maandag 16 februari 2015

Een week zonder verwarming

De afgelopen week hebben we geprobeerd om de verwarming in de woonkamer uit te laten. We kwamen op zaterdag terug van visite bij de schoonfamilie en vonden het eigenlijk best een behagelijk temperatuurtje. Dus besloten we de verwarming uit te laten voor die avond. En de volgende ochtend. En hoe langer we bezig waren, hoe fanatieker we werden.... Het begon eigenlijk met één avondje zonder verwarming, maar al snel vonden we het  zonde om onze tijd zonder verwarming kapot te maken.... Als je al 4 dagen zonder doet heb je toch al aardig wat opgebouwd en is het jammer om weer bij 0 te moeten beginnen ;)

Zodoende dus. Een hele week zonder verwarming! Gisteren hebben we hem pas weer héél even aan gehad. Maar al snel vonden we het te warm en hebben we hem dus weer uitgezet! Op naar nog een week zonder verwarming aan! :)

In het verbruik is het goed te zien: ons verbruik ten opzichte van vorige week was 28% lager. Dit scheelt ons 90 cent per dag, oftewel €5,60 voor de hele week. Uiteraard is het nu de uitdaging om het verbruik nog verder omlaag te krijgen, maar helaas is Tobias' kamer de grootste verbruiker. Zijn kamertje is erg koud en de verwarming staat daar dus bijna altijd aan. Maargoed, ook daar valt vast nog wat besparing te behalen.

Hebben jullie de verwarming nog veel aanstaan momenteel??

33 opmerkingen:

 1. vanochtend wel, maar toen moest ik ook krabben.
  Maar niet zoveel.
  Hoe zou je Tobias' kamertje anders warm kunnen krijgen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goede vraag!! Het is vooral één muur die erg dun is, waardoor er veel kou naar binnen komt. We zijn al een poosje aan het bedenken hoe we dit beter kunnen isoleren. :)

   Verwijderen
  2. @Daantje, muur isoleren van binnenuit. Je kan met isolerende platen die muur bekleden en daarna terug afwerken. Je verliest dan wel een beetje 'binnenruimte' van zijn kamer maar als de ruimte daardoor minder afkoelt, is dat de moeite waard.liesbet

   Verwijderen
  3. voorzetwandje met daarachter glas of steenwol net zoals je een zolderdak zou isoleren. Is in een dagje gebeurd: frame van u profielen schroeven. wol er tussen afdekken met gipsplaat, naden voegen, dan glasvliesbehang er over en schilderen maar. Ok, 1 dag wandje plaatsen, 1 dag 1e afwerking, dan het volgende weekend glasvlies en schilderen.

   Verwijderen
 2. Ja hoor gewoom op 20 graden. Ik vindt kouder niet prettig behalve als ik aan het opruimen of schoonmaken ben. De rest van het gezin wil het eigenlijk nog warmer maar genoeg is genoeg. De besparing valt me eigenlijk niet erg mee.
  Nic

  BeantwoordenVerwijderen
 3. we hebben boven nooit de verwarming aan. Toen de kinderen kleiner waren ging er een kruik vooraf in bed!!. En een lekker slaapzak of slaap Tobias onder de deken,want dat konden en deden mijn kinderen niet hahahaha dus was een trappelzak een uitkomst. Wendy

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hier staat de verwarming al enkele dagen uit en de temperatuur is hier nog niet onder de 15° gezakt. Wij hebben een grote veranda zitten aan de zuid-zuidwestkant. De voorbije dagen was het koud maar wel zonnig en het minste beetje zon verwarmt onze veranda. Eens de temperatuur daar opgelopen is tot boven de 20° zet ik de schuiframen en de achterdeur open en stroomt de gratis warmte ons huis binnen. Aangezien we vrij goed geïsoleerd zitten, blijft de warmte ook nogal lang hangen.
  De slaapkamers verwarmen wij zowiezo niet meer sinds de kinderen het huis uit zijn. De badkamer voelt wel koud aan gezien die aan 2 buitenmuren zit. Als we in de badkamer zijn en het te koud vinden, zetten dan eventjes een elektrisch vuurtje op maar dat gebeurt zelden. Ik heb me deze morgen gedoucht zonder bij te verwarmen en de temperatuur in de badkamer was 12°..... Wel nogal frisjes als je vanonder de douche komt maar eens ik me afgedroogd en aangekleed heb, heb ik het vlug warm genoeg. Na het douchen maak ik altijd de glaswanden en de faïencetegels droog zodat ik geen kalkvorming krijg. Daarna poets ik de rest van de badkamer dus kou heb ik dan zeker niet door volop in beweging te zijn. liesbet

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Portiekwoning in jullie buurtwijk. Bovenste etage. Woonkamer op het zuiden, momenteel zon vanaf zonsopkomst tot 16.15 uur. Douche inpandig. Rolgordijnen omhoog dus geen verwarming nodig. Warmte blijft heel lang hangen. Balkondeur kan straks open. Heerlijk!
  Lidy

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ketel aanzetten om een slaapkamer te verwarmen is ook erg duur. Vaak is zo,n ketel ruim 25 KW of groter en dan gebruik je misschien 900 Watt aan radiator die je daar heb hangen.

  Kunst van het stoken is juist veel radiatoren open te draaien als de ketel aanstaat zodat de ketel zijn warmte vlot kwijt kan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij hebben geen ketel, dus voor ons werkt dat niet ;) Hier gebruiken we stadsverwarming :)

   Verwijderen
  2. Ok maar dat is nog duurder stoken :(

   Verwijderen
 7. Vind het zelf ook weinig schelen, de cv verbruikt dus maar 1,5 kuub gas per dag bij jullie? hier gaat er minimaal 12 kuub door x 62 centen is dan wel een grotere besparing, wij stoken hout, daardoor blijft de cv ook uit, maar zou zonder hout hier maar 15,5 graag zijn beneden, vind ik niet echt lekker... gr. Anne

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij hebben stadsverwarming, dus dat werkt weer anders ;)

   Verwijderen
 8. Wij slapen áltijd met het raam open, ook toen mini nog echt minimini was.... Géén probleem,als je maar een lekker dik deken hebt (en toen ze kleiner was: een heerlijk warme slaapzak...)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. 15graden waar ben je dan mee bezig?????ge hebt bespren en ge hebt overdrijven he ,hier door de dag 18graden en s'avonds 20 gr

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wie heeft het over 15 graden dan?? Niemand toch?!

   Verwijderen
  2. hierboven toch ,"de verwarming zakt nog niet onder 15 graden" dan zit ge toch echt kou te lijden he en besparen oke ma ge leeft ook maar één keer he,ik volg al een tijdje blogs en neem veel tips mee in mijn dagelijks leven en huishouden maar koulijden NOOIT

   Verwijderen
  3. O, sorry, helemaal overheen gelezen :) Maar ik denk dat als je eenmaal gewend bent aan die tempraturen, dat je het dan niet eens meer als koud ervaart. Sterker nog: als ik nu ergens op visite ga dan vind ik het al snel te warm.... En dat al na maar 1 weekje zonder verwarming!!! :o

   Verwijderen
 10. ja helaas wel.. vind het echt koud als het onder de 20,5/21 graden is.. krijg echt ijskoude handen, blauwe nagels, koude spieren en kruip dan dus onder een dekentje (en doe dus niets meer met de kids of aan t huishouden :p) geen optie dus voor mij... helaas...

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Of ik de verwarming aan of uit doe vind ik afhankelijk van de temperatuur in de kamer.
  Hoe warm is het bij jullie in de kamer dan? want dat mis ik in je verhaal. Als je met de kachel uit het op 19 graden hebt snap ik het nog wel, maar om met een temp. van 16 graden in de kamer te gaan zitten vind ik een heel ander verhaal.
  Hier is het in de woonkamer 19,5 / 20 graden. Nu schijnt het zonnetje lekker. Als dat vanmiddag goed naar binnen schijnt hoeft de kachel ook niets te doen om het op temperatuur te houden. Op de kamers van de meiden brand ook af en toe de kachel. Zij moeten huiswerk maken, dan is een beetje aangename temp. wel lekker. Ook in de badkamer brand regelmatig de kachel. Iedere dag gaan er wel een paar kinderen onder de douche. Dan vind ik een beetje warmte wel zo fijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb eerlijk gezegd geen flauw idee, want wij hebben geen thermostaat in de woonkamer. Momenteel gok ik dat het 20 graden is, want de zon staat erop. Maar 's avonds soms rond de 17 graden, denk ik....

   Verwijderen
  2. Als ik overdag bezig ben zou ik een graad of 18 niet erg vinden, maar 's avonds maar een graad of 17 vind ik wel erg koud. Zitten jullie dan met een plaid ofzo?
   Als jullie het prima vinden, ach waarom niet. Maar als je kou gaat zitten lijden om maar weer een paar centen te kunnen besparen zou ik wel wat vreemd vinden.

   Verwijderen
  3. Ja, wij zitten vaak lekker op de bank met een dekentje om ons heen. Niet alleen voor die paar centen hoor, we vinden het ook gewoon gezellig en romantisch, samen onder een dekentje op de bank, eventueel met warme chocolademelk :)

   Verwijderen
 12. Tussen maart 2013 en november 2014 is mijn verwarming uit geweest (ik woon in een appartement en volgens mij stoken mijn buren zo hoog/veel dat ik meeprofiteer). In november moest ik erg wennen aan de dalende temperatuur en is de verwarming misschien alles bij elkaar 5 keer een halfuurtje aan geweest. Maar ik weet zeker dat sinds 1 januari de verwarming uit staat. Het is vrijwel altijd 19 á 20 graden (nu toevallig 19), met soms een dipje naar 17 graden maar ook zonder verwarming duurt dat meestal niet lang. Ik heb ook een open keuken dus als ik water kook of de oven aan heb dan wordt het in de keuken-woonkamer ook al weer iets warmer. Over een paar maandjes moet ik mijn (studentenappartement) woning verlaten, ik hoop tot die tijd niet vaak meer de verwarming aan te hoeven doen. Met een beetje geluk krijg ik dan bij de eindafrekening geld terug!

  Groetjes Lily

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik heb hem wel aan! Vanmorgen was het hier weer steenkoud, dus ik zou niet zonder willen zitten. Maar dit weekend, toen het echt wat warmer was, heb ik hem wel een paar keer een paar uurtjes uit gehad. En volgens mij afgelopen week idd ook.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik heb hem ook minder aanstaan, maar kan slecht tegen de kou. Dus ga zeker geen kou lijden😉. Vroeg naar bed scheelt ook, en s avonds zit ik vaak met een plaid op de bank. Een dik (ouderwets) gordijn kan een (tijdelijke) oplossing zijn voor de kamer van je zoon.
  Hoeveel graden heb je t dan overdag en s avonds in huis?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb helaas geen idee. We hebben geen thermostaat. Maar ik gok rond de 17 of 18 graden over het algemeen, want als ik de thermostaatknop aanzet (dat is een knop die op de verwarming zit), dan springt de verwarming wel aan, dus dan is het in elk geval onder de 18 graden...

   Verwijderen
 15. Ik probeer em wel uit te laten, maar dat lukt niet... Vanmorgen om 10.00 uur was het 12 graden in de huiskamer, dus toen heb ik em toch maar weer aangezet. Dat is me namelijk echt te koud. Het is hier nu een graad of 16 en dat vind ik prima zolang ik bezig ben. Vanavond doe ik lekker mijn houtkachel aan, dan is het zo 20 graden. Dat is wel zo lekker voor 's avonds...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. oei, dat is inderdaad ook wel erg koud zeg!!

   Verwijderen
 16. Ja, ik woon in een 100 jaar oud huis.Het huis is zo goed als niet geïsoleerd. Niet stoken is géén optie, dan wordt het dus echt te koud. Maar ik stook altijd op 18 °C en trek warme kleding aan. Als ik het dan nog koud heb, dan ben ik ziek.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hier 16 graden overdag, ( en dat omdat ik het simpelweg lekker vind en warmer vind ik niet prettig ) s'avonds en als dochter thuis is 18 graden. Boven is er geen verwarming aan. Debora

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Thermometer kopen en die ergens in de kamer ophangen is misschien wel handig, dan weet je ook hoe koud het echt bij Tobias op zijn kamer is.

  Toen mijn dochter nog niet op haar kamer speelde maar daar alleen sliep stond er altijd het raam open. Koude handjes is niet zo erg, die stoppen ze wel onder de deken als het nodig is. Lekkere slaapzak aan is voldoende daar heeft ze dan ook tot haar vierde in geslapen. (en nu nog als het aan haar ligt, ze slaapt als een marmot op de camping)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Grappig is dat!! Tobias slaapt ook in een slaapzak, maar bij elk experiment om de verwarming uit te zetten wordt hij rond 4 uur waker, terwijl hij met de verwarming aan tot minstens 6 en soms zelfs wel tot 8 uur uitslaapt....

   Verwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...