dinsdag 23 februari 2016

Seksualiteitsbeleving

Op de Hogeschool moesten we elk jaar 6 studiepunten verdienen door middel van keuzevakken. Een van de keuzevakken die je kon kiezen was seksualiteitsbeleving. Hier kreeg je 2 studiepunten voor. Om opdrachten te maken over seks! Dat is makkelijk 'verdient', dacht ik nog. ;) Maar wat ik nog niet wist was dat dit vak mijn kijk op het leven voorgoed zou veranderen....

Seksualiteitsbeleving ging namelijk niet over (alleen) over seks. Het ging over zoveel meer. Het ging over de samenleving en wat voor invloed seksualiteit en je sekse heeft op jouw plek in de samenleving. Het ging over verschillende geaardheden. Het ging over verwachtingen die men heeft van mannelijkheid en vrouwelijkheid. De rol van de media in het beeld dat we hebben van mannen en vrouwen. Het ging over seksueel misbruik en de redenen die hierachter kunnen liggen. Over seksisme, feminisme en nog veel en veel meer.

Ik heb zó ontzettend veel geleerd van dit vak! Iets waarvan ik eerst dacht dat het een lachertje zou zijn bleek dus een van de meest waardevolle vakken te zijn geweest die ik ooit heb gehad en waar ik nog vaak aan terugdenk.

Ik vind stiekem eigenlijk dat dit vak gewoon als standaard-vak zou moeten worden gegeven. Wie weet is het dan eens uit met het pesten en lastigvallen van elkaar en kweken we een mooiere samenleving waarin iedereen mag zijn wie hij / zij is en waar begrip is voor elkaar.... Of misschien ben ik te idealistisch.

(Dit is het antwoord op de vraag van Anoniem: welk vak vond je op school het leukste / interessantste en waarom? )

8 opmerkingen:

 1. Wat bijzonder dat zo'n vak dat je nam om lekker makkelijk weg te komen zo'n enorme aanvulling bleek te zijn zeg! Geweldig.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dan ben ik ook wel heel benieuwd naar wát je dan geleerd hebt dat je zo waardevol vond.... ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Lievelingsvakken op hogeschool : vooral anatomie, fysiologie, biochemie,.....
  Ik deed eigenlijk veel vakken graag maar had de pest aan filosofie.... liesbet

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Voor mij waren talen en gym mijn favoriete vakken.Grappig dat dit voor iedereen anders is.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dit vind ik echt een vak dat standaard op scholen gegeven zou moeten worden. Om te praten over onderwerpen zoals jij schrijft en ook iver seksualiteit in een relatie.
  Ik las laatst iets over een interview met seksuologe Goedele Liekens. Over hoe de kijk op seks heel pornografisch is geworden. Ze schrok ervan. Ik ook.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Nog even over favoriete lesuren. Dat waren voor mij de uitgevallen lesuren. Ik leerde graag, maar vond school veel te saai qua stof.
  Ik vond de luistertoetsen in vreemde talen erg leuk en was daar ook heel goed in. Verder schreef ik graag opstellen en het vak geschiedenis vond ik het meest interessant.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Klinkt bijna als een vak wat ze al op de basisschool zouden moeten geven in groep 8 ofzo. Om alle drama op de middelbare school voor te zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. En!heb je toen je punten nog gehaald...groetjes

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...