zaterdag 21 maart 2015

Boodschappen: weekbudget of maandbudget?!

Zoals de vaste lezers wel weten werken Sander en ik met een maandbudget voor de boodschappen. Niet iedereen doet dat. Zo had ik toevallig gisteren een heel kort gesprekje met Meneer Dubbeltje via Twitter en bleek dat hij een "weekbudget-man" is ;)

Soms denken wij er ook over om op een weekbudget over te stappen, maar als ik dan de voor- en nadelen op een rijtje zet wint het maandbudget het toch altijd weer!

Voordelen maandbudget t.o.v weekbudget:

 • Ik kan aanbiedingen groter inslaan zonder dat ik dan de rest van de week alleen maar macaroni met tomatenpuree kan eten / teveel uitgeef.
 • Als ik een dure boodschappen-aankoop doe heb ik langer de tijd om dat weer te compenseren met goedkope aankopen.
 • Met een maandbudget kun je ook makkelijker maandelijkse basisvoorraad inslaan.

Voordelen weekbudget t.o.v maandbudget:
 • Elke week een nieuwe kans om wél binnen het budget te blijven. (Als ik mijn maandbudget redelijk vroeg in de maand overschrijd dan heb ik daar langer "last" van)
 • Een week is beter te overzien dan een maand

Hebben jullie ook een boodschappenbudget? En zo ja: is dat een maandelijks of wekelijks budget? En wat is de belangrijkste reden dat je het op die manier doet? :)

21 opmerkingen:

 1. Ik zit er een beetje tussenin. ik heb in principe een weekbudget maar deze is wel flexibel. Ik hou de uitgaven bij en zie dus het voortschrijdend resultaat. Geef ik bijvoorbeeld in week 1 15 euro teveel uit(dure boodschappen, goede aanbieding, mensen te eten ofzo) dan weet ik dat dus nog 15 euro moet inhalen. Dit kan ik uitsmeren over meerdere weken. Ook kan het op die manier zijn dat ik juist geld overhoudt bij mn voortschrijdend resultaat. Dit kom dan weer goed van pas bij dure weken. Misschien werkt dat voor jou ook wel.
  Lara

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is inderdaad een slim idee!! Hoe doe je het als je in de laatste week van de maand €15 teveel uitgeeft? Gaat dat dan weer mee naar de volgende maand? :)

   Verwijderen
  2. ja dat neem ik dan gewoon mee. Zo bezien is het eigenlijk een jaarbudget haha. Maar dan met een streefbedrag per week.
   Lara

   Verwijderen
 2. Wij hebben een maandbudget, dat vind ik handiger omdat je dan wat kan schuiven met het geld.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wij hebben een maandbudget. Dit haal ik aan het begin van de maand van de bank. Er gaat gelijk een bedrag in een vakje van de portemonnee waar ik niet aan mag komen. Dit bedrag kan ik dan gebruiken bij zeer goede aanbiedingen. Als ik het aan het einde van de maand over heb gaat het in een apart potje voor de vakanties. Wij gaan niet op vakantie maar houden wel van dagjes weg en buitenshuis eten in de vakantie. En daar doen we dit dan van. Ook gaat aan het eind van de maand het kleingeld in een potje voor een ijsje als we de stad in gaan en/of parkeren.
  En net wat er gezegd word met een maandbedrag kan er geschoven worden en bij een week bedrag moet je veel meer opletten met wat je in huis haalt. En door dat extra vakje in mijn beurs hoef ik aan het eind van de maand, als er toch wat te veel is uitgegeven, niet de rest van de dagen alleen maar brood of pannenkoeken te eten. Nog nooit gebeurd hoor dat we te kort kwamen, heel soms wel eens dat geld moeten aanbreken maar dan had ik vaak ook wat kleding voor de kinderen in de aanbieding en snuisterijen voor dat geld gekocht.

  groetjes
  Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb een maandbudget maar knip dat in zoveel weken (za tot vr) als mijn 'maand' (van afschrift naar afschrift) heeft. Soms 4 en soms 5, dus het bedrag per week is variabel. Bedoeling is dat het maandbudget niet overschreden wordt en dat gebeurt ook eigenlijk nooit. In geval van 'nood' leen ik van de volgende maand. Maar aangezien ik meestal iets (kan zelfs 3 euro zijn) over heb en dat in het potje laat zitten kan ik in veel gevallen het dan eerst oplossen met die reserve.
  Door uitproberen ben ik tot de conclusie gekomen dat dit mij het meeste overzicht geeft en het beste werkt om binnen budget te blijven. Verder eigenlijk geen specifieke redenent.

  Groetjes Lily

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wij werken met een maandbudget waarin in principe gemakkelijk de boodschappen gehaald kunnen worden. We hebben hier een aparte pas voor, waardoor het wel heel overzichtelijk is. We storten hier iedere maand een vast bedrag op!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. maand"budget" (richtbedrag per maand.. als we erover heen gaan is het in ons geval helemaal niet erg.. ) mn oppaskids eten en drinken ook mee, dus in drukke werkweken geef ik meer uit aan bodoschappen dan in rustige weken etc. ook hierom vind ik een maandbudget fijner, eht valt niet zo op als bij een weekbudget

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. en een maandelijkse bestelling aan luiers etc past zo ook mooi in het maandbudget ;) dat lukt me niet met een weekbudget... :D

   Verwijderen
 7. Tussenin eigenlijk. Aan het begin van de maand doe ik grote boodschappen, vooral drinken, pasta, rijst, diepvriesspul. En dan wat over is verdeeld over de wken ongeveer.
  Soms heb ik dan voor €20 dehele week alles, soms is het €60. dat is prima, omdat ik het vaak best wel aan zie komen. Onderaan de streep komt het toch redelijk uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik heb een maandbudget, maar hou wel wekelijks bij of ik "op koers lig" dus wel de voordelen van een weekbudget, maar ook de kans om soms groot in te slaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Maandbudget. Voor boodschappen, maar ook voor kapper, dierenarts, uitjes, cadeau's... alles wat buiten de vaste maandlasten valt. Hier staat 600 Euro voor en we redden het bijna altijd voor een kleine 500. Voor ons werkt dit erg goed!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wij hebben een maandbudget, wat ik de eerste week van de bank haal. Wordt verdeeld over boodschappen en alle aanverwante zaken en benzine geld. Ik doe elke week een kwart van het boodschappenbudget in de huishoudportemonnee - 4 weken salaris- Met het benzine potje tanken we meestal 2 keer, als het nodig is. Ik overschrijdt het weekbudget wel eens in geval van een aanbieding. Dat compenseer ik met de andere weken. Het gebeurt weleens dat de laatste week, zoals bij mij nu het geval is, ik het moet doen met een klein bedrag. Maar dat vind ik niet erg. 1 week krap is te overzien. Dan wordt het iid macaroni, ui, tomatenpuree en kruiden. Of pannenkoeken Of diepvriesspinazie met een eitje. Of een soepje met brood. Waarderen we het iets luxere later weer meer. Gr Melanie

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik heb een weekbudget, in geval van nood leen ik wat van de komende week/weken. Deze week heb ik extra koffie ingeslagen, De eerste 4 weken mag ik daarom E. 5,00 minder huishoudgeld gebruiken. En mocht ik helemaal in de knel komen, dan staat er gelukkig nog wel wat op de bank. Yasr

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik heb een maand budget. Reden is dat ik lactose-intolerantie heb en 1 maal per maand naar Duitsland ga voor de lactose-vrije boodschappen. Dan kan het best zijn dat ik inclusief de normale weekboodschappen € 80 tot € 90 kwijt ben. Dat is ongeveer 1/3 tot 1/4 van mijn maandbudget. Maar dan hoef ik de rest van de maand géén melkproducten en boterhamvlees meer te kopen. Dus ik haal de schade wel in.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Maandbudget! Bevalt me prima om dezelfde redenen die jij al aangeeft. Overigens hebben we ook een budget voor kleding/cadeaus/overig per maand. Dat zit allemaal in 1 bedrag. Geef ik teveel aan eten uit, dan kan ik dat compenseren met minder/geen kleding of juist andersom.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Maand! Maar ik weet wel wat ik dus ongeveer per week kan uitgeven. Dus dan let je wel een beetje op.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. hai! Wij werken met een maandbudget voor eten en gaan als volgt te werk:
  1 x in de maand haalt mijn man bij een landelijke slager ons vlees. Ik pin wekelijks een vast bedrag en betaal contant in de winkels. Dat geeft mij overzicht. Wat ik overhoud, gaat in een potje voor een moestuin, waarvoor we staan ingeschreven. Kleingeld dat mijn man overhoudt gaat ook naar die pot. Wanneer we de moestuin hebben, wil ik wat overblijft oppotten voor aanbiedingen op ons vast assortiment. Zo heb ik uitgerekend dat de AH Bonus aanbieding op T papier 4 laags ons 48 eurocent zal schelen op onze gebruikelijke koop bij de Aldi. Het kost wel 8 euro. Als ik nu een potje had, had ik daaruit kunnen putten om meer in te slaan. Dat kan dus nu niet, maar staat op het program! Mijn man verzamelt alle bonnen en houdt de score bij. Ik houd in excel de prijzen bij om de beste deal te berekenen. Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik refereer naar de aanbieding van maandag as. Dat was even niet duidelijk, excuus!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Maandbudget verdeeld over de weken. Ik ben samenwonend, dus in het begin van de maand gaan de gezamelijke kosten er af. De dingen die ik daarbuiten koop gaan van het weekbudget. Ik vind het wel leuk wanneer ik merk dat ik minder geld moet afhalen omdat er nog voldoende over is. Wekelijks afhalen past ook beter in mijn digitaal budgetbeheer bij de bank.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ik heb 100 per week maar haal het per maand op. Dus 400 of 500 euro per maand. Evenals Lara schuif ik dan ook.

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...