donderdag 9 april 2015

Wat was er met ons konijntje???

Ik kreeg vandaag de vraag hoe het uiteindelijk is afgelopen met de narcose van Cheesecake.

Vorige week zagen we dat Cheesecake een kale plek op zijn rug had. We hadden al eerder gezien dat zijn koppie een beetje kaal was, maar dachten dat het door de overgang van winter- naar zomervacht kwam. Maar dit vonden we toch wel iets té kaal en dus hebben we contact opgenomen met de dierenarts. Toen we hem uit het hok haalden bleek hij ook aan de magere kant te zijn.

Bij de dierenarts werd geconstateerd dat Cheesecake last heeft van mijt. Daarnaast bleek één van zijn kiezen een haak te hebben. Dit is een probleem dat vaker bij konijnen voorkomt en ervoor zorgt dat konijntjes weinig eten. Er werd dus besloten om hem onder narcose te brengen en de haak weg te knippen.

Uiteindelijk is dit allemaal goed gegaan. Alleen hebben we onze twijfels over de diagnose mijt. Cheesecake zit nu in zijn eentje binnen en Cappucino zit buiten, en sindsdien begint het haar weer spontaan aan te groeien. We hebben nu dus eerder het idee dat Cappucino niet zo lief is geweest voor Cheesecake de laatste tijd en zijn nu dus hard aan het nadenken over een oplossing. Konijnen zijn sociale dieren en horen eigenlijk niet alleen te zitten, maar het is ook niet de bedoeling dat Cheesecake constant geterroriseerd word door Cappucino.... Best een dilemma dus!

5 opmerkingen:

 1. wat je bij konijnen vaak ziet, is dat konijnen elkaar soms iets TE lief vinden en dan gaan ze elkaar likken en likken en likken tot het andere konijn kale plekken heeft. Mijt kun je herkennen aan de schilfers in de vacht.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat zou inderdaad ook nog kunnen! We houden ze nu in elk geval even uit elkaar en dan over een weekje proberen we ze weer bij elkaar te zetten en kijken hoe het dan gaat....

   Verwijderen
 2. Konijnen die niet lief zijn voor elkaar gaan elkaar bijten.Ook zonder (ernstige) bijtwonden zie je aan hun gedrag dat het mis is.Een vitamine tekort door slecht/weinig eten i.v.m. haakje aan kies kan ook voor kale plekken zorgen en verder het al eerder genoemde likken en mijten.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Die haken had ons konijn ook, tot we haar meer hooi en groenvoer gaven. Het bleek dat wij te veel bikskorrels gaven en te weinig groenvoer. Dus matigden we de bikskorrels tot af en toe een lekker hapje en werd het hoofdvoer hooi en groente, toen heeft ze nooit meer last gehad. Ze is 8 jaar geworden wat best oud is voor een konijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ons Kleintje :)13 april 2015 om 13:47

  onze konijnen (twee vrouwtjes) beten elkaar ook, ze moesten voortdurend gescheiden worden door een hekje, waardoor de een zelfs bij de ander mijn neusje kaal beet. Heel herkenbaar dus

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...