woensdag 29 juni 2016

Spaart Tobias dinoplaatjes?

Er is me de afgelopen dagen al meerdere keren gevraagd of Tobias de dinoplaatjes van de Albert Heijn spaart. Mijn antwoord is nee, maar zijn oma spaart ze wel! ;) Oma is namelijk druk bezig om een plakboek met dinoplaatjes aan te leggen voor Tobias! Dus neem ik braaf alle dinoplaatjes aan bij de kassa en als collega's ze aanbieden zeg ik ook geen nee.

Tobias zelf krijgt er nog weinig van mee. En als het aan mij ligt blijft dat voorlopig ook wel zo. Ik ben niet zo'n fan van marketing die gericht is op kinderen. Ik snap wel dat bedrijven het doen, want wie zegt er nou nee tegen zo'n lieve ontwapenende glimlach? Ik ben er zelf ook gevoelig voor als ik bijvoorbeeld zie dat Tobias zo enorm blij wordt van Dikkie Dik koekjes! Maargoed, daarom hou ik hem voorlopig even uit de buurt van dit soort acties en maak hem niet wijzer dan hij is!

Verder moet ik stiekem ook wel lachen om de reactie van een gelovige vriendin van me op de dinoplaatjes. Die is helemaal anti. Want dat past natuurlijk niet echt binnen het scheppingsverhaal. Dus is er zelfs een speciale site opgericht om het echte dinosaurussenverhaal te vertellen. Namelijk dat dinosaurus en mens naast elkaar hebben geleefd. Right. Die meneer heeft waarschijnlijk nooit naar Jurassic Park gekeken, anders zou hij wel weten dat dinosaurussen en mensen niet zo goed samengaan. ;)

Overigens is dit niet de eerste verklaring die ik heb gehoord voor dinosaurusbotten. Andere verklaringen:

 • Een vertalingsfout in de Bijbel. In de oorspronkelijke tekst zou staan "de aarde werd woest en ledig" Kortom: de aarde bestond al, maar werd door God herschapen.
 • God heeft de aarde geschapen als een 'volwassen planeet'. Net zoals Adam en Eva niet als baby's werden geschapen maar als volwassenen heeft God ook de aarde zo geschapen dat ie er al oud uitzag vanaf het begin. 
Eerlijk gezegd vind ik deze verklaringen dan wel een stuk logischer klinken dan dat dino's en mensen tegelijk hebben geleefd. En wat mij betreft zijn gelovige mensen sowieso niet verplicht om met een verklaring te komen. Ik heb er zelf juist veel meer respect voor als iemand toegeeft dat ie niet weet hoe het allemaal is gegaan, maar gewoon op God vertrouwt, dan wanneer iemand zich in allerlei bochten gaat wringen en wetenschappelijk bewijs gaat verdraaien om er maar een verhaal van te maken. Op zo'n moment gaat bij mij de boel op slot en hoef ik het al niet meer te horen. 

Maar sorry, ik dwaal enorm af. ;) Sparen jullie dinoplaatjes? :)

7 opmerkingen:

 1. Ik had de ophef al gelezen inderdaad. Geen probleem als je er anders over denkt. Ieder z'n ding. Maar laat het gewoon.

  Ik spaarde ze voor mn dochter, zij is 9 en krijgt het uiteraard wel mee. De hele klas is in de ruilsfeer. Overigens gaat zo'n boek straks gewoon de vergetelheid in hoor. Net als alle eerdere acties. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik had al veel plaatjes geweigerd. Tot mijn dochter (alla ik ben een prinses type) thuis komt en zegt ik spaar Dino plaatjes (HUH JIJ!) wil jij zo'n boekje voor mijn halen, mam? Zucht. Nergens die boeken meer te vinden natuurlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij zouden niet mee doen, toch nam ik de plaatjes mee. Want stickers zijn ook leuk. Legde ze appart want zolang er geen weet van is... Tot dat dus oma aan kwam met een hele stapel plaatjes. Dus gister toch maar naar de winkel gefietst om een dinoboek te kopen. Gelukkig lagen er nog hele stapels hier. Oudste zoontje helemaal blij want ja nu heeft hij ook een dino boek. Net als de rest, en ik maar denken dat hij er geen weet van had hahah

   Verwijderen
 3. Wij sparen ze niet, en zijn geloof ik de enige van de klas... Eigenlijk sparen ze ze wel dus, maar krijgen ze ze niet van mij :-) We hebben ook geen boek gekocht. Zielig? Misschien. Ik wil alleen niet nu ineens naar de AH moeten omdat ze daar van die plaatjes hebben. Zeker omdat ze naar zo'n boek inderdaad nooit meer omkijken. #saaiemoeder #sorry :-) Elk kind heeft recht op zijn eigen jeugdtrauma denk ik dan maar. Hopelijk is dit het ergste wat ik ze aan doe.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Nee, en deze ophef heb ik geloof ik ook compleet gemist. Overigens ben ik daar dan weer niet rouwig om...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dirk spaart ze ook niet echt, tenminste niet voor het plakboek, hij gebruikt ze gewoon als stickers. Wel vindt hij het leuk om de dubbele eruit te zoeken en die aan het buurmeisje te geven, want die spaart ze wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik had al wat gekregen, maar dat stil gehouden. Toen mijn zoon anderhalve week geleden mee kwam heb ik ze ook mijn plaatjes gegeven, en nu heeft hij via ruilen en krijgen een heel boek vol, op 1 plaatje na. Zelfs het boek heeft hij van een vriendje gekregen. Best knap vind ik. Maar ik ga dus niet bewust naar 1 winkel omdat je daar wat krijgt.

  De geloofskwestie vind ik, net als jij opvallend. Als je ergens in gelooft (ik ook overigens) dan hoef je dat toch niet te bewijzen? Ik kan in elk geval niets bewijzen, en voel daar ook niet de behoefte toe. Ik voel me ook niet bezwaard over een dino-aktie, of het nou wel of niet 'waar' zou zijn. Maar goed, ieder doet het op zijn eigen manier.

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...