zaterdag 6 april 2019

Voet tussen de spaken

Het is inmiddels alweer ongeveer een half jaar geleden dat Tobias zijn voet tussen de spaken kreeg. Toen het net was gebeurt heb ik er wel een beetje over geblogd, maar niet vertelt wat er precies was gebeurt, omdat zowel Sander als ik last hadden van een schuldgevoel. We dachten dat zoiets alleen gebeurt als je een kind achterop liet zitten zonder voetsteuntjes en jasbeschermer, en dat het anders wel veilig was. Maar dat is het dus niet.

Sinds dit ongelukje is gebeurt let ik er ook extra op bij andere ouders en heb ook al een aantal keer mensen gewaarschuwd voor het gevaar. Hierbij heb ik gemerkt dat veel andere mensen dus ook niet echt op de hoogte zijn van de gevaren van je kind achterop met zij-steuntjes en zonder speciale spaakafscherming. Een jasbeschermer is dus (nogmaals) niet voldoende! Wij hadden ook jasbeschermers en dachten daarmee Tobias veilig te vervoeren, en toch is zijn voet via de achterkant van de jasbeschermer tussen de spaken gekomen, met veel tranen en pijn tot gevolg. We wisten niet beter, maar voelden ons toch behoorlijk stom en schuldig toen ze in het ziekenhuis vertelden dat we niet voorzichtig genoeg waren geweest.

Voor de veiligheid heb je dus speciale afschermers voor die ervoor zorgen dat je kind dus niet met zijn voet tussen de spaken kan komen. Deze afschermers lopen verder naar achteren door en zitten steviger vast dan de standaard jasbeschermer. In dit filmpje wordt er meer over uitgelegd en krijg je ook andere tips om je kinderen veilig op de fiets te vervoeren:



Het zou fijn zijn als alle ouders hiervan op de hoogte waren, want Tobias is er héél goed vanaf gekomen met een lichte kneuzing en een wond waarmee hij één week in het gips moest. Er zijn ook kinderen die hun been breken als het tussen de spaken terecht komt. Daar moet je toch niet aan denken!

Overigens is deze blog niet bedoelt om mensen te bekritiseren, maar ik ga ervan uit dat iedereen het beste wil voor zijn kind en dat er zeker nog wel meer mensen zijn die dit niet wisten. Maak niet dezelfde fout als wij!



7 opmerkingen:

  1. Dank je wel voor het delen! Meten even naar de schuur gelopen en het stoeltje gecheckt. En het bleek goed te zijn.

    Ik hoop dat je je niet te schuldig erover blijft voelen. Het is natuurlijk heel erg vervelend, maar jullie hebben niet bewust het risico genomen, of dat jullie laks waren.

    Anne

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Goed dat je hierop attendeert. Zo is mijn dochter een keer van de commode gevallen en daar blijf ik me ook altijd nog schuldig over voelen. Terwijl ze niets had en er dus heel goed vanaf kwam.

    Groetjes Gina

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Is Tobias nu weer helemaal hersteld?

    Groetjes Gina

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Gelukkig wel, op een klein litteken na is er niets meer van te merken. Maar het had wel 6 weken geduurd voor de wond helemaal dicht was.

      Verwijderen
  4. Ja, bij onze zoon is destijds ook zoiets overkomen. Ook met jasbeschermers achter maar niet voldoende achteraf. Ik vond wel dat ik destijds in het ziekenhuis half werd weggezet als een ouder die het niet zo nauw nam met de veiligheid van haar kind. Dus je werd daarboven op nog een dubbele portie schaamte en schuldgevoel opgelegd. Terwijl ik zei dat het een huurfiets betrof en ik daardoor inderdaad niet zo goed had opgelet omdat ik dacht dat de verhuurder daar al aan had gedacht hielden ze hun mond. Maar het oordeel was al geveld. Gelukkig is alles goed genezen en geen blijvende schade.

    BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)