dinsdag 21 juli 2015

Extra inkomen of extra besparen?

Het gedoe met de peuterspeelzaal uitkiezen heeft mijn hele vertrouwen in ons eigen aflosplan aardig op losse schroeven gezet. Sterker nog: ik ben eigenlijk over wel meer dingen aan het twijfelen geraakt.

Op zoek gaan naar een goedkopere peuterspeelzaal was voor mij de eerste keer dat ik echt moest beknieperen over iets dat Tobias aangaat. Tot nu toe hebben we veel kunnen besparen op dingen voor onszelf, maar voor Tobias kochten we gewoon alles wat ons goed leek en hebben we nooit hoeven te besparen of na hoeven denken of we iets wel zouden kopen. Dit was dus de eerste keer en de gedachte dat dit vaker zou kunnen gebeuren maakt me toch best wel aan het twijfelen.

Die €100 die we per maand sparen voor extra aflossingen zouden we ook erg goed kunnen gebruiken voor de peuterspeelzaal. Nu proberen we onze andere budgetten nog eens extra uit te knijpen, maar de rek is er voor mijn gevoel aardig uit. We zouden nog kunnen besparen op uitstapjes, maar we hebben het wel nodig om één of twee keer per maand ook iets samen te kunnen ondernemen. Dus daar willen we niet op besparen.

Voor mijn gevoel zijn we nu dus op het punt gekomen waar er niet veel meer te besparen valt. Dus ben ik ook nog aan het overwegen om weer aan het werk te gaan. De eerste sollicitaties zijn zelfs al gedaan. Ik vind het erg spannend, maar ik denk dat het wel goed is om ook te werken aan de inkomsten-kant. Want je kunt je dubbeltjes maar een beperkt aantal keren omdraaien...

26 opmerkingen:

 1. Herkenbaar allemaal... op een gegeven moment ben je gewoon 'uitbespaard'. Kinderen worden ook flink duurder als ze groter zijn: school, hobby's, kleren, voeding (ze eten als paarden hier),.. Ik vind het soms moeilijk om ze een uitstap of zo te weigeren, maar soms kan het gewoon niet anders...
  Moeilijke beslissing ook: terug gaan werken of niet...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, klopt. Het is best een moeilijke beslissing, maar ik denk momenteel wel de juiste beslissing. Ik ga ook niet fulltime aan de slag (als ik al word aangenomen ;) )

   Verwijderen
 2. Groot gelijk! Het is fantastisch om full-time voor je kindje te zorgen als je dat graag wilt, maar de eerste jaren zijn dan toch het belangrijkst. Die tijd heb je in ieder geval voor hem kunnen zorgen. Ze worden nu snel makkelijker en zelfstandiger wat werken ook makkelijker maakt (tenminste, zo denk ik erover ;-))

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het klinkt heel gek uit mijn eigen mond en ik had nooit gedacht dat ik het zou zeggen, maar ik zou lekker thuis blijven bij mijn kind... Komt wellicht door mijn leeftijd (47) en dat ik al hondertachtig jaar keihard heb gewerkt, voor wat eigenlijk? Dan maar niet extra aflossen... Mits je geen aflossingsvrije hypotheek hebt natuurlijk... Ik begrijp overigens heel goed als moeders willen blijven werken, maar het zou mijn keuze nu niet meer zijn, terwijl ik er 10 jaar geleden niet aan had moeten denken om te stoppen met werken. En dan heb ik nog niet eens kinderen... Moeilijk!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben ook 40 plus, en ik heb al twee grotere kinderen maar ook nog een kleintje van vier. Ik begrijp jouw standpunt heel goed! Ik heb ook heel lang gewerkt en het was zwaar, met de derde erbij was het op den duur niet meer haalbaar... Soms heb ik spijt dat mijn twee oudsten vaak naar de opvang moesten... maar het kon niet anders financieel. Nu ben ik er altijd voor mijn jongste, en mijn twee oudsten vinden het ook heerlijk dat mama er altijd is. Maar het is vaak zwaar om leven van één inkomen met drie kids, zwaar... maar niet onmogelijk! Ik geniet er nu zo van dat ik elke dag aan de schoolpoort kan staan, zo heerlijk vind ik dat... Toch twijfel ik ook om terug aan het werk te gaan. Het leven is nu eenmaal duur en de kinderen gaan over enkele jaren waarschijnlijk verder studeren: een dilemma. Plus: ik weet niet hoe het in Nederland zit, maar in België zijn ellenlange wachtlijsten voor kinderopvang.

   Verwijderen
 4. Dat is lastig! Want je wilt je kindje natuurlijk alles kunnen geven wat hij nodig heeft..
  Ik ben heel blij dat ik gewoon thuis kan werken, nu met drie kleintjes is het wel erg veel, maar als ze straks naar school en de psz gaan, is het een stuk makkelijker! Zou zoiets niet kunnen voor jou?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat zou wel ideaal zijn inderdaad. Wat voor werk doe jij thuis? :)

   Verwijderen
  2. O, haha, ben jij het ;) Ik wist niet dat je doortje heette.... Normaal onderteken je altijd met samen besparen ;)

   Verwijderen
  3. Haha, ja ik heb wat dingen aangepast, zodat mijn naam onder de geplaatste berichten komen, maar kennelijk dus ook in de reacties... ;)

   Verwijderen
 5. Meestal hebben kinderen je iets minder nodig vanaf een paar jaar, natuurlijk wel verzorging maar hun eigen belevenissen wordt dan erg belangrijk. Pas als ze op de middelbare school zitten is je support weer meer van belang. Als onzekere pubers verzetten ze zich maar kunnen op andere punten niet zonder je dan in de leeftijd van 4-12 jaar. Althans dat was mijn ervaring.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Als hij straks naar de basisschool gaat is werken ook veel gemakkelijker. Op een montessorischool moeten ze vaak verplicht overblijven tussen de middag en zijn ze om plusminus half drie, drie uur in de middag vrij.
  Je zou dat kunnen navragen, als je dan alleen in de ochtenden zou gaan werken, verdiende je toch een aardig inkomen erbij en heb je als tweeverdiener ook nog belastingvoordeel. Je hebt in ieder geval dat zo belangrijke eerste jaar bij je kindje thuis kunnen blijven. Je hoeft toch geen 40 uur in de week te gaan werken, denk dat het niet slecht is voor Tobias en misschien nog fijn voor jou, extra inkomen en meer mensen om je heen overdag. Je geen zorgen hoeven te maken over geld en kunnen sparen voor zaken zoals de studie van Tobias is ook fijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Herkenbaar. Je kunt besparen, maar toch op zekere hoogte. Dan is de rek er inderdaad wel uit. Dan is het eenvoudiger om aan de inkomstenkant te vergroten.

  Als de duurdere peuterspeelzaal echt leuker en beter is dan zou ik mijn geld daar eerder aan besteden dan aan aflossen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik stelde mezelf de vraag: wat is nodig voor een kind?! Wat vind IK nodig voor een kind?! De Efteling? Vakantie in Spanje? Iedere vakantie een keer naar de bios? Voor mij telde: als ik thuis ben, kan ik met ze naar de biep. De kinderboerderij. Het park voor een picknick. Altijd tijd voor vriendjes-bezoek. De verjaardagsfeestjes waren simpel, maar erg populair bij klasgenootjes! Tweedehands merkkleding gecombineerd met Z.eeman shirtjes maakten dat ze er altijd "hip" bij liepen. Zomaar koekjes bakken kon ook, want mama was thuis. Voor mij was het voldoende uitdaging, voor de kinderen was het ook ruim voldoende (ze kunnen het weten, want zijn nu volwassen) Een ander heeft, naast het geld, ook en vooral de uitdaging nodig misschien. Geld alleen kan naar mijn idee nooit de enige reden zijn tot onderzoek. Kijk goed naar wat jezelf wil/voelt. Iets wat je erg graag wil, is makkelijk(er) aan te passen. Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Als jij wilt gaan werken, ga dan werken.
  Maar voor de kosten van een duurdere psz hoef je echt niet tegen je zin in te gaan werken. De goedkopere van 40 euro per maand is echt net zo leuk voor tobias als de dure. En in dat half jaar kun je naar de dure, of gewoon naar de speeltuin/indoor/buurthuis/buren om met andere kindjes te spelen. Of zoek een leuke gastouder in de buurt met kindjes in tobias' leeftijd waar je hem een paar uur per week naartoe brengt om te overbruggen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, gaat ook niet persé om de PSZ hoor.... De PSZ was meer de aanleiding dat ik erachter kwam dat we niet echt meer "rek" hebben in onze uitgaves.

   Verwijderen
 10. Is een duurdere PSZ beter?
  Wat is beter? Ga in deze jaren voor liefde, geborgenheid, gezelligheid. voor samen dingen doen, voorlezen, spelletjes, etc. De jaren dat er alsmaar gepresteerd moet worden komen er nog genoeg. Kinderen leren in deze jaren met sprongen, niet zozeer te meten maar meer te ervaren door ouders.
  Het is niet erg als er ook eens nee gezegd wordt of als iets al of niet financieel niet kan of mag. Het is niet zielig maar ontwikkelt ook hun sociale gevoel. Niets mis met 2 werkende ouders maar laat geld, als het niet persé nodig is, niet je motief zijn. Kijk wat jullie belangrijk vinden voor hem en voor jezelf. Fijne dag, groetjes, Thea

  BeantwoordenVerwijderen
 11. De eerste paar jaar zolang ze nog klein zijn en het zou kunnen zou ik zelf lekker thuis blijven.. maar ook ik ben wat ouder en mijn kinderen zijn al volwassen.
  Misschien kun je nog hier en daar schuiven met boodschappen geld of andere middelen maar de tijd dat je er echt voor je kind kunt zijn is zo kort..
  Maar goed het is natuurlijk je eigen keus en een peuterspeelzaal hakt er goed in.

  Even mijn eigen ervaring toen mijn kids klein waren zaten ze op een psz opeens werd deze veel duurder omdat het naar salaris van man ging terwijl iedereen voorheen 1 vast bedrag betaalde.
  Dilemma, kinderen hadden het reuze naar hun zin maar een andere speelzaal rekende 25,- per maand dat scheelde 75,- per maand met die waar ze op zaten.

  Toch heb ik de keus gemaakt om ze naar die andere te laten gaan, en binnen no time hadden ze hun draai weer gevonden en tja het scheelde behoorlijk wat geld.
  Heel veel succes met de beslissing, doe wat je gevoel je ingeeft.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Het blijft een lastige keuze. Is er een mogelijkheid om 's avonds te werken misschien niet in je eigen vakgebied maar wel genoeg om wat extra's te hebben. Ik zelf ben toen ik de oudste kreeg in de avonduren gaan werken ongeveer drie avonden per week. De kinderen hadden dan een aantal uurtjes samen met papa en ik werkte. Nooit een oppas nodig gehad en doordat het maar een paar avonden was ook nog tijd genoeg voor elkaar. Ik ben toen de oudste naar het VO ging gestopt met werken en mijn ervaring is dat ze op die leeftijd je meer nodig hebben dan op de basisschool leeftijd. Als ik nu wel eens vraag of ik zal gaan werken omdat we het dan wat breder hebben dan hoeft dat voor hun niet ze vinden het fijn dat ik er ben en daar weegt geen extra vakantie of zo tegen op volgens hun.
  Moeder van drie

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Zelf heb ik het idee dat je het ook wel fijn vindt om weer wat te gaan werken. Ik heb tot 4 jaar geleden altijd gewerkt, toen was het kwa energie even op. Mijn kinderen hebben nooit last gehad van die twee dagen werken. Maar full-time thuiszitten is ook best heftig, vooral in de winter komen de muren op me af, ik mis best collega's en even mijn hersens op een andere manier gebruiken. Bovendien is er vrijheid in tijd voor je zelf en je kind, maar ook vrijheid in financiele ruimte. Elk dubbeltje opdraaien is leuk als dat betekent dat je spaarrekening lekker volstroomt, maar niet als het moet. Als je weer wilt werken is het goed niet te lang te wachten, maar ik geloof dat je je beslissing al hebt genomen:) Julia

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat ik de beslissing al heb genomen valt eerlijk gezegd best tegen. Ik wiebel de hele tijd heen en weer tussen meerdere opties. Het lijkt me inderdaad wel fijn om meer financiële ruimte te hebben en ook weer wat meer onder volwassenen te zijn, maar aan de andere kant denk ik ook: over 4 maanden gaat Tobias naar de PSZ en dat geeft ook weer wat ruimte om op die tijden andere manieren te zoeken om onder volwassenen te zijn.... Best lastig vind ik, maargoed, niks hoeft voor altijd te zijn, dus ik ga het gewoon proberen :)

   Verwijderen
  2. lijkt me aleen wel lastig.. psz én opvang terwijl je werkt.. al is dat met vaste werkdagen makkelijker dan met wisselende dagen werken wat ik gewend ben ;)

   Verwijderen
 14. Als je werk vindt wat je leuk vindt, is het best lekker om een paar dagen te werken. Daar staat natuurlijk tegenover dat je Tobias wel naar de opvang moet brengen. Het is goed afwegen voor jezelf wat je belangrijk vindt. Succes met jouw keuze!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Doe wat je hart je ingeeft! Iedereen maakt zijn eigen keuzes, en daarin is maar weinig goed of fout. Het zou mijn keuze niet zijn om mijn kind met 2 jaar naar de peuterspeelzaal te laten gaan, maar ik ben ik en jij bent jij. En elk kind is ook anders. Mijn zoon was met 2 1/2 wel toe aan de psz maar dochter had ik makkelijk tot haar 4e thuis kunnen laten. Sterker nog, zelfs toen ze naar de basisschool kon, had ik haar het liefste nog thuis. Zo anders dan bij zoonlief. En met besparen is het net zo: wat jij belangrijk vind om geld aan uit te geven, kan voor een ander complete onzin zijn. Dus alleen jij kan beslissen (samen met Sander dus) wat je nodig hebt en nodig vindt. Misschien vindt je iets wat je prima in die drie ochtenden kan gaan doen, alhoewel je wel met veel moeders in diezelfde vijver probeert te vissen. En heb je opvang achter de hand als Tobias ziek is, want dan mag hij niet naar de psz. Wel iets om rekening mee te houden.
  Succes met beslissen!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Idd doen waar jij je goed bij voelt. Voor mij was dat stoppen met werken. En ja, dat houdt inderdaad ook in dat je dan dingen niet meer kunt doen die anders wel konden. Het is maar net wat jij belangrijker vindt! Succes hoor.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ieder doet zn ding, wees alleen straight over wat je nu wilt, want heen en weer wiebelen heeft geen zin, als je er niet 100% achter staat om weer wat uurtjes te gaan draaien op het werk, tegenzin naar werk of schuldgevoel wat er ook nog eens door komt, kan er toe leiden dat je snel weer thuis zit.

  Doe wat goed is voor Tobias, kan hij verder komen door psz dan zou ik met een gerust Hart gaan werken, denk je dat je die ervaring zelf ook nog kan geven, doe het dan liever zelf... geld koopt geen liefde het steelt alleen je kostbare tijd, die je verspilt aan geld, geld waar je voor moet werken, werken waar je je tijd aan verspilt en weghoud bij je kleine.
  Je hebt de luxe om thuis te blijven, denk er rustig over na enne als je laat blijken bij een inloophuis ((of iets)) dat je aansluiting zoekt, kan het wel eens zijn dat ze gewoon NL tegen je praten of zelfs leuk vinden om je hun cultuur te laten zien.
  Mensen kunnen je heel erg verrassen als je maar open durft te zijn en uit je comfortzone durft te treden..


  Succes met je keuze

  BeantwoordenVerwijderen
 18. ik ben altijd blijven werken, omdat ik de meestverdienende was toen mijn zoon geboren was. En ik ben er erg blij mee geweest, ook in de tijden dat het druk was. Het geeft jezelf ontwikkeling, het geeft wat financiele ruimte, en je kind ontwikkelt zich tot een zelfstandiger mens.
  Fulltime werken is nu misschien niet wijs, dat ben ik met je eens, maar blijf vooral wel kijken en solliciteren. En is er nog de optie dat Sander wat minder werkt en ruimte krijgt om vaker papa te zijn? Lijkt me ook heel goed voor Tobias en voor Sander.

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...