zaterdag 26 december 2015

Onze 5 grootste kostenposten van December en 2015

Omdat het salaris hier altijd de 26e wordt gestort loopt onze "financiele maand" van 26 november tot 25 december. Dit is ook direct het einde van het financiële jaar, dus heb ik naast de top 5 van grootste uitgaves in December ook een lijstje met de top 5 grootste uitgaves in 2015.

Top 5 grootste uitgaves in December

 1. De hypotheek - 21,6% van het geld dat van onze rekening verdween ging naar de hypotheek. 
 2. Sparen - 21,3% ging naar het sparen; we hadden wat leuke meevallers, dus vandaar dat dit een best leuk bedrag is geworden uiteindelijk. (Overigens is een gedeelte van dit geld later wel weer doorgesluisd naar een hypotheek-aflossing, dus het staat niet allemaal nog steeds op de spaarrekening, maargoed!)
 3. Boodschappen - 12,3% is uitgegeven aan eten en drinken. Erg veel, vinden we. Het was een dure maand met mijn verjaardag, Sinterklaas vieren en Kerst vieren. Volgende maand moet dit écht beter!! 
 4. Ziektekosten - 7,7% ging op aan rekeningen van de ziektekostenverzekering: onder andere eigen risico en ook een behandeling die niet door de zorgverzekering werd gedekt. 
 5. Opvang - ook dit blijft een grote kostenpost van 7,6% van onze uitgaves. 
Al met al ben ik best tevreden over hoe het in December is gegaan; een groot gedeelte is toch naar de spaarrekening gegaan, dus dat is super. :)

Top 5 grootste uitgaves over geheel 2015

Ik was ook wel benieuwd waar we over het hele jaar gezien nou het meeste geld aan uitgeven. Dit is dus de top 5 van onze grootste uitgaves van het hele jaar:

 1. Alweer de hypotheek, met 17,9%! Begint een beetje saai te worden, maar hij staat elke maand en dus ook aan het eind van het jaar op 1. Hopelijk komt hier ooit nog verandering in door de dalende maandlasten ;) We doen ons best in elk geval!
 2. Sparen: 17,1% (helaas staat dit niet allemaal meer op de spaarrekening, want een gedeelte is uiteindelijk ook weer uitgegeven! Uiteindelijk hebben we nog 4% over)
 3. Boodschappen: 6%
 4. Het laminaat-project: 4,7%
 5. Ziektekosten: 4,6%

Waar gaven jullie het meeste aan uit in 2015? 

4 opmerkingen:

 1. Hypotheek elke maand een derde van de inkomsten. 36% op jaarbasis, klein beetje extra afgelost.
  Zorgkosten tweemaal een deel van de kosten zelf mogen ophoesten, 24 maandpremies, tandarts, onvergoede medicijnen en preparaten. Tweemaal eigen risico. Dit jaar 17% van ons inkomen.
  Dan boodschappen ( tijdje een buurvrouw vijf keer in de week mee laten eten, danwel eten gebracht). Gemiddeld maandelijks 10%.
  Klussen kwam neer op ook 10%. Net als plezier, uitstapjes, vakantie en cadeaus. Mijn man heeft een motorrijbewijs gehaald, een motor gekocht, we zijn naar vijf bruiloften met vrijgezellenfeestjes geweest, een bruiloft in italie met vluchten hotel etc. dat valt allemaal in hetzelfde budget.

  Volgend jaar zakken de leuke uitgaven, dalen de boodschappen weer, klussen zal gelijk blijven, hypotheek zakt iets, zorg gaat stijgen, ik ga naar het buitenland voor de laatste poging icsi. Ach. We geven elk jaar wat meer spaargeld op bij de belasting dan het jaar ervoor.

  We zijn stukje bj beetje kozijnen en ruiten aan het vervangen, de tuin moet nog leeg en ook weer aangelegd, de bijkeuken moet nog drogen na een lekkend asbestdak. Asbestplaten afgevoerd, nieuwe platen gelegd, straks isoleren leidingen leggen en aftimmeren. Dan schilderen, betegelen, kast bouwen en keukenblok bouwen.
  Het huis is inmiddels ruim 35000 euro meer waard dan toen we het kochten. Deels door het wit verven van dingen die zwart en donkerblauw waren, deels door aanleg van cv, nieuw toilet, voortuin opnieuw inrichten (eigen parkeerplaats met carport) en planten.
  Voor 2017 en 2018 staan nog vijf ramen, de dakgoten en boeien, de badkamer, de bijkeuken en de zolder in de planning. Misschien in 2019 nog de vloer op de begane grond vervangen. ( vloerverwarming met tegels of laminaat ipv tegels).

  Petra

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ga ontzettend voor je duimen met de laatste poging icsi! Hoop echt zo dat 2016 jullie jaar zal worden, Petra!!

   Verwijderen
 2. Ik heb het nog niet nagerekend, maar in vermoed:
  1. Hypotheek
  2. Verbouwing
  3. Boodschappen
  4. Zorgkosten

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hier is de hypotheek ook het grootste deel en daar komt verder niets bij in de buurt: een whopping 78 procent. Gelukkig heb ik vaak wel extraatjes, anders was het niet te doen.

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...