vrijdag 15 november 2019

Zelf ouderwetse pepernoten bakken - met recept

Deze blog stond eerder op Positief Besparen. 

Afgelopen week ben ik de keuken ingedoken om ouderwetse pepernoten te maken. Het was voor mezelf namelijk ook alweer een flinke poos geleden dat ik ze voor het laatst maakte en dus moest ik even uitzoeken of het nog wel werkte, en gelukkig was dit het geval! Het recept dat ik heb gebruikt is goed voor een flinke bakplaat vol pepernoten. Eet smakelijk!

Pepernoten...

Pepernoten is een woord dat tegenwoordig vaak gebruikt wordt voor kruidnoten, maar "officieel΅ is het níet hetzelfde. Pepernoten zijn namelijk op basis van honing en hebben hierdoor een taaiere bite. Dankzij de kruiden die worden gebruikt hebben ze ook een heel andere smaak dan kruidnoten. Daarnaast zijn ze zacht in plaats van knapperig.

Benodigdheden:

  • 250 gram tarwebloem
  • 500 gram zelfrijzend bakmeel
  • 350 gram honing
  • 140 gram stroop
  • 2 theelepels gemalen anijszaad
  • 2 eetlepels speculaaskruiden
  • 1 ei
  • snufje zout

Zo maak je het:

  • Meng honing, stroop en het ei door elkaar tot een glad mengsel
  • Voeg de speculaaskruiden en het anijszaad toe en roer dit er goed doorheen
  • Zeef de bloem en het zelfrijzend bakmeel over dit mengsel heen
  • Kneed het geheel tot er een stevige bal ontstaat. Bedek deze bal met folie en laat het anderhalf uur in de koelkast staan.
  • Na anderhalf uur: vet een bakplaat in met boter. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Kneed van het deeg kleine brokken die je heel dichtbij elkaar legt; bijna tegen elkaar aan. Dit is zodat de pepernoten niet uitdrogen tijdens het bakken.
  • Zet de pepernoten voor 10 tot 15 minuten in de oven (afhankelijk van de oven).
  • De pepernoten moeten goudbruin worden en zullen nog een klein beetje groter worden waardoor ze uiteindelijk tegen elkaar aan plakken.
  • Als je de pepernoten uit de oven haalt kun je ze terwijl ze nog warm zijn weer van elkaar losmaken. Dek ze tijdens het afkoelen af met aluminiumfolie om te voorkomen dat ze uitdrogen. Ook als ze afgekoeld zijn moet je ze niet teveel aan de open lucht laten liggen, want dan worden ze snel te hard.

Eet smakelijk!

1 opmerking:

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)