dinsdag 25 oktober 2016

5 grootste kostenposten + onze nettowaarde

Vandaag heb ik voor het eerst alle uitgaves bijgewerkt in mijn financiële bullet journal. Opzich ging dat best aardig. Ik merk wel dat ik nog een beetje moet wennen om alles op papier te schrijven. Ik was toch een paar dingen vergeten op te schrijven waardoor de bedragen niet helemaal klopten. Maargoed, komende maand beter! Uiteindelijk heb ik het allemaal nog in Afas verwerkt en is het prima in orde, en kan ik nog een leuk bedrag naar de spaarrekening overschrijven. Dat bedrag is dan nog niet verwerkt in de percentages.

Maargoed, dit is de top 5:

1 Hypotheek - 28,5%
De hypotheek is deze maand een vrij hoog percentage. Dit komt door twee redenen: 1. we hebben extra afgelost 2. we hebben verder gewoon weinig uitgegeven, dus dan is het in verhouding een hoog bedrag ten opzichte van andere uitgaves.

2. Sparen en reserveren - 13,8%
10% van onze inkomsten hebben we gereserveerd voor verwachte toekomstige uitgaves. 3,8% is gespaard voor onverwachte calamiteiten.

3. Opvang - 11,4%

4. Boodschappen - 8%
Opzich hebben we deze maand niet eens zoveel uitgegeven aan de boodschappen, maar ook deze kostenpost is dus vrij hoog doordat we verder weinig hebben uitgegeven.

5. Flexgeld - 8%
We moesten de rekening van het huren van een auto voor een hele week nog betalen. Hierdoor was het flexgeld vrij hoog.


Doordat we veel hebben afgelost en gespaard is onze netto-waarde deze maand flink gestegen. Daar ben ik natuurlijk heel erg blij mee. Als we het zo volhouden de komende tijd dan zal ik een nieuwe tabel moeten gaan tekenen in mijn bullet journal, want dan kom ik ruimte tekort. ;)

4 opmerkingen:

 1. Dat je zo'n hoog percentage hebt voor het sparen en reserveren vind ik echt heel knap. Bij ons is de hypotheek ook de grootste kostenpost.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk om te zien zeg! En wat een mooi spaarpercentage! Ik ga het ook even uitrekenen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heel sec gezien is aflossen op je hypotheek geen kostenpost, het is eigenlijk een verschuiving van je vermogen van spaarrekening naar stenen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja dat is dan niet zo fijn als je wat meer besluit af te lossen op je hypotheek, om dan wat meer rente te moeten betalen. Ik doe dat ook met mijn bedrijfshypotheek. Maar des meer je aflost, des te eerder je van die schuldenpost af bent.

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...