maandag 10 augustus 2015

Hoera, ik ben een asperger!

Ik ben zó trots op mijn schoonvader! Hij heeft zelf een prentenboek gemaakt. Eentje speciaal voor kindjes met Asperger. Dit is een vorm van autisme. Het boekje heet "Hoera, ik ben een asperger" en is te koop via Bookscout.Het boek bevat een aantal herkenbare verhalen om voor te lezen of samen te lezen met een kindje die het syndroom van Asperger hebben. Aan het eind van elk verhaaltje staat een vraag waar je het daarna met je kindje over kan hebben.

Veel van de verhaaltjes zijn gebaseerd op dingen uit het dagelijks leven van mijn schoonfamilie. Mijn jongste schoonzusje heeft namelijk ook Asperger. Veel van de dingen in het boekje zijn dingen die dus ook écht zijn gebeurt. Hierdoor is het gelijktijdig ook een heel persoonlijk verhaal geworden van mijn schoonvader....

Een voorbeeld-stukje:

Ik begrijp wat ik hoor...

Pappa zei dat ik een grote mond had.
Ik heb een hele tijd in de spiegel gekeken.
Mijn mond is niet groter dan die van anderen.
Misschien wel kleiner!
De mond van Pappa is veel groter.
Maar ja, hij is ook ouder.
En Oma heeft mijn buik gewassen.
Ik had er met een stift op geschreven.
Ik zei dat ik een nieuwe fiets wilde.
Oma zei: "Schrijf dat maar op je buik."
Dat heb ik dus maar gedaan.
Ik snap niet waarom mensen zulke dingen zeggen.
Wel raar hoor.

En jij? Vind jij ook dat anderen wel eens rare dingen zeggen?Ik vind het dus echt zó gaaf dat mijn schoonvader gewoon een boek heeft geschreven! Hoe vaak hoor je niet dat mensen ervan dromen om een boek uit te geven?! Zelf droom ik daar ook al jaren van, maar ik heb gewoon niet de discipline om het ook echt te schrijven. Maar mijn schoonvader dus wél! En daarom vind ik hem een kanjer! :D


Hebben jullie er wel eens aan gedacht om een boek te schrijven? En wat houdt je dan tegen om het ook écht te doen?!

13 opmerkingen:

 1. heel herkenbaar ;) wij moeten dus ook echt tegen M zeggen dat ze een brutale mond heeft..anders hebben we standaard de opmerking ik heb geen grote mond, ik heb een kleine mond.. ;) prachtig dat er ook eens speciale boeken geschreven worden daarvoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je mag met recht trots zijn op je schoonvader. Fijn dat hij een boekje heeft geschreven voor kinderen met het syndroom van Asperger. Ik ken enkele (volwassen) mensen met Asperger, vanuit een vroegere werksituatie. Goed dat er de laatste tijd veel meer aandacht en begrip is voor mensen met een Autisme spectrum stoornis.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Asperger bestaat niet meer, alles is nu ASS. mijn dochter kreeg een aantal weken geleden oadie diagnose.
  Fijn dat je schoonvader een boek schreef hoor, daarniet van :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vind jou lief dat je zo blij kunt zijn voor anderen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Geweldig! Wat zullen jullie trots op hem zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat goed en leuk dat hij zo'n boekje schreef!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ja leuk hé, mijn moeder heeft ook een boek geschreven over haar vakgebied, spraaktherapie. Het wordt nu gebruik voor de opleiding want haar boek is het enige goede, Nederlandstalige boek voor deze specifieke beroepsgroep. Ze werkt al jaren niet meer vanwege haar gezondheid en zo zo wordt haar kennis en ervaring toch nog doorgegeven... Ik wil zelf ook een boek schrijven, maar ben nu nog het boek aan het leven... het komt vanzelf wel, dan gaat het wel stromen...

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik denk.dat ik dit boek eigenlijk wel wil hebben.

  Als ik ooit een boek kan schrijven, dan zou het zijn samen met mijn oudste, met zijn prachtige gedichten.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat mooi! Hopelijk hebben heel veel kinderen (en hun ouders) hier houvast aan.

  Liefs, niet-bloggende-Marion

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ontzettend leuk! Wat moet het herkenbaar zijn voor kinderen met Asperger. Ik herken het letterlijk nemen van woorden nog heel erg goed uit mijn periode dat ik in het so werkte!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat een gaaf boek :)
  Ik hoop dat het makkelijk te vinden is tegen de tijd dat wij kinderen hebben. Mijn man is een Aspie, dus de kans dat onze kinderen daar iets van meekrijgen is 80%. Zo'n boekje kan dan erg fijn zijn!

  (En officiëel is het inderdaad allemaal ASS, maar ik merk zeker wel dat veel mensen Asperger minder eng vinden klinken.)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Na zoveel leuke, lieve en positieve opmerkingen kan een reactie van de auteur / schoonvader natuurlijk niet achterwege blijven.
  Het boekje is uit behoefte ontstaan. Ik miste iets dat het Syndroom van Asperger met kinderen op een natuurlijke manier bespreekbaar maakt. Dat heb ik daarom zelf maar gemaakt. Het zijn allemaal dingetjes die we in het leven met Sanders zusje zijn tegengekomen.
  En... je eigen boek schrijven en uitgeven? Gewoon doen. Schrijf het, ga er voor zitten en laat het uit je stromen. Dat hoeft niet snel, maar wel goed. En dan naar een uitgever. Mijn ervaring bij Boekscout.nl is erg goed. Ze stimuleren en coachen je in die laatste fase.

  Nogmaals bedankt voor al die fijne reacties!

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...