zaterdag 18 maart 2017

Sparen voor een auto

De kogel is eindelijk door de kerk: wij gaan een auto kopen! Echter wil ik niet interen op ons huidige spaargeld, dus we gaan ervoor sparen... Mijn uitkering gaan we namelijk op de spaarrekening zetten. Op die manier slaan we 2 vliegen in 1 klap: we sparen voor een auto en tegelijkertijd wennen we ook weer aan het rondkomen van één salaris.

Ik vind het wel spannend. Ik ben vooral bang dat we een auto kopen die alleen maar problemen oplevert en ontzettend veel geld gaat kosten. Maar volgens iedereen die ik er tot nu toe over heb gesproken valt dit best wel mee. Je kunt natuurlijk pech hebben, maar de kans daarop is vrij klein. En de kosten voor Greenwheels zijn toch wel een stuk hoger dan we hadden verwacht, omdat we er best veel gebruik van maken. Dus een eigen auto begint wel steeds meer een logische keuze te worden.

Pfffh ;)


12 opmerkingen:

 1. Tja, mijn ervaring is dat als je een echt goedkope auto koopt het je uiteindelijk meer per jaar kost dan een wat duurdere. De onze kostte 10.000 (tweedehands, toen 4 jr oud), en loopt nog steeds als een zonnetje. Normale onderhoudskosten maar niks geks. En we rijden best veel.... Voorheen hadden we auto's van 1000 a 1500 en dat was een en al ellende, met enorme onderhoudskosten en na een jaar dan alsnog vervangen. Kostte dus gewoon 2000 per jaar uiteindelijk. Daar zit deze na bijna 7 jaar ruim onder... 'en we hebben er veel plezier van! 10.000 is nog steeds een stevige smak geld natuurlijk, maar ook voor de helft zijn prima auto's te koop (wij hebben een middenklasse auto, kleiner is natuurlijk goedkoper en zuiniger)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heerlijk een eigen auto. Zou niet zonder kunnen. Anders zelf ook alvast je rijbewijs halen, dan kan je er ook in rijden.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Als je een Toyota neemt van een paar jaar oud heb je de minste onderhoudskosten. Ik heb nergens aandelen maar van een goede automonteur heb ik dat gehoord. Persoonlijk ken ik een paar mensen die veel geluk hebben met dit merk. Ze rijden er al jaren in terwijl na al die jaren de kleur van de lak wel minder wordt. Maar hij laat je niet in de steek.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wij zijn zelf niet technisch en hebben ook geen mensen in de familie die kunnen helpen met auto's. Dit in combinatie met ervaringen met gebruikte auto's heeft ons doen besluiten een nieuwe auto te kopen. Wel een "B-merk" in Roemenië gemaakt met Franse motor. Een nieuwe auto voor de prijs van een jonge tweedehands. In onze kring inmiddels meer zeer tevreden rijders van dit merk

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ben het helemaal met Josepha eens

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Japanse auto's zijn over het algemeen heel goed en goedkoop in onderhoud.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. wisselende ervaring.. een deawoo nubira op gas, elk jaar ruim 1000 euro aan onderhoud.. (paar x ook anwb etc) nu een iets nieuwere (maar ondertussen ook al 10 jr oude) skoda fabia, toen 6 jr oud, weinig op de teller. aanschaf 6000 (voor ons toen een heel groot bedrag!!! ) maar zo ontzettend blij mee! naast normaal onderhoud nooit problemen! natuurlijk af en toe nieuwe banden of een accu maar geen gekke dingen. zal voor veel auto's wel gelden idd.. !!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Daantje, herken altijd veel van onze keuzes in die van jullie, alleen zijn wij al wat jaartjes verder. En als ik een tip mag geven: neem ook rijles, maar dan in een automaat. Ik heb nu pas de stap gezet, en in een automaat is het zooooveeeel makkelijker. Alsof je in een botsautootje rond mag karren. Je hoeft alleen maar op.het verkeer te letten en geen honderd handelingen erbij te leren. Ik wou dat ik het tien/20 jaar eerder had gedaan.

  Groetjes Jacq.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wij kopen een nieuwe Dacia. De eerste jaren geen APK en nauwelijks onderhoudskosten. Hoe ouder de auto...aantal gereden km, hoe hoger de onderhoudskosten! WMT

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hier een toyota uit 1996, hebben we nu vijf jaar. Onderhoud gem. per jaar: 300 euro bij 15.000km p/j. Gekocht voor 350 euro, waarde nu ook 350 euro (bij ouder dan 15 jaar zitten ze gewoon op hun restwaarde).
  Ook een vw t2 bus uit 1972, onderhoud per jaar gem.: 750 bij 10.000km p/j (maar wegenbelastingvrij, dus -ca. 650 en apk/groot onderhoud maar om het andere jaar). Gekocht als brik voor 3500, 3 jaar terug, toen rijdend laten maken voor 3000, dus aanschaf 6500. Waarde nu ca. 8000 (jeej!)

  Hiervoor had ik 4 jaar een peugeot 205 van 15+ jaar oud, kostte 250 euro aanschaf en 400 euro onderhoud per jaar. Verkocht voor 300 euro.

  Wat ik wil zeggen, een nieuwere auto kost echt heel erg veel meer, daarvoor kun je gigantisch veel onderhoud plegen aan een oudere auto. Zo steek je bij voorbaat heel veel geld in een auto die ook nog eens heel erg gaat afschrijven door zijn oplopende leeftijd. Zeker wanneer je niet afhankelijk bent van een auto voor je woon/werkverkeer is er weinig financiele meerwaarde in een nieuwere auto.

  Mijn beste vriendin kocht zes jaar geleden een auto van 6 jaar oud voor 8.000 euro, want 'betrouwbaar en niet zo'n oud brik vol onderhoud'. Het onderhoud was inderdaad maar zo'n 200 per jaar, maar de afschrijving van de auto in de laatste vijf/zes jaar is wel 4500. Ze hebben hem laatst verkocht voor 3500. Kosten over die vijf jaar dus 5500, of 1100 per jaar. Daarvan kun je elk jaar twee nieuwe 400 euro autootjes kopen hoor.

  En for the record, wij kunnen zelf helemaal niets repareren, en hebben ook geen garage in de familiekring ofzo. We hebben een anwb pas en de buurt-garage. Spreek met een garage gewoon altijd af dat ze niets uitvoeren zonder overleg vooraf, en wees niet bang om bij een andere garage advies in te winnen als je twijfelt.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Oh leuk! Veel spaarplezier!
  Wij hebben een auto van 8 jaar oud, waar de onderhoudskosten niet hoger zijn dan toen hij 5 jaar was. Ik geloof wel dat een oudere auto in verhouding weer meer onderhoudskosten oplevert, maar of dat de hogere aanschafprijs goedmaakt... Dat vraag ik me af.

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...