woensdag 9 december 2015

Wat gaan we eten met Kerst?

Tot nu toe gaan wij elk jaar met Kerst naar mijn ouders en schoonouders. Daardoor hoeven we eigenlijk nooit te kiezen wat we gaan eten; dit wordt voor ons bepaald door de familie waar we bij eten. En eerlijk gezegd: dat vind ik best makkelijk! Ik ben zelf namelijk helemaal niet goed in het bedenken van luxe eten!

Maargoed, dit jaar hebben we ervoor gekozen om tweede kerstdag een keertje thuis te vieren. Gewoon lekker met zijn drietjes even een dagje lekker in onze pyjama rondlopen en leuke kerstfilms kijken... Althans, dat is hoe ik het me nu voorstel.

Sander heeft voorgesteld dat hij dan zal gaan koken. Maar echt inspiratie heeft hij nog niet.... Hem kennende schuift hij het voor zich uit tot ik een keuze maak ;) Alleen vind ik het ook best lastig, omdat we vegetarisch eten. En echt luxe vegetarische recepten ken ik eigenlijk niet echt.... Al vond ik net via deze link wel het een en ander....

Dus ik ben wel benieuwd: wat eten jullie met kerst?

(Ik weet trouwens dat het erg vroeg is, maar ik heb net de nieuwe kerst - Allerhande gehaald en dan krijg ik altijd zin om hierover na te denken! )

23 opmerkingen:

  1. Wij eten niet echt iets speciaal, waarschijnlijk net als anders, zuurkool, macaroni, aardappelen met groentes oid. We zien het wel net waar we trek in hebben, en om handen hebben op dat moment.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wij gaan kaasfonduën gezellig, makkelijk en vegetarisch. Verder ben ik fan van quiches, vind ik ook altijd wel feestelijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dit is mjin lievelingsgerecht, stukje brood er bij (dat mag ik helaas niet meer), salade erbij en klaar:
    http://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R733218/melanzane-alla-parmigiana. Het is een klassiek Italiaans gerecht: melanzane parmaggiano.
    Ik heb het een tijd op de menukaart gehad toen ik nog als kok werkte, groot succes en iedereen die het eet is verkocht....

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik weet het ook nog niet, maar na jaren vrij eenvoudig (want kinderen die maar beperkt dingen lustten) neig ik nu wel weer naar wat luxer. Koken doe ik graag, en manlief en ik vinden heel veel lekker, maar ik zal nog wel een beetje rekening moeten houden met de pubers.
    Volgens mij kun je vegetarisch best luxe koken, het hangt er natuurlijk wel vanaf hoeveel tijd je er aan kwijt wil zijn en wat je allemaal lekker vindt. Succes met bedenken ( ik zou Sander lekker laten koken en hem flink achter de broek aan zitten dat ie dat op tijd al weet ;-) )

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hier maak ik waarschijnlijk tweede kerstdag gevulde kip met gorgonzola roomsaus, gebakken aardappeltjes, stoofpeertjes en een salade (denk ik) en een grote pan goed gevulde groentesoep waar je meerdere dagen mee kan doen (die maak ik op kerstavond, dan is hij na de kerst op). Althans, dat zeg ik nu. Mijn menu kan nog zo'n 28x wijzigen :-D

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Voordeel van grote kinderen: ze doen allemaal een gang en ik zorg voor de wijn. Toetje wordt buche de noel, hoofgerecht zeebaars uit de oven, voorgerecht doet zoon en die weet het nog niet. Hem kennende tomatensoep uit blik ofzo:-)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Nrc next kerstdiner. Alles thuisgebracht inclusief recepten voor zes personen!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Waarom wil je iets luxe? Omdat dat hoort of een andere reden. Als ik het zo lees is er geen vegetarisch iets wat jullie als luxe beschouwen.
    Je kan ook iets maken wat jullie gewoon erg lekker vinden maar wat tijdrovender is te maken, en wat extraatjes zoals kerststol of andere broodjes of dranken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. helemaal mee eens. Waarom als die luxe dingen die je normaal ook niet eet? Om alle supers te plezieren? Ik doe mijn huisgenoten geen plezier met al die liflafjes.Lidy

      Verwijderen
  9. Eerste kerstdag eten dochter en ik doperwten en wortelen, stoofperen en aardappelkroketjes, en de tweede kerstdag erwtensoep met stokbrood. Lekker, makkelijk en betaalbaar. Als toetje heb ik een aantal weken erg lekker ijs gekocht (het was toen een heel stuk goedkoper).

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Wij eten met familie en maken allemaal wat. De een het voorgerecht (dit keer maken we soep), de ander het hoofdgerecht (dat worden een vega en een vlees quiche) en weer een ander het dessert (?) De volgende bakt wat voor bij de koffie en degene met wijn in het kerstpakket neemt wijn mee. Betaalbaar, leuk en gezellig!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Dit jaar hoef ik voor het eerst eens niet na te denken. Ik heb een heel jaar alle ah spaarzegels bij elkaar gespaard en we gaan naar het theatercircus en aansluitend gaan we naar een kerstbuffet in hetzelfde gebouw. Theaterhotel vd Valk in Roermond.
    Eerste kerstdag gaan we in een restaurant in het dorp eten.
    Dus superdeluxe maar erg gemakkelijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ik kwam dit net tegen:

    http://eerstkoken.blogspot.nl/2015/12/vegetarisch-kerstmenu-kerst.html

    Zit hier wat bij?

    BeantwoordenVerwijderen
  13. herkenbaar hoor, ben ook al aan t verzinnen.. 27e komen mn vader+partner en mn 2 zusjes met vriend/man en 1 nichtje (van dan pas 5 mnd hoor :p) hier eten :D ik wil gourmetten, maar wil er wel wat bij hebben staan en dus aan t bedenken wat ik wil koken/op tafel zetten/maken aan bijgerechten enz.. helemaal niet erg om er al vroeg over na te denken hoor, de tijd gaat zo snel! zeker met werk en kids ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Tweede kerstdag eten wij bami, bij voorkeur op de bank, omdat we geen zin hebben om na kerstavond (overvloed) en eerste kerstdag (nog meer overvloed) nog een keer zo'n groot maal te eten. Heerlijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Hier 24 en 26 bij familie, dus 25e even lekker thuis uitbuiken tussendoor. Gewoon een makkelijke ovenschotel met lekker versgebakken brood en wat lekkers voor bij de koffie. Mooi gedekte tafel en flink wat kaarsjes en kerstliedjes doen de rest :)

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Na twee miskramen dit jaar hebben wij geen zin in kerst. 27 december als uitgerekende datum..
    Als we al uit bed komen om te eten wordt het waarschijnlijk ei op brood, tosti, frituur of chocolade en chips.
    Als we wel gewoon willen eten waarschijnlijk restjes of vriezer maaltijden. Aardappel, wortel, kip of gehaktbal. Pompoensoep. Boerenkool. Nasi. Bakmie.
    We hebben even geen trek in een familidiner met neefjes en nichtjes van drie maanden tot anderhalf jaar oud. We kunnen even geen zwangerschapsaankondigen aan. En die krijgen we geheid als we bij (schoon)familie gaan eten. Bovendien ben ik nog misselijk van de tweede zwangerschap.. Ik moet niet denken aan liflafjes, asperges, zalm, vet eten, drank, rood vlees.
    Petra

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Heel veel sterkte Petra. Deze periode moet ontzettend zwaar voor jullie zijn :(

      Verwijderen
    2. Petra, ik wens jullie veel sterkte en moed toe in deze moeilijke dagen.Ik kan me goed voorstellen dat jullie totaal geen zin hebben om 'feest' te vieren.....

      Verwijderen
  17. wens petra heel vel sterkte !
    kerst draait niet om luxe eten , als je kijkt naar zo veel dingen , die om je heen gebeuren , heb je daar niet eens behoefte meer aan ook !

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Kerstavond gaan we naar een viering en de beide kerstdagen geen idee. Dus ook niet of we een van de dagen weg te eten zijn. We krijgen zelf in elk geval geen eters. Ik vind het heerlijk om met de kerst juist wel wat luxer te eten, doen we anders bijna niet. Geen eer aan te behalen met de kinderen, maar hun mogen ook zelf bepalen wat ze gaan eten. Van mijn part de hele dag chips en chocola:-)
    Meestal eten we varkenshaas, gebakken aardappeltjes en stoofpeertjes met ijs toe. Een zalmvoorgerechtje en lekkere hapjes de dag door.
    Vind het ook leuk om het klaar te maken.
    En gewoon als we thuis zijn, lekker radio luisteren, kerstfilms kijken en spelletjes doen.
    groetjes
    Janneke

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Partner moet met kerstavond en kerstdag zelf werken dus hier zijn die dagen gewone werkdagen niet meer of niet minder. Er zal die dagen gewoon gekookt worden net als andere dagen. Onze kinderen zijn volwassen, het huis uit en vieren kerst met ofwel hun gezinnetje ofwel met de schoonfamilie. Onze ouders en schoonouders zijn hoogbejaard en blijven liefst in alle rust in hun huisje zodat hun dagelijkse routine van eten en slapen niet verandert. Ik ben zowel op kerstavond als op kerstdag zelf het grootste deel van de dag alleen maar dat maakt me totaal niets uit.

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Ik heb ergens een knipsel voor selderijtaart met walnotendeeg. Heb ik eens gemaakt met een lekkere salade erbij, viel super in de smaak. Ik denk er over het dit jaar als voorgerechtje in minivormpjes te maken, toch een voorafje en er zit wat extra groente in.

    BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)