook angstig als ik het doe...

   Verwijderen
 7. Hier allebei nooit op een potje geweest, meteen op de wc.
  Oudste was met drie dag en nacht droog. Hij had er niet zoveel zin in. Ik heb op een gegeven moment gewoon de luier uitgelaten. Als hij het dan in zijn broek deed vond hij dat zelf wel vies.
  Jongste was met twee jaar dag en nacht droog. Hij gaf het al heel snel zelf aan. Elk kind is anders...
  Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ben ook ooit vol goede moed begonnen met een potje. Nou zoonlief kon nooit stilzitten dus ook niet op een potje, dus dat zijn we snel gestopt. Af en toe werd plas en potje benoemd en op een goede dag nam hij zelf het initiatief. De jongste heeft het potje in het geheel overgeslagen. Hij wilde al snel naar de wc, net als zijn broers. Het schijnt zo te zijn dat het echt per kind verschilt vanaf welke leeftijd het zindelijk kan worden, trainen helpt wel maar als hij er nog niet aan toe is werkt het gewoon niet. Ik heb dus nooit het potje getraind maar ze zijn allemaal zindelijk.
  Weet je wat wel werkt? In de zomer kind alleen een onderbroek aan geven. Als ie nat is merkt hij het zelf. Dat werkte hier wel heel goed. Weet je, je moet gewoon doen waar je je goed bij voelt !

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Mijn oudste ging zelf vanaf 15 maanden op het potje zitten. Deze stond gewoon op de wc. Niet dat ze er wat op deed, maar ze ging wel zitten. Toen we terug kwamen van een paar dagen weg deed ze ineens alles op het potje en de wc. Mijn oudste was met 18 maanden zindelijk. Ze liep pas los met 2 jaar.
  Mijn jongste was met 2½ jaar zindelijk en had even een terugval na een ziekenhuisopname van mij.
  Bij beide heb ik katoenen luiers gebruikt. Ik heb ze nooit gedwongen. Wel gewoon in een onderbroek laten lopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Mijn dochter is n maand jonger en gaat er na t avondeten op! Tip: het boekje zindelijk maken is kinderspel! Groetjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik ben het eens met Grietje. Ik zie het als een ontwikkeling. Ieder kind kiest zijn haar moment. Pushen heeft geen zin, dan wordt het een machtsmiddel. Wel positief belonen van gewenst gedrag. Het potje staat bij jongste al vanaf 14 maanden op de badkamer. Ze wil er niet op zitten, tja dan ga ik niet forceren. Ze geeft wel aan dat ze geplast of gepoept heeft, is nu net 2.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hier deel 2
  Komende zomer ga ik haar in onderbroek en zwempak laten rondlopen. Kijken wat ze daar van vindt. Bij oudste gaf dit weinig soelaas. Toen ze 2,5 was gaf ze aan zonder luier te willen en binnen een week was ze overdag zindelijk. Toen ze 3 was gaf ze het ook aan voor de nacht. Mijn ervaring is om het als iets positief te benaderen. Een ongelukje is niet erg. Poepen was overigens nog een issue, blijkbaar kunnen kinderen angstig zijn om afscheid te nemen van hun ontlasting. Een luier voelt dan als veilig. Ieder kind zijn eigen gebruiksaanwijzing :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik heb voor onze kinderen altijd stoffen luiers gebruikt en met stoffen luiers voelt een kind veel vlugger dat het 'iets' gedaan heeft en legt dan ook veel vlugger het verband tussen een plasje doen en een natte onaangenaam aanvoelende natte stoffen luier.
  Wij zijn kort na de eerste verjaardag gestart met hen regelmatig op het potje te zetten.Vanaf een maand of 15 liet ik hen heel vaak in huis rondlopen met een onderbroekje en stretch shortje aan zodat ik het heel makkelijk en snel naar beneden kon trekken als ik merkte dat ze op het potje moesten.
  Wij hadden wel een wc brilverkleiner maar toen ze nog zo klein waren, zette ik hen op het potje aangezien wij in een oud huurhuis woonden met de wc buiten en dat was niet echt handig .... Om je kind zindelijk te maken, moet je hen goed observeren en aan hun gedrag, gelaatsuitdrukking, manier van lopen.... zie je dan vaak dat ze een plasje moeten doen.
  Tegen de leeftijd van 17 maand waren ze overdag allebei droog. De oudste was 's nachts volledig zindelijk tegen 2 en een half, de jongste was net drie toen die 's nachts zindelijk was.
  Tegenwoordig zijn kinderen veel later zindelijk of vroeger omdat de meeste mensen wegwerpluiers gebruiken. Het drooghoudlaagje in de wegwerpluier houdt het vocht weg van de billetjes maar het kind voelt niet dat het 'iets' gedaan heeft. Toen onze kinderen klein waren, inmiddels al meer dan 30 jaar geleden, waren de meesten overdag zindelijk voor hun tweede verjaardag. Tegenwoordig zijn kinderen die voor de tweede verjaardag zindelijk zijn een uitzondering. liesbet

  BeantwoordenVerwijderen
 14. zoontje wil absoluut niet.. is 2,5.. voor het in bad gaan zet ik hem op de wc met verkleiner, omdat hij standaard als ik hem in bad zette binnen 3 tellen stond te plassen.. hij heeft ook een x of 4 geplast op de wc op die manier.. maar vaker niet.. hij vond het prachtig en wij ook, maar daar bleef het bij helaas. potje wil hij niet op.. vind hij eng oid. wc wil hij meestal ook niet op. nadeel bij hem is dat hij heel weinig plast.. als hij niet poept zou ik zn luier pas savonds hoeven te verschonen omdat hij overdag gewoon niet vol is.. verschoon hem smidags voor of na slaapje, smorgens en savonds.. en natuurlijk als hij gepoept heeft (meestal smorgens of smiddags na t slapen...:p) hij kost dus al nauwelijks luiers.. gemiddeld dus 3 op een dag :p

  dochter was met 3,5 zindelijk. eerst 2 blaasontstekingen (en dus beozekje kinderarts... gedoe..)

  we zien wel hoe en wanneer zoontje zindelijk wordt. zal ook wel weer gewoon lukken voor zn 4e

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...