donderdag 10 september 2015

Terug naar fase 1 van ons aflosplan

Een poosje geleden had ik geschreven over ons aflosplan, waarbij we 3 fases hebben: eentje waarin we ons helemaal focussen op het opbouwen van spaargeld, daarna focussen op een buffer, maar ook gedeeltelijk op aflossen en dan als laatste fase complete focus op het aflossen.

Door het laminaat dat we hebben besteld is ons spaargeld weer flink geslonken. Wat concreet betekent dat we héél dichtbij fase 1 beginnen te komen. En het zou me ook niks verbazen als we aan het eind van de maand weer terug beland zijn in fase 1. Wat opzich niet heel erg is, maar wel jammer. Maargoed, we hebben dan wél de woonkamer helemaal naar onze zin.

Uiteraard wil ik graag zo snel mogelijk weer terugkomen in fase 2 ;) Of het liefst eigenlijk daarin blijven! Dus probeer ik alle zeilen bij te zetten om op andere gebieden wél goed op het geld te letten:

 • Besparen op de boodschappen door alles bij de Lidl te halen (ben nog steeds benieuwd hoeveel ik hier uiteindelijk mee zal besparen!)
 • Extra inkomsten via Textbroker en Roamler 
 • Spulletjes via Marktplaats verkopen
 • Extra goed opletten dat Sander zijn brood meeneemt van huis, zodat we geen geld hoeven uit te geven aan dure lunches buiten de deur
 • Uitstapjes-budget heel stevig in de gaten houden zodat we daar niet overheen gaan
Dat laatste is trouwens nog best pittig aangezien we naar al die pretparken gaan. Maar ik ga mijn best doen om zoveel mogelijk van huis mee te nemen en niet teveel in die parken te kopen, want dat is erg duur, vind ik! 

Zaterdag ga ik met mijn schoonzusje naar Walibi en volgende week vrijdag met mijn ouders erbij naar Toverland. Superveel zin in! :D 

9 opmerkingen:

 1. Blijf je dan nog wel sparen voor een aflossing door af te ronden op 1000€ voor je hypotheek? Of gaat dat ook naar de spaar?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk dat we het wel apart zetten, maar pas uitgeven als we weer boven de €10.000 zitten.... :)

   Verwijderen
 2. Aan de ene kant inderdaad jammer als je weer in fase 1 terecht komt. Aan de andere kant; het is niet zo dat je terug bij af bent, je hebt er wel weer wat voor! Succes met de maatregelen, hopelijk zit je snel weer in fase 2 :D

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Je hebt er wel iets moois voor in de plaats gekregen en er voor gespaard.
  Die fases van jou vind ik een perfecte manier. Sparen, een buffer hebben en dan aflossen. Als ik het goed doorheb :-).

  Zelf zou ik deze maand een deel willen aflossen met het geld dat ik al spaarde de afgelopen maanden, maar ik vind onze buffer nog niet groot genoeg omdat we ook met de tuinaanleg bezig zijn. Bovendien hebben we een nieuwe vaatwasmachine nodig. En september is met de schoolkosten een zeer dure maand.
  Wat zie jij als buffer? 10.000? 20.000?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @sandra: dat hangt af van het bedrag waar je per maand van kunt rondkomen. Als je van €2000 in de maand kunt leven, dan kun je met €10.000 het zo'n 5 maanden volhouden (bij volledig wegvallen van het inkomen). Kom je nu rond van €3000 per maand, dan doe je, bij wegvallen van je inkomsten, aanzienlijk korter met een buffer van €10.000.

   Je bepaalt zelf wat je een veilige buffer vindt.

   groetjes, Tineke

   Verwijderen
 4. Ik blijf het toch een beetje apart vinden dat je tester bent en dan de reiskosten niet vergoed krijgt en geen "zakgeld" krijgt. Tuurlijk is het leuk zonder maar er mag toch ook een kleinigheid tegenover staan.
  Ilse

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi, ik begrijp niet goed wat de reden, het doel is van spaargeld en een buffer? Is dat niet hetzelfde?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zie het zo: spaargeld is een bedrag achter de hand hebben voor een kapotte wasmachine ofzo. Een buffer leg je aan voor het mogelijke scenario dat er iets gebeurt, waardoor je plotseling van minder geld in de maand moet kunnen rondkomen. Een buffer zal dus een aanzienlijk hoger bedrag moeten zijn dan spaargeld.

   De reden voor veel mensen om onderscheid te maken tussen deze 2 potjes, is overzicht, en dat je dan niet zo snel geld van je bufferbedrag 'afsnoept'.

   Maar dit is mijn visie. Daantje kan hier natuurlijk een ander beeld bij hebben ;-)

   Groetjes, Tineke

   Verwijderen
 6. Je bent goed bezig Daantje! En vergeet niet dat jullie al veel hebben afgelost dit jaar. Dat pakt niemand jullie meer af! Je profiteert hiermee ook van een lagere rente per maand, waardoor het bedrag dat jullie maandelijks overhouden van de €1000 toch leuk meetelt :-)

  Maar nu eerst weer wat sparen en werken aan de buffer, erg verstandig!

  Wij zijn ook flink aan het sparen voor een buffer en aflossen. Is idd best wel verslavend ;-)

  Groetjes, Tineke

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...