maandag 24 augustus 2015

Hij kan de pot op! ;)

Het wordt wel eens tijd om serieus met de zindelijkheidstraining te beginnen, vind ik. Tot nu toe zetten we Tobias wel regelmatig even op het potje, maar dit lijkt niet echt iets te doen. Bovendien zit Tobias niet bepaald comfortabel op het potje; hij is vrij lang en hij heeft net als zijn moeder erg lange benen, dus op zo'n laag potje zit hij met zijn knieƫn in zijn nek!

Daarom zijn we al een poosje op Marktplaats aan het kijken voor het muzikale potje van Fisher Price. Deze is iets hoger en bovendien maakt ie muziek als er een plasje in het potje eindigt en we denken dat Tobias dat ook wel erg leuk zal vinden. Maar elke keer als we op zo'n potje reageerden werden we overboden en ging het dan weer niet door. Maargoed, de aanhouder wint en dit weekend kunnen we een potje op gaan halen!

Hopelijk heeft het snel het gewenste effect. Al moet ik zeggen dat het mij eigenlijk enorm is meegevallen hoe duur luiers zijn. Zoveel geld zijn we er niet aan kwijt. Voor de kosten doen we het dus ook niet. Maar we denken dat het voor Tobias zelf ook wel prettig is om straks zindelijk te zijn....

14 opmerkingen:

 1. het goedkope potje gewoon op een blok hout zetten was minstens zo effectief. Daarbij is het handig om de pot ook gewoon overal mee te slepen straks als hij net zindelijk is, want ze moeten altijd plassen waar het niet kan. In veel winkels mogen ook kinderen al niet meer plassen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mijn ervaring: vooral niet te vroeg mee willen beginnen. Als ze er nog niet aan toe zijn vooral niet pushen..
  Hier twee maanden voor derde verjaardag viel het kwartje in een keer: meteen op de wc en meteen ook overal zindelijk. Alleen de nacht word nog een projectje tzt.

  Potje overslaan, krukje voor de wc en zo'n toiletverkleiner... deden hier wonderen!

  Succes in ieder geval ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Fijn dat jullie hem nu hebben. Een tip, laat vooraf zien hoe het werkt met een beker water. Er zijn kinderen die schrikken van het muziekje en vervolgens helemaal niet meer durven.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik had voor mijn zoontje destijds een potje gekocht, ik noemde het de troon. Zag er namelijk zo uit. Het zat heel comfortabel en daar is hij zindelijk op geworden. Hij sleepte hem altijd zelf ergens naar toe en ging rustig zitten. Uiteindelijk is hij zelf met behulp van een krukje op de wc geklommen. Nog wel een tijdje met een luier broekje geslapen voor de zekerheid. Maar dit ging al heel snel goed. Na zijn vierde jaar heeft hij nooit in zijn bed geplast.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hopelijk werkt het allemaal goed! En mooi dat jullie nu zo'n potje hebben kunnen scoren.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. gewoon een saai potje is ook prima, desnoods met wat boeken/planken/oid eronder. Maar aangezien je m al gekocht hebt, zal ie een muziekpotje ook vast leuk vinden. Ik doe steeds drie 'thema'weken superintensief voor en na elke maaltijd, elk slaapje, elke wandeling op het potje. Geen druk om iets te doen, gewoon even een kort boekje lezen, liedje zingen oid. Steeds als hij iets doet op het potje, al is het maar een druppel, groots vieren! Zingen, klappen, dansen! Steeds als jij of sander naar de wc gaat vertellen wat je gaat doen, en als ie wil, een keer mee om te kijken. Ook even proberen op de wc te zitten, zelf doortrekken... Kortom: drie weken potjesfeest. Boekje over potje halen bij de bieb, hier was 'bobbi op het potje' favoriet. Nooit boos worden, nooit dwingen, nooit straffen, nooit 'vies' noemen, of zeggen dat het stinkt enz. Wel belonen, vieren, juichen ;)
  Zodra hij begrijpt wat de bedoeling is, luier uitlaten. Grote stapel onderbroekjes/simpele korte broekjes. Dagen dat je lang van huis bent kan hij een luier aan als je dat fijner vind, maar probeer ook dan zo vaak mogelijk even naar de wc te gaan. Ik probeer in die weken gewoon zo min mogelijk buiten de deur te doen.
  Tot dusver (we zijn pas bij 2) zijn ze na drie drie weken zindelijk overdag en een maand later ook s nachts (dochter maar 3x nat s nachts, zoon 4x). De weerstand is veel minder als ie nog geen 2 is. Wachten op de peuterpubertijd maakt het m.i. alleen maar lastiger (voor jullie alledrie).
  O, en na een ongelukje, al-tijd even op het potje zetten terwijl jij 'opruimt'. Niet boos ofzo hoor, gewoon omdat plas en poep daar hoort en niet op de grond, in de broek, op de bank, trap, weet ik het waar.
  Tot zover mijn (totaal ongevraagd en misschien een tikkie belerend) advies. Voel je vrij het compleet anders te doen :p

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoe oud waren ze dan toen je startte? Wij doen t bijna net zo.. Alleen niet zo intensief..

   Verwijderen
  2. Die drie weken bij twintig maanden zindelijk dus bij 21 en snachts bij 22 mnd, dochter na 2e verjaardag helemaal geen ongelukjes meer gehad, zoon nog 1 keertje in de auto deze zomer (is nu bijna 2,5).

   Verwijderen
 7. Hier ging het niet werken zo vroeg. Ze kon het prima met 2. met 2,5 ook snachts eigenlijk gewoon droog. Maar die pot was eng, maakte enggeluid als ze er in plaste. En de wc was echt no go,want maakte nog meer geluid.
  Maar nubijna 3 en ik ben er zelf klaar mee. Ze kan het prima, dus wordt het nu echt tijd.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hier was zoontje met 2,5, 2 maanden zindelijk en daarna begonnen de ongelukjes, die steeds frequenter kwamen. Ik heb het even losgelaten en een maand later weer geprobeerd met een training, maar helaas. Daarna nog een keer of 6 een training gedaan....maar volgens mij is hij niet te trainen. Ik laat het nu maar los, hij is 3,5 en hopelijk geeft hij nog voor zijn 4e zelf aan er aan toe te zijn... Hopelijk heb jij meer succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. dochter pas met 3,5 zindelijk na 2 blaasontstekingen, controles bij kinderarts en vanalles konden we weer opnieuw beginnen, maar t is gelukt :) snachts droog vanaf ruim 5. zoontje is nu net 3, we zijn aan t oefenen, soms opeens een goede dag en wil hij zelf op de wc plassen.. maar we zijn ook een midweek weggeweest, daar was t zeker geen doen (omdat hij soms 5x om de 5 minuten moet plassen... ) lang in de auto, enz. en nu is t ook weer niet handig.. dochter gaat weer naar school dus 2 of 4x per dag een half u van huis.. geen idee hoe anderen dat doen met een 2e :p (vooral omdat hij dus soms 5x om de 5 minuten moet, en dan opeens kan hij lang zonder plassen enz.. t is zo wisselend)

  ben nieuwsgierig hoe t gaat bij tobias!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Fijn dat je zo'n potje te pakken hebt kunnen krijgen. Zo wordt plassen wel heel leuk.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Zoals Lis ook al schrijft denk ik dat je het door leuk te maken op t potje n heel eind kan komen! Ons moppie is iets jonger dan Tobias en plast en poept al regelmatig vanaf 1 jaar oud op t potje... Nu geeft ze het ook vaak zelf aan .

  Helaas werk ik buiten de deur.. ;-) en gaat t bij de opa s en oma s iets minder 'gesmeerd'.. En de opvang durf ik niet echt te vragen er mee aan de slag te gaan...
  Dus echt zindelijk zal nog wel ff duren...

  Lekker lezen, de Deltas woordkaartjes. Liedjes zingen... Het wordt 1 groot feest!

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...