zondag 11 januari 2015

Zondagsrust.... goed voor de portemonnee? ;)

Iets wat voor mij altijd een groot struikelblok is binnen het geloof, is de zondagsrust. Ik ben niet zo'n rustig typetje, ik wil graag altijd iets te doen hebben en laat me niet graag beperken in wanneer ik bepaalde dingen doe. Daarnaast woon ik op steenworp afstand van de winkels, dus het is gewoon ook heel verleidelijk.

Zondag is/was voor mij juist dé dag om uitstapjes te maken, leuke dingen te doen of even met Sander naar de supermarkt te gaan omdat ik opeens onweerstaanbare trek krijg ik chocolade... En dat hoort eigenlijk niet natuurlijk bij de zondagsrust. Dan hoor je geen geld uit te geven en geen andere mensen voor je te laten werken. Moeilijk!!

Maargoed, ik wil het wel gaan proberen om zondag niet meer te gaan winkelen en wat meer gratis activiteiten te doen waarbij andere mensen niet voor mij hoeven te werken. Het enige waar ik dan een uitzondering voor maak is een bezoek aan de schoonfamilie in Friesland; dat is een té lange reis om in één dag af te leggen, vind ik, dus zullen we toch op zondag huiswaarts keren...

Klein voordeeltje is natuurlijk wel dat het leven wat goedkoper wordt als je elke week een "no-shop-dag" hebt. Ik ben benieuwd of we het ook daadwerkelijk in onze portemonnee gaan merken...

Gaan jullie vaak op zondag naar de winkels?!


20 opmerkingen:

 1. Nee nooit, hier in de bible belt is alles natuurlijk dicht maar toen ik in de randstad woonde ook niet.
  Waarom zou ik ook, ik werk niet meer en kan alles door de week doen, voorraad genoeg en toevallig trek in iets anders, jammer dan overleef je ook wel.

  Over de zondagsrust verbaas ik me wel eens van de buren, zitten dan nooit buiten en als er zon is de luiken dicht, ook de volwassen zonen zie of hoor je niet, de ene wordt nog wel eens op gehaald door vrienden. Zonen gaan ook niet (meer?) mee naar de kerk, maar respecteren heel erg de ouders.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ga eens per twee weken naar de winkel...dertien dagen winkelrust hier :-)

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nee, ik ga bijna nooit op zondag naar de winkel.
  Dat gebeurt denk ik hooguit 2 keer per jaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Nee, sterker nog. Ik bezoek ( voor zover ik weet) bewust geen winkelketens, die ook op zondag open zijn. Is mijn statement.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat vind ik knap! :) Ik zou eigenlijk geen enkele winkelketen kunnen noemen die niet op zondag open is....

   Verwijderen
  2. Nee, dat is iid niet makkelijk. Pas een nieuwe keuken gekocht. Bijna alle keukenboeren zijn open op zondag. Behalve P.aul R.oeschler keukens. Mooie keuken en toch mooie prijs. Ik gun mijn geld gewoon aan ondernemers die de druk weerstaan om op zondag open te gaan. Als iedereen dat nu eens deed... Dan keert de wal het schip.
   Moet wel een nuance aanbrengen. Bij grote winkelketens kijk ik wel of het een franchise winkel is. Als deze dan op zondag niet open is; dan wil ik daar nog wel kopen. Ook al zijn andere winkels in deze keten wel open.
   Overigens ligt de reden dat ik zo handel niet in de eerste plaats in mijn geloof, maar vind ik het voor de samenleving niet goed dat alles maar 7 dagen achtereen door dendert; en winkeliers hierin wel 'mee moeten'.

   Verwijderen
 5. winkelen met dochter is drama, (voor haar te druk en hierdoor vraagt ze constant onze aandacht) hierdoor bestel ik vooral online wanneer we het nodig hebben of we gaan eens shoppen als de kids of iig dochter bij oma is (hooguit 2x per jaar ? inslaan voor t nieuwe seizoen).. ik kom dus bijna nooit bij de winkels

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Persoonlijk ben ik niet gelovig, dus die zondagsrust zegt mij niets. Alleen vind ik dat mensen die een kleine winkel hebben ook wel eens rust mogen hebben. Het lijkt me heel naar om mee te moeten doen met de grote bedrijven, alleen om voldoende omzet te halen. De grote winkels zetten gewoon personeel in. Als ZZP-er moet je alles ( in ieder geval grotendeels) zelf doen.
  Persoonlijk vind ik het handig dat de supermarkt op zondag open is, maar ik maak er niet zo veel gebruik van.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Zondag of weekdag.... voor mij zijn alle dagen eender. Ik werk niet meer buitenshuis, mijn man moet vaak weekends werken dus hier zit echt geen 'ritme' in van 5 dagen werken, 2 dagen weekend. Door mijn man zijn onregelmatige werkdagen, -uren weet ik soms al niet meer welke dag het is.
  Winkelen op zondag doe ik nooit aangezien ik gedurende de week meer dan tijd genoeg heb om naar de winkels te gaan. liesbet

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik winkel nooit op zondag! Niet omdat ik vind dat je op zondag geen mensen voor je mag laten werken ( ik ben blij dat dokters, verpleegkundigen, buschauffeurs en machinisten, brandweerlieden en politie-agenten, ambulance- en thuiszorgmedewerkers etc. gewoon hun werk doen) maar omdat ik sowieso niet graag winkel dus zeker niet op mijn enige, echte vrije dag!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik winkel/doe boodschappen wanneer dat nodig is, ongeacht de dag. Ik ben niet (meer) gelovig en door mijn werk ben ik zeer onregelmatig vrij, soms juist alleen op zondag. Ik vind het wel prettig dat steeds meer ook op zondag open is juist omdat er steeds meer een 24 uurs economie komt en omdat er van steeds meer mensen wordt verlangd dat zij onregelmatig gaan werken.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wij zijn niet Christen maar wonen wel in de Bible Belt. Wij respecteren de zondagsrust. Ik zou nooit de was buiten hangen of in de tuin werken. Ik doe wel klusjes in huis waar een ander geen last van heeft. Hier zijn alle winkels dicht en wij gaan ook nooit naar koopzondagen toe. Er is door de week altijd wel tijd te vinden om boodschappen te doen of om naar koopavond te gaan. En kan het deze week niet, dan is er volgende week weer een week. We hebben meer dan genoeg eten op voorraad en een dag/week zonder dat nieuwe shirt kunnen we ook wel. We lopen niet in ons blootje en komen niets te kort.
  Nee, op zondag naar de winkels is dus een overbodige luxe.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Nee, alleen bij hele hoge uitzondering ga ik wel eens naar een supermarkt, maar echt als ik naar iets belangrijks misgrijp. Ik vind het zo'n onzin, due zondag-openstelling. Voor veel mensen is het alleen maar stom vermaak, omdat ze niet niks willen doen. Het is voor mij echt geen religieuze keuze, maar vind de zondagen thuis echt een zegen.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik plan het niet bewust om op zondag naar winkels te gaan (daardoor komt het niet vaak voor, maar feitelijk zijn er ook veel vrijdagen dat ik nooit in een winkel kom zonder dat ik dat met opzet zo plan..) maar als het toevallig zo uitpakt dat het wel handig is heb ik er eigenlijk ook geen moeite mee. Ik merk wel dat ik er onbewust rekening mee hou dat het kan, want als we bij familie zijn die in de bible belt wonen moet ik mij regelmatig realiseren dat we van te voren over dingen moeten nadenken omdat we het op zondag niet alsnog even kunnen gaan kopen. Echt een punt is dat ook niet, feitelijk is het maar net wat de gewoonte is en daar pas je je dan vanzelf op aan zodat het een automatisme wordt.

  Groetjes Lily

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Op zondag naar de winkel om boodschappen te halen? Ik heb het vorig jaar een keer gedaan omdat iemand met een auto toen kon rijden zodat ik alle zware boodschappen in een keer halen. Ik heb alleen een fiets. Kwam mooi uit want eigenlijk was ik die week ook ziek dus energie van 0,0.
  Nee, op zondag heb ik tijd voor de kinderen. Spelletjes doen, helpen met huiswerk en korte wandeling of fietstocht. Of met slecht weer koekjes bakken.
  Ik vind de zondagsopening nog steeds onzin en doe daar niet aan mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Regelmatig doe ik mijn boodschappen op zondag. Het hangt af van de competitiedagen van mijn dochter. Voor 1 competitie ronde zitten we zo een hele dag in een sporthal. De andere dag is dan voor de boodschappen. De andere dagen van de week heb ik daar geen tijd voor ivm werk en andere verplichtingen. Ik ben niet gelovig meer na zeer nare ervaringen. Er zijn meerdere dagen per week dat ik geen winkel van binnen zie. Ik koop zo min mogelijk via internet om de kleine winkeliers en het milieu in mijn omgeving te sparen. Ik ben bv erg blij dat de bakker en groenteboer hier op zaterdag al om half 8 open zijn en mijn gedoe met eigen zakjes en bakjes waarderen en zelfs meedenken als ik toch net een bakje te weinig mee heb.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik heb geen problemen met de zondagopening maar ga eigenlijk ook nooit op die dag. Gewoon geen behoefte aan. Wat iemand schreef over kleine ondernemers die eigenlijk verplicht mee moeten om geen inkomstendeving te hebben onderschrijf ik. Die hebben dan nooit mee een dag rust. Ergens begrijp ik de toegevoegde waarde van op zondag open zijn niet zo, je kunt je geld maar 1 keer uitgeven en je hebt wel al die personeelskosten. Per saldo leverd het dan toch geen geld op?

  Ps: even plagen, je hebt dit blog toch niet op zondag geschreven he? ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, dat dan weer wel ;)

   Ik denk trouwens dat veel mensen op zondag toch meer uitgeven dan wanneer ze niet op zondag naar de winkels kunnen. Ik heb vaak het idee dat mensen op zondag met hun ziel onder hun arm op het winkelcentrum rondlopen. Alles om zich maar niet te hoeven vervelen.... Zo heb ik het gelukkig zelf nooit gedaan, maar het valt me wel op altijd

   Verwijderen
  2. Ja dat denk ik ook wel, dat winkelen uit verveling, vreselijk.

   Verwijderen
 16. Voor ons is de zondag de rustdag. Heerlijk een dag waarop we niet werken. We gaan naar de kerk en verder zijn we lekker thuis. Soms eens bij familie op bezoek. Maar winkelen? Nee nooit!!
  Ik doe dan ook geen onnodig werk in huis. Ik laat de was de was. Spuugt een kind zijn bed onder? dan gaat die was in de machine en hang ik het (binnen) op. Maar verder doe ik niets in huis.
  Ik vind het heerlijk om 1 dag per week helemaal niet aan mijn huishouden te hoeven denken. Lekker met een boek op de bank of met de kinderen een spel doen.

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...