dinsdag 15 maart 2016

Geld 'lenen' van de spaarrekening van je kind: ja of nee?

Ik twijfelde heel erg of ik hierover wilde schrijven, maar ik vind het toch wel een interessant onderwerp en ben benieuwd hoe jullie hierover denken.

Wij sparen voor Tobias. Niet superveel, maar we zetten elke maand een bedragje opzij en daarnaast sparen we ook de kinderbijslag voor hem. Op deze manier hopen we als hij 18 is een leuk bedragje voor hem bij elkaar te hebben. Naast deze spaarrekening hebben we ook nog een potje voor hem staan voor dingen als nieuwe meubels, dure hobby's enzovoort.



Vorige maand moest het dak gerepareerd en dit viel duurder uit dan we hadden gebudgetteerd. En aangezien het best wel noodzakelijk was dat het gerepareerd werd, hebben we toen even wat geld geleend vanuit het potje voor Tobias. En man o man, wat voelde ik me daar rot bij. En wat was ik opgelucht toen we het een maandje later weer hadden aangevuld. Het was dus maar bedoelt om heel even te overbruggen, maar toch voelde het voor mij absoluut niet lekker om geld te moeten gebruiken dat voor Tobias bedoelt is.

Met andere potjes vind ik dat veel minder erg. Ik vind het niet erg om geld dat we hebben gespaard voor de vakantie uit te geven aan een dak. Of geld dat eigenlijk bedoelt is voor een extra aflossing aan de hypotheek. Maar geld dat bestemd is voor Tobias?! daar wil ik eigenlijk gewoon vanaf blijven!!

Tobias' potje is dus inmiddels weer aangevuld, maar de rest van de buffer is nu leeg. En toen kwam er een eigen risico rekening van bijna €300! Die gaan we dus mooi in termijnen betalen, want lenen van Tobias, dat wil ik eigenlijk nooit meer laten gebeuren!

Hoe staan jullie daarin? Schuif je makkelijk met het spaargeld van je kinderen of is dat voor jullie ook een no go?

36 opmerkingen:

  1. Het geld dat we sparen voor onze jongens staat op een geblokkeerde rekening waar we momenteel nog 1,7% rente op krijgen. Ook al zouden we willen, we kunnen er dus niets afhalen :-). Maar ik snap je gevoel heel goed, je komt gewoon niet aan het geld van je kinderen. Aan de andere kant, het was een eenmalige actie veroorzaakt door overmacht en je hebt het vrijwel meteen weer aangevuld dus ik zou me er niet te druk om maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Lenen is prima, zolang je maar een eerlijke rente hanteert.
    Bedenk wel: als je elke jaar kinderbijslag spaart, dan heb je bij zijn 18de verjaardag al gauw 15.000,- op een rekening. Dit bedrag heeft al die jaren maar weinig rente opgeleverd (1-2%), heeft wel meegeteld aan je vermogensrendementsheffing, en je bent het verplicht om het aan je zoon af te staan, zelfs als je zoon tegen die tijd een gat in zijn hand heeft.

    Mijn alternatief: ik "beleg" zijn spaargeld in onze hypotheek. Op deze manier krijgt hij veel meer rente, en houden wij controle over wanneer we dit geld aan hem gaan geven.

    zie ook hypotheek aflossen met spaargeld van kinderen en optimaal sparen voor kinderen

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat doen wij ook. De kinderen krijgen jaarlijks van opa de schenking. Inmiddels al 5 keer. En omdat wij zelf door onze spaarpolis in de vermogensbelasting zitten hebben wij een gedeelte van hun geld in onze hypotheek gestopt tegen een hogere rente dan de bank en wij hoeven er geen belasting over te betalen.
      Van het geld dat wij gespaard hebben voor hun betalen we hun fiets, laptop, telefoon of extra vakantie. Ook krijgen ze hun studie en reiskosten en rijlessen van ons. Meer dan genoeg vind ik.
      Sparen voor meubels voor later doen ze maar mooi zelf. Ze kunnen schuldenvrij starten en dat is in deze tijd al heel wat.
      Ik vind dus niet schuldig voelen, het is jouw geld.

      Verwijderen
    2. Wij (mijn ex en ik, storten maandelijks een klein bedrag op een gezamenlijke rekening voor haar toekomst. Dus niet iets wat ze per definitie handje contantje krijgt, maar waarmee we haar later op welke manier dan ook op weg kunnen helpen. Als dat bedrag richting de grenzen van vermogensbelasting gaat, dan moeten we dat wel anders gaan oplossen.

      Je er schuldig over voelen vind ik een beetje overtrokken. Hij mag zn handjes al dichtknijpen dat je het voor hem regelt. En zolang je het leent en niet constant maar gewoon pakt is het toch goed?

      Verwijderen
  3. Ook wij doen het op deze manier. En nee we mogen er niet aankomen. Maar nood breekt wet. Dus ja in dit soort gevallen zou ik het ook van de spaarrekening van mijn kinderen halen en zo snel mogelijk weer aanvullen. Uiteindelijk is Tobias nog geen 18 en toch ook gebaat bij een droog dak ;-)
    Ingrid

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Nee, het staat mij ook tegen, terwijl het toch gewoon "ons" geld is. De kinderen weten niet eens dat we voor ze sparen. Maar ik denk dat het vooral het idee is dat je het misschien niet meer snel genoeg aangevuld krijgt, ofzo. In december heb ik het wel overwogen om het tijdelijk te gebruiken, omdat we een familielid geld leenden om een restschuld bij de verkoop van haar huis te financieren. Maar gelukkig was het niet nodig en konden we het met gemak met ons eigen spaargeld regelen. Het zou ook inderdaad het eerste potje zijn wat ik weer aangevuld zou hebben, zodra het kan.
    Groetjes, Jolanda

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hoeveel wil je voor hem apart zetten en waarvoor precies? Studeren, een uitzet voor als hij op kamers gaat(nieuw, tweedehands) Hoeveel is reƫel?Vanaf hoeveel spaargeld moet er belasting oer betaald worden?Wanneer haal je geld uit dat potje voor hem, als hij een nieuwe laptop nodig heeft op middelbare school, voor de sportclub, of later pas?
    Beste investering hier was een flatje kopen voor studerend kind...samen met huisgenootje zorgden ze voor de kosten(al met al goedkoper dan studentenkamer)...later weer verkocht met winst.Maar als student lukt dat je niet, als ouder van een studerend kind met een afbetaalde hypotheek wel. Verder werkten ze gewoon bij, voor extra geld, autorijles,festivalbezoek.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Jacq, ik drukte per ongeluk op reactie verwijderen, maar bedankt voor je reactie, ik heb hem wel gelezen maar kan hem helaas niet terughalen.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Goh wij hebben drie kinderen en ik spaar elke maand een bedrag voor hen. Het geld staat op 1 spaarrekening met onze naam.in principe is het voor mn gevoel echt wel 'hun' geld. Als ze oud genoeg zijn krijgen ze elk een gelijk deel. Maar de laatste jaren begin ik te twijfelen of ik hun geld ook niet op dezelfde manier zou behandelen als ons geld...met ons eigen geld kopen we vastgoed en daar halen we een mooi rendement op. Als ik hun geld ook voor vastgoed zou gebruiken, dan zou ik ze vb maandelijks een hogere rente kunnen geven of een deel van de winst bij verkoop ofzo...dat is voor hen veel voordeliger dan het al die jaren op een spaarboek te zien wegkwijnen...uiteindelijk wordt daar enkel de bank blij van! Dus ik denk dat ik hun geld binnenkort ook ga 'lenen'voor 1 van onze projecten. Zaak is wel om dan erg goed bijte houden hoeveel/wat/wanneer...
    Grt nona

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nona,

      Interessant, vastgoed. Ik denk daar ook over. Doen jullie recreatief vastgoed of woningen. En wat voor rendement behaal je ongeveer.

      Ben heel benieuwd.

      Verwijderen
  8. haha! Je wilde vast niet horen dat je van mij onbekommerd de kinderbijslag uit mag geven he!

    Groetjes Jacq.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. we hebben een geblokkeerde spaarrekening voor zoon, waar we maandelijks 30 euro op storten en soms wat extra. Hier kunnen we niet bij.
    Daarnaast hebben we een andere spaarrekening waar we verjaardagsgeld op storten en andere extra's die hij krijgt. Hier heb ik weleens een paar tientjes van geleend als het echt even nodig was. Maar stortte het dan binnen 1-2 dagen terug. Komt omdat de spaarrekening onder dezelfde bank ik als onze lopende rekening. En we geld moesten halen van een andere spaarrekening, dat kostte 1-2 dagen. Het was dus handig om het even zo te doen, maar voelde inderdaad echt niet fijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Wat is jullie motivatie om voor hem te sparen? Ik heb ook een zoontje, maar het lijkt mij zo zonde van het geld om voor hem te sparen. Dat geld staat op een rekening minder waard te worden, terwijl je aan de andere kant rente betaald over jullie hypotheek. Ik ben benieuwd hoe jij dat ziet! Groetjes, Jantine

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Sinds ik weet dat spaargeld op naam van de kinderen juridisch ook echt van hen is (ze kunnen het zelfs terugeisen als ze 18 zijn en jij het voor iets anders noodzakelijks nodig had) spaar ik gewoon in een grote pot op mijn eigen naam. Er kan in al die jaren zoveel gebeuren en natuurlijk hoop je ze een lekker bedrag mee te kunnen geven, maar overmacht kan en dan wil ik zelf bepalen wat ik met het geld doe. Ik leen trouwens wel eens uit hun spaarpot als ik wat kleingeld nodig heb, krijgen ze heel snel terug hoor:)Julia

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Waarom maak je het jezelf zo moeilijk? Sparen voor zijn studie is toch voldoende. En wat hij verder nodig heeft hoeft niet altijd duur te zijn, kan hij later voor meesparen en soms zal hij 'nee' te horen krijgen. Geeft niks, leert hij van. Zoals jullie met hem omgaan komt hij niks tekort, maar doen jullie eerder jezelf tekort.
    Ik vind de hle kinderbijslag al veel geld om te sparen. Dat deden wij destijds niet. Dat zou ik denk ik nu ook doen omdat studeren zoveel duurder is geworden.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Sorry, ik bedoelde natuurlijk Tobias ipv jouw naam te gebruiken. Ik ben even niet zo helder ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Ik heb nooit geld gespaard voor de kinderen. Toen wij jong waren hadden we een torenhoge hypotheek, heel hoge kosten kinderopvang (waar geen tegemoetkoming tegenover stond) en weinig inkomsten als starters op de arbeidsmarkt. Kortom financieel kon het alleen maar beter worden. We gingen ervanuit dat als we toen de kosten voor onze kinderen konden dragen dat dat later ook nog wel kon. Prioriteit was woonlasten omlaag en goede buffer aanleggen en passief inkomen verwerven. Nu zijn we vijftig, de kinderen studeren alle drie en die kosten kunnen gewoon van de lopende rekening. Jaarlijks bekijken we wie welke ondersteuning nodig heeft en daar schuiven we dan een beetje in. Het ene kind heeft soms wat meer nodig dan de ander. Ik ben nog steeds goedkoper uit dat toen ik begin twintig was en door de hoge kinderopvangkosten kon toeleggen op mijn salaris.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Ik heb het ook wel gedaan en voelde me er ook vreselijk rot bij. Vulde het ook zo snel mogelijk weer aan, met een paar centjes extra om het schuldgevoel af te kopen. :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Ik leen schaamteloos van de kinderspaarrekeningen, aangezien daar veel op staat en ik er direct bij kan. Ze krijgen het meestal meteen terug uit de spaarrekening die 1 werkdag onderweg is, maar in het weekend is dat toch al gauw vier dagen wachten. Soms wacht ik langer met 'terugbetalen', tot het salaris er is bijvoorbeeld. Dat scheelt een keer over en weer overmaken met de spaarrekening. Het geld is toch van ons, al sparen we met de kinderen als doel. En dat renteverlies van ze valt voortaan ook best mee hoor. Ik hoop dat ik kinderen opvoed die gewoon dankbaar zijn voor wat ze krijgen en niet gaan lopen huilen om een paar euro minder rente cadeau.
    Eind vorig jaar heb ik afgeroomd in deposito's voor 10 jaar, zodat we er iets meer rente voor gaan krijgen. Toen hebben ze vast een voorschot gekregen op de kinderbijslag van januari, zodat we dat bedrag ook mee vast konden zetten. En als ik dure aanschaffen doe voor hun die uit het spaargeld betaald gaan worden dan schieten wij die ook voor uit de betaalrekening. Dus zij lenen ook wel eens van ons :D

    Heb je heel je 'eigen' buffer dan in de aflossing gestoken trouwens?

    BeantwoordenVerwijderen
  17. ik spaar vast voor de kinderen en kom daar nooit aan want denk als je daar mee begint het al snel een gemakkelijke oplossing word,hierboven staat waarom zou je sparen kinderen?bij is dat om ze een goede start in hun leven te geven want dat is heel belangrijk en vind dat niet meer as normaal

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Wat een luxe dat je kan sparen voor Tobias..
    Wel vreemd dat je dan je eigen risicio in termijnen gaat betalen.
    Tja, zo heeft een ieder zo zijn ding..

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Ik heb niet voor mijn kinderen gespaard daar hadden we in die tijd het inkomen niet naar! Later ging het ons beter en konden we rijlessen en studie (HBO en WO) voor beide kinderen betalen.
    Mijn ouders hadden 10 kinderen en spaarden voor ieder kind, niet veel maar wat ze konden missen. Lief bedoeld, was ze ook wel dankbaar maar ik had liever rolschaatsen gehad!

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Wij sparen voor de kinderen kleine bedragen per maand maar dat is inmiddels opgelopen tot een aardig bedrag.
    3 jaar geleden hebben wij een gedeelte van dat geld gebruikt om de studieschuld in 1x af te lossen (vlak voordat de rente afliep) en toen waren wij helemaal schuldenvrij.
    Ik voel mij daar niet schuldig over en dat geld moet nog steeds terug omdat wij door lage inkomsten niets extra hebben kunnen sparen de afgelopen 3 jaar, dat gaat nu pas weer en wij willen eerst een buffer opbouwen voordat we gaan terugstorten.
    Maar de kinderen zijn nog klein en aangezien het geld bedoeld is voor studie of rijbewijs heb ik er vertrouwen in dat het voor die tijd wel weer terug is.
    Ik zou het niet zo gauw gebruiken om 'het ene gat met het andere' te vullen, dat ik geld eraf ga halen voor boodschappen ofzo. Dan word het snel veel en onoverzichtelijk en met een beetje creativiteit kan je ook gewoon minder geld uitgeven.
    Ik zie hierboven ook mensen die niet sparen of spaarde maar het in hun hypotheek stoppen zodat ze in de toekomst lagere lasten hebben en dan de kosten voor eventuele studie gewoon kunnen betalen. Dat vind ik ook wel slim en als ik een hypotheek had zou ik dat misschien ook wel gewoon doen! (nu nog huurhuis, helaas)

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Persoonlijk vind ik dat je van een kinder spaarrekening moet afblijven!
    Zorg dat zelf een goede buffer hebt en spaar dan iets minder op de kinder spaarrekening.
    Ik heb te veel in mijn omgeving gezien dat een vader of moeder de spaarrekening leeg haalde voor wat dan ook en er soms ook vandoor ging.
    Afblijven dus en zorg voor je eigen buffer, anders doe je die anderen dingen maar een maand later.

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Nee, wij komen niet aan de spaarrekening van onze zoon, ook al staat deze op onze naam. Wij gebruiken hiervoor onze eigen buffer. Ik kan mij wel voorstellen dat in een extreme situatie, als de buffer tijdelijk niet toereikend is, wij het geld van hem lenen, maar het zo snel mogelijk weer terugstorten. Ik hoop dat dat niet zal voorkomen.

    Wat grappig genoeg wel eens gebeurt is dat als wij samen naar de stad gaan ik geen muntgeld meer in mijn portemonnee heb zitten. Hij biedt dan vanzelf aan het uit zijn spaarpot te halen. Eerst vroeg hij nog of hij het wel terug krijgt, maar inmiddels weet hij dat wij hem per direct terugbetalen :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Zelfs toen ik er alleen voor stond en financieel minimaal verdiende, is het me gelukt te blijven sparen. Zo'n fijn idee dat ik ze straks toch iets mee kan geven. Nooit in me opgekomen om van hun rekeningen te lenen, voor mij een absolute no-go, zelfs als ik het even niet had. Het is van hen, daar blijf ik af!

    Te vaak gezien dat kinderen dachten dat er een gevulde spaarrekening was die later leeggetrokken bleek en niet terugbetaald kon worden. Wil ik echt niet, afblijven dus ... principekwestie :)

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Wij hebben dit afgelopen jaar gedaan. Voel ik me er rot onder? Ja en nee. Ja want het is van hun, nee want we zijn van die rottige schuld bij de bank af met rare regeltjes. Nu hebben we tijd genoeg om alles weer aan te vullen en dat lukt ook prima. Scheelt echt heel veel rente die de kinderen dan weer extra krijgen op hun rekeningen. En ik gun het mijn eigen kids veel meer dan een rottige bank. Wat ik me afvraag is hoeveel geld wil je voor Tobias sparen?

    BeantwoordenVerwijderen
  25. Tja, slaapt Tobias niet onder dat dak dan?

    BeantwoordenVerwijderen
  26. Onze kinderen hadden ook een aardige spaarrekening. Ik leerde ze sparen en de waarde van het geld kennen. Met 18 jaar lieten ze hun spaargeld rollen en het was zo op. Voor niets alle moeite. Maar nu hebben ze iedere een mooi eigen huis, gaan goed met geld om. Dus het is toch goed gekomen.

    BeantwoordenVerwijderen
  27. Ik zou het geloof ik wel doen, als dat voordeliger is. Daar heeft namelijk iedereen, ook Tobias, profijt van. Maar ik kan me je gevoel erbij voorstellen. Misschien is het een idee om de potjes te splitsen. Een potje echt voor bijvoorbeeld studie en rijbewijs een potje van 'mooi als hij het mee kan nemen, maar als het op een andere manier gebruikt wordt waar hij ook van profiteert, zoals het huis, dan is het ook prima'. Ik vind met name een studie wel heel belangrijk, die kans wil ik mijn kinderen financieel kunnen bieden. Maar verder zou ik ze vooral een goede werkmentaliteit mee willen geven en de vaardigheid om om te gaan met geld.

    Toen ik 18 werd, stond er ongeveer €600 op de spaarrekening die ik van mijn ouders kreeg, die ging op aan het rijbewijs. Daarnaast hoefde ik, mits ik mijn best deed, niets aan mijn studie te betalen. Rond mijn 22e bleek er ook nog een spaar(woeker)polis te zijn, ter waarde van ongeveer €4500. Die heb ik toen in het huis gestopt. Was heel fijn, maar als het er niet was geweest, dan had ik me ook gered. Bovendien ben ik het nu (door verhuizing en uitkoop) alsnog kwijt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wij hadden voor beide zoons een spaarekening waar op het laatst voor allebei 16.000 euro op stond voor hun studie.
      Wat overbleef was voor hen.
      Onze oudste zoon heeft zelf zijn rijbewijs betaald en wij hebben hem toen 500 euro gegeven als bijdrage in de kosten.

      Verwijderen
  28. Aanvulling: ik wist trouwens niet van het bestaan van die polis, die was dus echt extra. De €600 op mijn kinderspaarrekening was ik wel van op de hoogte, dat was geld van opa en oma, kinderspaarweek en aanvulling van ouders.

    BeantwoordenVerwijderen
  29. Ik vind dat altijd raar... sparen voor je kinderen. Wij sparen per maand wat er over blijft en dat gaat op 1 rekening. We verkwisten geen geld of wat dan ook. Spaarrekening groeit goed. Als De Kinderen Later STUDIE Of rijbewijs Willen Halen Dan sponsoren we waar t kan met t geld op onze rekening. Als ze straks wat ouder zijn (nu 2 en 4) krijgen ze een kinderrekening bij de rabobank en dan gaat daar t zakgeld en verjaardagsgeld op. Mogen ze zelf uitgeven.
    Maar ik snap niet waarom mensen een aparte spaarrekening hebben voor de kinderen. Bij ons is t een grote rekening. Geen bedrag voor verbouwing of bedrag voor kinderen bedrag voor de vakantie etc. Zou gek worden van al die potjes/rekeningen.

    BeantwoordenVerwijderen
  30. lastig idd! in jullie situatie, een reparatie aan het dak dus noodzakelijk, zeker doen! maar t liefst zorg ik zelf voor goede buffer, maar soms zijn de kosten hoger dan verwacht/gespaard idd

    BeantwoordenVerwijderen
  31. Wij hebben een zilvervloot rekening. Op 1 januari storten wij de maximale jaarlijkse inleg, betaald vanuit de 13 maand, en de rest van het jaar hebben we er geen omkijken naar. We kunnen hier niet aan komen. En al konden we dat wel, dan zal oo dat niet doen. Het is niet mij geld. Vanaf het moment dat het op haar spaarrekening wordt gezet is het van haar. Mochten een gat hebben moeten wij het anders oplossen dan haar geld te gebruiken.

    BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)