woensdag 17 februari 2016

Wat ik eerder had willen weten....

De komende dagen zullen er wat blogjes verschijnen die ik eerder heb geschreven, omdat ik net ben geopereerd.

Lekker leven met minder vroeg: wat had ik eerder willen weten? Zodat ik iets anders aan had kunnen pakken.

We zijn inmiddels al voor veel verrassingen komen te staan met ons huis. Toen we het kochten leek alles pico bello in orde, maar dat blijkt dus niet zo te zijn.

We hebben al flink wat verbouwd en verandert aan het huis inmiddels. Veel dingen die we zelf wilden, maar ook kwamen we voor een aantal verrassingen te staan die niet zo leuk waren. Bijvoorbeeld hoe ontzettend houtje-touwtje er met het dak was omgegaan. Dat een lekkage gewoon was dichtgemaakt met een plastic tasje dat inmiddels was vergaan door de invloed van zon, regen en wind, waardoor het weer begon te lekken. Schandalig eigenlijk!

En zo waren er wel meer dingen die gewoon * piep * zijn opgelost. Onze bruine badkamer die wit was geschilderd, bijvoorbeeld. En toen bleek ook nog eens dat die rare mensen die hiervoor woonden gewoon een gat in het bad hadden geboord om een doucheschermpje neer te zetten, waardoor wij lekkage achter het bad kregen. Ongelofelijk hoeveel domme dingen wij inmiddels zijn tegengekomen... Elke keer denken we: dit zal toch wel het laatste zijn?! Maar er zal vast nog wel ergens iets boven water gaan komen ooit. Maar voorlopig zijn we hopelijk wel weer even klaar!

Dit soort verrassingen had ik wel graag eerder willen weten. Misschien hadden we dan wat minder geboden op het huis. Of waren we verder gaan kijken. In elk geval hadden we beter geweten waar we aan begonnen. Deels ook onze eigen schuld, trouwens, maar ik heb ook het idee dat er bewust een aantal dingen zijn verzwegen. Soms kan ik daar nog wel boos om worden, maar ergens vind ik dat ook zonde om mijn tijd aan te verspillen.

En soms kunnen we ook wel lachen om die achterlijke oplossingen die de vorige bewoners van ons huis hebben bedacht. Maar dat is vaak pas achteraf.

7 opmerkingen:

 1. In ons huis hebben de badkamer en de keuken ook een paar prutsers geplaatst. Zit totaal geen logica in het leidingwerk en soms denk ik ook dat ze maar wat gedaan hebben.

  Overigens hadden wij ook een dakraam wat door houtrot niet goed sloot op zolder. Hebben de verkopers niet gezegd en het bouwkundig rapport heeft er niks over gezegd. Koste me €1000,- voor een nieuwe....

  En zo zul je altijd dingen hebben. Lang leven een eigen huis! Ach zitten ook hoop voordelen aan!

  Sabrina

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Herkenbaar! Je snapt soms ook niet waarom mensen iets op zo'n - overduidelijk zwaar amateuristische - manier oplossen. Alsof ze er zelf geen last van hadden kunnen krijgen? Maar idd, niet te zwaar aan tillen en vooral snel niet meer over nadenken. Zonde van je energie!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het is dat wij alles ruimte voor ruimte vervangen dat wij echt hele rare dingen zijn tegen gekomen. Hoe zo 4 kroonsteentjes in een stopcontact. Of nog erger losse draden en zware roet aanslag aan de binnenkant van stopcontacten, er stond in de koopakte dat de gehele elektra was vervangen. Nou mooi niet! Levensgevaarlijk. Helaas kwamen wij hier pas na een jaar achter en niet binnen de 3 maanden die voor de verborgen gebreken staan. Wij hebben ook lekkage veel stukke dakpannen deze hebben we vervangen maar eigenlijk is het hele dak aan vervanging toe. Daar willen we voor sparen als de schuld is afgelost. Zo was onze afzuigkap in de keuken aangesloten op het riool? Wie verzint zo iets?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Onze jongste kocht zich meer dan 5 jaar geleden een klein knusse rijwoning. Toen we de woning gingen bezichtigen, merkten we wel dat het dak aan vernieuwing toe was maar volgens de makelaar kon het dak nog makkelijk een paar jaartjes mee. Zoonlief wilde de onderliggende kamers aanpakken maar ja, dan ben je beter uit met eerst het dak te vernieuwen.
   Pas toen we het onderdak van het dak begonnen af te breken, zagen we in welke triestige staat de balken en dakkepers waren. Tja, het dak was direct aan een volledige grondige renovatie toe : dak eraf, nieuwe balken en gewelven, nieuwe veluxen,..... In elk geval betekende het een serieuze financiële meerkost voor onze jongste.

   Nadat hij het dak had laten doen,begon hij aan de afwerking van de kamers. De rest van het huis zag er 'goed' uit maar toen hij de eerste keer een douche nam, merkten we direct dat de zijmuren van de douche volledig vochtig werden dus probleem bekeken en bleek dat er geen waterkerende laag zat en dat het douchewater gewoon in de muren achter wandtegels liep en de muren vochtig maakte. Badkamer moest er dus volledig uit dus alweer een onverwachte meerkost.Douce eruit, badkuip eruit en je kan het al raden, er zaten gebarsten afvoerbuizen onder de badkamervloer.Dus ja vloer ook maar meteen vervangen. Op de koop toe waren er ook nog problemen met het toilet : als je spoelde, kwam het spoelwater tot bijna aan de rand van het toilet en na een tijdje zakte het waterniveau terug tot normaal peil. Niet aangenaam als je net een grote boodschap gedaan had want die kwam dan bovendrijven tot uiteindelijk het waterpeil terug gezakt was. De wc werd natuurlijk ook 'aangepakt' en er was een beluchtingsbuis nodig om het probleem op te lossen.

   Aangezien onze zoon veel zelf deed van renovatie en dat enkel in de weekends kon doen, duurde het vrij lang vooraleer hij de dampkap gebruikte bij het koken.

   Tja, bij de bezichtiging voor de aankoop had hij die dampkap wel uitgetest maar toen hij begon te koken, voelde hij dat er totaal geen damp werd weggezogen uit de keuken. Wat bleek ? Er hing wel een mooie functionerende dampkap met een buisje naar boven toe dat verdween in het valse plafond maar er was nog in de achtergevel, noch in het platte dak een afvoerpijpje voorzien om de weggezogen damp uit de woning te verwijderen.

   Het terras was volledig omboord met aquadrains dus ideaal om het overtollige water naar de riolering af te voeren. Aangezien er meerdere terrastegels gebarsten waren, besliste onze zoon andere tegels te leggen en de bestaande aquadrains te recupereren. Wat bleek nu : er zaten wel aquadrains maar er was nergens een buis te vinden die het water uit de aquadrains afvoerde naar de riolering. Het regenwater 'trok' dus gewoon in de ondergrond onder het terras. Onze zoon heeft enorm veel werk gehad aan dat huisje en had hij op voorhand geweten welke verborgen gebreken het had, zou hij het zeker niet gekocht hebben. Ik hoop maar dat, eens hij aan gezinsuitbreiding denkt en een groter huis wil, hij 'dat' huisje nog tegen een schappelijke prijs zal kwijtraken.... In elk geval zal, wie het dan koopt, geen kat in een zak kopen zoals met onze zoon het geval was.

   Verwijderen
 4. Herkenbaar. Een bouwkundige keuring zegt lang niet alles. Ook wij hebben deze laten uitvoeren vanwege een vermoeden van lekkage. Niets aan de hand. Maar vervolgens kwamen wij er bij de verbouwing van de zolder achter dat het elektra daar er echt zwaar amateuristisch in geknutseld is. Dat is voorlopig het enige :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat ik eerder had willen weten, dat sparen en besparen ook erg leuk en motiverend is. Jaren een gat in mijn hand gehad, dat geld hadden we kunnen gebruiken om de hypotheek extra af te lossen. In dat geval had manlief nu al met pensioen gekunnen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dat van die badkamer is wel echt heel erg, ik snap best dat je daar niet vrolijk van wordt.

  Wat ik eerder had wellen weten? Eigenlijk niets,ik neem het leven zoals het komt.

  Groetjes Sas

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...