zondag 7 augustus 2016

Lastenverlichting of looptijdverkorting?

Mevrouw Moneywenkbrauw vroeg zich af waarom wij voor lastenverlichting kiezen en niet voor looptijdverkorting. Een leuke vraag waar ik uiteraard wel antwoord op heb.

Korte termijn besparingen

Bij lastenverlichting verandert er niets aan de looptijd. Hierdoor wordt het maandbedrag lager, want de totale hypotheeksom wordt opnieuw uitgesmeerd over de resterende looptijd. Daarnaast betaal je ook minder rente vanaf dat moment. Hierdoor heb je dus direct lagere maandlasten. 

Bij looptijdverkorting merk je het effect pas aan het einde: je blijft hetzelfde betalen, maar je bent dan opeens eerder klaar met aflossen. 

Zelf hebben wij dus gekozen om te gaan voor een direct merkbaar effect. We hebben er in principe niets aan om (bijvoorbeeld) 5 jaar eerder hypotheekvrij te zijn. We hebben er veel meer aan om elke maand weer een klein stukje minder te hoeven betalen. Op die manier gaat een steeds kleiner gedeelte van het salaris naar de hypotheek. Een erg fijn idee, want je weet maar nooit wat er in de toekomst kan gebeuren... 

Een lager maandbedrag als 'beloning'

Al die kleine bedragen die we aflossen leveren nu elke maand een besparing op die we ook weer in de hypotheek kunnen steken. Dit motiveert ons om ook weer door te gaan met extra aflossen. Als er geen 'beloning' in zat (in de vorm van een lager maandbedrag) dan zou het voor ons minder 'leuk' zijn om extra af te lossen.


Dit zijn eigenlijk de 2 belangrijkste redenen waarom wij voor lastenverlichting kiezen. Ik ben wel benieuwd of er ook mensen zijn die voor looptijdverkorting kiezen / wat de redenen daarvoor kunnen zijn.


14 opmerkingen:

  1. Als je kiest voor lagere maandlasten en je lost ieder jaar 10% extra af, dan is je hypotheek na 10 jaar afbetaald ipv 20 of 30 jaar. Twee vliegen in een klap :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Grappig, want datbis waar ik ook meteen aan dacht. Ik heb een hypotheek voor 20'jaar, betaal elk jaar 10% extra en heb daardoor lagere lasten (nu) en ben over 5 jaar hypotheek vrij. Dat heeft dan 8 jaar geduurd ipv 20.

      Verwijderen
    2. wauw wat een luxe als je 10% extra per jaar kan aflossen!! heerlijk als dat kan!

      Verwijderen
  2. Op ons vorige huis hadden we een soaarhypotheek en toen hebben we er over nagedacht welke keuze wij wilden maken. Wij vonden de lagere maanlasten fijner want dan konden we extra hard doorsparen voor ons volgende huis. We hebben echter geen extra storting gedaan omdat onze verhuisplannen ineens heel concreet werden en het niet veel zin had om een extra storting te doen. We hebben nu geen spaarhypotheek meer, maar een annuiteitenhypotheek. We lossen bijna elke maand extra af. Zo hebben we bijna elke maand lagere woonlasten en de looptijd wordt korter. Als we op schema blijven zijn we over ruim zes jaar van onze hypotheek af. Dan is manlief 59 en ik 56. Geeft dan ook extra vrijheid om evt minder te gaan werken of eerder met pensioen te gaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wij kiezen voor looptijdverkorting. We hebben de komende paar jaar nog een hoge rente en willen daar graag zoveel mogelijk van profiteren. De hypotheek loopt door looptijdverkorting af als onze kinderen gaan studeren. Wij vinden het fijn dan lage maandlasten te hebben. Nu kunnen wij de maandlasten makkelijk betalen. Hypotheek is berekend op 1 inkomen en we werken allebei. Spaarhypotheek aflossen kan trouwens niet zomaar zoals Teun friske hierboven aangeeft, bij ons in ieder geval niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik zou ook in de eerste instantie gaan voor lastenverlichting. Dat geld kun je opsparen om sneller af te lossen, waardoor je die looptijdverkorting op gegeven moment vanzelf krijgt, zeker als je - zoals Teun Fritske aangeeft - ook jaarlijks extra aflost binnen wat mag.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wij doen het om en om
    We sparen 1000 euro voor verlaging van de maandlasten en de volgende 1000 euro vragen we looptijd verkorting aan.
    zo snijdt het mes inderdaad aan 2 kanten

    Willem

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik snap je redenatie niet helemaal. Als je kiest voor looptijdverkorting wordt je toch ook 'beloond', alleen dan doordat je vanaf datum x geen hypotheek meer hebt? Of bedoel je dat dit niet zichtbaar genoeg is voor jullie?
    Zelf heb ik overigens geen hypotheek, maar ben er wel erg geïnteresseerd in! In sommige gevallen kan het juist extra voordelig zijn als je voor looptijdverkorting kiest, met name bij een kleine spaarhypotheek. Dan betaal je de rente in veel gevallen netto door het EWF, terwijl je over een kleiner bedrag de rente vergoedt krijgt door de bank of verzekeraar.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Uiteindelijk is er dan natuurlijk ook een beloning, omdat je eerder klaar bent met aflossen. Echter hebben wij ervoor gekozen om direct een verschil te zien in onze portemonnee, omdat we nu elke maand weer een stukje minder hoeven te gaan betalen :)

      hoe het werkt met een spaarhypotheek weet ik niet, daar heb ik totaal geen kaas van gegeten. Wij hebben een annuitaire hypotheek.

      Verwijderen
    2. Ik snap jouw vraag niet, jouw vraag lijkt te gaan over een spaarhypotheek. Bij annuitetenhypotheek gaat het toch gelijk op? Lagere lasten en je hebt je hypotheek sneller afgelost als je extra stort.

      Verwijderen
    3. Een annuiteitenhypotheek behoudt bij lasten verlichting de originele duur, alleen je schuld daalt en je rentebedrag ook. Waardoor je maandbedrag zakt.
      Bij looptijdverkorting blijft je bedrag hetzelfde, je bent alleen eerder hypotheekloos.

      Beide zijn interressant. De tweede vorm is leuk voor later, de eerste vorm is fijn voor nu. Bij elke extra aflossing kun je voor 1 van deze twee dingen kiezen.

      Ik heb trouwens helamaal geen idee waar je de spaarhypotheek vandaan haalt..

      Verwijderen
  7. Wij kiezen om dezelfde reden ook voor dezelfde stap: nu lastenverlichting (waardoor we weer meer kunnen aflossen, en uiteindelijk ook eerder klaar zijn). Het werkt natuurlijk ook verschillend per type hypotheek. Bij annuitair is het anders dan bij een aflossingsvrije hypotheek (zoals wij hebben), of een spaarhypotheek (die we ook hebben).

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik zou eerder kiezen voor looptijdverkorting als ik die optie had. Maar helaas heb ik die niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Hoe werkt het dan bij een annuïteitenhypotheek? Als je 300 euro aflost (online?) kun je dan kiezen of je voor looptijdverkorting gaat of lastenverlichting? Of moet je dat ergens anders aangeven?

    BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)