woensdag 2 maart 2016

Hoeveel aflos-feestjes kun je vieren?

Voor ons is elke (extra) aflossing op de hypotheek een klein feestje. De bedragen die ik soms voorbij zie komen bij anderen zullen wij nooit halen, maar langzaamaan komen we er ook wel.

Vandaag bereikten we weer een leuke mijlpaal: we hebben inmiddels 10% van de hypotheek afgelost! Zoals sommige misschien nog wel weten zijn we in Mei 2014 overgestapt van lineair aflossen naar annuïtair aflossen, zodat we wat lagere verplichte maandlasten hadden. Als we lineair waren blijven aflossen hadden we deze 10% 2 maanden eerder bereikt en zouden we nu op ongeveer 10,6% zitten.

Opzich lopen we dus nog helemaal niet zo ver achter op het oude schema! :) Dat vind ik wel een fijne gedachte. 

Op naar de 20% dan maar! Ik ben benieuwd of we dit ook weer binnen 3 jaar voor elkaar krijgen, waardoor we toch in het tempo van de lineaire aflossingen blijven lopen. :) We krijgen sowieso weer een leuk bedrag terug van de Belastingdienst, dat we gedeeltelijk gaan gebruiken voor een extra aflossing. Dat was ook wel een leuke verrassing trouwens. :)

22 opmerkingen:

 1. Ik vind het leuk hoor! Meelezen met jullie aflossingen en leven. Wij lossen ook maar kleine bedragen af. Sommigen zie ik jaarlijks 10.000 Euro of meer aflossen, maar dat kan voor ons echt niet. Dus ik ben blij dat er nog meer 'gewone' mensen zijn die ook gewoon hun best doen en met kleine stapjes aflossen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk dat er geen verschil is tussen het extra aflossen door 'gewone' mensen, zoals jij ze noemt, en mensen met een hoger inkomen. Het belangrijkste is de mindset om te willen aflossen. Dat verbindt hen, vind je niet?

   Verwijderen
  2. Ja dat verbindt zeker. Ik bedoel ook niet dat andere mensen niet 'gewoon' zijn. Maar ik herken me wel in daantjes opmerking van langzaam gaan in vergelijking met anderen.
   Soms voelt het een beetje alsof het een druppel op de gloeiende plaat is in vergelijking met bedragen van anderen. En in ons geval moeten we er ook nog het een en ander voor laten (daar komt toevallig morgen een blogje over van mij).
   Maar mooi ook om te kijken naar de verbindende factor! Want die ervaar ik ook zeker.

   Verwijderen
 2. Gefeliciteerd met je 10%!
  Wij kunnen per jaar meer dan 10.000 euro extra aflossen. Deels komt dat doordat er hier waarschijnlijk een hoger salaris binnen komt. Het heeft ook met keuzes te maken. Ik denk dat wij een stuk soberder leven dan jullie. Vanwege mijn beperkte energie en mijn ingewikkelde dieet zijn bv uitstapjes en vliegvakanties niet eenvoudig. Heb zelfs nog nooit in een vliegtuig gezeten en word dit jaar vijftig :D We zijn al drie jaar niet op vakantie geweest en de laatste vakantie was met manlief een week buiten het hoogseizoen in een caravan in Nederland. Wat overigens een heerlijke vakantie was.
  Qua aflossen is dat een geluk bij een ongeluk, zullen we dan maar zeggen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @yelena
   Hoe hoog is jullie buffer naast het aflossen dan?
   Wij leven ook best sober maar gaan wel 1x per jaar op vakantie en 1x een weekendje weg. Samen binnen een budget van 1500€

   Idd kamperen of buiten het seizoen. Nooit vliegen in elk geval.

   Verwijderen
  2. Onze buffer is zo hoog dat we precies geen belasting over ons vermogen hoeven te betalen.
   Ik ben een stuk ouder dan jij (49) en ben altijd voorzichtig met geld omgegaan. Zo hebben wij een paar jaar een dubbel inkomen gehad en van maar een salaris geleefd.
   Ik ben het met Bespaar Balans eens dat het ook een mindset is om extra te willen aflossen. Mijn man verdient een goed inkomen, maar is ook kostwinner. Ik heb geen inkomen.

   Verwijderen
  3. Bedankt voor je toelichting!

   Verwijderen
 3. Ik vind het ook fijn om te lezen dat er mensen zijn die met kleine bedragen aflossen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ook al zijn het kleine bedragen. Je doet het toch maar. Andere mensen zouden het opdoen.
   Zelf gaan we deze maand ook voor het eerst aflossen. In België kan je dat maar 1 keer kosteloos per krediet. Dus wij doen ineens wel een groot bedrag van het spaargeld. De bedoeling is dat we nu 5500 euro in één keer aflossen en dan moeten we dus een jaar wachten :-), maar we hebben nog een krediet waar we na de zomer nog eens 10500 voor gaan aflossen. Dan zullen we op één jaar 16000 Euro moeten afgelost hebben. Ik kan amper wachten nu sinds we de knoop doorgehakt hebben. Ik ben ook benieuwd wat het nieuwe maandbedrag wordt...
   Er staat ook wel iets tegenover. Zo gaan we niet meer op vakantie behalve naar onze caravan in Zeeland, heb ik onze namiddaghulp opgezegd,bergen we een paar projecten (badkamer, tuin en nieuwe auto)op en zal Fee een dag minder naar de opvang gaan. Dat moet ons maandelijks een winst geven van 1450 euro dat we meer gaan hebben wat we dan zullen sparen om af te lossen na de zomer...
   Onze knoop werd definitief doorgehakt door perikelen met onze bank. Al hadden we er het voorbije jaar vaak over gesproken.

   Groetjes, Sandra

   Verwijderen
 4. Klein of groot. Veel of weinig. Dat zijn betrekkelijke woorden. Voor de één is 1000 Euro aflossen enorm veel, voor de ander een maandelijks cijfertje. Ieder doet het op z'n eigen tempo, met eigen keuzes. Geniet van het feit dat het zo gestaag gaat! Alle beetjes helpen!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik vind aflossen an sich al knap tegenwoordig ;-) Al doe je een euro extra. Ik vraag me alleen af wat er gebeurt als je de hypotheek daadwerkelijk hebt afgelost - want dan komen er toch weer hele andere kosten bij kijken?

  Voor mijn gevoel is een hypotheek echt een eindeloze bodemloze put; maar dat kan aan mij liggen. Ik heb er namelijk geen verstand van en me er nooit zo in verdiept.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die extra kosten: ben benieuwd of iemand daar iets over weet en met ons wil delen, want daar ben ik zelf ook heel benieuwd naar. Heb zelf al wat lopen zoeken, maar kon niks vinden over nieuwe kosten als je hebt afgelost...

   Je betaalt sowieso als onderdeel van je belastingen het "Eigen Woning Forfait", dat is een percentage van de WOZ-waarde van je woning - dat betaal je nu ook al. Echter, als je je hypotheek (grotendeels) hebt afgelost krijg je een extra aftrekpost "Geen of een kleine eigenwoningschuld" - die compenseert het feit dat je geen HRA meer krijgt... denk ik :)

   Verwijderen
  2. Ik heb mijn huis afgelost en nee, geen extra kosten. Je betaalt inderdaad geen Eigen woning Forfait meer, krijgt geen HRA meer, maar betaalt natuurlijk ook geen rente meer voor je hypotheek. Het vermogen in je eigen huis is belastingvrij. Julia

   Verwijderen
 6. Gefeliciteerd met jullie mijlpaal. Mooi om te zien wat voor effect (extra) aflossen heeft, ook al gaat het om kleinere stapjes. Ik zie geen verschil tussen het aflossen van grote of kleinere bedragen. Het gaat wat mij betreft om de mindset. Het doel dat je wilt bereiken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Helemaal mee eens. En ook die kleine stapjes gedragen zich als een sneeuwbal.

   Verwijderen
 7. Ziet er goed uit toch? Alle beetjes meer dan de bedoeling zijn gewoon heerlijk meegenomen. Op naar de 20!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Gefeliciteerd! toevallig gaan wij ook deze maand de 10% aantikken

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Gefeliciteerd hoor. 10% is al een heel mooi stuk van je hypotheek. Op naar de 20%.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Sinds 2008 extra aan het aflossen. Gaan dit jaar naar de 40% toe!
  Ondanks dat ik zelf sinds maart 2015 werkloos ben. Mijn partner heeft een 50% contract en kan door gezond ook niet meer werken. Kwestie van direct schakelen en kijken naar alle onnodige luxe, dus consuminderen.
  Dit bevalt prima en ik wordt er steeds rustiger van in het hoofd. Geen stress.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Super zeg! Die 10% is maar vast binnen, heerlijk. Met annuïtair aflossen zijn de eerste jaren natuurlijk ook het zwaarst. Tenminste, dan betaal je de meeste rente. Het gaat dus steeds sneller.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Doe je wel eerlijk? Ik consuminder al 30 jaar, en ben al 10 jaar bezig met mijn hypotheek. Dus al veel truucs door, en (natuurlijk) verder met aflossen. Verder hier (nu) de mazzel van 2 inkomens, terwijl jullie een deel van de 3 jaar op 1 inkomen deden. En dan nog steeds de moeilijkste 10% in 3 jaar doen. Da's toch goed? Daar mag je toch trots op zijn? Voor ons is het makkelijker, wij voelen ons veel minder trots met aflossingen, hoor.
  De winst en het gemak gaan bij jullie ook komen, zo na 30% gaat het opeens hard en "vanzelf". Deels omdat je alles gewend bent dan om zo te doen (consuminderen en aflossen), deels omdat de sneeuwbal dan op gang komt. Vergelijken moet je niet doen (of heel secuur en eerlijk), anders wordt je onnodig verdrietig. Gewoon trots zijn op wat je wel doet, en jullie zijn gewoon berevroeg begonnen. Top!

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...