vrijdag 13 november 2015

Amandelen knippen: ja of nee?

Sinds Tobias naar het kinderdagverblijf gaat is hij eigenlijk constant verkouden of aan het hoesten. Het is er natuurlijk ook echt het seizoen voor, maar daarnaast komt ie natuurlijk ook met veel meer bacillen in aanraking. Door de verkoudheden slaapt hij regelmatig slecht en is soms ook echt oververmoeid. En dan gaat het weer een dagje of twee goed, waarna het feest weer van voren af aan begint. Ontzettend rot om te zien hoe rot hij zich af en toe voelt.

Vandaag zijn we dus bij de huisarts geweest, omdat we toch wilden weten of er geen medicatie is tegen deze constante verkoudheid of iets om hem te helpen dat hij beter slaapt. Maar eigenlijk alle tips voeren we al uit en dit lijkt weinig te helpen. Nu zegt de dokter dat we kunnen worden doorverwezen naar de KNO-arts om zijn amandelen te laten knippen. Ik twijfel heel erg. Het is toch wel een ingreep die met een roesje gebeurt en wat ook complicaties kan geven zoals een ontsteking, nabloedingen en napijn... Maargoed, wanneer is iemand lang genoeg verkouden geweest om zo´n beslissing uiteindelijk te maken?!

Zijn de amandelen van jullie kinderen geknipt? En zo ja: op welke leeftijd en hoe ging het herstel?

26 opmerkingen:

 1. het is heel sneu om die kleintjes zo verkouden te zien, maar ik kan niet helemaal volgen waarom je dan z;n amandelen moet laten knippen. het is pas een paar weekjes, niet doorlopend, het is in het seizoen, én hij is pas net intensief in contact met andere kindjes op het kdv. Ik zou absoluut niet ingrijpen tenzij hij echt chronisch ontstoken amandelen heeft...
  geen persoonlijke ervaring, ik ken 1 kindje waarbij ze vorig jaar geknipt zijn. maar dat jongetje was van geboorte af aan het hele jaar door meer verkouden dan niet, en ze zijn op z'n 2,5 pas geknipt. Daar heeft hij relatief weinig last van gehad, maar zijn klachten zijn ook niet over... dus hoe nuttig het nou geweest is...?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi. Mijn dochter was ook altijd verkouden, last van de oortjes enz enz. Pas op 4 jarige leeftijd hebben wij haar laten opereren aan haar neusamandelen en buisjes in de oren en 1 jaar later, toen was ze net een maand 5 jaar haar keelamandelen eruit. Wanneer het voor een kind zijn 2e jaar gebeurd, is de kans vrij groot dat ze weer aangroeien. Dit is het geval bij mijn kinderen hun halfzusje. Zij is net na haar 1e verjaardag eraan geopereerd en ze zijn net zo hard weer terug gegroeid. Nu is ze dik 3 maar nog eigenlijks te jong is mijn idee. Maar jullie moeten doen wat jullie denken dat het beste is hoor.....Lastig dit. Veel beterschap ermee, ik weet hoe vervelend het kan zijn...

  Gr. Boukje

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik zie alleen bij mijn schoonzusje: als je het op latere leeftijd doet, wordt het pas écht vervelend...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Er zijn heel veel verkoudheidvirussen het schijnen er meer dan 100 te zijn.Veel virussen die je tegen kan komen in je leventje. Mijn ervaring is dat ze door de kinderopvang nu op de kleuterschool bijna niet ziek. De eerste 1,5 à 2 jaar opvang waren ze het meest ziek. Waarbij verkoudheid een veelvoorkomende was. Ik heb het gezien als weerstand opbouwen, waarbij ze dit al op jonge leeftijd ondervonden. Wij zijn terughoudend geweest met operatieve ingrepen. Mijn kindjes hadden er uiteindelijk niet zoveel last van dat amandelen knippen onderwerp van gesprek was. Nu is onze huisarts ook erg terughoudend met kuurtjes etc. Uitzieken is erg vaak zijn advies. Het blijft sne om ze ziek te zijn. Ik kan niet beoordelen hoeveel last Tobias heeft. Creatieveveranderingen.blogspot.com

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Natuurlijk niet, hoelang gaat hij nu helemaal naar het kdv? Hij is weerstand aan het opbouwen!
  Nog veel te vroeg voor zo'n ingreep.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, ik vind het ook wel erg voorbarig hoor... Ben er ook niet zelf over begonnen, maar de huisarts bood het aan, dus vandaar dat ik dacht dat ik misschien zelf te terughoudend ben ofzo..

   Verwijderen
  2. Jullie huisarts is wel erg voorbarig. Zoals eerder gezegd gaat hij pas net naar het kdv en het is er ook het seizoen voor.Dit is iets wat je zeker een jaar aan moet kijken (volgens onze kinderartsen) tenzij het natuurlijk iets anders wordt dan verkoudheden e.d,

   Verwijderen
 6. Bij mijn beide zoons zijn de amandelen geknipt. Bij de oudste waren de keelamandelen zo groot dat hij steeds moest spugen als hij hoestte en de kno arts vertelde dat zijn amandelen zo slecht waren dat ze flessenhalsuiteinden hadden en dat ontstekingen er in bleven zitten.
  De jongste kreeg een fikse amandelontsteking waarbij één van de keelamandelen extreem groot werd. De huisarts adviseerde om voor de zekerheid de amandelen eruit te laten halen omdat dit toch wel extreme ontstekingen waren die je voor moest zijn.
  Oudste was dacht ik twee en half, jongste een jaar ouder. Neus- en keelamandelen zijn toen verwijderd.
  Helaas waren ze niet minder vaak ziek. Oudste werd juist vaker ziek omdat hij als complicatie chronisch vocht achter zijn oren had gekregen en de ene na de andere oorontsteking kreeg. Een keer drie keer achter elkaar in een maand tijd.
  Verwacht er dus geen wonderen van.
  Beide zoons herstelden verder vrij snel maar allebei hadden ze psychisch een opdonder gehad vanwege de ingreep en de napijn. Beide zoons hebben een roesje gehad.

  Krijgt Tobias dierlijke melk? Dit kan een aanjager zijn van verkoudheden. Verder kun je extra vitamine D en zink geven om zijn weerstand te verbeteren. En heel weinig suiker want dat is slijmvormend.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor de tip! Vanwege zijn koemelk-allergie krijgt hij heel weinig tot geen dierlijke melk. Wel soms iets van een koekje, maar ook geen overdreven hoeveelheden...

   Verwijderen
 7. Natuurlijk nog niet doen. Mijn dochter, nu bijna 14 jaar, had twee jaar geleden een flinke ontsteking aan haar keelamandelen. De dokter zei dat als dit nogmaals gebeurd er inderdaad geknipt moet worden. Het is nooit meer terug gekomen. Laat Tobias maar eerst over zijn virussen heen komen. Absoluut nog niet aan denken. Er is toch helemaal niets ontstoken?

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Neusspoelen met (zelfgemaakte) zoutoplossing wil ook nog wel eens helpen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn zoon was 2.5 jaar toen zijn ...let op alleen zijn neus amandelen zijn geknipt. En hij is verkouden geboren zeg maar, maar wacht het even af Tobias is nu onder de kindjes...en dat is pas. Die neus amandelen van mijn zoon totaal niets gevoelt, hij is nu 18 en hoest nog steeds. Altijd na de vakantie want dan zit hij weer in die stoffige klassen...maar het heeft toch wel een beetje geholpen toen. Geef Tobias anders die vitamine snoepjes zijn nog lekker ook...heb ik ook gedaan, alleen geven als de R in de maand is....Groetjes.

   Verwijderen
 9. Wat betreft slapen tijdens verkoudheid: onze dochter lijkt goed te reageren op (heel ouderwets) wat gesneden ui onder haar bed. Door de lucht gaat de neus open. Als ze heeeel erg verkouden is gebruik ik ook wel eens neusspray, maar tot nu toe heeft ze de meeste neusverkoudheden vrij goed slapend doorstaan.
  De kamer ruikt voor niet verkouden mama wat minder aangenaam, maar je moet er wat voor over hebben denk ik dan maar :-)
  W.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Niet doen, mijn dochter was 13 maanden toen haar neusamandel er uit ging, maar toen was ze ook al 13 maanden verkouden zodanig dat dat het 's morgens een half uur duurde voor het snot grotendeels verwijderd was zodat haar oogjes weer open konden. Maar haar keelamandelen heeft ze gewoon nog.
  Ga er maar vanuit dat Tobias het komende hals jaar aan en af verkouden is. Hij moet 2 jaar aan virusjes in halen. Beter nu dan wanneer ze naar school gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Als ik eerlijk ben vind ik het een slecht advies van de huisarts! Je gaat toch niet meteen opereren? Hij zit net op de Kdv en volgens mij kan iedere ouder beamen dat ze de eerste periode veel ziek zijn en continu verkouden hoort daar zo'n beetje bij. Ik zou het echt afwachten hoor! En dan ben je niet afwachtend hoor ;) dit hoort er echt bij! Ik heb nu ook weer een peuter met griep. Vervelend, maar ze moeten nou eenmaal weerstand opbouwen. Het voordeel is dat als ze naar school gaan, ze het ergste wel hebben gehad ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. NEE! Niet laten knippen.
  Amandelen hebben wel degelijk een functie.
  Ik heb de dag voor de amandeloperatie van mijn zoon de operatie afgezegd en daar geen spijt van gekregen.
  Probeer het eens bij een klassiek homeopaat.
  Hij groeit wel over die verkoudheden heen.
  Succes.

  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Och heden nee hoor. Hij is weerstand aan het opbouwen, als hij in de zomer nog steeds verkouden is kun je er weer eens over nadenken, maar daar is het nu nog te vroeg voor. Hier was zoonlief ook veel verkouden op kdv, op school een heel stuk minder. Hij begon alleen minder goed te horen dus kreeg met zijn 5e buisjes en die waren er voor de zomervakantie van school uit gegaan en is de hele zes weken geregeld verkouden geweest. Dit merkten we van de buisjes dat hij weer meer begon te schreeuwen en dus zoveel verkouden was in de zomerperiode. In september weer buisjes gekregen en bijna niet meer verkouden.
  En dochter eerste jaar op kdv ook veel verkouden, de ene was nog maar net voorbij en paar dagen later hupsakee weer verkouden. Je doet er dus echt nog helemaal niks aan, gewoon even afwachten.
  Misschien een boek onder zijn matras onder het hoofdeinde leggen zodat zijn hoofd wat hoger ligt waardoor hij beter kan ademen in zo'n periode. Als je dit tenminste nog niet deed. In elk geval beterschap met het mannetje.

  Groetjes
  Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Verkoudheid is op zich geen indicatie voor het verwijderen vd amandelen. Als de amandelen abnormaal groot zijn, dan kan het wel zinvol zijn. Bij onze dochter van 6 was dat zo en zijn de amandelen dan ook eerder dit naar verwijderd. Net als jij had ik er wel wat zorgen om want het is toch een echte operatie. Achteraf zijn we nu erg blij dat we het advies vd huisarts hebben opgevolgd. Ze slaapt nu stukken beter (en stiller!) en ze heeft veel minder last van verkoudheden. Ze is wat aangekomen en zit merkbaar beter in haar vel.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Nu nog niet lijkt me. Jullie moeten allemaal aan ale veranderingen - KDV-Mama werken- wennen en dat kan ook allerlei extra gevoeligheden opleveren.

  Als het over paar maanden, als jullie weer een lekker ritme hebben dan nog eens overdenken.

  Bij mij zijn ze pas op 21 jarige leeftijd gebeurt, nadat ik erg ziek ben geweest en daardoor ook niet geopereerd kon worden. Maar dat was ook een extreme situatie want zo vaak verkouden was ik in mijn jeugd niet geweest,wel alle mogelijke kinderziekten

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Mijn dochter is het eerste jaar op de opvang constant verkouden geweest! Daarmee had ze blijkbaar zoveel weerstand opgebouwd dat ze nu bijna nooit meer verkouden is. Amandelen hebben een functie en moeten er niet zomaar uitgeknipt worden. Milde zoutoplossing in de neus voir het slapen gaan en zorgen voor voldoende vitaminen en mineralen!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Bij mijn dochter zijn ze met 3,5 jaar geknipt. In één keer door keel- en neusamandelen, neuspoliepen en buisjes in de oren. Ze had nog ongeveer een centimeter ruimte achterin de keel, at slecht, om de haverklap verkouden en keelontsteking, veel snurken. Ik was bang dat als ze een ontsteking bij de amandelen zou krijgen, ze domweg zou stikken. De huisartsen hebben niks geadviseerd, die schreven elke keer antibiotica voor, waar ik ook niet blij van werd. Van die operatie is ze enorm opgeknapt, ze spreekt beter, en hoort beter.

  Siebrie

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Persoonlijk vind ik het vrij vroeg om nu al te overwegen om zijn amandelen te knippen.
  Het kan ook een simpele huisstofmijt allergie zijn of gewoon een hardnekkige verkoudheid.
  Geeft Tobias een beetje tijd :)

  BeantwoordenVerwijderen
 19. http://www.henw.org/archief/volledig/id1782-adenotonsillectomie-bij-kinderen-arts-en-ouders-op-n-lijn.html

  mijn dochter heeft ooit meegedaan aan dit onderzoek.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Stel je verwachtingen bij!
  Je kind gaat nu 4 (?) weken naar een kdv? Hij moet wat afweer opbpuwen. Met veel virussen heeft hij nog geen contact gehad als kind van een thuisblijfmoeder.
  Now way dat ik na 4 weken verkoudheid zijn amandelen liet knippen.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Bij mijn oudste zijn de keel amandelen geknipt toen ze 3 jaar was. Maar ze had vaak ineens koorts en dat kon ook weer snel weg zijn. Ook haar ademhaling stokte nog wel eens tijdens haar slaap waardoor ze geen goede nachtrust had. Na het knippen was dit gelijk over.
  Mijn jongste heeft zijn amandelen nog en er is geen reden om hte te doen.

  Toen mijn kinderen naar het kinderdagverblijf gingen hadden ze bijna een jaar lang af en aan verkoudheden, snotneuzen en dergelijke. De weerstand gaat opgebouwd worden.
  Kinderen die niet naar een kinderdagverblijf gaan krijgen deze fase als ze naar de peuterspeelzaal of groep 1 gaan. Het hoort erbij.

  Ik zou niet zomaar de amandelen laten knippen. Zolang zit hij nog niet op een kinderdagverblijf. De amandelen hebben echt wel een functie. Er zijn verschillende onderzoeken geweest en er is gebleken dat kinderen zonder amandelen nog steeds verkouden worden en even snel herstellen als kinderen met amandelen. Ik zou er nog eens goed over nadenken.

  Je kind krijgt toch een roesje en is dan toch een week uit zijn ritme waarin hij niet naar het kinderdagverblijf mag.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Wat een onzin om meteen aan knippen te denken als arts. B heeft vorig jaar het hele winterseizoen gesnotterd en gehoest met als gevolg dat hij nu nog niet verkouden is geweest. S heeft dat nu. Oudste heeft t ook heel lang gehad, maar wel een super goede weerstand nu.
  Amandelen knippen lijkt een kleine ingreep, maar er zijn veel risico's. Daarnaast neemt de kans op longontsteking toe, dit wordt vaak niet verteld.
  Deze verkoudheden zijn nodig om zijn immuunsysteem op peil te brengen. Volgend jaar heeft hij er profijt van.

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...