donderdag 6 augustus 2015

Waarom ik geen wereld borstvoedingsweek vier

Soms kom je een stukje tegen op internet waarvan je denkt: jaaaaa, zo denk ik er ook over! Dat had ik dus met dit stukje. Geschreven door een gynaecoloog die zelf borstvoeding heeft gegeven, maar die van mening is dat het beter zou zijn om Wereld Zuigelingenvoeding Week te gaan vieren. Ik vond het zó goed dat ik heb besloten het te vertalen. 



Het is Wereld Borstvoeding Week, maar ik vier het niet mee.

Niet omdat ik niet begrijp wat de voordelen van borstvoeding zijn; Ik ben een gynaecoloog, dus dat weet ik prima.

En het ook niet omdat ik verzuurd ben over borstvoeding; Ik heb vier kindjes met de borst gevoed en ik heb ervan genoten.

Ik vier het niet, omdat mijn e-mail inbox is gevuld met angstige verhalen van vrouwen die zich schuldig voelen omdat ze probeerden om borstvoeding te geven en waarbij het niet lukte. Deze vrouwen voelen zich gekweld, ondanks dat hun kindjes het prima doen op kunstvoeding. Waarom? Omdat ze zó vaak horen dat ze hun kindje beschadigen met flesvoeding.

In 2015 is in de geïndustrialiseerde landen de "bressure" om borstvoeding te geven buitengewoon hoog, ondanks het feit dat de voordelen triviaal zijn. Een paar minder verkoudheden en diarree over de bevolking in het eerste jaar van het leven. Onderzoek naar andere mogelijke voordelen van borstvoeding zijn zwak, in conflict met elkaar en geplaagd door verstorende variabelen.

Waarom vieren we Wereld Borstvoeding Week (in de VS)? Het is niet om vrouwen te onderwijzen, iedereen is op de hoogte van de voordelen. Het kan niet zijn om de volksgezondheid te verbeteren, aangezien grote schommelingen in de hoeveelheid vrouwen die borstvoeding gaven in de 20e eeuw (van 70% tot 20% en weer terug naar 75%) geen invloed hebben gehad op de kindersterfte, levensverwachting of IQ .

Het lijkt erop dat we Wereld Borstvoeding Week in de VS vieren om moeders die borstvoeding geven te verheerlijken en degenen die dat niet doen te beschamen.

Hoe zijn we op dit punt beland?

De visie van de World Alliance for Breastfeeding Advocacy (WABA), de sponsor van de Wereld Borstvoeding Week wil "een wereld waar borstvoeding de culturele norm is."

Met andere woorden, WABA hoopt op een wereld waar borstvoeding niet langer de persoonlijke keuze is van de vrouw, die eigenaar is van de borsten in kwestie is, maar een morele verplichting.

Dat is een verontrustend vertrouwd formulering. Het doet me denken aan opmerkingen als "een wereld waar het huwelijk van een man en vrouw de culturele norm is" en "het bevorderen van een cultuur van het leven". Verklaringen van bepaalde groepen die graag willen dat hun persoonlijke overtuigingen aan iedereen worden opgedrongen.

Wacht! Is borstvoeding niet natuurlijk?

Absoluut! Maar dat is bijvoorbeeld het zwanger worden en kinderen krijgen ook. Maar het idee dat vrouwen verplicht zijn om kinderen te krijgen, dat is een culturele norm die schadelijk is voor alle vrouwen die geen kinderen willen.

Ook is het natuurlijk voor vrouwen om borstvoeding te geven; maar het idee dat alle vrouwen verplicht zijn om borstvoeding geven of ze willen of niet en of het nou goed is voor hun kindjes of niet, is een culturele norm, een norm die schadelijk is voor veel vrouwen en baby's.

Wacht! Is het moedermelk dan niet het perfecte voedsel?

Niet echt, nee.

Er zijn drie kenmerken die een perfecte kindervoeding moet hebben:


  • Het moet alle voedingsstoffen en andere factoren die een kind nodig heeft bevatten.
  • Het moet in zo'n hoeveelheid aanwezig zijn dat de zuigeling erop groeit.
  • Het kind moet in staat zijn om het (makkelijk) te drinken.

Alle voedsel dat niet voldoet aan alle drie criteria kan niet, onder geen enkele omstandigheden, perfect voedsel zijn voor dat kind. Borstvoeding kan de ideale voeding voor zijn voor vele zuigelingen, maar het is ook zeer onvolkomen voor vele anderen.

Tot 5% van de moeders kan niet genoeg moedermelk produceren om volledig te voldoen aan de behoeften van een baby. Geen biologisch proces werkt tenslotte gegarandeerd perfect. Als 20% van de zwangerschappen eindigen in een miskraam, is het niet verwonderlijk dat borstvoeding ook niet bij iedereen lukt. Wanneer moeders niet genoeg melk produceren om aan de behoeften van een baby te voldoen, kan de baby stoppen met groeien of gewicht verliezen.

Veel baby's zijn niet in staat efficiënt melk uit de borst te drinken. Sommige baby's kunnen het gewoon niet door anatomische redenen of als gevolg van zwakke spieren, of ze krijgen het simpelweg gewoon niet onder de knie. Dit is een ernstig probleem dat in ernstige gevallen kan leiden tot uitdroging en de dood.

De waarheid is dat borstvoeding is slechts één van de twee uitstekende manieren om een ​​baby te voeden. Kunstvoeding is veilig en kan in veel gevallen net zo veel van een redder in nood zijn als borstvoeding. Veel vrouwen die voor kunstvoeding kiezen, kiezen het beste voor hun baby.

Ik zou graag meedoen aan Wereld zuigelingenvoeding Week. Voor sommige baby's zou die zuigelingenvoeding borstvoeding betekenen, voor anderen flesvoeding. Maar ik wil niet meedoen aan iets vieren dat sommige moeders op een voetstuk zet terwijl het andere moeders te schande maakt.

We moeten niet doorgaan met een feest vieren dat de voedingskeuze van een moeder moraliseeert. Het is niet goed voor moeders en het is zeker niet goed voor baby's.


"Vieren" jullie wereld borstvoedingsdag, of gaan zulke dingen compleet aan jullie voorbij??

22 opmerkingen:

  1. Dit soort dingen gaan compleet aan mij voorbij. Ik heb geen bv kunnen geven door omstandigheden; jammer, helaas, het is niet anders *moving on with my life*.

    Ik voel me niet schuldig, bezwaard, opgelaten, beschaamd of wat dan ook... Mijn kind is gezond, doet het meer dan prima en ik leef gewoon mijn leven, that's it - over and goodbye.

    En zo zouden velen vrouwen dat moeten doen. Je wilt iets, je bent ermee bezig, het lukt niet, dan probeer je het nog een keer (of een paar keer), lukt het dan nog steeds niet, nou ja, dan niet -> moving on. Get up, do your thing, mind your own business.

    Borstvoeding of flesvoeding; zolang er op deze wereld nog steeds kindjes verhongeren vind ik die onderline vete echt zo kansloos.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Deze visie kan ik ondersteunen. Ik kom ook nog vrouwen tegen die denken dat kunstvoeding beter is dan borstvoeding (zeker in de alloctone hoek). Dus gemiddeld weten vrouwen veel over zuigelingenvoeding, er zijn er nog genoeg die nog informatie kunnen gebruiken.
    Maar idd: de keuze moet vrij zijn voor een vrouw, met druk noch de ene (borstvoeding mag niet in een restaurant) noch de andere kant uit (borstvoeding moet, en anders ben je geen goede moeder). Die wereld hebben we op diverse manieren nog niet bereikt. Ik ben wel voor initiatieven die een stapje de goede kant op zetten, dus informatie lijkt me wel het minste (da's net wat anders dan indoctrinatie he)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik vier zoiets totaal niet en het gaat ook compleet aan me voorbij.
    Bij mij ging het (bijna)vanzelf.
    Mijn kind moest eten hebben en ik kon dat geven (ik leef gezond en heb alle gezonde voeding die ik nodig heb en weinig stress)dus ik gaf mijn kinderen zes maanden uitsluitend die borstvoeding en de kinderen vaarden er wel bij. Ziek werden ze pas hier toen ik stopte met de borstvoeding. Elke keer weer was het prijs. Stoppen met borstvoeding en de eerste serieuze verkoudheden, koorts, enzovoorts.
    Dat hier altijd nog zoveel tamtam over gemaakt wordt: borstvoeding en flesvoeding ligt vooral aan de moeders zelf die vaak onzeker zijn om de keuzes die ze maken.
    Gelukkig heb ik daar zelf geen last van.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Fijn voor je, Sandra :)

      Tsja, als het alleen aan gezonde voeding en weinig stress zou liggen dan zou het mooi zijn, he? Maar helaas zijn er veel meer redenen waarom borstvoeding wel of niet kan slagen. Ook heel veel redenen waar je als moeder totaal geen invloed op hebt.

      Verwijderen
  4. Het gaat aan mij voorbij, mijn kinderen zijn prima groot geworden met flesvoeding, heb me daar nooit schuldig over gevoeld. Maar ik hoor wel moeders die zich schuldig voelen.
    Goed stuk!
    Ik sta helemaal achter de tekst. Dank je voor het vertalen en het plaatsen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Mooi stukje! Ja inderdaad iedereem doet waar ze zich goed bij voelt en voor mij is dat meteen flesvoeding. In november is de tweede op komst en ook nu weer meteenflesvoeding. Daar voel k me het prettigst bij. Gewoon ieder zijn keuze respecteren of het nu borst of fles is vind ik. I.p.v sommigr die borstvoeding opdringen

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Eind 70-er jaren toen mijn dochter werd geboren was er helemaal geen aandacht voor en werd er ook nauwelijks over gesproken. Ik zag er erg tegenop omdat tepels en borsten erg gevoelig zijn.
    In een andere tijd en goede begeleiding zou ik het wellicht wel hebben gedaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik reageer bijna nooit maar nu toch wel even. Ik heb het gevoel dat jij je ontzettend druk maakt over het feit dat borstvoeding geven niet (volledig?) Is gelukt. Maar als je kindje gezond is en goed groeit is het toch goed? Ik denk dat de mensen die zo ontzettend duidelijk laten merken hoe goed ze wel niet zijn in borstvoeding, zich moeten na laten kijken. Dat is een geschenk, geen prestatie. Bij mij gaat borstvoeding geven goed, maar heb daarentegen heel lang moeten wachten op een kindje en werd gek van al die mensen die deden of ze beter waren omdat zij al kinderen hadden en wij niet. Sommige dingen heb je gewoon geen invloed op, of maak je andere keuzes in. Geen prestatie dus niks om over op te scheppen:) Warrig verhaal zo maar hoop dat je los kunt laten dat je geen borstvoeding hebt kunnen geven:)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, klopt. Ik ben er niet dagelijks mee bezig ofzo hoor ;) Althans, niet meer. Het slijt wel. Maar op dit soort dagen / weken vind ik het heel moeilijk om me ervoor af te sluiten, omdat mijn hele tijdlijn op Facebook ermee overstroomt helaas.

      Verwijderen
    2. Voor sommige berichten op Facebook (die je dus liever niet meer wil zien) kun je ook overwegen je af te melden. Misschien paste het ooit wel bij je maar nu niet meer, daar is niets mis mee. Het helpt misschien bij het afsluiten, wat was dat was en wat is dat is.

      Groetjes Lily

      Verwijderen
    3. Hoi Lily,

      Op borstvoedingsgroepen vindt je me sowieso al niet (meer), maar ik lees wel bij veel mama-bloggers die deze week aangrijpen om over borstvoeding te schrijven. Om die allemaal te ontvolgen vind ik ook wat ver gaan, maar ik zal blij zijn als het weer een gewone week is ;)

      Verwijderen
    4. Ja, als ik alle vrouwen zou moeten ontvolgen die moeder zijn, dan wordt de blogspoeling ook wat dun.

      Verwijderen
    5. Ik bedoelde natuurlijk ook niet dat er mensen ontvolgd/ontvriend moeten worden (sorry als dat zo gelezen werd want dat bedoelde ik specifiek nou juist niet) maar andere pagina's/groepen over deze onderwerpen kun je natuurlijk in de toekomst wel links laten liggen.

      Groetjes Lily

      Verwijderen
  8. Daantje ik heb 2 dochters. De een heeft 4 mnd borstvoeding gehad en de ander uitsluitend flesvoeding (was te vroeg geboren, couveuse toestanden enz).
    Ik heb met allebei een goede band en ze zijn allebei gezond,
    Ik vind het een non issue. We zij hier rijk, hebben alle mogelijkheden en wat hiervoor ook al iemand zei: kinderen met honger, da's pas erg!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Dank je wel voor het plaatsen. Ook ik, normaal de nuchterheid zelve, heb me erg schuldig gevoel dat het tot twee keer niet gelukt is om bv te geven? Heb er echt alles aan gedaan. 14 voedingen per dag, nakolven en tot kunstvoeding erachteraan. 20 min kolven en slechts 10 cd voeding? En de verloskundigen maar zeggen dat iedereen genoeg voeding heeft en dat het gewoon een kwestie van vaker aanleggen. Zucht...

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Bij mij lukte het birstvoeding geven ook niet goed. Bij de oudste had ik te weinig melk, maar volgens mij lukte het aanleggen ook niet goed want borstvoeding geven was enorm pijnlijk. Toen oudste zoon niet goed groeide stopte ik met borstvoeding en gaf ik de fles. Zoonlief had ondergewicht. Bij de jongste ging de borstvoeding beter, maar was ik te zwak na de bevalling. Beide keren voelde het als een opluchting dat we overstapten op flesvoeding. De druk op borstvoeding geven was toen niet zo sterk als nu.
    Ik vond het fijn dat het voeden niet meer alleen door mij gedaan kon worden. Manlief was er blij mee en de opa's en oma's en het bezoek...
    Ik was beide keren zwaar vermoeid en verzwakt na de bevalling en elke hulp was welkom.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Borstvoeding is in landen waar de waterveiligheid een issue is beter. Maar dan ook alleen om de veiligheid te borgen. Zodra de waterveiligheid goed is zijn beide vormen van zuigelingenvoeding prima.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ik vind de hele "borstvoeding-is-beter" een hele hoop onzin. Dat het de culturele norm moet worden, gaat echt te ver. Prima als de borstvoeding zo goed loopt, maar wat is het alternatief als het niet lukt? Je kind laten verhongeren?
    Natuurlijk is biologische borstvoeding (vaak) gezonder, maar als het niet kan, dan houdt het op.
    Ik denk dat ik stop, misschien kan ik dan mijn cynisme nog onder banken steken.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Ben blij met een gezond, bijdehand en leuk kindje als Tobias. Hij gedijt, afgaande op de foto's, uitstekend. Ik was zelf uitgeput na een zwangerschapsvergiftiging en keizersnede. Borstvoeding had ik zelf niet meer kunnen geven en ik was in de eerste maanden blij dat mijn man vaker het voeden van mij kon overnemen. Soms voelde ik ook wel dat anderen vrouwen zich superieur aan mij voelden omdat hun kind(eren) via een natuurlijk bevalling waren geboren. Ik zelf was en ben alleen maar blij dat ik een gezond kindje mocht krijgen dankzij het feit dat haar en mijn wiegje in Nederland stond. Wij hebben een ijzersterke band. Het is fijn dat het lichaam van die vrouwen ze in staat stelt om borstvoeding te geven maar dat is puur een lichamelijk gegeven wat telt is de (geestelijke) band die je opbouwt met je kind(eren).

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Wat een super goed stuk! Ik ga het gelijk kopiëren en ergens opslaan... Hier tot twee keer toe bv niet gelukt en met een eventuele derde ga ik er waarschijnlijk niet meer aan beginnen. Hoe zeer de bv maffia het ook zal ontkennen, ik ben er niet voor in de wieg gelegd. Er ging meer fout als goed en stoppen was beide keren best een 'ding'. Een volgende keer wil ik me niet eens meer in die achtbaan van verwachtingen stappen, want dat is het als je aan bv begint. Stoppen voelt dan 'slecht' en 'niet gelukt', hoewel ik dat bij de tweede gelukkig al minder had. Mijn dochters groeiden als kool op de flesvoeding en doen het nog steeds heel goed. Tegen de mensen die aan me vroegen:.'Voed je zelf?' zei ik altijd: 'Ja, ik geef haar zelf de fles'. Het blijft pijnlijk dat, hoe vaak mensen het ook zeggen en hoe vaak je het ook leest, de borstvoedings 'maffia' het toch voor elkaar heeft gekregen om ons schuldgevoelens aan te praten. Gelukkig heb ik dat bij de tweede bijna niet meer gehad maar na de eerste zeker wel. En nee, zo bedoelt men het niet, maar door bv zo te promoten zeg je toch indirect iets over moeders die het niet (kunnen)?

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Ik heb 4 kinderen en bij alle 4 kinderen is het anders gegaan. De eerste kreeg borstvoeding 6 weken. Hij groeide er niet hard op maar het ging verder redelijk goed. Kolven ging niet dus ben ik snel gestopt omdat ik afgebouwd wilde zijn voor ik ging werken. De tweede kreeg fles omdat de eerste zoon in zijn ontwikkeling niet goed ging en ik alle aandacht wilde hebben voor hem en dat niet kon geven als ik een baby borstvoeding gaf. De derde kreeg ik niet van de bordtvoeding af. Zij heeft bijna 3 jaar gekregen. Toen ik zwanger was van de vierde ben ik gestopt toen ik 6 maanden zwanger was. De vierde heeft 9 mAnden borstvoeding gekregen. Borstvoedingsweek vind ik onzin. Waarom zou je een week lang dit stimuleren. Je moet gewoon de moeders allemaal ältijd rond de bevalling goed informeren over de mogelijkheden van borst en flesvoeding. Voor ieder kind en elke moeder is het weer anders.wat het beste is ? Dat is wat het beste werkt voor moeders en kinderen.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Wat kunnen mensen elkaar toch op de huid zitten op dit gebied. Net als bevallen met en zonder pijnbestrijding, dat is soms ook zo'n enorm issue. (Heb allebei de kanten meegemaakt. en ik blijf blij dat het allemaal kan in onze mooie wereld).
    Goed stuk, en goed dat je er even aandacht aan wijdt. En ook heel fijn dat het voor jou steeds minder een issue is.

    BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)