vrijdag 10 juni 2016

De eerste week zonnepanelen

Het is inmiddels alweer een week geleden dat onze zonnepanelen zijn geplaatst. En dankzij het lekkere weer van de afgelopen dagen gaat het echt lekker!! Natuurlijk ga ik niet elke week een blogje hierover plaatsen, maar ik wilde wel even vertellen hoe deze eerste week is gegaan...

Op donderdag werden de panelen dus geplaatst. Aan het eind van de dag kregen we een email met daarin een gebruikersnaam en wachtwoord om constant te kunnen bekijken hoeveel onze panelen opwekken. De omvormer heeft een wifi verbinding, dus dat is ideaal: we krijgen elke dag een grafiekje waar je in kunt zien hoeveel er is opgewekt. In combinatie met de gegevens van onze slimme meter geeft dat een leuk beeld van het reilen en zeilen binnen ons huishouden :)

Vanaf vrijdag begon dan het echte opwekken, terugleveren enzovoort.

Vrijdag:
8,5 kWh opgewekt
2 kWh gebruikt
7 teruggeleverd
1,5 kWh die is opgewekt zelf verbruikt
Netto: -5 kWh

Zaterdag:
13,75 kWh opgewekt
2 kWh verbruikt
11 kWh teruggeleverd
2,75 kWh die is opgewekt zelf verbruikt
Netto: -9 kWh

Zondag:
18,65 kWh opgewekt
2 kWh verbruikt
15 kWh teruggeleverd
3,65 kWh die is opgewekt zelf verbruikt
Netto: -13 kWh

Maandag:
19 kWh opgewekt
5 kWh verbruikt
16 kwh teruggeleverd
4 kwh die is opgewekt zelf verbruikt
Netto: -11 kWh

Dinsdag:
15,85 kWh opgewekt
4 kWh verbruikt
14 KWh teruggeleverd
1,85 kWh die is opgewekt zelf verbruikt
Netto: -10 kWh


Woensdag:
18,5 kWh opgewekt
1 kWh verbruikt
16 kWh teruggeleverd
2,5 kWh die is opgewekt zelf verbruikt
Netto: -15 kWh

Donderdag:
18,9 kWh opgewekt
3 kWh verbruikt
13 kWh teruggeleverd
5,9 kWh die is opgewekt zelf verbruikt
Netto: -10 kWh


Momenteel wekken we dus veel meer stroom op dan dat we zelf verbruiken. In de winter zal dit hoogstwaarschijnlijk andersom zijn en dan heft dit elkaar weer op. :) 

O ja, en we hebben tot nu toe 91 kilo CO2 bespaart door de zonnepanelen. Kunnen we al bijna een keer CO2 neutraal naar Nice ;)

14 opmerkingen:

 1. Wat gaat dat hard met dat mooie weer! Geweldig om te zien lijkt me. Duimen maar voor een hele lange, zonnige zomer! 🌞🌞🌞

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bij mijn oude meter is het leuk om te zien dat hij achteruit holt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat lijkt mij ook leuk. Hoe doen ze dat dan eignelijk bij de energieleverancier als je meer opwekt dan je zelf verbruikt?? Of hebben jullie dat nog nooit gehad...

   Verwijderen
  2. Nee zoveel liggen er nu ook niet, ongeveer de 2/3 wekken we zelf op. Als ik de standen invul komt wel de opmerking dat er weinig gebruik is en dan schrijf ik dat er een paar panelen liggen.

   Verwijderen
  3. Voor stroom die je teveel levert krijg je ongeveer 6ct/kwh. weinig in vergelijking met 23ct/kwh die je betaalt voor de stroom die je teweinig opwekt.

   Verwijderen
  4. @rentenier: dat weet ik, maar ik vroeg me af of ze daar bij een feraris meter niet moeilijk over doen....

   Verwijderen
 3. Lijkt mij zo leuk om iedere keer weer te zien hoeveel stroom je zelf opwekt. Geweldig, al die verschillende manieren om duurzame energie op te wekken, ik word ook altijd blij als ik wind molens zie draaien.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben het met anoniem eens hierboven, zou de hele dag op die meter staan te gluren!

  We hebben ze nog niet, maar ze gaan er zeker komen binnenkort.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb jullie opbrengst vergeleken met die van ons op dezelfde dagen. Wij hebben in die periode 11,5 KwH meer opgewekt. Mogelijk hebben wij hier in de Betuwe meer zon gehad.
  Wij hebben twaalf panelen en de verwachte oobrengst toen we ze kochten was per jaar ongeveer 2400-2500. Kortgeleden zat ons eerste jaar erop en hadden we een opbrengst van 3250!
  Die 2500 is ongeveer ons jaarverbruik als gezin en we hebben nu ruimte over. Ik ben de oven meer gaan gebruiken en ik wil een inductiekookplaatje erbij hebben. Zo verbruiken we minder gas en bakken en ovengerechten zijn een hobby van me. Hoef ik me niet schuldig te voelen over het energieverbruik :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Fijn toch? :D

   Wij koken hier sowieso al elektrisch, dus zulke dingen hoeven we niet te doen. Maar het komt vast goed ;)

   Verwijderen
 6. Leuk om te lezen. Wij denken er ook over om dit jaar zonnepanelen te laten plaatsen. Binnenkort maar eens wat offertes opvragen. Hoe was je ervaring met de plaatsing?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Toen de panelen werden geplaatst waren wij in Friesland bij sanders beppe die ziek is. Dus heb er weinig van meegekregen, behalve dat het er nu netjes opligt :)

   Verwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...