maandag 23 september 2019

Maandagochtend-hectiek

Ik weet niet hoe het bij jullie zit, maar hier is maandagochtend altijd een hectische ochtend. Het is net alsof we allemaal nog in weekend-modus zitten; iedereen doet rustig aan, want we hebben allemaal niet echt zin om weer in het meer gehaaste schoolritme te komen. Dan opeens een kwartier voor we weg moeten komt het besef dat we toch echt moeten opschieten en breekt even een stressig kwartiertje uit waarin we alledrie in een rap tempo de laatste puntjes op de i zetten, nog even snel brood smeren, nog even snel de tas inpakken, nog even snel... 

Dit jaar is het wel iets meer werk geworden omdat Tobias nu ook in kleding gymt. Bij onze school sporten de kleuters nog in hun ondergoed, maar de grotere kinderen hebben natuurlijk sportkleding aan. Op maandag neemt hij zijn kleding mee en aan het eind van de week weer mee terug. Sander zag de bui al hangen en heeft 3 setjes sportkleding gekocht, maar nog steeds is het (wel eens) chaos om op maandagochtend alle sportkleding weer bij elkaar te zoeken.

Maandagochtend is dus ook altijd goede-voornemens-ochtend: ik neem me voor om de was beter bij te houden. Ik neem me voor om op zondagavond de sporttas alvast klaar te hangen.... Maar helaas zijn die goede voornemens een week later vaak alweer vergeten.... Herkenbaar? ;)

13 opmerkingen:

  1. Nee, niet herkenbaar. Ik leg dus echt die spullen tijdig klaar, want ik heb een bloedhekel aan ochtendstress. Ik vind het een kleine moeite om 's avonds als de kinderen naar bed gaan voor de jongste (anderhalf) alvast z'n KDV tas klaar te zetten en de oudste (twaalf) te vragen of haar spullen voorbereid zijn. Heerlijk gevoel om 's morgens echt even tijd met elkaar te hebben aan de ontbijttafel.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja,is zeker een heerlijk gevoel. Gelukkig hebben wij dat ook wel, alleen daarna breekt even de stress uit. gelukkig valt het de rest van de week mee vergeleken met maandag :)

      Verwijderen
  2. Gymkleren zitten standaard in de gymtas. Was t niet wekelijks, ze zweten nog niet...op maandag geen hectische dingen. Alles staat klaar of voor t grijpen zoals altijd.. (maar oudste zit al in groep 7 en vanaf 7 of 8u ook opvangkindjes erbij dus iets meer organiseren moet wel...)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hahaha, nee, niet herkenbaar. Maar, zo moet je het ook maar bekijken, blijkbaar kunnen jullie zo ontspannen in het weekend dat je nog helemaal niet met de volgende dag bezig bent. Dat is ook wat waard, toch?
    Mijn hoofd is meestal een lopende agenda: ik ben meestal al weer met de volgende dag/activiteit bezig, ook al wil ik dat eigenlijk helemaal niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Nee. Juist omdat het maandag is. Dan heb ik alles schoon, klaar en de kasten vol. Vrijdag is bij ons veel stressvoller, moe van een lange week, sommige dingen zijn op, de was nog niet aan kant, het huis minder strak opgeruimd en er moet worden gevonden..

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Herken het wel van de eerste tijd. Daarna had ik er genoeg van en is er structuur in aangebracht. Gymtas staat altijd startklaar. Kleding voor de volgende dag wordt savonds uitgezocht. Tafel wordt ook savonds gedekt en indien nodig wordt de overblijf tas ook klaar gezet.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. hier laat ik ze zelf de gymkleren in de was doen en een schoon setje in de tas op de dag dat de tas mee naar huis komt. Ook maken ze zelf elke dag hun tas leeg na school, bakjes en flessen op de aanrecht, werkjes en brieven op de tafel. Kost ze (ze zijn 8, 6, 4, 3 jaar) geen enkele moeite en mij dus ook niet meer!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Eigenlijk moest ik een beetje lachen om jouw maandagochtendhectiek. Als je een gymsetje opsnorren als hectiek ervaart, dan denk ik, dat je bij ons tijdens het spitsuur minstens horendol zou worden. Terwijl ik zelf gewone spitsuren niet eens als hectisch ervaar :-). Maar dat is dus echt maar puur vanuit hoe je het gewend bent, denk ik.
    Tipje: laat Tobias zo snel mogelijk zelf verantwoordelijk zijn voor zijn spulletjes. Dat kan heel gemakkelijk met een ochtendroutinelijstje. Op zijn leeftijd is dat gemakkelijk met picto´s/plaatjes. Elke ochtend z´n routinelijstje aanbieden, waarop alles staat: ontbijt, pauzebakje vullen, tas, tanden poetsen, enzovoorts.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Kan ik me voorstellen hoor ;) Ik zou het echt niet trekken met meer kinderen denk ik... Wij zijn gewoon huize chaotica. Tobias dekt wel de tafel regelmatig, vanmorgen heeft ie zelfs koffie voor ons gemaakt. En soms laat ik hem zelf zijn brood smeren. Echt een vaste taak heeft hij nog niet bij het ontbijt, het wisselt per dag.

      Verwijderen
    2. Zelf verantwoordelijk maken werkt heel goed. Kinderen kunnen vaak veel meer dan je denkt. Mijn kinderen smeerden hun eigen brood vanaf kleutertijd, ze vonden het geweldig om zelf te beslissen over beleg. Wij van het gezeur af dat geen lekker beleg hadden; dan doe je het maar zelf. Ook weten ze vaak heel goed of ze gym of andere activiteiten hebben waarvoor ze dingen mee moeten nemen. Ik ben zelf van het alles klaar zetten in de avond zodat ik binnen 20 minuten de deur uit kan, ik ben geen ochtendmens en dat bespaart mij heel wat stress.

      Verwijderen
  8. Helaas herkenbaar :)

    Groetjes Gina

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Herkenbaar, erg herkenbaar ook de reacties. Dan moet je het eerder klaar leggen, je moet routines maken etc.
    Dat is nou net het kenmerk van mijn ADD dat ik dat niet kan! Of maar voor heel korte tijd.
    Hier gaat het nu gelukkig beter want niet met ADD behebte zoon is pubers en die redt zich 's morgens wel, nooit te laat op school altijd z'n spullen mee. Ik vind het knap, ik ga nog steeds iets te laat weg omdat ik denk dat klusje a of b nog wel even kan. Door zoon is dat wel beter geworden want meestal moeten we gelijk weg en dat lukt vaak ook wel.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is wel fijn dat je dan zo kunt optrekken aan je zoon :)

      Ja, die tips zijn altijd heel handig, maar niet altijd even goed uitvoerbaar als je last hebt van een hoofd dat soms net even anders werkt dan dat van een ander :)

      Verwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)