donderdag 28 januari 2016

Een basisschool kiezen: een hele opgave!!

De afgelopen weken zijn Sander en ik ons aan het oriënteren op basisscholen. We zijn inmiddels bij 3 basisscholen geweest: een Montesorrischool, een Dalton school en een 'gewone' school. En ik dacht altijd dat je gewoon die 'klik' zou voelen met een school en dan direct zou weten dat die school de juiste is, maar tot nu toe zie ik eigenlijk allemaal scholen met hun eigen kwaliteiten, maar ook met dingen die we minder fijn vinden. Wat speelt er allemaal een rol in onze keuze voor de basisschool? Ik heb het op een rijtje gezet:

Geloofsvisie

Dit is vooral heel erg belangrijk voor Sander. Hij beschouwt zichzelf als een overtuigd atheïst en vind het niet prettig als Tobias 'geïndoctrineerd' wordt door het geloof. Zelf heb ik op een christelijke basisschool gezeten en weet ik dus dat het niet zo´n vaart zal lopen. Voor mij waren de verhalen uit de Bijbel en de liedjes die we zongen net zulke fantasieverhalen als de sprookjes die thuis werden voorgelezen....

Maargoed, voor Sander is het wel een angst en die nemen we uiteraard serieus. Maar tegelijk: de school waar ze het heftigste zijn qua geloofsbelijdenis scoort wat ons betreft op andere vlakken heel positief. Dus dat maakt het wel lastig natuurlijk!

Omgang met verschillende niveaus

Wat ik zelf heel belangrijk vind is hoe ze omgaan met verschillende 'niveaus' in de klas. Het ene kind snapt dingen veel sneller dan de andere. En ik wil niet dat Tobias óf heel erg op zijn tenen moet lopen of misschien zich juist wel heel erg verveeld. Dus ik vind het belangrijk dat er ook plaats is voor verschillen. 

Onderwijsvisie

Toen we onze zoektocht begonnen waren we heel erg gecharmeerd van een basisschool met een onderwijsvisie: Montesorri, Dalton, Freinet of Jenaplan dus. Maargoed... De basisschool zonder specifiek stickertje erop bleek ook heel veel methodes uit het Dalton onderwijs te praktiseren!! Dus dat was wel heel fijn om te zien.


Verbonden aan 'ons' kinderdagverbljf

Wat ik ook een prettig idee vind is als Tobias niet hoeft te wisselen van kinderdagverblijf. Een aantal scholen hier in de buurt hebben een samenwerking met het kinderdagverblijf. Op die manier kan Tobias dan gewoon twee middaagjes bij zijn vriendjes blijven. Bovendien is hij ook best wel gehecht aan een aantal van de juffen, dus dat vind ik ook best een fijn idee dat hij daar dan ook bij blijft in de eerste jaren (er is een groep van 2 tot 6 jaar op het KDV!)


Fijn schoolgebouw

Een schoolgebouw dat iets gezelligs uitstraalt vind ik ook belangrijk. Tobias gaat er toch veel tijd doorbrengen, dus dan mag het er ook wel gezellig zijn. En natuurlijk moet niet alleen het gebouw fijn zijn, maar ook de uitstraling van het klaslokaal. En dan moet ik toch wel zeggen dat de 'gewone' basisschool wel een stuk meer uitstraalt dan de twee scholen met onderwijsvisie die we bezochten. Al was het gebouw van de Daltonschool erg mooi; de lokalen spraken me totaal niet aan. 


Afstand

En dan tot slot: de afstand. Eerst dacht ik: die is niet belangrijk! Maar inmiddels ben ik daar wel van teruggekomen. Vriendjes in de wijk is fijn, het is fijn om niet elke dag 3 kilometer enkele reis te fietsen en ik denk dat ik mezelf heel dankbaar zal zijn op dagen dat het hard regent of sneeuwt ;) Al moet ik wel zeggen: stel dat de scholen hier in de buurt me enorm zouden tegenstaan, dan zou ik het niet doen!!


Maargoed. Eigenlijk ben ik er zelf dus wel aardig uit... Mits Sander zich over de geloofsovertuiging heen kan zetten. Maar daar wil hij even rustig over nadenken... 

Wat speelde bij jullie een belangrijke rol in de uiteindelijke keuze? En wat zijn jullie ervaringen met scholen op basis van geloofsovertuiging? Heeft Sander gelijk wat betreft indoctrinatie op school??

31 opmerkingen:

  1. Sem zat op een katholieke BS en nu op een katholiek ms. Gewoon omdat beide scholen ervoor ons positief uitsprongen.
    Er werd op de basisschool niet actief geloof beleden alleen het paas en kerstverhaal werden uitgebreid verteld en dan gingen ze met kerst naar de kerk voor een kindermis.
    Kind heeft er niets aan overgehouden, is niet spontaan gelovig geworden ;-).
    Wat wij wel vooraf deden op een voorlichtingsavond vragen in hoeverre het geloof een rol speelde op school en ik heb de kinderen in de buurt wat vragen gesteld over de bijbel en Jezus maar niemand gaf daar een helder antwoord op
    Veel scholen zijn alleen nog in naam gelovig.
    Wat wij vooral belangrijk vonden: voelt het veilig en prettig, is het gebouw fijn en hoe zijn de onderwijsresultaten.
    Verder kan de school nog zo fantastisch zijn, het staat of valt met de juf of meester.
    Sterkte, is een moeilijk krus denk ik!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Neem Tobias mee en kijk waar hij zich het meest fijn voelt, wij hebben onze zoon zowel zijn peuterspeelzaal laten kiezen als de basisschool. Misschien raar maar voor ons gevoelige ventje wel de manier om hem met een goed gevoel achter te laten en waar hij zijn draai het snelste kon vinden.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik heb Montessorionderwijs gehad en dat paste bij mij. Mijn zus was er totaal ongeschikt voor.
    Hoe je zoon zich ontwikkelt op een dergelijke school moet je dus ook een beetje afwachten.

    Ik ben geheel ongelovig, maar aan de andere kant vind ik het ook wel een beetje een gemis dat ik geen basiskennis heb wat betreft de verschillende geloven. En ik vind basiskennis erg belangrijk.
    Geef Sander dat ook nog als overweging mee. Zoveel mogelijk van alles weten bevordert ook keuzes in latere jaren.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik vind het zelf ook wel fijn dat ik basiskennis over de bijbel en dergelijke vanuit school heb meegekregen. Maar qua andere geloven werd er niet veel verteld en wat er werd verteld was wel met een bijbelse bril op... Maargoed, uiteindelijk ben ik toen zelf wel naar informatie gaan zoeken :)

      Verwijderen
  4. Ik zat op een RK basisschool en een RK middelbare school, en heb er niks aan overgehouden. Net wat jij zegt: het waren leuke verhalen, en de school was in naam katholiek, maar ik heb niet het gevoel dat er sprake was van indoctrinatie. Alhoewel ik me kan voorstellen dat het bij (o.a.) gereformeerde scholen een ander verhaal is: dat zou ik ook niet snel doen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. erg hatelijk !
      slaat nergens op , en is een dom vooroordeel !

      Verwijderen
  5. Keuze is een luxe, waar je op op een luxe manier mee om kunt gaan. Je kunt er zelf voor kiezen hoeveel scholen je in de keuze wilt betrekken.
    Hoe deed ik het?
    Oudste dochter had als peuter een vriendinnetje dat een beetje ouder was. Dat meisje ging naar school x en dus zorgde ik er voor dat oudste ook naar die school ging. Die vriendschap vond ik belangrijk. De school beviel goed, dus jongste ging er ook naar toe. Bij de schoolkeuze van de middelbare school heb ik beide dochters zelf laten kiezen.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik zou zeggen neem je kind mee en kijk hoe hij zich in de school voelt. Dat heeft bij ons de doorslag gegeven en zo kwamen wij uit bij een katholieke school. Wij zijn niet katholieke maar dat ze er wat van meekrijgt vind ik prima. Het heeft wel wat met kerst met de hele school naar de kerk.

    Een paar meter van ons huis ligt een school maar h et gevoel was er niet. Nu een school die op 10 minuten fietsen van ons huis ligt en vlakbij mijn werk en een bso die in de school zit. Het gesleept met kinderen naar opvanglocaties vind ik persoonlijk niks. Na 3 jaar nog steeds heel blij met de keuze.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik heb mijn kinderen zelfs op een streng hervormde school gehad, gewoon, omdat die school het beste bij mijn kinderen paste. Kleine klassen(een kind zat in een klas met elf totaal) regelmaat en orde. Voor de autistische kinderen die ik had was deze school zeer duidelijk en overzichtelijk, daardoor hoefden ze niet naar speciaal onderwijs.
    Streng hervormd dus...en zoals eerder iemand schreef, daarvan lopen ze niet spontaan een religie op. Ze kenden wat meer verhalen,de bijbel is immers een bijzonder verhalenboek, ze hadden vriendjes die niet de hele dag achter computer of tv zitten,maar nog konden genieten van middagje hutten bouwen of voetballen. En zelf was ik erg blij met de hervormde moeders. Geen dure uitstapjes naar MacDonald met verjaardagen maar feestjes met snoephappen, ezeltje prik en speurtocht. De kids droegen geen dure merkkleding want moeders gingen zelf achter de naaimachine. De kinderen en ik hebben goede herinneringen aan die school.

    Groet,Greet

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wij zijn beide niet gelovig. De kinderen zitten op een christelijke school. Bidden doen ze in de klas maar ze hebben nooit maar dan ook nooit thuis gezegd of gevraagd te bidden. Er wordt geen carnaval gevierd nou ja wij wonen in Rotterdam hebben we niks mee. En het kan toch geen kwaad om te weten wie Jezus is...komt bij de slimste mens ooit van pas😀 Wij hebben gekeken welk soort onderwijs past bij onze kinderen. Succes! Bernadette

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Onze kinderen zitten op een christelijke school. Niet uit overtuiging maar omdat het onderwijs het beste paste. Wij zijn beide niet gelovig, kinderen bidden op school maar hebben nog nooit thuis gevraagd om te bidden. En hoeveel kwaad kan het om het verhaal als algemene ontwikkeling mee te krijgen. Oja ze vieren geen carnaval Maarja wij wonen in Rotterdam...succes Bernadette

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Herkenbare problemen waar wij een jaar of 3 geleden ook tegen aan liepen. Wij hebben ook naar scholen iets verder van onze wijk gelegen gekeken, maar doordat alle vriendjes van het KDV naar 2 scholen binnen de wijk gingen, hebben wij ons uiteindelijk ook beperkt tot één van deze 2 scholen. Een openbare school en een christelijke school.

    Het beste vriendje van onze oudste ging naar de openbare, toch hebben wij uiteindelijk voor de christelijke school gekozen. Puur omdat we geen goede indruk kregen van de openbare. Vorig jaar werd deze ook als zwak beoordeeld, dus ik ben blij dat we voor de christelijke school gekozen hebben. Wel raar als de kinderen 's avonds in bed liedjes zingen als "Jezus is de goede herder" als je zelf niet echt veel met het geloof te maken hebt :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Uiteindelijk hebben wij gekozen voor de school waar we beide het beste gevoel voor hadden, want de ene school had dit en het andere dat...Wel ben ik heel bewust niet naar de gereformeerde en hervormde scholen gaan kijken, omdat ze daar niet open staan voor andere ideeën (dat hadden we al nagevraagd bij de buren), zelfs de kleurplaten waren bijbelse platen en alleen maar liedjes over god. Nu zit ze op een rk school, waar ze wel naar de kerk gaan, maar ook een plaatsje bieden aan het vieren van suikerfeest!

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ik heb heel erg op gevoel gekozen. De school waar ik bij de directeur en een paar leerkrachten en goed gevoel bij had. Ik ben zelf als klein nerdje erg gepest op de basisschool en mijn drie (ook nogal nerderige) kinderen absoluut niet. Minder was dat er weinig oog was voor hun ontwikkelingsvoorsprong, maar de sfeer en acceptatie maakte veel goed. Een school die echt actief een bepaald geloof dat het mijne niet is uitdraagt zou ik veel moeite mee hebben. Op onze openbare school konden de kinderen in de bovenbouw kiezen voor levensbeschouwing of humanististische vorming, dat vond ik een heel goed idee.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Mijn oudste zat op een heel goed bekend staande katholieke basisschool waar hij het erg naar zijn zin had. We hadden die school heel bewust uitgekozen vanwege de sfeer en het goede onderwijs.
    Ik moest wel een eindje fietsen en dat is me zwaar tegengevallen. Vooral omdat ik daar fysiek niet sterk genoeg voor was ivm chronische vermoeidheid. Maar in die periode dacht ik nog dat dat iets tijdelijks was.
    Na een jaar gingen we verhuizen naar een andere woonplaats en dus weer opnieuw een school zoeken. Er zaten twee scholen heel dichtbij. Een Christelijke en een Openbare. Manlief en ik hebben allebei een Katholieke achtergrond, maar dat telde niet echt mee bij de keuze van de vorige school. We hebben onze zoons bv niet laten dopen omdat we vinden dat een religie de keuze is die je zelf moet maken en niet je ouders. We hebben ze wel verteld over verschillende religies en we hebben diverse religieuze boeken in huis.
    Over de nieuwe schoolkeuze. We hadden gehoord dat de Christelijke school erg streng Christelijk was en dat dat mogelijk niet bij ons gezin zou passen. We zijn niet naar die school geweest voor kennismaking. Wel zijn we naar de Openbare school gegaan en hebben zonder er verder al teveel over na te denken voor gekozen. Onze nieuwe woonplaats was echt helemaal nieuw voor ons, dus ook weinig kennis van de scholen.
    Achteraf hebben we daar nogal spijt van gekregen. Ik vond de sfeer niet optimaal, het onderwijs ook niet en er waren een aantal goede leerkrachten maar helaas teveel waar ik het niet mee eens was. Mijn oudste zoon werd gepest en buitengesloten en daar werd niet goed op gereageerd. Mijn zoon had het aan zichzelf te wijten volgens hen. Dat hij op de vorige school prima functioneerde deed er niet toe. Wel werd de pester beschermd. Jongste zoon had als beelddenker leerproblemen en was soms juist bovengemiddeld goed. Hij kon niet overweg met de standaard uitleg. Dan kun je 100 keer op dezelfde manier uitleggen maar daar kom je niet verder mee. Ik legde hem wat hij niet snapte op verschillende manieren uit tot hij het wel snapte. Helaas heeft een leerkracht tegen hem geroepen dat ie dom was en daar heeft hij nog lang last van gehad.
    Op deze school zaten leerlingen met een diverse achtergrond. Dus ook moslim, hindoe, boeddhistische, jehovagetuigen etc. De kinderen kregen godsdienstles. Helaas alleen Christelijke. Vond ik een gemiste kans. Door over allerlei religies te praten en de kinderen hun verhaal te laten doen kunnen kinderen meer begrip en plezier van elkaar hebben.
    Heel verhaal ondertussen, maat achteraf had ik liever meer gekeken naar de sfeer, of de school goed onderwijs geeft en goed bekend staat. En idd op niet te grote afstand van thuis.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Wij hebben twee scholen in ons relatief klein dorp met een CBS en een OBS. Ik wilde zoon naar CBS hebben, maar manlief is net als Sander niks met het geloof. Dus met zijn tweeën de beide scholen bekeken, zoonlief mee. En we waren klaar en manlief zegt over de OBS hier komt zl niet op. ondanks dat er ook allemaal kindjes waren die hij van de crèche kent wilden die niks meer met hem te maken hebben en de juf had ook geen aandacht voor hem. Dus uiteindelijk hebben we de keus gemaakt voor het CBS en tot nu toe is die heel goed bevallen. Net wat anderen ook zeggen neem Tobias mee naar een open dag of gesprek/rondleiding. Bij ons gaan de beide scholen naar de zelfde naschoolse overblijf dus uiteindelijk komen ze elkaar altijd weer tegen maar het blijft school tegen school spelen. Zo jammer.
    Wat het christelijke aspect is dat ze bidden en danken elke dag en 3x in de week bijbel lezen en de christelijke feesten krijgen extra aandacht, maar vooral het kerstfeest was altijd leuk en gezellig. En ik vind het ook wel een beetje dat het bij je basiskennis hoort, maar dat is omdat ik ook gelovig ben opgevoed. Jij bent ook gelovig en hoe sta jij hier dan in? Het geeft toch niks die paar uurtjes in de maand dat ze er iets over horen.
    En een school valt en staat met de juf of meester en directeur.

    Groetjes
    Janneke

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Kids zaten en zit op een openbare school. Ze krijgen trouwens ook godsdienst les maar dat is vrijwillig. Behalve gereformeerd (zit niet in de buurt)zou het me overigens niet uitmaken, maar op de Rk basis school moest je kinderen met 6 maanden al inschrijven en toen waren we er niet bepaald mee bezig. Zoon zit op een christelijke middelbare school maar hebben zelfs geen godsdienstles.
    Maak je niet teveel illusies, het gaat op en neer in de schoolperiode.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Onze kinderen zitten op een reformatorische school, maar wij hebben dan ook een reformatorische geloofsovertuiging. Als je geen reformatorische geloofsovertuiging hebt pas je ook echt niet op een reformatorische school, dus moet je daar gewoon niet voor kiezen. Christelijke scholen zijn al weer heel anders. Maar indoctrinatie?? Vind ik wel erg negatief klinken. Kinderen worden denk ik op geen een school geïndoctrineerd. Ook onze kinderen niet. Reformatorisch onderwijs is voor ons een zeer logische keuze die de kinderen ook helemaal prima vinden omdat ze ook met een reformatorische geloofsovertuiging worden opgevoed. En reformatorisch is niet iets sektarisch ofzo, zoals ik wel eens het gevoel krijg dat sommige mensen denken. (Ik zeg niet jij hoor).

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. hanna , ben het helemaal met je eens !
      mijn reacties worden niet geplaatst , maar wel gelezen waarschijnlijk , dus dat kan ze in haar zak steken ... vindt het deze keer een erg naar en negatief blog !

      Verwijderen
    2. Hoi Herma,

      Persoonlijk vind ik indoctrinatie ook veel te ver gaan om dat over een basisschool te zeggen. Maar Sander ervaart het zo en maakt zich hier zorgen over en zijn mening is natuurlijk net zo belangrijk als die van mij.

      Kinderen zijn natuurlijk wel gevoeliger voor dingen oppikken dan volwassenen. Ze nemen dingen voor waar aan zonder er kritisch naar te kunnen kijken. Sander zou het liefste willen dat Tobias niet beïnvloed word qua geloof en dat hij dan later, op een leeftijd dat hij wél zelf kritisch kan nadenken, een keuze kan maken.

      Maar zelf heb ik dus ook 8 jaar op een christelijke basisschool en 5 jaar middelbare school gezeten, dus ik weet dat het wel meevalt en dat het bijbelse onderwijs gemiddeld misschien een kwartier per dag is ofzo.

      @Anoniem: je had je reacties in hoofdletters geschreven. Dat is schreeuwen op internet en ik laat niet tegen me schreeuwen. Vandaar dat je reacties niet zijn geplaatst.

      Ik snap werkelijk waar niet hoe een blog waar één zin in staat die je niet bevalt direct een naar en negatief blog is. Maargoed, blijkbaar raakt het jou heel erg. Vervelend voor je, maar iedereen heeft recht op zijn eigen mening en in mijn ogen heb ik nergens iets negatiefs gezegd over de keuzes die andere mensen maken, puur over onze eigen gedachtes.

      Verwijderen
    3. persoonlijk vond ik het geen fijn blog !
      het zijn altijd de christelijke waarden en normen die afgekraakt , of belachelijk gemaakt worden! dat is dan gelijk indoctrinatie ...
      volgende keer over moslims? christenen reageren meestal niet zo, maar probeer eens een negatief stukje over moslimscholen te schrijven .....

      Verwijderen
    4. Volgens mij maak ik niemand belachelijk. Ik schrijf over een angst die Sander heeft over christelijk onderwijs. Jij haalt er nu zelf allerlei dingen bij die ik niet heb gezegd. Zou jij je kind graag op een school achterlaten waar bijvoorbeeld dagelijks over de evolutietheorie wordt gepraat?! Zou je dan jezelf niet afvragen of je kind daardoor beïnvloed word? Ondanks dat je wel gewoon respect voor de mensen kunt hebben hoeft dat niet te betekenen dat je wilt dat je kinderen hier dagelijks mee geconfronteerd worden.

      Een islamitische school komt niet eens in mijn gedachten op. Ik heb daar sowieso totaal geen idee van hoe het daar gaat, dus wat moet ik daarover zeggen?!

      Verwijderen
    5. Toch nog even een reactie: misschien was indoctrinatie niet het goede woord, maar ik wist geen beter woord. Maar wat ik eigenlijk dus bedoel: We maken ons zorgen in hoeverre bepaalde dingen zoals scheppingstheorie enz. worden opgedrongen aan kinderen op een christelijke basisschool.

      Verwijderen
    6. Ik zie nu welke discussie is ontstaan naar aanleiding van mijn reactie. Dit is nooit mijn bedoeling geweest. En Daantje, ik vond jouw blogpost niet persé naar en negatief. Zo heftig heb ik het in ieder geval niet opgevat. Ik proef altijd respect in jou blogs.

      Verwijderen
  17. De oudste ging in Rotterdam naar de kleine prins, montessori dus. Wel verhalen over kerst en Pasen maar dat vond hij net als jij verhaaltjes/sprookjes. Hij had uitdagende vragen voor de leerkracht en dat vinden ze juist leuk op montessori: hoe sterk was Jezus dan dat hij dat kruis kon dragen? Waarom hielp god niet met tillen als hij alles kan en de beste (4 jaar toen): zo aan het kruis hangen kan niet want als je spijkers in je handen doet, scheurt het uit en val je dus van het kruis 👍🏼
    Nu (na verhuizing) zitten ze op hele christelijke school. Een beetje te naar onze smaak. Bidden elke dag en godsdienstige liedjes gaan ons af en toe te ver. Maar die school is vooral gekozen op woon-school afstand. Onze jongste gaan we niet naar die school doen, maar naar een montessori, hij is al ingeschreven 😊

    BeantwoordenVerwijderen
  18. De oudste ging in Rotterdam naar de kleine prins, montessori dus. Wel verhalen over kerst en Pasen maar dat vond hij net als jij verhaaltjes/sprookjes. Hij had uitdagende vragen voor de leerkracht en dat vinden ze juist leuk op montessori: hoe sterk was Jezus dan dat hij dat kruis kon dragen? Waarom hielp god niet met tillen als hij alles kan en de beste (4 jaar toen): zo aan het kruis hangen kan niet want als je spijkers in je handen doet, scheurt het uit en val je dus van het kruis 👍🏼
    Nu (na verhuizing) zitten ze op hele christelijke school. Een beetje te naar onze smaak. Bidden elke dag en godsdienstige liedjes gaan ons af en toe te ver. Maar die school is vooral gekozen op woon-school afstand. Onze jongste gaan we niet naar die school doen maar naar een montessori, hij is al ingeschreven 😊

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Indoctrinatie.... ja, wel. Een kind van zes laten zingen van 'stil maar wacht maar alles wordt nieuw, de hemel en de aarde' is in mijn ogen... dat.
    Toch gingen mijn kinderen naar de katholieke school. Vond de rituelen ook wel iets hebben, ik kon er mooi mijn heidense gedachten op kwijt, maar die heeft die kerk dan ook maar mooi gekopie-plakt.

    Als de school fijner is, zou ik ook liever kiezen voor christelijk dan voor openbaar.

    En uiteindelijk.... staat of valt een school gewoon met de persoon voor de klas. Whatever de praatjes.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. O ja, dat liedje ken ik ook nog wel ja! ;) Heb het net op Youtube opgezocht, volgens mij zongen wij echt alleen het refrein, want de rest herken ik eigenlijk niet.

      Maar eerlijk? Ik zong het wel mee, maar ik had echt geen idee waar het nou eigenlijk over ging ;)

      Verwijderen
    2. Ik heb nog op een katholiek kinderkoor gezeten en dat lied gezongen. Ik vond het refrein zo leuk. De andere tekst is me ontgaan, die werd altijd solo gezongen door meiden met de mooiste stem. Die had ik niet, maar ik mocht dan weer vaak voorlezen in de kerk.
      Daantje, ik zag de bijbelverhalen en de liedjes ook als sprookjes. Sinterklaas bleek tenslotte ook een sprookje te zijn ;-)
      Ik zie het niet als indoctrineren, meer als een stuk verrijking voor je zoon. En jouw man kan dan toch over andere religies vertellen of voorlezen? Of vertellen hoe hij het ziet?

      Verwijderen
  20. Hier voor dezelfde keuze. En extra lastig vind ik, omdat het bij oudste totaal verkeerd uitpakte bij de eerste keuze.
    Ik hecht aan kleine klassen en plek voor jezelf mogen zijn (op niveau kunnen werken). Daar zijn er hier eigenlijk 2 keuzes, in hetzelfde gebouw toevallig. De ene christelijk, de andere openbaar. We gaan binnenkort kijken, bij beide scholen. Ik wil ook graag weten in hoeverre het geloof het onderwijs beinvloed (darwin is bijv gewoon belangrijk, maar dat kunnen wel echt zelf)

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Ik denk dat niet alle niet-openbare scholen hetzelfde met hun overtuiging/indoctrinatie omgaan. (Net als dat niet alle Montessori scholen even goed Montessori onderwijs geven in de praktijk.. )

    Wij hebben voor de christelijke school gekozen omdat de sfeer ons het meest aansprak. Wij zijn ook atheist, er zijn niet heel veel kinderen in de klas dtrouwens die fanatieke kerkgangers zijn, een aantal atheoist, een aantal van ouders die vroeger ooit iets geweest zijn. Een aantal moslims. Maakt niet uit, doet shcool ook niet moeilijk over.
    Ik vind het niet helemaal niet erg als een kind er iets van meekrijgt (van alle geloven) en ten tweede is het wél een pre dat een school leeft met waarden en normen. En op de een of andere manier kwam dat bij de christelijke van ons beter uit de verf. Zie dat nog steeds: drie scholen op rij, christelijk katholiek en openbaar, en wij hebben de braafste kinderen :-)
    Die bijbelerhaaltjes in groep 1/2 nemen we dan wel op de koop toe :-)

    Het differentieren qua stof, daar zegt elke school van dat ze het doen, maaar in de praktijk valt of staat het met de juf voor de klas is mij de afgelopen zoveel jaar opgevallen (en nu nieuwe directie, ook weer veel zaken anders dan 5 jaar geleden...)

    BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)