maandag 6 augustus 2018

Een aap op de WC #readingchallenge

De afgelopen dagen las ik het boek Een aap op de WC. Zelf zou ik dit boek nooit hebben gevonden, maar ik kwam het boek op Goodreads tegen via een kennis, en ben blij dat ik het heb gelezen. Het boek gaat namelijk over een stukje geschiedenis van 'mijn' stad Rotterdam.

Het verhaal:
De dierentuin ging verhuizen. In de zomer van 1940 zouden de dieren in een feestelijke stoet van de oude plek in het centrum naar de nieuwe aan de rand van de stad trekken.
Het liep anders. Op 10 mei vielen de Duitsers Nederland binnen. Er kwamen bommen op de dierentuin terecht en de binnenstad vloog in brand. Dieren stierven of moesten worden afgeschoten wegens ontsnappingsgevaar. Andere liepen los rond in de stad. Zebra's graasden op de Diergaardesingel en in de singel zwommen zeeleeuwen. Van de zorgvuldig geplande verhuizing kwam niets terecht. De dieren moesten zo snel mogelijk worden overgebracht naar de nieuwe dierentuin.
Toch waren de oorlogsjaren ook een periode van veerkracht en hoop. In de Blijdorp-polder was een moderne dierentuin gebouwd, aangepast aan de behoeften van de dieren. Door natuurlijke aanwas was de dierencollectie bij de bevrijding twee keer zo groot als na de verhuizing.

Mijn mening:
Ik vond dit boek erg interessant en ook aangrijpend. Het boek heeft een serieus onderwerp (de tweede wereldoorlog), maar door de grappige dieren-anekdotes tussendoor wordt het eigenlijk nergens te zwaar. Bovendien is het ook erg interessant om te lezen over alles wat er in die tijd is gebeurt in de dierentuin én in Rotterdam.

Ik geef dit boek 5 sterren. 

4 opmerkingen:

  1. Ik heb het op mijn leeslijst gezet! Lijkt me een interessant boek!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Nooit van gehoord, ik heb hem in m'n "leeswensboekje" gezet. Dank jewel!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Leuk, ik heb het boek meteen gereserveerd in de bieb. Vorig jaar had ik een rondleiding in Artis over Artis in oorlogstijd. Daar was het anders want niet gebombardeerd.

    Groet van Bertie

    BeantwoordenVerwijderen
  4. In eerste instantie dacht ik: 'Dat vind ik niks,' maar na het lezen van je review ben ik toch wel nieuwsgierig.

    BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)