zondag 5 juni 2016

Van 16 uur werken naar 20 uur werken

Sinds vorige maand werk ik 20 uur in plaats van 16. Ik had verwacht dat dit niet zoveel problemen op zou leveren en opzich valt dit ook wel mee, maar ik merk wel dat ik nog even mijn weg moet vinden in het doorgeven van mijn uren.

Hoe het bij ons op het werk gaat: je geeft in een speciaal systeem je beschikbaarheid door. Dit doe je voor het aantal contracturen + 8 uur extra zodat ze je flexibel kunnen indelen. Eerst gaf ik dan 24 uur door en nu dus 28.

Toen ik 16 uur werkte wist ik het altijd zo in te plannen dat ik in elk geval op dinsdag- en donderdagochtend werkte. Dit zijn de dagen dat ik kinderopvang voor Tobias heb. Nu ik 20 uur werk is de woensdagmiddag daar nog bijgekomen qua opvang. Maar ik merk dat het nu toch vaak voorkomt dat Tobias op de kinderopvang is en dat ik niet hoef te werken en dat ik dan juist word ingedeeld op tijden dat hij niet bij de kinderopvang is. En dat is leuk voor een keer, maar niet als het elke week gebeurt. Want ik merk dat ik Tobias nu veel minder zie dan ik eigenlijk zou willen.

Bovendien kreeg ik ook 'klachten' van Sander dat we elkaar veel te weinig zien, omdat ik vaak in het weekend moet werken. Ook niet echt leuk, natuurlijk.

Daarom ga ik nu proberen om op een andere manier mijn tijden in te delen, waarbij ik mijn beschikbaarheid zo indeel dat ik alleen op dinsdag, woensdag en donderdag kan worden ingedeeld. De rest van de week blijft dan gewoon vrij voor mijn gezin.

10 opmerkingen:

 1. Dat is mooi geregeld voor je werkgever en minder voor jou. Ik werkte toen we alleen zoon hadden 28 uur per week maar dan op vaste dagen. Toen dochter erbij kwam zakte ik naar 24 en later 25 uur per week, maar ook weer vast. Ik heb ook alleen op woensdag een alternatief voor de opvang, dan passen mijn ouders op. Inmiddels zijn ze groter en alleen dochter gaat nog een middagje naar de BSO (tot de zomervakantie). Ik wissel nu wel eens mijn vrije maandag om voor de vrijdag.
  Ilse

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Opzich is het voor mezelf ook wel goed geregeld, hoor :) Als we een keer een afspraak hebben op dinsdag bijvoorbeeld dan kan ik het ook gewoon zo schuiven dat ik er geen vakantie-uren voor hoef op te nemen. Het is heel flexibel. Echt ideaal met kleine kinderen, vind ik, maar ik moet nu nog even mijn weg vinden met die 4 extra uren.

   Verwijderen
 2. "klachten" van Sander...zelfs tussen aanhalingstekens verwondert mij dat. Hij kan zijn tijd dan aan Tobias, huishouden, hobbies e.d. besteden. Als jij dan thuiskomt hebben jullie alle tijd voor elkaar!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. als sander doordeweek fulltime werkt en zij in de weekenden toevallig 2x, dan zie je elkaar dus erg weinig... snap t wel. mn man werkt ook vaak zaterdagen (naast meer dan fulltime doordeweek) ik ben altijd thuis (werk als gastouder, thuis..) dus wil t weekend gezinstijd, leuke dingen doen thuis of weg etc. lukt door zijn werk ook niet altijd en dan is t dus alleen maar de zaterdag zelfs, (alleen voor kerst de zondag :p) maar herkenbaar hoor.. vindt zulke veranderingen ook altijd enorm wennen ook al lijkt t iets kleins

   Verwijderen
 3. Nou Janne, ik snap best dat Sander het niet gezellig vindt als Daantje elk weekend het hele weekend zou werken en je bijna geen tijd met zijn drietjes hebt. Het is ook een compliment als je man aangeeft dat hij je mist :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Snap het wel ja. 28u opgeven is toch net wat meer puzzelen.
  Ik vroeg me af, nu je een tijdje werkt heb je vast een bepaald 'minimum salaris'. Heb je al eens kunnen uitrekenen hoeveel jullie er nu netto op vooruit gaan?
  Ik ben zelf bezig met banen zoeken, en maak dan online berekeningen voor kinderopvangtoeslag etc. Maar moet dan ook mijn 'aanrechttoeslag' inleveren natuurlijk. Vroeg me af hoe dat bij jullie is?
  Ik zou bij 16u werken meer opvang nodig hebben dan jullie denk ik.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je houdt altijd recht op je heffingskorting, of je nu wel of geen inkomen hebt. Als je gaat werken verlies je niet je aanrechttoeslag maar verdien je een groter deel van je inkomen netto door het toepassen van de heffingskorting

   Verwijderen
 5. mis je nu dan niet je ORT? of krijg je die niet?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, ik krijg dan wel minder toeslagen uitbetaald omdat ik dan meer doordeweeks werk. Maarja, het is niet anders dan!

   Verwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...