zondag 26 maart 2023

Emotional freedom technique toepassen

 Toen de corona-crisis net begon had ik behoefte aan een manier om beter met stress om te gaan. Via advertenties kwam ik de app "the tapping solution" tegen, waar ook een soort meditatie opstond om beter om te gaan met stress rondom het corona-virus. Ik gebruikte de app en was direct "verslaafd": deze methode werkt voor mij geweldig! 


De app  maakt gebruik van de methode Emotional Freedom Technique (EFT), ook wel "tapping" genoemd. Dit is een techniek die wordt gebruikt om te helpen om emotionele en fysieke problemen los te laten. Tijdens het tappen tik je op specifieke punten op het lichaam terwijl je je op het probleem concentreert. Het tappen stuurt een kalmerend signaal naar de hersenen wat de intensiteit van de emotionele stress vermindert. Na afloop voel je minder of geen stress meer, bijvoorbeeld. 

EFT is gebaseerd op het idee dat emotionele stress kan worden opgeslagen in je lichaam, waardoor je dit elke keer meeneemt in volgende situaties. Bijvoorbeeld: je bent gepest als kind en hebt nog steeds een laag zelfbeeld hierdoor. Als je gaat tappen op de gedachte "ik ben goed zoals ik ben" dan komen deze herinnneringen vanzelf bovendrijven en kun je ze als het ware neutraliseren door middel van het tappen. Hierna kun je veel emotionele opluchting ervaren. Deze opluchting merk ik zelf vaak doordat er opeens, zonder dat ik het zelf bewust doe, een diepe zucht of gaap mijn lichaam verlaat. 😅 Ik besef me dat het heel zweverig klinkt, maar het werkt echt super.

Een aantal dingen waar ik tapping momenteel voor gebruik zijn:

  1. Verminderen van angst en stress, bijvoorbeeld als ik nieuwe mensen ga ontmoeten of last heb van onduidelijkheid
  2. Verbetering van mijn stemming, het helpt heel goed als ik chagrijnig ben
  3. Meer zelfacceptatie na mijn diagnose
  4. Het verminderen van cravings voor suiker en chocolade 
  5. Verwerken van moeilijke dingen. Destijds toen Yuki was overleden hielp het tappen me met de verwerking. 
  6. Beter kunnen slapen 

Tappen kun je leren bij een erkend therapeut, maar je kunt ook gebruik maken van  instructievideo's op Youtube - dit laatste heb ik zelf gedaan en is mij goed bevallen. En ik kan dus de app van "the tapping solution" ook erg aanraden. Een aantal meditaties is gratis, en daar kom je al een heel eind mee. EFT is een gemakkelijk te leren techniek, en als je het eenmaal in de vingers hebt, kun je het ook makkelijk zelf toepassen.

Kenden jullie deze techniek al? 

5 opmerkingen:

  1. Ja ik had er al eens over gehoord en ook op YT gaan kijken maar de eerste video deed me toen eigenlijk afhaken, 2 vrouwen deden het bijna een uur en het leek me een goe begin. Helaas zaten ze zoveel samen te kletsen en overal op hun hoofd te tappen zonder enige uitleg of waarom ze waar dat deden. Ik was van plan later nog wat anders te bekijken maar ben het vergeten.
    Mijn zus heeft de afgelopen jaren veel meegemaakt, borstamputatie en reconstructie en aan beide schouders geopereerd met lange revalidatie. Ze is nu vrijwel constant moe, logisch als je zo'n periode hebt meegemaakt in 5 jaar. Misschien is dit ook iets voor haar. Groot voordeel is dat je iets DOET, bij meditatie mag je niks doen alleen niet denken en dat lukt ons beiden niet

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hi Lot,

      Dat is exact wat ik dus ook heb: helemaal niks doen lukt mij lastig. Door te tappen kan ik opeens wel rustig blijven zitten.

      Als je informatie zoekt over tapping kan ik the tapping solution erg aanraden, ze zijn ook actief op Youtube. ook de tappingfilmjes van Brad Yates zijn heel fijn.

      Verwijderen
  2. Ik kende de techniek nog niet maar ga na jouw positieve verhaal toch eens proberen. Misschien helpt het bij mij ook.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hier ook positieve ervaringen ermee. De tapping van de ‘have a productive day’ en die om te kunnen slapen ondanks een vol hoofd ben ik meerdere keren erg blij mee geweest.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ja, ik heb dit ook wel eens gedaan vanwege mijn angst voor de tandarts. Ik geloof dat het wel een klein beetje hielp.

    BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)