dinsdag 15 september 2015

1 jaar een nieuwe badkamer - waterverbruik?

Gister plaatste ik op Positief Besparen een stukje over waterbesparing. Dit stukje is geschreven door een loodgietersbedrijf en ik heb er een laatste redactie-slag overheen gedaan en nog wat dingetjes toegevoegd.

Één van de tips was om waterbesparende douchekoppen te gebruiken. Hier kreeg ik terecht een reactie over van Michel dat wij zelf geen waterbesparende douchekoppen hebben. Want wij hebben natuurlijk vorig jaar de badkamer laten vervangen en hebben sindsdien een regendouche. Ik voorspelde zelf al dat dit ons een hoop geld zou gaan kosten..... Nu, een jaar later, is dus een mooi moment om eens te vergelijken hoeveel dat de nieuwe badkamer ons nou kost qua waterverbruik.

Koud water verbruik

Ons koud waterverbruik in het jaar vóór de badkamer werd geplaatst was 63 kuub.
In het jaar nadat we de badkamer hadden geplaatst, afgelopen jaar dus, verbruikten we 73 kuub. 
Oftewel een toename van 10 kuub, ongeveer €10. 

Warm water verbruik

Ons warmwater verbruik was 28 kuub in het jaar voor de badkamer werd geplaatst.
Het afgelopen jaar verbruikten we 46 kuub. 
Een stijging van 18 kuub! Dit gaat ons €86 extra kosten! :(

Even schrikken!

Vooral van het warm water verbruik moet ik eerlijk gezegd even slikken! Wat een enorme stijging, zeg! We zijn gewoon bijna het dubbele gaan gebruiken van wat we voorheen gebruikten. Nou gaat Tobias tegenwoordig ook wat vaker in het grote bad, terwijl hij vorig jaar vaak in het kleine badje ging, maar ik denk dat het grootste gedeelte toch mijn schuld is; ik sta veel te vaak weg te dromen onder de douche. 

Tijd om hier eens wat meer aandacht aan te gaan besteden en ons (warm) water verbruik weer flink naar beneden te krijgen!

18 opmerkingen:

 1. Oei! Wel eerlijk dat je ook de schokkende cijfers plaatst!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wow wat een verbruik. Wij verbruiken met z'n twee gemiddeld zo'n 18 kuub per jaar. Ook toen we nog een groot luxe bad hadden zaten we met een vergelijkbare gezinssituatie als jullie nu (2 volwassenen en een dreumes) en een tuin die gesproeid werd nooit boven de 35 kuub per jaar.
  Het verbruik bij ons is erg laag, maar zou nog een heel stuk zuiniger kunnen als we idd een waterbesparende douchekop zouden installeren.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. 35 kuub is wel erg laag, hoor ;) Een gemiddeld verbruik voor een gezin van 3 is 135 kuub :) Daar zitten wij nog onder!

   Verwijderen
  2. Sorry, maar dit geloof ik niet. Wij zijn met drie personen, douchen/badderen zelden (wassen ons uiteraard wel goed, met een klein beetje water, aan de wastafel), hoeven geen tuin te sproeien e.d. en komen dan nog op zo'n 80 kuub uit. 35 kuub voor drie personen of 18 voor twee lijkt me irreëel (tenzij je het halve jaar op de camping zit of zo;). vrgr, Carolina

   Verwijderen
 3. Wacht maar tot Tobias een puber is ;-) Lang douchen dat die doen hier, niet te doen!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoe kom je achter je warm en koud water verbruik? Hier een rekening voor het water namelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij wonen in een regio zonder gas, dus ons warme water wordt rechtstreeks via leidingen binnen en hoeven we niet zelf te verwarmen. Dus zodoende :)

   Verwijderen
 5. Wij verbruiken zo'n 85 kuub per jaar, in totaal. Voor 3 volwassenen en regelmatig logees. Dus warm en koud samen

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik vind 86 euro voor een jaar lang heerlijk onder een warme regendouche staan eigenlijk een koopje:-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Gewoon zo'n appje op je telefoon zetten of gewoon een kookwekker erbij. Dan ben je je bewust van de tijd die je verbruikt. Kun je toch gewoon van je fijne douche genieten maar gewoon iets korter. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. wij gebruikten in 2014 129 m3 water, met z'n 4-5en. tja, wij genieten van de douche en het bad. Douchen met een kookwekker, brrrrr... Laat ik dan 1x per jaar niet uit eten gaan/naar de sauna/andersoortig duurdere uitgave, en dan het hele jaar lekker in bad kunnen dobberen :D

  En trouwens, vergeet niet dat jij en tobias ook de hele dag thuis het toilet en de kraan gebruiken ipv op je werk en op het kdv. Iets wat in alle energieverbruik weleens te makkelijk over het hoofd gezien wordt.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat grappig. Ik wist niet dat dat bestond: een meter voor warm en een meter voor koud water. Weer wat geleerd.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Het is inderdaad best een stijging, maar als je ervan geniet... ik bespaar ook echt niet op douchen, ik vind het veel te lekker ;)

  Samen Besparen

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ach, beter duur dan niet te koop, zeg ik altijd maar.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Het is een keuze. Als jullie het ok vinden, waarom dan niet?

  BeantwoordenVerwijderen
 13. 119 dus in totaal. Niets mis mee toch? Wij hebben een 2 kub per week en in de zomer nog 10 kub voor het zwembad. Links en rechts wel eens een uitspatting maar komen ook rond dat aantal uit. Vier grote personen. Als je dat heerlijk vind, daar gaat het om.
  Leuk dat jullie aparte meters hebben. Had ik nog nooit van gehoord.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Oei, dat scheelt wel! En dat warme water is zeker ook voor het douchen? Koude misschien deels van het nog niet opgewarmde water ofzo? Ik kan me voorstellen dat je daar even van schrikt!

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...