maandag 18 mei 2015

Contant geld afschaffen....

Vandaag las ik dit berichtje op internet. Er zijn dus economen die ervoor pleiten dat contant geld wordt afgeschaft. Uiteraard niet in één keer, maar gefaseerd. Dit zou beter zijn, omdat op die manier fraude en zwart geld wordt tegengegaan. Tenslotte gaat alles dan via het bankieren en is elke geldstroom te traceren. Dus kun je bijvoorbeeld niet meer zwartwerken terwijl je een uitkering ontvangt, want dat is dan altijd te achterhalen....

Zelf pin ik eigenlijk overal al voor,  maar toch vind ik het een enge ontwikkeling, als dit zou gebeuren. Zeker met de berichten die je ook steeds weer hoort opduiken over negatieve rente op de betaalrekening. Als er geen contant geld meer is kun je hier dus niet meer onderuit. Je hebt dan nog maar 2 keuzes: óf accepteren dat je geld langzaam verdampt, óf het uitgeven. Wat natuurlijk wel weer goed is voor de economie, maar niet voor jezelf.

Aan de ene kant denk ik: het zal wel niet zo ver komen, maar aan de andere kant: de overheid is er gek genoeg voor om zoiets te doen! Wat denken jullie?! En: wat zou je doen als het contant geld wordt afgeschaft en je rente moet gaan betalen over het geld op je rekening?! Ik denk dat voor mij het aflossen van de hypotheek dan nóg interessanter gaat worden...

17 opmerkingen:

 1. In België is er al jaren een verbod op negatieve rente op een spaarrekening. Onlangs is er de wet gestemd dat een spaarrekening een wettelijke minimum rente van 0,11 % moet opbrengen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. En hoe gaat dat werken met een kind leren om te gaan met geld?
  Ik hou van contant. Dan weet ik wat ik heb en meer geef ik.niet uit.
  Maar de overheid zou inderdaad gek genoeg zijn. Maar als het gebeurt, dan heel langzaam.
  Overigens is het net zo fraudegevoelig. Je hebt dan dus enkel een computer nodig om geld te 'maken'.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. weer zon maatregel die onze vrijheid inperkt en waarbij wij geen keuzes meer hebben en wat in geval van een stroomstoring die overigens steeds vaker voor schijnen te komen, nee ik zou er niet blij mee zijn

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik denk dat ik dan naar een ander land verhuis... Ik doe graag met mijn geld wat ik wil, als ik het van de bank wil halen om in te zwemmen, dan doe ik dat.Julia

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Oei dit vind ik een heel eng idee. Vind het contant betalen juist erg fijn. En wat dacht je dan van de charme van je verjaardagsgeld tellen en naar de bank brengen. Nee ik wil niet over op alleen maar electronisch geld!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Als dat gaat gebeuren gaat het echt tijd worden dat we allemaal in opstand komen. Te zot voor woorden. Beslis zelf wel hoe ik wil betalen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Het voelt voor mij als een stap naar volledige dicatuur.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Met Rutte aan de macht zou het me niet verbazen dat er hier een dictatuur komt.
   Maar om het over het geld te hebben .. ik denk niet dat het zover komt dat ze contant geld afschaffen. Maar goed...ze maken overal een zootje van momenteel dus wie weet.

   Verwijderen
  2. Ik durf er mijn handen niet voor in het vuur te steken dat het niet zo ver komt. We worden nu ook al volledig in de gaten gehouden wat betreft ons gedrag. Het zijn steeds maar kleine stapjes, kleine opmerkingen en ondertussen raken we steeds meer vrijheid kwijt.

   Verwijderen
  3. Nee ik durf er ook mijn handen niet voor in het vuur te steken hoor.
   Ja ,de vrijheid wordt steeds verder beperkt. Big brother is watching you. Gewoon griezelig is dat.

   Verwijderen
 8. Dat zou te belachelijk voor woorden zijn, erg creepy ook. Maar ja, ik betaal bijna alles contant.

  groetjes
  Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ooooh, de Telegraaf ;-) Mwah, ik weet het niet hoor, zou me er maar geen zorgen over maken dat dit zover komt. Want ik ga in ieder geval op de barricaden! Het wekt toch ook weer andere criminaliteit in de hand, volgens mij staan ze je dan straks op te wachten bij elke pinautomaat en krijg je een mes op de keel om je oinvode te ontfutselen. Oh nee, pinautomaat is dan niet meer nodig..... Aan de deur dan. Ach, die economen buitelen ook over elkaar heen met hun adviezen en voorspellingen. Laat ze wat nuttigs gaan doen..... bij een bank gaan werken en het dan eens eerlijk aanpakken.
  Niet dat ik nu veel contant betaal, maar ik zou toch echt de banken niet alle macht gaan geven. We weten hoe dat kan aflopen :-(

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hmmm....typen op de ipad gaat nog wel eens mis ;-) oinvode....haha...moet zijn pincode.

   Verwijderen
 10. Hmm, weet het niet, heeft denk ik zijn voor- en nadelen. Ik betaal het liefst met kaart, maar ik vraag me af hoe lang het gaat duren eer ze iedere beweging van ons geld gaan opvolgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. ene kant veel voordelen.. ik gebruik nauwelijks contant geld.. maar aan de andere kant.. rommelmarkten? koningsdag? moet je bij iedereen met je mobiel geld overstorten naar hun rekening ? :p of komt dan de ruilhandel weer terug ?
  ik zie t dus nog niet gebeuren.. bij mp aankopen etc is het nog wel te doen, tussen 2 volwassenen om geld over te maken via bank.. omslachtig misschien voro de soms kleine bedragen.. maar wel te doen. .maar voor kinderen ? uberhaupt ook.. zakgeld.. dekleine uitgaven van kinderen.. hoeveel kinderen mogen niet al rond hun 8e/10e even naar de winkel voro een boodschap?? (jip en janneke mochten dat vroeger zelfs al met 5 jr ofzo :p weet niet hoe oud ze precies zijn in de boeken.. maar die worden alleen op pad gestuurd) dat zie ik niet gebeuren met een pinpas... (alhoewel.. er bestaat nu contactloos betalen dus een pinciode heb je dan neit nodig voor kleine bedragen..)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik gebruik vaker contant geld als dat ik pin, zo pin ik begin van de week een bedrag en dat is wat ik uitgeef en er dan ook een fijn overzicht van heb, ik hoop dus dat het niet gebeurd!

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...