dinsdag 30 juni 2015

Noodgedwongen de speen afleren

Ik denk dat iedere moeder dit wel herkent: het liefst wil je dat jouw kind alleen maar leuke dingen overkomt. Dat hij altijd lacht, het altijd naar zijn zin heeft en dat hij alleen maar lieve mensen tegenkomt. Ik wil dat tenminste wél het liefste! Daarom krijgt hij ook elke middag en avond een speentje voor tijdens het slapen gaan. Ik weet dat hij zich daar fijn en geborgen mee voelt en dat hij het associeert met slapen, waardoor hij snel en zonder verdriet in slaap valt.

Maar vandaag ben ik noodgedwongen gestart met het afleren van de speen. Ik kan zijn speentjes namelijk alledrie niet vinden! Sander heeft Tobias vanmorgen uit bed gehaald en ik heb geen flauw idee waar hij het speentje neer heeft gelegd. Dus ja.... Nu ligt Tobias al een kwartier op bed zonder speen. Eerst huilde hij, maar nu is het al een poosje stil en lijkt hij het toch te accepteren zonder speentje.

Het zou wel fijn zijn als hij ook zonder speen lekker kan slapen, dus misschien moeten we het vannacht gewoon doorzetten. Dat zou een hoop stress schelen als het speentje kwijt is en daarnaast is het ook beter voor zijn tanden. Maar tegelijk betekent het wel dat het aller, allerlaatste kleine beetje baby wat er nog in zat dan toch écht weg is. En daar moet mams toch ook even aan wennen!


(De foto is uit de oude doos; een van de weinige foto's die ik kon vinden met een speentje, want gelukkig heeft Tobias nooit zoveel met zijn speen gehad buiten het slapen om. )


Edit: toen Tobias om 2 uur weer wakker werd bleek dat hij zijn speen ergens had verstopt en zelf weer had gepakt. Vandaar dat hij dus opeens stil was! Jammer, maargoed.... De speen is weer terecht!!

9 opmerkingen:

 1. spannend! jongste duimt. die kunnen we niet afpakken.. (maar raken m ook niet kwijt, valt niet op de grond (maar wordt wel vies met spelen).. voor en nadelen :p

  oudste had een speen tot 9mnd, toen zo ontzettend verkouden dat ze met speen geen lucht kreeg dus die wou ze niet.. en daarna wou ze ook geen speen meer :D wat een geluk!

  succes! hopelijk gaat t goed!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heel goed! Mijn ervaring met een zeer speenverslaafde 4 jarige, niet meer gegeven, ( speentjes zijn voor kleine baby's ) 1 huilnacht, ze sliep pas om 2300 uur, maar toen was het gebeurd! Nooit meer om gezeurd.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Toen de tandjes doorkwamen bij dochterlief was ze er ineens vanaf. Beter ook want ze beet die dingen kapot. Zij kan echter niet zonder haar knuffel. Nu is Sluffie het konijn erg populair.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Onze zoon heeft nog vrij lang een speen gehad, doordat hij een aantal operaties heeft ondergaan, gaven de doktoren aan dat we het afleren van de speen beter uit konden stellen. Ikzelf heb verticaal een knipje gezet in de speen, waardoor er een scheurtje aan de bovenkant in de speen zat, na 1 nacht wilde hij zelf geen speen meer

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Je bewijst hem een dienst door hem zo jong mogelijk van zijn speen af te krijgen. Hoe eerder hij (en jij) er even doorheen gaat, hoe sneller je er vanaf bent. Klein als Tobias nog is, zal hij met een paar dagen gewend zijn. Hier hielp een Heel Bijzonder Speciaal Voor Kindjes Zonder Fopspeen Knuffelbeestje en een extra verhaaltje voorlezen 'omdat hij al zo'n grote kerel is' erg goed. Glimmend van trots ging zoontje slapen zonder speen. Paar keer wakker, wat moeite, maar al na twee dagen alsof de speen er nooit geweest was. Succes!!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. O, en gooi de spenen weg zodat je niet meer in de verleiding komt op een zwak moment :p

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hahaha, die Tobias! Die voelde natuurlijk al aan dat je het wilde afbouwen en had al voorzorgsmaatregelen genomen ;-)
  Hier hebben ze allebei geduimd. Ook lastig, omdat je die niet af kan pakken. Maar het gekke is, dat stopte eigenlijk ook zonder moeite. Zoonlief al met 1 jaar toen hij ineens geen knuffels meer in bed wilde en ook acuut stopte met duimen. Dochter heeft tot haar (bijna) 12e geduimd. Toen kreeg ze een beugel (had ook zonder het duimen wel gemoeten) en kon ze niet meer duimen, klaar! Ik zag daar meer tegenop dat zij. Gek he, en als het dan eenmaal zover is lijkt het wel vanzelf te gaan. Lukt jullie ook wel met die speen. Alhoewel......Tobias is een slimme :-) :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mijn zoons waren allebei huilbabies en bliefden helaas geen speen. Leek me zo heerlijk om even geen gehuil te horen.
  Wel weer handig dat ze niet hebben hoeven afwennen van de speen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wij hebben onze dochter twee maanden geleden tijdens een kraambezoek bij vrienden, haar speentje aan 'de nieuwe baby die nog een speentje nodig heeft' gegeven. Ze voelde zich toen heel groot en heeft misschien nog maar 1 keer om haar speen gevraagd. En ja, ze gebruikte deze speen bij alle slaapjes en tijdens autozitjes. Dochter is nu 2,5 jaar. Misschien ook een tip voor Tobias in de toekomst? Groetjes, Saskia

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...