vrijdag 22 mei 2015

De blauwe envelop: wat doen we met het geld?

Vandaag viel de blauwe envelop van de Belastingdienst bij ons op de deurmat. We krijgen een leuk bedragje terug van ze. Ondanks dat het gewoon betekent dat we teveel hebben betaald, voelt het toch elke keer weer als een leuke meevaller.

Het geld wordt natuurlijk gelijk doorgesluisd naar de spaarrekening; 40% gaat in het potje voor verbeteringen aan het huis, 40% in het potje voor onverwachte uitgaves en 20% gaat naar de hypotheek-aflossing, hadden we van tevoren bedacht. Toch ben ik daar nu een klein beetje over aan het twijfelen. Het is ook wel fijn om eens €100 te hebben om gewoon te "verpatsen", €100 die niet verantwoord wordt uitgegeven, maar gewoon "over de balk gesmeten"*. Misschien haal ik dus wel eerst €100 van het bedrag af en pas daarna pas de verdeling toe.... :)

Hebben jullie al wat gehoord van de Belastingdienst? En hoe snel stond het geld daarna op de rekening??


* Over de balk smijten mag je bij ons met een korreltje zout nemen. Als je spaarzaam probeert te zijn voelt geld uitgeven al snel als over de balk smijten ;)

25 opmerkingen:

 1. Wij moeten de aangifte zelfs nog doen, dus bij ons nog even afwachten. Maar we krijgen sowieso fors terug, ergens tussen 2000 en 3000 euro.

  En niks mis mee om wat geld voor leuke dingen apart te houden, je leeft ook nu en niet alleen voor de toekomst

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk voor je. Het is soms weleens goed om iets 'frivools' te doen met je geld. Doe ik ook weleens. Ik vind het dan leuk om iemand te trakteren op een avond uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wij hebben vorig jaar een huis gekocht dus kregen nu een leuk bedrag terug. Het staat inmiddels heel saai op de spaarrekening. Maar ergens ben ik mezelf aan het toespreken dat er ook nog wat leuks gedaan moet worden. Zeker omdat er deze maand ook nog vakantiegeld gaat komen, wat ook weer gelijk naar de spaarrekening verdwijnt. We hebben er aan zitten denken lekker met het gezin uit eten te gaan. Maar je zult het ongetwijfeld herkennen dat de 80-100 euro die dat gaat kosten (voor 4 personen, we zoeken natuurlijk ook niet het duurste restaurant uit) ook zo'n verspilling lijkt te zijn. Complimenten dus dat je dit bedrag zo voor jezelf apart zet, geniet er lekker van.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. yehhhh wij ook vandaag, krijgen 5086 euro terug, ga 5000 gelijk doorstorten naar de aflossing dan hebben we nog 163675 te gaan wat aflossingsvrij is.. de 86 gaan we ook lekker over de balk smijten... heerlijk, de dagtekening van onze aanslag is 23 mei meestal staat het die datum op de rekening, misschien dat het nu maandag wordt omdat het weekend is... jullie ook veel plezier met de centen.. gr. Anne

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Over de balk smijten klinkt zo negatief, kun je het niet noemen: geld om zomaar van te genieten, of om "iets leuks" me te doen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. o, echt? Ik heb er zelf eigenlijk helemaal geen negatieve associaties bij verder :D

   Verwijderen
 6. Ik moest 971 euro betalen. Slik.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wij krijgen iets van 1600 euro terug. Die gaat in de pot voor de zonnepanelen of in de pot voor extra aflossing.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dit jaar moesten we €61 betalen. Minder dan ik dacht, dus viel het nog mee.
  Volgend jaar hoop ik dat ik overal iets meer de hand in kan hebben, waardoor we in ieder geval niks hoeven te betalen

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Jaaa! Van een klein deel lekker ongegeneerd genieten!
  De rest heeel verstandig verdelen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik kreeg 834 terug. 800 gestort op mn spaar en die 34 is ook al op. Heb er een mooie broodtrommel van gekocht die ik graag wou, 10 euro in de aanbieding, en nog wat dingetjes die totaal niet nodig waren maar waar ik wel blij van werd en nog steeds ben. Mag zo af en toe wel eens hoor, even iets leuks kopen voor jezelf. Of lekker op een terrasje zitten met een kop heerlijke thee en een punt gebak! Gewoon doen.....

  Gr. Boukje

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Oei, daar doe je me aan iets denken... aan iets wat ik niet leuk vind ;-)!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wij kregen 681 terug. 600 sparen en 81 gebruiken we voor een etentje met kinderen en aanhang. Leuk! Stond binnen twee dagen op de rekening. En vandaag ook al het vakantiegeld... we voelen ons rijk! (het laatste is ook al door gesluisd naar de spaarrekening.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. We hebben nog niets gehoord maar ja...we krijgen ook een heerlijk bedrag terug. Vriendin heeft ouderschapsverlof gehad en blijkbaar heeft dat invloed. Het zal wel op het laatste moment komen was vorig jaar ook zo. Volgens mij werken ze zo van: hoe hoger het bedrag dat je krijg hoe later we het betalen (doe ik ook) Als we het krijgen gaat het op de spaarrekening ipv van in de aflossing. We hebben 2 grote uitgaven voor de boeg (tuin en bed) Dus ik ben bang dat het geld al weer op is.
  nomoskar

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wij zetten het compleet op de spaarrekening, maar hebben gewoon elke maand een bedrag om mee te doen wat wij willen. Ik zou zeker een gedeelte gebruiken om zomaar uit te geven. Je hoeft echt niet alles te verantwoorden in je huishouden. Lekker er iets mee doen. Geniet ervan. Ik heb nog niets gehoord.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wij houden de verdeling 50% sparen (tot de spaarrekening de gewenste buffer heeft), 40 % aflossen en 10% verbrassen aan bij meevallers. Dat verbrassen kan van alles zijn, een keer uit eten, maar ook gewoon die schoenen kopen die je niet nodig hebt, maar wel lekker zitten. Dit verbrasgeld staat op de spaarrekening en wordt eraf gehaald als we een leuke bestemming hebben. De museumjaarkaart wordt er bijvoorbeeld ook van betaald.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Nog geen blauwe envelop gezien. Maar vandaag kwam het vakantiegeld, dus dan is het leuker als het te ontvangen belastinggeld op een andere dag komt. Dan voelt het twee dagen als een feestje ;-)
  Lekker iets geks en leuks gaan doen van die 100 euro hoor! Ben wel benieuwd wat het wordt ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Wij kregen die blauwe envelop vorige week al, en het bedrag stond dezelfde dag al op onze rekening: 1777. Ik denk dat we het goed kunnen gebruiken voor de verbouwing. Mogen de kosten toch meevallen, dan kunnen we het goed gebruiken voor de vakantie of vernieuwen van de inrichting. En soms verbras ik ook weleens wat, voelt heerlijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. wow wat heerlijk om 100 euro over de balk te smijten... je uitleg van over de balk smijten herken ik helemaal, terwijl ik soms ook we eens zou willen om het echt gewoon te kunnen doen.....
  Hier was maandag de envelop binnen en twee dagen later stond het geld op de rekening

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Jouw blogje doet mij besluiten toch ook lekker wat leuks te gaan doen met mijn vakantiegeld. Het geld is eigenlijk al op, maar er is ook nog een spaarrekening. Lekker mijzelf verwennen, waarom ook niet?

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Absoluut een deeltje om van te genieten. Een uitstapje of een aankoop die werd uitgesteld.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Ga dan gewoon samen een avondje uit en breng de kleine man even naar een oppas. Lekker samen zijn en tóch geld uitgeven. Uit eten, bioscoopje, etc.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. voor mij si het niet te veel betaalde belasting.. als zzper heb ik mijn inkomen bruto gekregen elke maand.. nog geen cent belasting betaald.. dit jaar zakelijk aangifte mogen doen en dus gebruik mogen maken van de startersaftrek en ondernemersaftrek.. hierdoor krijg ik 2000 euro van de belastingdienst :D leuk extraatje op mn lage inkomen, heel erg happy mee! gaat gewoon netjes op de spaarrekening bij de rest nadat mn mans te weinig betaalde belasting betaalt is en de boekhouder blijft er nog wat over :D jeej!

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Hoi Dertiger, hoe kun je belasting terug krijgen als je geen enkele voorlopige aanslag hebt betaald? Of begrijp ik het verkeerd? Ik ben zelf ook zzper, mijn man ook samen in onze vof, en het maximale bedrag wat we terug kunnen krijgen is het bedrag dat we betaald hebben op voorlopige aanslag (krijgen we elk jaar, we betalen 0 belasting)

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...